Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 201
TM 746
SECREP 164
satpraxis 2022
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

7 Δεκεμβρίου 2010 03:00

Μεταλλαγή συχνότητας IF σε IF για δορυφορική διανομή

Η λύση σε προβληματικά καλωδιακά δίκτυα

Γράφει: Παύλος Κερασίδης
image?src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F05%2F5df7ec2b16601c610a36c645dae7a828 XL

Featured | Η τεχνολογία της μεταλλαγής συχνότητας IF σε IF μοιάζει να ήρθε και …να έφυγε, χωρίς να το πάρει κανείς είδηση! Η λύση της μεταλλαγής για διανομή δορυφορικών προγραμμάτων, μπορεί να δώσει το παρόν της εκεί όπου σταματάνε οι πολυδιακόπτες και οι δέκτες QPSK-PAL. Ωστόσο, ελάχιστα την έχουμε δει στην πράξη. Είναι πράγματι μια τεχνολογία που βγήκε για να προσπεραστεί, χωρίς καν να εφαρμοστεί;

Παρά τα χρόνια της, η μεταλλαγή συχνότητας IF σε IF δεν έχει εφαρμοστεί σε μεγάλη έκταση από τους τεχνικούς. Αφορά τη διανομή δορυφορικών προγραμμάτων μέσω καλωδιακού δικτύου και θυμίζει πολύ στην εφαρμογή της, την τεχνολογία της διανομής QAM. Όμως, στο χώρο αυτό, συναντάμε και τους πολυδιακόπτες, οι οποίοι κυριαρχούν στην αγορά και στην πλειοψηφία των εφαρμογών. Η τεχνολογία παρουσιάζει ορισμένα πλεονεκτήματα σε σχέση με τις άλλες “ανταγωνιστικές” εφαρμογές στο χώρο της διανομής δορυφορικών και είναι άξιο απορίας που αυτά τα χαρακτηριστικά δεν την έχουν φέρει στο προσκήνιο. Παρακάτω, θα δούμε την τεχνολογία IF-IF τόσο θεωρητικά, αλλά κυρίως πρακτικά μέσω της δοκιμής με ένα Headend μεταλλαγής.

