DIABASTE DWREAN DIG 166
techmail
SECURITY REPORT 129
now 33 2022
satpraxis 2022
energiatec banner

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10 Αυγούστου 2012 02:47

Αντάπτορες PowerLine

Γράφει: Παναγιώτης Ψυχογιός

Featured | Πώς θα σας φαινόταν αν ξαφνικά δημιουργούσατε ένα οικιακό δίκτυο υπολογιστών ή δορυφορικών δεκτών χωρίς νέα καλώδια; Τι θα λέγατε αν είχατε δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο από οποιοδήποτε σημείο του σπιτιού σας, χωρίς την χρήση ασύρματων μέσων; Η πρωτοποριακή τεχνολογία PLC (Power Line Communication) ή κατά άλλους D-LΑΝ (Direct LAN για οικιακό περιβάλλον) φέρνει την επανάσταση στον τομέα της δικτύωσης. Χρησιμοποιώντας τις ήδη υπάρχουσες γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, επιτρέπει την μεταφορά δεδομένων τόσο σε τοπικό επίπεδο (LAN), όσο και σε επίπεδο διαδικτύου (WAN). Έτσι, εκμεταλλευόμενη το μη χρησιμοποιούμενο εύρος ζώνης των αγωγών, δίνει την δυνατότητα εκπομπής και λήψης διαμορφωμένων ψηφιακών σημάτων, μετατρέποντας την ηλεκτρική εγκατάσταση σε ένα δίκτυο δεδομένων, χωρίς την ανάγκη τοποθέτησης νέων καλωδίων.

Εδώ και αρκετό καιρό έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά οι αντάπτορες Power Line. Πρόκειται για συσκευές που υποστηρίζουν την τεχνολογία PLC και στην ουσία μετατρέπουν τους αγωγούς ηλεκτρικούς ρεύματος σε γραμμές μεταφοράς ενός δικτύου δεδομένων. Με αυτό τον τρόπο επιτρέπουν την δημιουργία δικτύου δεδομένων, οπουδήποτε περνάει ηλεκτρικό ρεύμα. Οι αντάπτορες αυτοί συνδέονται από την μία πλευρά τους στην πρίζα (ρευματοδότης) και από την άλλη διαθέτουν θύρα Erthernet, ώστε να δικτυώσουν μέσω ηλεκτρικών γραμμών οποιαδήποτε συσκευή διαθέτει κάρτα δικτύου.

Για να δημιουργηθεί το δίκτυο, οι Adaptors διαμορφώνουν κατάλληλα μια φέρουσα συχνότητα έως και 30MHz, μέσω της οποίας εισάγουν τα δεδομένα στους αγωγούς ηλεκτρικού ρεύματος και τα ανταλλάσσουν μεταξύ τους καθιστώντας δυνατή την επικοινωνία τους. Έτσι, οποιαδήποτε δικτυακή συσκευή συνδεθεί στις ηλεκτρικές γραμμές, μέσω των PowerLine adaptors, αυτόματα εισέρχεται σε ένα τοπικό δίκτυο δεδομένων LAN.

Το μεγάλο πλεονέκτημα των PowerLine adaptors είναι η πανεύκολη και γρήγορη εγκατάστασή τους, αφού ως συσκευές plug and play που είναι, επικοινωνούν αυτόματα χωρίς την ανάγκη ειδικού προγραμματισμού. Η ταχύτητα που υποστηρίζουν φτάνει έως τα 200 Mbit/sec σε φυσικό επίπεδο.

Εφαρμογές

Με την χρήση της τεχνολογίας PLC έχουμε την δυνατότητα υλοποίησης ενός πλήθους εφαρμογών σε μια οικιακή ηλεκτρική εγκατάσταση. Στην απλούστερη μορφή της μπορούμε, μέσω ηλεκτρικών γραμμών πάντα, να δημιουργήσουμε ένα κοινό δίκτυο δύο υπολογιστών, που βρίσκονται σε δύο διαφορετικά δωμάτια της οικίας. Έτσι, μπορούν να μοιράζονται αρχεία, φακέλους ή ακόμα και κάποιες συσκευές όπως ένας εκτυπωτής ή ένα scanner.

