Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 190
TM 546
SECURITY REPORT 152
satpraxis 2022
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

22 Μαΐου 2013 05:40

YU-MA-TU HD

Πάνοπλος και HD και PVR

Γράφει: Σπύρος Σαγιάς
eb9b7452cdc806568d2312ea5614a301 XL 41e7c789

Featured | Με τμήμα αποκρυπτογράφησης που απαρτίζεται από 2 CI και 2 UCAS, ανεπίσημη υποστήριξη και με λειτουργικά μενού πλούσιων δυνατοτήτων εμφανίζεται ο πρώτος HD δέκτης, της τούρκικης εταιρίας YuMaTu.Η κατάμαυρη πρόσοψη του δέκτη έχει αριστερά μια πράσινη οθόνη που δείχνει ώρα και όνομα καναλιού σε κατάσταση On μαζί με πλήθος επίσης πράσινων μικροσκοπικών πληροφοριών, ενώ σε κατάσταση Standby βλέπουμε πάλι την ώρα και ένα κόκκινο LED καταδεικτικό της κατάστασης αυτής. Στο κέντρο υπάρχουν τα πλήκτρα Standby/On, Menu και σε διάταξη joystick τα ΟΚ, αλλαγής καναλιών και αυξομείωσης έντασης. Στο δεξί άκρο ένα πορτάκι ανοίγει για να αποκαλύψει το αποκρυπτογραφικό οπλοστάσιο του δέκτη, που αποτελείται από δύο αναγνώστες καρτών για το ενσωματωμένα UCAS και δύο κάρτες CI.

Στην πίσω όψη διακρίνουμε, από αριστερά προς τα δεξιά, το ζεύγος εισόδου – εξόδου για το σήμα IF, μια ομοαξονική και μια οπτική ψηφιακή έξοδο ήχου με δυνατότητα Dolby Digital, την τριπλή έξοδο συνιστωσών, μια έξοδο CVS, μια έξοδο 0/12V, δύο αναλογικές στερεοφωνικές εξόδους ήχου, δύο θύρες USB (μια για τροφοδοσία και μια για δεδομένα), την έξοδο HDMI (χωρίς δυνατότητα Dolby Digital), μια θύρα Ethernet για δικτυακές προεκτάσεις, την αγέραστη σειριακή θύρα, δύο Scart και έναν διακόπτη On – Off. 

Εγκατάσταση – Ανίχνευση καναλιών

Το σύστημα κατόπτρων της ταράτσας σας εξυπηρετείται από τα πρωτόκολλα επικοινωνίας DiSEqC 1.0, 1.1, 1.2 και το λογισμικό USALS, ενώ υπάρχει και η λειτουργία Auto DiSEqC. Η εφαρμογή του DiSEqC 1.1 υπήρξε άψογη, αλλά η κίνηση του μοτέρ με εντολές DiSEqC 1.2 και USALS παρουσίασε κάποια προβλήματα.

Η ανίχνευση καναλιών γίνεται (από ένα μενού καθοδήγησης) ανά δορυφόρο, με αυτόματο τρόπο από το μενού Auto Installation (όπου ο δέκτης ανιχνεύει πρώτα ποιον δορυφόρο βλέπει κάθε θύρα DiSEqC 1.0 και ακολούθως κατεβαίνουν τα κανάλια) και από το μενού Manual Installation, όπου η ανίχνευση γίνεται ανά πολλαπλούς δορυφόρους ή διαπομπούς με δυνατότητα χρήσης της λειτουργίας ΝΙΤ και εφαρμογής του φίλτρου όλα – ελεύθερα – τηλεοπτικά – ελεύθερα τηλεοπτικά – ραδιοφωνικά – ελεύθερα ραδιοφωνικά.

Εάν επιλέξουμε το υπομενού TP, στη σχετική λίστα υπάρχει, αριστερά κάθε HD συχνότητας, ένα κίτρινο σύμβολο S2, που καθιστά πολύ απλό το κατέβασμα μόνο διαπομπών που ακολουθούν το πρότυπο DVB-S2. Η πληροφορία αυτή είναι μια προσέγγιση της πολύ χρήσιμης δυνατότητας κατεβάσματος ανά δορυφόρο καναλιών DVB-S2, που οι δέκτες δεν την προσφέρουν. Μετά την ανίχνευση εμφανίζεται με το πλήκτρο info ο αριθμός και τα ονόματα των καναλιών που εκπέμπει κάθε διαπομπός.

Ο δέκτης μπορεί να πραγματοποιήσει προσθήκη, επεξεργασία και διαγραφή διαπομπού, καθώς και μετονομασία δορυφόρου. Επίσης, διαθέτει δυνατότητα τυφλής ανίχνευσης με βήμα 3 ή 4MHz και 4 διαφορετικά Symbol Rates οριζόμενα από τον χρήστη. 