Η θεωρία της τεχνολογίας
Μια μονάδα μεταλλαγής συχνότητας IF σε IF, συντονίζει στην είσοδό της ένα δορυφορικό πακέτο (transponder) συχνότητας 950–2150MHz και στην έξοδό της παρέχει το πακέτο, πάλι σε συχνότητα 950-2150 ΜΗz. Μπορεί η διαδικασία αρχικά να φαίνεται εντελώς ανούσια, αλλά δεν είναι καθόλου. Το δορυφορικό πακέτο, είναι απαλλαγμένο από πόλωση και τάση, με αποτέλεσμα να μπορεί να κυκλοφορήσει ανενόχλητο στο καλωδιακό δίκτυο και να τροφοδοτήσει μια οποιαδήποτε πρίζα, τερματική ή διέλευσης! Μάλιστα, σε αντίθεση με την τεχνολογία QAM, για τη θέαση του πακέτου χρειάζεται ένας κοινός δορυφορικός δέκτης QPSK.
Αυτό που κάνει πολύπλοκη τη διανομή των δορυφορικών προγραμμάτων και μας προβληματίζει τόσο πολύ, σε σχέση με τη διανομή των επίγειων, είναι η πόλωση και ο τόνος των δορυφορικών καναλιών. Εξαιτίας αυτών των δύο, ο δορυφορικός δέκτης πρέπει να στείλει στο δίκτυο τάση (13V ή 18V) και τόνο (0 ή 22kHz), ώστε να κατευθύνει το Universal LNB, για το ποια μπάντα να συντονίσει. Αυτό λοιπόν που κάνουν οι μονάδες μεταλλαγής IF σε IF, είναι να απαλλάσσουν τα δορυφορικά πακέτα από την μπάντα τους και να τα παρέχουν τα κανάλια προς το καλωδιακό δίκτυο, έτοιμα για λήψη από τους κοινούς δέκτες QPSK, χωρίς την ανάγκη αποστολής τάσης και πόλωσης. Φυσικά, μετά από ένα κέντρο μεταλλαγής IF σε IF, το δίκτυό μας υποστηρίζει τα πακέτα που παρέχει το κέντρο και όχι όλο το δορυφόρο, που στοχεύει το κάτοπτρο.
Η τεχνολογία στην πράξη
Για τη δοκιμή της τεχνολογία συνθέσαμε το κέντρο της εικόνας 1, το οποίο αποτελούταν από πέντε μονάδες μεταλλαγής IF σε IF, το τροφοδοτικό τους και ο broadband ενισχυτής. Οι συγκεκριμένες μάλιστα μονάδες, είχαν τη δυνατότητα να συντονίσουν δύο δορυφορικά πακέτα, η κάθε μια, σε ισάριθμες εισόδους (IF-IF Twin Converters). Έτσι, λοιπόν, μετά τη ρύθμιση του κέντρου, λάβαμε στην τελική έξοδο δέκα συνολικά πακέτα, προς διανομή, σε καλωδιακό δίκτυο. Ο προγραμματισμός του κέντρου ήταν πολύ εύκολος και λιτός, με βασικές παραμέτρους τις ρυθμίσεις συχνότητας εισόδου και εξόδου. Για να εκμεταλλευτούμε πλήρως τις μονάδες, ρυθμίσαμε τα πακέτα σε όσον το δυνατό χαμηλότερες συχνότητες IF, ξεκινώντας από τους 1000MHz. Όπως γνωρίζουμε, στις υψηλές συχνότητες της περιοχής IF, οι απώλειες των σημάτων στα καλώδια είναι αρκετά υψηλές, οπότε είναι θετικό να τις υποβιβάσουμε σε χαμηλότερες, ώστε να διευκολυνθούμε κάπως στη διανομή. Οπότε, εντέλει, τα δέκα πακέτα κατέλαβαν την περιοχή συχνοτήτων από 1000-1450 MHz, με διαφορά 50 MHz μεταξύ τους, εξαιτίας του εύρους που καταλαμβάνει το καθένα (36MHz).
Να διευκρινίσουμε στο σημείο αυτό, ότι ο προγραμματισμός των μονάδων πραγματοποιείται στις συχνότητες της IF μπάντας κι όχι της Ku (10.600MHz–12.750MHz), εφόσον το κέντρο έρχεται έπειτα από τον υποβιβασμό που πραγματοποιεί το LNB στα σήματα και αυτές είναι οι πραγματικές τους πλέον συχνότητες. Οπότε, για τη ρύθμιση των σημάτων στις εισόδους των μονάδων, αφαιρούμε τον τοπικό ταλαντωτή (9750MHz για σήματα μεταξύ 10.600–11.750MHz και 10.600MHz για σήματα μεταξύ 11.750 και 12.750MHz).
Στις εικόνες 2, 3 και 4, έχουμε τα φάσματα που λάβαμε από τις εξόδους του κέντρου. Στην εικόνα 2, έχουμε τις κυματομορφές και των δέκα δορυφορικών πακέτων, πλήρως ισοσταθμισμένες στην περιοχή συχνοτήτων, που επιλέξαμε να οδηγήσουμε μέσω των μονάδων. Για τη ρύθμιση της εξασθένισης των πακέτων, οι μονάδες διέθεταν δύο ρυθμιστικά στην πρόσοψή τους, απλοποιώντας τη διαδικασία. Στην εικόνα 3, μικραίνοντας αρκετά το span στο πεδιόμετρο, λαμβάνουμε το σήμα από το δορυφορικό πακέτο. Έχει πολύ ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε το τραπέζιο σχήμα της κυματομορφής του ψηφιακού σήματος, που διαφέρει πολύ από τη γνωστή απότομη κυματομορφή ενός αναλογικού σήματος. Τέλος, στην εικόνα 4 βλέπουμε το φάσμα μας, πριν το εισάγουμε στο καλωδιακό δίκτυο, με ρύθμιση καμπύλης (tilt). Η συγκεκριμένη ρύθμιση κρίνεται άκρως απαραίτητη γι’ αυτήν την εφαρμογή, εφόσον οι διαφορές στις απώλειες την σημάτων στα καλώδια, είναι πολύ διαφορετικές σε αυτές τις συχνότητες. Με τη ρύθμιση της καμπύλης του φάσματος, προσεγγίζουμε όσο μπορούμε την ισοστάθμιση στις πρίζες του δικτύου.
Λήψη των προγραμμάτων στο δέκτη
Το σύστημα είναι συμβατό με ένα κοινό δορυφορικό δέκτη QPSK. Κατά το σετάρισμα του δέκτη, χρειάζεται λίγη προσοχή στη ρύθμιση των συχνοτήτων, εφόσον τα κανάλια πλέον δεν είναι στις κανονικές τους συχνότητες, αλλά στις συχνότητες που επιλέξαμε κατά τον προγραμματισμό του κέντρου. Επειδή όμως όλοι οι οικιακοί δέκτες, για λόγους ευχρηστίας, ρυθμίζουν τα πακέτα στις συχνότητες της μπάντας Ku, θα πρέπει να προσθέσουμε τη συχνότητα του τοπικού ταλαντωτή, για να συντονίσει το πακέτο (εικόνα 6). Όπως δεν προβλημάτισε εμάς ιδιαίτερα το σημείο αυτό, έτσι δεν προβληματίστηκε και ο δέκτης να ανοίξει ταχύτατα όλα τα πακέτα της διανομής και να αποθηκεύσει τα περίπου 200 κανάλια στη μνήμη του (εικόνα 7). Ανοίγοντας ένα κανάλι, οι ενδείξεις του δέκτη για το σήμα του ήταν ικανοποιητικές και η ποιότητα άψογη.
Οι λύσεις που προσφέρει…
Τα δύο ισχυρά λοιπόν πλεονεκτήματα της τεχνολογίας, είναι τα εξής:
1) Διανομή δορυφορικών προγραμμάτων μέσω ομοαξονικού καλωδιακού δικτύου, σε κτίρια όπου διαθέτουν το δίκτυο και δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν ηλεκτρολογικές εργασίες για νέες καλωδιώσεις.
2) Παροχή σήματος σε όλες τις πρίζες του κτιρίου, τερματικές ή διέλευσης!
Ένα ακόμα πλεονέκτημα της τεχνολογίας, ουσιαστικά συγκρινόμενη με την τεχνολογία QAM, είναι η δυνατότητα επιλογής οποιουδήποτε δορυφορικού δέκτη DVB-S κυκλοφορεί στην αγορά.