Κατά τον ίδιο τρόπο, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο δορυφορικών δεκτών σε μία οικία με σκοπό το διαμοιρασμό μίας συνδρομητικής κάρτας. Αντί λοιπόν να χρησιμοποιείται card splitters ή να ψάχνετε για καλώδια UTP στην οικία σας, μπορείτε μέσω ενός δέκτη με θύρα Ethernet, να δημιουργήσετε εύκολα και γρήγορα ένα δίκτυο Card Sharing εντός της οικίας σας, εκμεταλλευόμενοι ουσιαστικά τις ήδη υπάρχουσες ηλεκτρικές γραμμές του δικτύου της ΔΕΗ.

Φυσικά, όσο αφορά το Card Sharing, δεν θα γλιτώσετε από τις ρυθμίσεις των δεκτών, οι οποίες έχουν περιγραφεί αναλυτικά σε παλαιότερα τεύχη. Σε γενικές γραμμές θα πρέπει να ορίσετε ένα δέκτη ως server, που θα διαβάζει την συνδρομητική κάρτα και τους υπόλοιπους ως clients, οι οποίοι θα λαμβάνουν τα κλειδιά της κάρτας από τον δέκτη – server. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να ορίσετε έναν ή περισσότερους δέκτες, ως server – clients ταυτόχρονα, ώστε να μοιράζουν κλειδιά σε κάποιους δέκτες και να λαμβάνουν κλειδιά από κάποιους άλλους. Με δύο λόγια κάτι τέτοιο σημαίνει, ότι κάθε δέκτης θα βλέπει, πλην της δικιάς του, και τις κάρτες των υπολοίπων δεκτών.

Εφικτή είναι επίσης η δημιουργία ενός κοινού δικτύου υπολογιστών και δορυφορικών δεκτών, με παράλληλη δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο. Για να επιτευχθεί αυτό, αρκεί μια έξοδος του modem-router που παρέχει πρόσβαση στο διαδίκτυο να συνδεθεί με την θύρα Ethernet ενός D-LAN. Αυτομάτως όλες οι εμπλεκόμενες συσκευές του δικτύου D-LAN, αποκτούν πρόσβαση στο διαδίκτυο με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό, ειδικότερα για τους δορυφορικούς δέκτες.

Το ίδιο ισχύει και για την παρακολούθηση διαδικτυακής τηλεόρασης (IPTV) σε ένα δωμάτιο της οικίας, μακριά από το σημείο εγκατάστασης του modem-router (εφόσον η υπηρεσία διατίθεται). Μπορούμε να μεταφέρουμε τον IP δέκτη μας σε οποιαδήποτε τηλεόραση επιθυμούμε, αρκεί να χρησιμοποιήσουμε δυο συσκευές D-LAN, που θα δημιουργήσουν μια γέφυρα δεδομένων μέσω των ηλεκτρικών γραμμών και θα συνδέσουν τον IP δέκτη με τον Router.

Σε μία άλλη εκδοχή, μπορείτε να παρακολουθήσετε τις αγαπημένες σας ταινίες στην τηλεόραση έχοντας τις αποθηκευμένες, σε έναν κεντρικό storage server. Κάθε τηλεόραση είναι συνδεδεμένη με ένα τερματικό που επικοινωνεί με τον κεντρικό server. Η επικοινωνία πραγματοποιείται δικτυακά (LAN) μέσω PLC, χωρίς επιπλέον καλώδια ώστε να έχουμε λειτουργία VOD (Video on demand).

Πλεονεκτήματα έναντι άλλων τεχνολογιών μετάδοσης

Η τεχνολογία PLC έρχεται να δώσει αποτελεσματικές λύσεις, σε περιβάλλον που η δομημένη καλωδίωση απουσιάζει. Είναι πιο αξιόπιστη από οποιοδήποτε ασύρματο μέσο μετάδοσης, μιας και παρακάμπτονται όλοι οι αστάθμητοι παράγοντες που επηρεάζουν την ασύρματη εκπομπή – λήψη. Επίσης, διαθέτει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα όσον αφορά την ευκολία εγκατάστασης, μιας και δεν απαιτείται η παραμικρή ρύθμιση για να επιτευχθεί η στοιχειώδης επικοινωνία μεταξύ των μονάδων.