HD

Ο δέκτης διαθέτει δυνατότητα εμφάνισης λίστας HD καναλιών. Το σήμα υψηλής ευκρίνειας ρυθμίζεται από τα μενού ή με το πλήκτρο V.Format του τηλεχειριστηρίου σε 1.080i/50Hz, 1.080i/60Hz, 720p/50Hz και 720p/60Hz ανεξαρτήτως του σήματος εισόδου. (Σημειωτέον ότι στα 60Hz η εικόνα δεν έχει ομαλή κίνηση). Αυτό σημαίνει ότι η συσκευή έχει δυνατότητα upscaling ή downscaling. Οι ρυθμίσεις αυτές βρίσκονται στο πεδίο TV Standard του μενού Preference/AV Control μαζί με τις επιλογές PAL, SECAM και NTSC και Auto (η Auto αφορά τα τελευταία και όχι το scaling). Aν έχετε ρυθμίσει το δέκτη σε ανάλυση HD δεν θα πάρετε σήμα ούτε από το Scart ούτε από το CVS, αλλά η ανάλυση αναγράφεται για λίγο στην οθόνη του δέκτη μετά από κάθε πάτημα του πλήκτρου V.Format, οπότε δεν θα έχετε πρόβλημα ακόμα και με συμβατική τηλεόραση. 

Μενού – διαχείριση – ταξινόμηση καναλιών

Ο δέκτης υποστηρίζει την ελληνική γλώσσα στα μενού και στο teletext. Τα μενού έχουν απόχρωση μπλε, ενώ ο καταδείκτης είναι ένα πορτοκαλί πλαίσιο που περιβάλλει το επιλεγμένο πεδίο. Οι επιλογές του βασικού μενού είναι στο αριστερό μέρος της οθόνης και δεξιά εμφανίζονται τα πεδία του επιλεγμένου στα αριστερά μενού.

Η διαχείριση καναλιών περιλαμβάνει τις λειτουργίες: μετακίνηση, κλείδωμα, διαγραφή μετονομασία και υπερπήδηση καναλιού. Ομαδική διαγραφή πραγματοποιείται ανά δορυφόρο ή ανά διαπομπό, ανά παροχέα, ανά σύστημα κρυπτογράφησης, ανά είδος (τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά) ή και ολική. Η εισαγωγή ενός καναλιού σε λίστα αγαπημένων γίνεται πολύ απλά με το soft πλήκτρο property, που εμφανίζεται κάτω από τη λίστα καναλιών και επιλογή στη συνέχεια της επιθυμητής λίστας.

Η ταξινόμηση γίνεται αλφαβητικά, ανά δορυφόρο, ανά διαπομπό, ανά παροχέα, ανά σύστημα κρυπτογράφησης, με πρώτα τα ελεύθερα και μετά τα κρυπτογραφημένα και αντιστρόφως. Η επιλεγμένη ταξινόμηση διατηρείται και μετά την έξοδο από τη λίστα καναλιών, πράγμα πολύ βολικό. Ο δέκτης προσφέρει προηγμένη αλφαβητική αναζήτηση τύπου string που ενεργοποιείται με το πλήκτρο Find. 

PVR

Στη θύρα USB data του δέκτη μπορεί να συνδεθεί εξωτερικός σκληρός δίσκος για εγγραφή προγραμμάτων. Έχουμε δυνατότητα 2 ταυτόχρονων εγγραφών και ταυτόχρονης θέασης τρίτου καναλιού, εφόσον όλα βρίσκονται στον ίδιο διαπομπό. Μια κάρτα ελέγχου της ταχύτητας της σύνδεσης USB ενημερώνει για τις δυνατότητες εγγραφής. Τα κανάλια που δεν μπορούμε να συμπεριλάβουμε στην ταυτόχρονη εγγραφή – θέαση φαίνονται στη λίστα καναλιών αχνά, οπότε δεν επιλέγονται. Στην περίπτωση συνδρομητικών καναλιών μπορεί να γίνει μόνο μια εγγραφή και χωρίς τη δυνατότητα ταυτόχρονης θέασης άλλου καναλιού που αποκρυπτογραφεί η ίδια κάρτα, η χρήση της οποίας κατά την εγγραφή είναι υποχρεωτική.