Τα μειονεκτ
ήματα της τεχνολογίας
Συγκριτικά με το μεγάλο τους αντίπαλο, τους πολυδιακόπτες, οι μεταλλάκτες IF-IF υστερούν σε ορισμένα σημεία, με σημαντικότερο αυτό της τιμής. Όσον αφορά το headend, δεν είναι ιδιαίτερα ακριβό, όμως φυσικά είναι ακριβότερο από μια μονάδα πολυδιακόπτη, ακόμη και από αυτές με 18 εξόδους και 16 εισόδους. Στο κόστος όμως της εφαρμογής, πρέπει να συμπεριλάβουμε την αλλαγή ή προσθήκη δορυφορικών ενισχυτών και την αντικατάσταση των πριζών… Μάλιστα, το καλωδιακό δίκτυο, εξαιτίας των υψηλών συχνοτήτων που δύναται να υποστηρίξει, χρειάζεται ειδική προσοχή και μελέτη, σε σύγκριση με τις επίγειες συχνότητες. Ένα ακόμη σημείο που κερδίζει ένας πολυδιακόπτης, είναι η διανομή ολόκληρου του δορυφόρου/ων που λαμβάνει (σε συγκεκριμένο όμως αριθμό πριζών, σε σχέση με τους μεταλλάκτες).

Η πραγματικότητα μιλάει από μόνη της.
Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την ωμή πραγματικότητα του “έξω κόσμου”, πέραν δηλαδή από θεωρίες και αναλύσεις. Σε αυτόν τον κόσμο, η τεχνολογία IF σε IF δείχνει να μην προτιμάται, με τους πολυδιακόπτες να κυριαρχούν στις πολυκατοικίες και τα επαγγελματικά headends QPSK-PAL, να μονοπωλούν σε ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις. Παρ’ όλ’ αυτά, ο οποιοσδήποτε τεχνικός δεν πρέπει να αγνοεί την ύπαρξη αυτής της τεχνολογίας, η οποία οπωσδήποτε παρέχει μια επιπλέον λύση ανάμεσα στις επιλογές του.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