Σε περιπτώσεις ύπαρξης πολλών διαφορετικών επιπέδων σε μία οικία, η χρήση αυτής είναι μονόδρομος, μιας και η ασύρματη λύση θα απαιτούσε ενδιάμεσο σταθμό (Repeater).

Ακόμη, υπερτερεί σε σχέση με την μετάδοση δεδομένων μέσω ομοαξονικού καλωδίου κεντρικής εγκατάστασης κεραίας, μιας και δεν περιορίζεται από το φυσικό μέσον. Η μη προσθήκη νέων καλωδίων για την δημιουργία δικτύου, προσδίδει τα μέγιστα στον τομέα της αισθητικής.

Προϋποθέσεις λειτουργίας – Περιορισμοί

Όπως προαναφέραμε, η τεχνολογία PLC αποτελεί μια πρωτοποριακή εναλλακτική λύση για την δημιουργία ενός δικτύου δεδομένων, χρησιμοποιώντας τις ηλεκτρικές γραμμές μεταφοράς. Παρ’όλα αυτά, υπόκειται σε κάποιους περιορισμούς που επιβάλλονται από το φυσικό μέσο.

Οι αγωγοί ηλεκτρικού ρεύματος, δεν έχουν σχεδιαστεί για να μεταφέρουν δεδομένα, οπότε πρακτικά αποτελούν ένα αφιλόξενο περιβάλλον, όπου κάθε μεταβολή στα ηλεκτρικά τους φορτία, αποτελεί ένα δυνητικό παράγοντα, ικανό να επιδράσει αρνητικά στην επικοινωνία. Σε μια οικιακή εγκατάσταση είναι συνδεδεμένοι ασύμμετρα, με διαφορετικές διαδρομές παρουσιάζοντας διαφορετική σύνθετη αντίσταση (εμπέδαση). Επίσης, δημιουργούν πολλαπλές ανακλάσεις, λόγω μη συμμετρικών τερματισμών ή ατερμάτιστων γραμμών. Όλα τα παραπάνω σε συνάρτηση με το μήκος των αγωγών, συνηγορούν σε περιορισμό της μέγιστης απόστασης επικοινωνίας, όπου σε οικιακό περιβάλλον φτάνει τα 200μέτρα.

Το συνοδευτικό πρόγραμμα

Όλα τα PLC modem συνοδεύονται από κατάλληλο λογισμικό που υπάρχει στο CD της συσκευασίας τους, το οποίο παρέχει δυνατότητα αναγνώρισης των συσκευών από τους υπολογιστές του δικτύου. Το λογισμικό παρέχει δυνατότητα διαχείρισης των συσκευών, χωρίς όμως να είναι εντελώς απαραίτητο, μιας και όπως προαναφέραμε οι συσκευές είναι plug and play, δηλαδή αναγνωρίζονται αυτόματα μεταξύ τους. Στην ουσία δίνει την δυνατότητα αναγνώρισης του αριθμού των συσκευών (μέσω των ΜΑC Address) του δικτύου, καθώς και την ροή δεδομένων τους. Παράλληλα, παρέχεται και δυνατότητα αλλαγής του προκαθορισμένου Νetwork ID, έτσι ώστε να μην είναι δυνατή η πρόσβαση στο δίκτυο σας από ένα γειτονικό PLC modem.

Σε πιο εξελιγμένα προγράμματα διαχείρισης είναι εφικτή η ρύθμιση της ταχύτητας ροής δεδομένων σε κάθε μονάδα, ανάλογα με τις απαιτήσεις της εφαρμογής, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό, όταν στο δίκτυό μας υπάρχουν πολλές συσκευές, με διαφορετικές απαιτήσεις σε ταχύτητα διαμεταγωγής δεδομένων. Επίσης, μέσω του προγράμματος, είναι εφικτή η δημιουργία περισσότερων του ενός δικτύων, που λειτουργούν στην ίδια καλωδιακή εγκατάσταση.

Στη πράξη

Οι συσκευές D-LAN της δοκιμής μας, ενώ βασίζονται στην ίδια τεχνολογική καινοτομία, παρουσιάζουν κάποιες διαφορές, μη αντιληπτές σε εφαρμογές δικτύωσης δορυφορικών δεκτών, (όπου οι απαιτήσεις σε ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων είναι χαμηλές), αλλά εύκολα διακριτές, σε εφαρμογές Triple Play (IPTV, VOD, Video Streaming, κλπ).