Όσον αφορά τη διαχείριση του αποθηκευτικού μέσου μπορούμε να φορμάρουμε τον σκληρό δίσκο κατά FAT32 και να φτιάξουμε partition, να ενημερωθούμε για τον διαθέσιμο χώρο του δίσκου και για τα στοιχεία κάθε εγγραφής, καθώς και να μετονομάσουμε, διαγράψουμε και κλειδώσουμε τις εγγραφές μας. Ακόμη μπορούμε να ταξινομήσουμε τις εγγραφές μας αλφαβητικά, χρονικά, από τη μικρότερη σε μέγεθος προς τη μεγαλύτερη και με πρώτες τις μη κλειδωμένες και μετά τις κλειδωμένες εγγραφές. 

Άλλα

Ο δέκτης διαθέτει λειτουργία PiP για δύο κανάλια του ίδιου φυσικά διαπομπού, τα οποία όμως πρέπει να είναι τυπικής ευκρίνειας, αφού σε αντίθετη περίπτωση ένα μήνυμα μας ενημερώνει ότι δεν είναι δυνατή η λειτουργία PiP. Σημειωτέον ότι σε περίπτωση συνδρομητικών καναλιών μπορούμε να βλέπουμε ταυτόχρονα και το κύριο και το κανάλι του παραθύρου.

Σε εσωτερική μνήμη flash μπορούμε να αποθηκεύσουμε κάποιο τηλεοπτικό καρέ για να το χρησιμοποιήσουμε ως φόντο σε ραδιοφωνική ακρόαση ή κατά το boot. Αυτό γίνεται με το πλήκτρο F1, εφόσον έχουμε πατήσει το πλήκτρο Pause.

Ο δέκτης διαθέτει στο τηλεχειριστήριο και πλήκτρο κατάργησης συσκευής USB, που πρέπει να το πατάμε πριν αποσυνδέσουμε τη συνδεδεμένη συσκευή USB. 

Ποιότητα εικόνας

Συνδέσαμε τον δέκτη με την κορυφαία LCD Full HD τηλεόραση Philips 42PFL9703D. Η εικόνα των καναλιών HD είναι ελάχιστα κάτω από το άριστα. Τα κανάλια SD υψηλού bitrate έχουν πάρα πολύ καλή εικόνα, ενώ ο scaler δεν μπόρεσε να βοηθήσει στα SD κανάλια χαμηλού bitrate, που έχουν τα γνωστά προβλήματα.


Με μια ματιά

Συσκευή αποθήκευσης: USB.

Τμήμα αποκρυπτογράφησης: 2xCI, 2xUCAS.

Θέσεις μνήμης: 6.000 τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά κανάλια, 32+32 λίστες αγαπημένων.

Ταχύτητα ανίχνευσης Hot Bird: 15,1 διαπομποί/min (103 διαπομποί σε 6min 49sec).

Αριθμός ανιχνευθέντων καναλιών Hot Bird:  1.294 TV –  659 Radio (NIT: Ναι)

Ταχύτητα πλοήγησης: 77 κανάλια/sec (1.000 κανάλια σε 13sec).

Συνδέσεις Α/V: 1xHDMI, 3xRCA Component out, 2xSCART (1xRGB out), 1xRCA video out (CVS), 4xRCA audio out (2xStereo), 1xCoaxial digital audio out, 1xToslink digital audio out, 1xIF in, 1xIF out.

Άλλα: Θύρα Ethernet, θύρα USB (δεδομένων), θύρα USB (τροφοδοσίας), θύρα RS-232, έξοδος 0/12V, εσωτερική μνήμη flash, DiSEqC 1.0, 1.1 και 1.2, USALS, Blind Scan, Auto DiSEqC, PiG, PiP, ελληνικά μενού, ελληνικό teletext OSD και VBI, zoom, πάγωμα εικόνας, μωσαϊκό μέχρι 16x, χρονοπρογραμματισμός, sleep timer, γονικός έλεγχος, mp3 player, time shift, αριθμομηχανή, 4 παιχνίδια.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

