Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Wave Frontier T55
Μικρό και… Torroidal!
Featured | Η Wave Frontier, που πρώτη καθιέρωσε στην αγορά τα κάτοπτρα τύπου Torroidal, με το γνωστό και ιδιαίτερα διαδεδομένο T90, καινοτομεί για μια φορά ακόμη, αφού παρουσιάζει το μικρό αδελφάκι του Τ55. Πρόκειται για το πρώτο Torroidal κάτοπτρο της αγοράς, με διάμετρο στα 55cm.
Μέχρι σήμερα, η ταυτόχρονη λήψη των δορυφόρων Hot Bird και Hellas Sat με την χρήση ενός μικρού κατόπτρου ήταν αδύνατη, κάτι που οφείλεται στην μεγάλη απόσταση που έχουν οι θέσεις των δύο δορυφόρων στο γεωστατικό τόξο. Τα κάτοπτρα Torroidal και συγκεκριμένα το T90, όταν πρωτοκυκλοφόρησε, έφερε επανάσταση στο χώρο των multifocus λήψεων, αφού για πρώτη φορά κατέστη εφικτή η λήψη δορυφόρων από μακρινές τροχιακές θέσεις σε κάτοπτρο των 90cm. Ακριβώς αυτή τη δυνατότητα φέρνει το ολοκαίνουργιο στην αγορά Wave Frontier T55. Βασισμένο πάνω στην ίδια σχεδιαστική καινοτομία, παρέχει την δυνατότητα πολλών παράκεντρων λήψεων, με μεγάλο πλεονέκτημα το μικρό του μέγεθος. Η απολαβή του πλησιάζει αυτήν ενός κατόπτρου 60cm, κάτι που σημαίνει ότι θα το χρησιμοποιήσετε για να κατεβάσετε στο ίδιο κάτοπτρο, μόνο τους δορυφόρους που έχουν ισχυρό σήμα στη χώρα μας. Οι δορυφόροι που κατεβαίνουν απροβλημάτιστα στη χώρα μας, με 60άρι κάτοπτρο, δεν είναι άλλοι, από τους εμπορικούς Hot Bird και Hellas Sat. Στην ουσία λοιπόν, η καινοτομία που φέρνει το μικρό της Wave Frontier, είναι ότι επιτρέπει την ταυτόχρονη λήψη των Hot Bird – Hellas Sat, με ένα μόνο κάτοπτρο.
Ξεκινώντας
Η πρώτη επαφή που έχουμε με το συγκεκριμένο προϊόν είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική. Πρόκειται για μία πολύ προσεγμένη κατασκευή, που εμπεριέχεται σε απόλυτα ασφαλή συσκευασία του ενός τεμαχίου. Αυτό εγγυάται την απροβλημάτιστη μεταφορά του, χωρίς την ανησυχία μιας πιθανής στρέβλωσης του. Το κάτοπτρο μάς ήρθε σε γκρι χρώμα, ενώ η ποιότητα βαφής του ακολουθεί αυτήν του μεγαλύτερου μοντέλου Τ90, όπου εγγυάται μεγάλη αντοχή στο χρόνο. Στην συσκευασία διατίθεται ειδική βάση τύπου Universal, που καθιστά δυνατή την στερέωσή του σε οποιαδήποτε επιφάνεια (δάπεδο, τοίχο ή κάγκελα). Τέλος, θα βρείτε τις απαραίτητες για κάποιον αρχάριο οδηγίες συναρμολόγησης, που θα σας κατατοπίσουν απόλυτα για την διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε.
Λίγο πριν την εγκατάσταση
Το κάτοπτρο, σύμφωνα με τον κατασκευαστή, διαθέτει άνοιγμα περίπου 30 μοίρες και έρχεται με βάσεις για τοποθέτηση 5 LNB, ενώ παρέχει δυνατότητα τοποθέτησης τριών LNB ακόμη. Η διαδικασία συντονισμού του είναι ίδια με αυτήν του μεγαλύτερου Τ90, που έχουμε περιγράψει σε παλαιότερο άρθρο αν και παρατηρήσαμε δύο σημαντικές διαφορές: Καταρχήν, η χαμηλότερη απολαβή του περιορίζει το πεδίο δράσης του στην χώρα μας σε συγκεκριμένους δορυφόρους. Επίσης, στο Τ55 η διαφορά μοιρών των δύο κοντινότερων δορυφόρων που μπορούμε να λάβουμε είναι μεγαλύτερη των τριών μοιρών. Έτσι, για παράδειγμα δεν μπορούμε με το Τ55 να λάβουμε ταυτόχρονα σήμα από Astra 19,2Ε και Eutelsat W2 -16Ε.
Στην πράξη
Για κάποιον πού έχει εξοικειωθεί με εγκαταστάσεις κατόπτρων Τorrodial, η διαδικασία συντονισμού γίνεται γρήγορα και σαφώς είναι ευκολότερη από τον μεγαλύτερο αδελφό του, κυρίως λόγω καλύτερης διαχείρισης του όγκου του κατόπτρου. Σε γενικές γραμμές επιλέγουμε το τόξο που θέλουμε να καλύψουμε και έπειτα βρίσκουμε το μέσον αυτού του τόξου. Συντονίζουμε με δορυφόρο αναφοράς αυτόν που βρίσκεται πλησιέστερα στο κέντρο του τόξου μας. Στην εγκατάσταση που πραγματοποιήσαμε, ο πλησιέστερος δορυφόρος είναι ο Astra 19,2E. Εδώ θα πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα, αφού για τον συντονισμό, θα πρέπει να επιλέξετε μια συχνότητα του Astra 1KR, μιας και είναι ο μόνος που μπορεί να κατέβει έστω και οριακά, με τέτοιας διαμέτρου κάτοπτρο στην χώρα μας. Με δεδομένη την απόλυτη καθετότητα της βάσης στήριξης και με την κλίση του τιμονιού ρυθμισμένη βάσει της διαφοράς πραγματικού νότου σημείου εγκατάστασης και κέντρου τόξου που θέλουμε να καλύψουμε, εάν βρεθεί ο κεντρικός δορυφόρος, οι υπόλοιποι έρχονται μόνοι τους. Η λήψη των Hellas Sat – Hot Βird πραγματοποιείται σε ικανοποιητικό βαθμό, ενώ αυτή του Astra 1KR, θα λέγαμε πως είναι σε οριακά επίπεδα.
Με μια ματιά
Διάμετρος λήψης: 55cm
Τόξο κάλυψης: 40 μοίρες
Υλικό ανακλαστικής επιφάνειας: Γαλβανιζέ με επίστρωση πολυεστέρα
Αριθμός LNB: 1 – 8
Τιμή: 120€
Η γνώμη μας: Οι διαστάσεις του Τ55 σίγουρα δεν επιτρέπουν μεγάλες συγκινήσεις όσον αφορά τις δύσκολες λήψεις. Όμως δεν είναι αυτός ο σκοπός του. Πρόκειται για μία πολύ έξυπνη υλοποίηση, που έρχεται να καλύψει πολύ συγκεκριμένες ανάγκες, αφού αυτά που υπόσχεται, τα τηρεί!