Επίσης, εμφανίζουν διαφορετική συμπεριφορά κατά την συνύπαρξη συγκεκριμένων ηλεκτρικών φορτίων (πχ. ανεμιστήρας, ηλεκτρονικός ροοστάτης) που παράγουν αρμονικές στην ίδια γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος. Η ύπαρξη αρμονικών μεταφράζεται ως θόρυβος σε ένα αφιλόξενο περιβάλλον για την μεταφορά δεδομένων, ικανό να μειώσει την ταχύτητα διαμεταγωγής τους ή να καταστήσει την μεταφορά τους εντελώς αδύνατη.

Συνήθως τα D-LAN που υποστηρίζουν ταχύτητες έως 85Mbps, υποστηρίζουν τυπικές λειτουργίες μετάδοσης δεδομένων, όπως μοίρασμα κλειδιών δορυφορικών δεκτών, πλοήγηση μέσω υπολογιστή στο διαδίκτυο κλπ. Αντίθετα, τα D-LAN που υποστηρίζουν ταχύτητες επιπέδου 200Μbps επιτρέπουν την υλοποίηση εφαρμογών που απαιτούν μεγαλύτερο εύρος διαμεταγωγής δεδομένων, όπως διαδικτυακή τηλεόραση, διαδικτυακά παιγνίδια κλπ.

H μέγιστη απόσταση επικοινωνίας μεταξύ των μονάδων, είναι άλλη μια σημαντική παράμετρος που χαρακτηρίζει τους αντάπτορες, χωρίς να βρίσκεται πάντα σε αρμονία με την ταχύτητα μετάδοσης που υποστηρίζουν.

Στην πράξη, σε επίπεδο μίας συνηθισμένης κατοικίας, δεν θα παρατηρήσετε ουσιαστικές διαφορές. Όμως, σε εφαρμογές απομακρυσμένης επικοινωνίας (π.χ. διαφορετικά διαμερίσματα μίας πολυκατοικίας, διαφορετικά γειτονικά κτίρια) θα εκπλαγείτε με τις επιδόσεις ή τις αδυναμίες τους. Κάποια αδυνατούν να ξεπεράσουν το φραγμό του ρολογιού της ΔΕΗ, ενώ κάποια άλλα εντυπωσιάζουν, λειτουργώντας όχι μόνο σε διαφορετικά ρολόγια, αλλά και σε διαφορετικά κτίρια.

Όλα τα D-LAN συνεργάστηκαν χωρίς πρόβλημα με τις κάρτες δικτύου των δορυφορικών δεκτών.

Πολύ σημαντική κρίνεται η δυνατότητα κρυπτοποίησης που διαθέτουν, έτσι ώστε να ελαχιστοποιείται η πιθανότητα ανεπιθύμητης πρόσβασης στο δίκτυό μέσω γειτονικής μονάδας με σκοπό μια πιθανή υποκλοπή. Αυτό στην ουσία σημαίνει ότι στο δίκτυο που θα δημιουργήσετε, θα μπαίνουν όσοι ορίσετε και όχι κάποιος γείτονας, που χρησιμοποιεί και αυτός εφαρμογή D-LAN.

Επίσης, καθίσταται δυνατή η δημιουργία δύο η περισσοτέρων ανεξάρτητων τοπικών δικτύων, μέσω των ηλεκτρικών γραμμών μεταφοράς στην ίδια κατοικία.

Αξιοσημείωτη είναι και η δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ ορισμένων μονάδων διαφορετικών εταιρειών (με ή χωρίς κρυπτοποίηση), καθώς και μονάδων που υποστηρίζουν διαφορετικές ταχύτητες (επικρατεί πάντα η χαμηλότερη).