Τα νέα της Mistral: Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση – Ενισχυτής κεραίας U35Auto
Συνεχίζοντας την περιγραφή των προϊόντων της Mistral, θα περιγράψουμε σε αυτό το τεύχος τους ενισχυτές κεραίας. Οι ενισχυτές κεραίας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: 1) Οι ενισχυτές με ακροδέκτες ...
TP-Link EAP683 UR AX6000
Το TP-Link Omada EAP683 UR ξεχωρίζει ως μια αξιόπιστη λύση στην κατηγορία των συσκευών δικτύου, συνδυάζοντας συνδεσιμότητα υψηλής ταχύτητας, προηγμένη ασφάλεια και απρόσκοπτη διαχείριση δικτύου. Μ...
Ikusi ENC-108
Η Ikusi, συνεχίζοντας τον σχεδιασμό και την υλοποίηση νέων προϊόντων, παρουσιάζει το ENC-108 με 8 εισόδους HDMI, τα σήματα των οποίων μπορούν να μετατραπούν σε 8 streams IP σε SPTS (unicast ή mult...
Redline S30 HEVC
Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του νέου δέκτη της Redline, S30 HEVC. Πρόκειται για έναν οικονομικό δέκτη Full HD που είναι εξοπλισμένος με DVB-T2 tuner και υποστηρίζει συμπίεση H.265...
Ikusi IKUGaF
Η Ikusi καλύπτει με τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες τηλεοπτικής αναμετάδοσης προγραμμάτων, με τα έτοιμα επαγγελματικά πακέτα IKUGaF που διαθέτει για τα Gap Fillers. Τα έτοιμα πακέτα IKUGaF είνα...
ANGA PS series
Η εταιρεία Stam Electronics ανακοινώνει νέα παραλαβή σειράς ποιοτικών κεραιών ANGA. Πρόκειται για τη σειρά PS, η οποία περιλαμβάνει εξωτερικές και εσωτερικές κεραίες που είναι κατάλληλες για επίγε...
Amiko MIRA X-4200
Ο Amiko MiraX HiS-4200 είναι ένας κορυφαίος Linux 4K UHD media streamer, που σας επιτρέπει να απολαμβάνετε τα αγαπημένα σας προγράμματα σε 4K UHD. Αυτός ο media streamer υποστηρίζει μεταξύ άλλων τ...
KAL KL-60
Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή του νέου τηλεχειριστηρίου KL-60. Πρόκειται για ένα προγραμματιζόμενο τηλεχειριστήριο 4:1, το οποίο προγραμματίζεται μέσω μονάδας υπέρυθρων από τ...
Promax ATLaS NG
Η Promax έχει δημιουργήσει μία σειρά εκπαιδευτικών video για τον κορυφαίο αναλυτή φάσματος ATLaS NG. Στα συγκεκριμένα video, περιγράφονται όλες οι λειτουργίες του αναλυτή, καθώς και ο τρόπος που δ...
SatLink COL5141A
Ο κωδικοποιητής COL5141A 4 σε 1 της SatLink είναι μια επαγγελματική συσκευή κωδικοποίησης και πολυπλεξίας ήχου και video με ισχυρή λειτουργικότητα. Διαθέτει διεπαφές εισόδου 4 καναλιών CVBS video ...
AVM FRITZ!DECT 350
Προσαρμόστε το FRITZ!DECT 350 σε πόρτες ή παράθυρα και αμέσως θα ανιχνεύσει αν είναι ανοικτά ή κλειστά. Αποτελώντας έναυσμα για την επακόλουθη λειτουργία προϊόντων FRITZ!DECT και συμβατών συσκευών...
KAL K-320
Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή του K-320, ενός ασύρματου ανιχνευτή κίνησης υποδοχής με εμβέλεια ανίχνευσης κίνησης 3 έως 7 μέτρων και γωνία κάλυψης 100°. Είναι ιδανικός για τη...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Ψηφιακή Τηλεόραση, τεύχος Ιουλίου 2024
Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Ιουλίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδ...
Διανομή σήματος HDMI στο σπίτι
Για τη θέαση τηλεοπτικών προγραμμάτων υψηλής ανάλυσης μέσω ενός δέκτη, IPTV Box, αποκωδικοποιητή συνδρομητικής πλατφόρμας ή οποιασδήποτε άλλης εξωτερικής πηγής, απαιτείται μόνο η σύνδεσή τους στην...
CRETA ELECTRONIX 2024
Μετά την τεράστια επιτυχία των κλαδικών εκθέσεων Salonica Electronix 2023 και Athens Electronix 2024, που πραγματοποιήθηκαν για τρίτη φορά σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, αντίστοιχα, και έσπασαν κάθε ρε...
Fracarro D-Matrix 4S FTA
Την πιο πρόσφατη μονάδα της οικογένειας των Headend της ιταλικής Fracarro, δοκιμάσαμε για να παρουσιάσουμε στο τεύχος αυτού του μήνα. Πρόκειται για το D-Matrix 4S FTA, ένα Compact Headend που έρχε...
Amiko MIRA X-4200
Ένα νέο μοντέλο της σειράς OTT της Amiko δοκιμάσαμε για να παρουσιάσουμε στο τεύχος αυτού του μήνα. Πρόκειται για το MIRA X-4200, ένα Set-Top Box που βασίζεται σε λειτουργικό σύστημα Linux και προ...
Sat & Zap, Ιούλιος 2024
Αρκετά νέα κανάλια στις 28 ανατολικά, ενώ και πάλι το Ιράν εμφανίζεται με νέα κανάλια εξωτερικού, μη εγκεκριμένα φυσικά από το θεοκρατικό καθεστώς… Al Mayadeen HD Hot Bird 13G – 13 East 11....