Τα D-LΑΝ της δοκιμής μας συμπεριφέρθηκαν αναλόγως τις συνθήκες ηλεκτρικού

περιβάλλοντος που επικρατούσαν στους χώρους που χρησιμοποιήθηκαν. Σε διαφορετικές συνθήκες, ενδεχομένως να παρουσίαζαν διαφορετική συμπεριφορά, τόσο σε ταχύτητα, όσο και σε εμβέλεια – σταθερότητα επικοινωνίας. Σε αυτό συνηγορεί η ύπαρξη διαφορετικής τοπολογίας όσον αφορά το φυσικό μέσο μετάδοσης, τα διαφορετικά μήκη διαδρομών, καθώς και η ταυτόχρονη ύπαρξη διαφορετικών ηλεκτρικών φορτίων. Για αυτό οι τιμές στους χρόνους απόκρισης που δημοσιεύουμε δεν είναι απόλυτες, αφού επηρεάζονται από την εφαρμογή μας.

Ας δούμε τώρα πώς συμπεριφέρθηκαν οι συσκευές που δοκιμάσαμε:

KONIG CMP-HOMEPLUG30

Το Konig είναι το πρώτο D-LAN του συγκριτικού μας που υποστηρίζει την υψηλή ταχύτητα των 200Mbps. Διατίθεται σε συσκευασία ενός τεμαχίου, κάτι που σημαίνει ότι για κάθε δικτυακή συσκευή που θα χρησιμοποιήσετε, θα πρέπει να προμηθεύεστε και από ένα. Διαθέτει το πλουσιότερο πρόγραμμα υποστήριξης και είναι το μοναδικό που δίνει δυνατότητα ιεραρχημένης πρόσβασης στο δίκτυό μας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορούμε να ρυθμίσουμε σε διαφορετικά επίπεδα την προτεραιότητα ροής δεδομένων μεταξύ διαφορετικών PLC modem ανάλογα με την εφαρμογή που υποστηρίζουν, έτσι ώστε άλλες δικτυακές συσκευές να έχουν πρόσβαση στο streaming, άλλες σε sharing και άλλες π.χ. να βλέπουν κάποιον εκτυπωτή.

Επίσης είναι το μόνο που διαθέτει το πλήκτρο code, μέσω του οποίου αποδίδεται σε όλα τα D-LAN του δικτύου Network ID, ώστε να κλειδώσει το δίκτυο μας. Σε όλα τα υπόλοιπα η διαδικασία αυτή επιτυγχάνεται μέσω του προγράμματος.

Σε απόσταση επικοινωνίας κάλυψε όλη την πολυκατοικία όπου το δοκιμάσαμε και το σημαντικότερο είναι ότι λειτούργησε ακόμη και σε διαφορετικά ρολόγια. Η εφαρμογή Card Sharing λειτούργησε άψογα, όπως επίσης και η λήψη internet. Όμως, παρατηρήθηκαν προβλήματα κατά λήψη internet ή κατά την εφαρμογή video streaming, όταν υπήρχαν φορτία εν λειτουργία στην γραμμή, όπως ανεμιστήρας εξαερισμού ή κάποιο dimmer για τα φώτα. Όπως και τα υπόλοιπα 200άρια του συγκριτικού χρειάζονται λίγα περισσότερα δευτερόλεπτα για να κλειδώσει το ένα με το άλλο και να λειτουργήσει το δίκτυο. Προτείνεται για εφαρμογές streaming και sharing σε μεγάλες αποστάσεις.

KONIG CMP-HOMEPLUG20

Εδώ έχουμε την μίνι εκδοχή DLAN της εταιρίας Konig, που έρχεται με μικρότερο μέγεθος και άρα περνά και πιο απαρατήρητο. Στον αντίποδα όμως υποστηρίζει χαμηλότερη ταχύτητα 85Mbps, κάτι που στην πράξη επηρέασε όχι μόνο την εφαρμογή video streaming, αλλά και την λήψη internet, ειδικά όταν στην γραμμή παρεμβάλλονται φορτία, όπως ανεμιστήρες, dimmer, κτλ. Αντίθετα, η εφαρμογή διαμοιρασμού των κλειδιών μιας συνδρομητικής κάρτας λειτούργησε άκρως ικανοποιητικά. Όπως και ο μεγαλύτερος αδελφός του έχει την δυνατότητα σύνδεσης σε ξεχωριστό ρολόι, κάτι που σημαίνει δίκτυο σε διαφορετικά διαμερίσματα μια πολυκατοικίας. Αυτό όμως που κυριολεκτικά μας εξέπληξε είναι ότι το δίκτυο λειτούργησε και σε ρολόι διαφορετικής πολυκατοικίας, κάτι που ούτε εμείς το περιμέναμε. Μαζί με το MVision μπορεί να χαρακτηριστεί κορυφαίο σε απόσταση κάλυψης, με το οποίο μάλιστα συνεργάστηκε χωρίς πρόβλημα κατά την δημιουργία δικτύου. Σε αυτά προσθέστε το ιδιαίτερα απλό και λιτό πρόγραμμα διαχείρισης που διαθέτει. Προτείνεται για εφαρμογές sharing σε μεγάλες αποστάσεις.

ΜVision IP-85

Πρόκειται για μία υλοποίηση, που υπερέχει μακράν στον τομέα της αισθητικής, με το λογότυπο της εταιρίας να κυριαρχεί. Διατίθεται σε συσκευασία δύο τεμαχίων και υποστηρίζει ταχύτητα 85Mbps. Αποτέλεσμα αυτού είναι να παρουσιάζει σπασίματα κατά τις εφαρμογές streaming και προβλήματα λήψης internet, όταν στην γραμμή παρουσιάζονται φορτία, όπως ανεμιστήρες, dimmer, κτλ. Από την άλλη λειτούργησε άψογα σε εφαρμογές Card Sharing, ξεπερνώντας το φράγμα όχι μόνο της ίδιας οικίας, αλλά και της ίδιας πολυκατοικίας, αφού δημιουργεί δίκτυο, όχι μόνο σε διαφορετικά ρολόγια της ίδιας πολυκατοικίας, αλλά και μεταξύ ρολογιών διαφορετικής πολυκατοικίας. Έτσι, μαζί με το Konig Homeplug 20, με το οποίο συνεργάζεται, είναι το κορυφαίο σε κάλυψη απόστασης του συγκριτικού τεστ. Το πρόγραμμα επικοινωνίας του είναι εύκολο στη χρήση, αλλά δεν διαθέτει εξελιγμένες δυνατότητες. Προτείνεται για εφαρμογές sharing σε μεγάλες αποστάσεις.

Technisat Powerline

Το D-LAN Technisat φανερώνει αμέσως την γερμανική καταγωγή του, αφού είναι το κορυφαίο του συγκριτικού όσο αφορά το κομμάτι «στιβαρή κατασκευή». Διατίθεται σε συσκευασία 2 τεμαχίων και υποστηρίζει την ταχύτητα διαμεταγωγής των 200Mbps. Διαθέτει με διαφορά το πιο γρήγορο πρόγραμμα διαχείρισης, αλλά όπως και τα υπόλοιπα 200άρια της δοκιμής μας χρειάζεται κάποια παραπάνω δευτερόλεπτα για να αναγνωριστούν οι συσκευές μεταξύ τους και να κλειδώσει το δίκτυο. Και αυτό λειτούργησε σε ξεχωριστό ρολόι, καλύπτοντας μάλιστα άνετα όλη την πολυκατοικία που δοκιμάστηκε. Η λήψη internet, αλλά και η εφαρμογή card sharing λειτούργησε απροβλημάτιστα, είδαμε όμως κάποια μικρά προβλήματα (μικρότερα από τα υπόλοιπα D-LAN του συγκριτικού) κατά την εφαρμογή streaming, όταν ενεργοποιούσαμε το dimmer ή τον ανεμιστήρα εξαερισμού, που βρίσκονταν στην ίδια ηλεκτρολογική γραμμή. Όταν αυτά ήταν κλειστά, το streaming λειτουργούσε χωρίς πρόβλημα. Δυστυχώς οι οδηγίες χρήσης είναι μόνο στην γερμανική γλώσσα, αλλά στο CD εγκατάστασης θα τις βρείτε και στα αγγλικά. Προτείνεται για εφαρμογές internet και sharing εντός και εκτός οικίας.

Transwide 200

Η αλφαβητική ταξινόμηση το έφερε τελευταίο, αλλά στην ουσία πρόκειται για την κορυφαία συσκευή του συγκριτικού, όσο αφορά το επίπεδο της ίδιας οικίας. Το Transwide διατίθεται σε συσκευασία δύο τεμαχίων και υποστηρίζει ταχύτητα διαμεταγωγής δεδομένων 200Mbps. Παρότι είναι το μόνο D-LAN της δοκιμής μας που δεν μπορεί να δημιουργήσει δίκτυο σε ξεχωριστό ρολόι, είναι και το μόνο που στην ουσία δεν μπορείς να αντιληφθείς ότι χρησιμοποιείς καλώδια ρεύματος και όχι UTP. Γρήγορο internet, χωρίς προβλήματα, απροβλημάτιστο card sharing και, το σημαντικότερο, άψογη συμπεριφορά στο streaming. Ακόμη και όταν στην γραμμή υπήρχαν ανεμιστήρες και dimmer σε λειτουργία τα Transwide δεν επηρεάστηκαν ούτε ελάχιστα και ήταν σα να μην υπήρχαν. Φυσικά, όπως και τα υπόλοιπα 200άρια, απαιτούνται μερικά παραπάνω δευτερόλεπτα για να αναγνωριστούν μεταξύ τους τα D-LAN και να κλειδώσει το δίκτυο. Ειδικά στην περίπτωση του Internet, την πρώτη φορά που θα το βάλετε, ενδεχομένως να χρειαστεί να προβείτε σε επανεκκίνηση (reset) του router (εξαρτάται από το μοντέλο), για να κατεβάσετε internet. Το πρόγραμμά του είναι λίγο πιο αργό, αφού χρειάζεται λίγα δευτερόλεπτα παραπάνω για να δει τα D-LAN, αλλά από την άλλη είναι συμβατό με όλες τις πλατφόρμες των Windows, ακόμη και των Vista. To προτείνουμε ανεπιφύλακτα για όποιον θέλει γρήγορο internet και εφαρμογές streaming και sharing εντός της οικίας του.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

 • YDS-TC012 & YDS-TC018

  YDS-TC012 & YDS-TC018

  Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή των νέων φορτιστών YDS-TC012 και YDS-TC018. Πρόκειται για universal επιτοίχιους φορτιστές USB 5V με μέγιστο ρεύμα εξόδου 3A. Υποστηρίζουν το πρό...
 • TP-LINK: Ο παγκοσμίως Νο.1 πάροχος προϊόντων Wi-Fi για 11 συνεχή χρόνια

  TP-LINK: Ο παγκοσμίως Νο.1 πάροχος προϊόντων Wi-Fi για 11 συνεχή χρόνια

  Για 11 συνεχή έτη, η TP-Link® κατατάσσεται παγκοσμίως ως ο Νο.1 πάροχος σε συσκευές WLAN, συγκεντρώνοντας μερίδιο 17,8% της παγκόσμιας αγοράς. Το συγκεκριμένο επίτευγμα είναι αποτέλεσμα της υποστή...
 • AVM FRITZ!Repeater 1200 AX

  AVM FRITZ!Repeater 1200 AX

  Η εταιρεία AMY A.E. διαθέτει στην ελληνική αγορά μια οικονομική συσκευή της γερμανικής AVM για την επέκταση του οικιακού WLAN. Πρόκειται για το FRITZ!Repeater 1200 AX, έναν επαναλήπτη 2 ζωνών που ...
 • DEEPCOOL CASTLE 240EX A-RGB

  DEEPCOOL CASTLE 240EX A-RGB

  Η DEEPCOOL, μια εταιρεία με εξειδίκευση σε υδροψύξεις και κουτιά RGB, παρουσιάζει την νέα AIO υδρόψυξη CASTLE 240EX A-RGB, η οποία προσφέρει τέλειο αποτέλεσμα φωτισμού για το PC σας χάρη στο ενσωμ...
 • PROMAX TVHUNTER+

  PROMAX TVHUNTER+

  Το TVHunter+ είναι ένα μικρό, φορητό & εύκολο στη χρήση πεδιόμετρο που έχει σχεδιαστεί για την εγκατάσταση της Επίγειας Ψηφιακής Τηλεόρασης και για τα δύο συστήματα ψηφιακής τηλεόρασης, DVB-T ...
 • Mistral Wind Maxi

  Mistral Wind Maxi

  Η wind Maxi είναι η ενισχυμένη έκδοση της απλής κεραίας Wind. Προορίζoνται και οι δύο για περιοχές με ισχυρούς ανέμους και πολύ ήλιο, όπως είναι οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στα νησιά. Η Wi...
 • SONORA WONDERWALL 600 FULL EMOTION

  SONORA WONDERWALL 600 FULL EMOTION

  Η επιτοίχια βάση SONORA WONDERWALL 600 FULL EMOTION TILT είναι κατάλληλη για τηλεοράσεις 42" έως 75" ιντσών, με μέγιστο βάρος 45 κιλών και max VESA 600x400. Διαθέτει σύστημα εύκολης ρύθμισης της ο...
 • ANGA PS-5 / PS-10 / PS-20 / PS-30

  ANGA PS-5 / PS-10 / PS-20 / PS-30

  Η εταιρεία STAM Electronics ανακοινώνει την παραλαβή νέας σειράς κεραιών UHF της ANGA. Πρόκειται για κεραίες εξωτερικού χώρου με ενσωματωμένο φίλτρο LTE 5G, οι οποίες είναι προσαρμοσμένες στις ανά...
 • PROMAX RANGER mini

  PROMAX RANGER mini

  Ο εξαιρετικά συμπαγής αναλυτής PROMAX RANGER mini, έχει σχεδιαστεί για την εγκατάσταση κεραιών TV/SAT, καθώς και συστημάτων διανομής. Το συγκεκριμένο πεδιόμετρο είναι συμβατό με τα πρότυπα DVB-T/T...
 • TP-LINK TL-SM311LS/LM & TL-SM5310-T

  TP-LINK TL-SM311LS/LM & TL-SM5310-T

  Η εταιρεία TP-Link διαθέτει SFP Modules που είναι συμβατά με τις θύρες SFP+ των νέων της Multi-Gigabit Switches. Πιο συγκεκριμένα, έχουμε: Τα MiniGBIC Modules TL-SM311LS και TL-SM311LM που είνα...
 • AVM WireGuard

  AVM WireGuard

  Η πρόσβαση στο FRITZ!Box, το σύστημα NAS ή άλλες συσκευές του οικιακού δικτύου εν κινήσει, μπορεί να γίνει δυνατή με ένα ασφαλές εικονικό ιδιωτικό δίκτυο (VPN). Με τη νέα δυνατότητα WireGuard της ...
 • MELICONI FlatStyle ES 800

  MELICONI FlatStyle ES 800

  Η Meliconi, ηγέτης στην κατηγορία των επιτοίχιων και επιτραπέζιων βάσεων TV, παρουσιάζει την σειρά FlatStyle, με την εγγύηση της εξ' ολοκλήρου Ιταλικής κατασκευής, εστιάζοντας στη λειτουργικότητα....

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Ψηφιακή Τηλεόραση, Τεύχος 167

  Ψηφιακή Τηλεόραση, Τεύχος 167

  Το νέο τεύχος Αυγούστου 2022 του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδικό «Security Report», που ηγείται στην αγορά των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας. Έπειτα από...
 • Disney+

  Disney+

  Έπειτα από σχεδόν ένα χρόνο αναμονής λόγω της αναβολής της προγραμματισμένης για πέρυσι έλευσής του στην Ελλάδα, η είσοδος του Disney+ στην εγχώρια αγορά της συνδρομητικής τηλεόρασης είναι πλέον γ...
 • AVM FRITZ!Box 4060

  AVM FRITZ!Box 4060

  Η γερμανική AVM διευρύνει την οικογένεια FRITZ!Box, παρουσιάζοντας ένα νέο μοντέλο με προηγμένα τεχνικά χαρακτηριστικά και εντελώς ανανεωμένη εμφάνιση. Πρόκειται για το FRITZ!Box 4060, το οποίο δε...
 • OCTAGON SX988 4K UHD IP

  OCTAGON SX988 4K UHD IP

  Η γερμανική OCTAGON διευρύνει την οικογένεια των ψηφιακών της δεκτών, παρουσιάζοντας ένα νέο μοντέλο. Πρόκειται για τον SX988 4K UHD IP που αποτελεί τη νέα γενιά της σειράς SX IP, με επεξεργαστή 6...
ΤΑ ΠΑΝΤΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ
ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ
ΨΗΦΙΑΚΗ
ΚΑΙ HD TV

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Please enable the javascript to submit this form


Digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design