EDISION USB Wi-Fi EDI-MEGA 2
Το EDISION USB Wi-Fi Dongle είναι ξανά διαθέσιμο, με νέες προδιαγραφές και τεχνικά χαρακτηριστικά. Το USB Wi-Fi EDI-MEGA 2 είναι το ολοκαίνουριο μοντέλο, με νέο επεξεργαστή MTK7601, ταχύτητα έως 150…
Grandstream WP856
Το νέο Smart IP Phone WP856 της Grandstream με ενσωματωμένο Dual-Band Wi-Fi 6 και barcode scanner, προσφέρει μία all-in-one λύση. Το WP856 είναι ένα Wi-Fi smartphone με ενσωματωμένο σαρωτή που προσφ…
PROMAX HD RANGER & RANGERNeo
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα προβλήματα στην επίγεια ψηφιακή λήψη, είναι τα λεγόμενα σήματα «ηχώ» ή διεθνώς Echoes, τα οποία μπορούν να εμφανιστούν σε δίκτυα MFN και SFN. Δίκτυα πολλαπλών συχνοτήτ…
JollyLine Replacement στο B2B EDISION
Νέα εισαγωγή τηλεχειριστήριων JollyLine Replacement! Νέες καλύτερες τιμές χονδρικής στα τηλεχειριστήρια άμεσης αντικατάστασης JollyLine στο B2B site της EDISION. Πρόκειται για τηλεχειριστήρια υπέρυθ…
IKUSI by FAGOR WAF 210
Ο ενισχυτής WAF 210 (Ref. 35150) είναι ένας broadband ενισχυτής υψηλής στάθμης εξόδου, ιδανικός για την ενίσχυση όλων των τηλεοπτικών καναλιών σε κεντρικές εγκαταστάσεις. Βασικά χαρακτηριστικά: •…
Συνέντευξη της IDComs στα πλαίσια της Salonica Electronix 2025
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης Salonica Electronix 2025, στην οποία συμμετείχε η IDComs στο διάστημα μεταξύ 15-16 Μαρτίου, ο Στάνισλαβ Ερμιζίδης, Network & System Engineer της IDComs, και ο Κωνστα…
Wi-Tek WI-AP718M(V2)
Το WI-AP718M(V2) της Wi-Tek είναι ένα ισχυρό Wi-Fi Mesh Access Point, κατάλληλο για όσους χρειάζονται αξιόπιστη και γρήγορη κάλυψη Wi-Fi σε μεγάλους χώρους, με ευκολία στη διαχείριση και επεκτασιμότ…
MAXHUB XBoard V7
Η MAXHUB επανέρχεται δυναμικά, παρουσιάζοντας τη νέα, απόλυτα αναβαθμισμένη σειρά Interactive Flat Panels (IFPs), XBoard V7. Πρόκειται για την πιο προηγμένη πλατφόρμα συνεργασίας της εταιρείας, που…
EDISION ομοαξονικά καλώδια RG6
Η νέα σειρά ομοαξονικών καλωδίων της EDISION σάς προσφέρει μια εξαιρετική ομάδα κωδικών ομοαξονικού τύπου RG6, σε διάφορες έτοιμες ποσότητες, με νέα τεχνικά χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα, για να…
TP-Link EAP613
Το EAP613 της TP-Link είναι ένα AX1800 Access Point οροφής με Wi-Fi 6 υψηλής απόδοσης, που επιτρέπει σε περισσότερες συνδεδεμένες συσκευές να μπορούν να απολαμβάνουν μεγαλύτερες ταχύτητες, μικρότερη…
Πολυδιακόπτες Stand Alone & Cascade της IKUSI by FAGOR
Μία εξαιρετική σειρά πολυδιακοπτών από την IKUSI by FAGOR περιλαμβάνει μοντέλα Stand Alone και Cascade multiswitch για διανομή Sat-IF+Ter σε εγκαταστάσεις κάθε μεγέθους με δυνατότητα επεκτάσεων ανάλ…
Wi-TekWI-POL5800-08
Το WI-POL5800-08 της Wi-Tek είναι ένα υψηλής απόδοσης τερματικό οπτικής γραμμής GPON για λύσεις POL. Αποτελεί τον πυρήνα των πλήρως οπτικών λύσεων για την εξέλιξη των δικτύων επόμενης γενιάς. Παρέχε…

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Ψηφιακή Τηλεόραση, Ιούλιος 2025
Το νέο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδικό «Security Report», που ηγείται στην αγορά των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας. Θέματα Τεύχους Ε…
Ενισχυτές τηλεοπτικού σήματος
Η λήψη του τηλεοπτικού σήματος ενδέχεται σε ορισμένες περιπτώσεις να αντιμετωπίζει προβλήματα, σε βαθμό τέτοιο που η τηλεόραση να μην μπορεί να συντονίζεται στα επίγεια ψηφιακά κανάλια που εκπέμπουν…
Mercusys MR80X
Το Mercusys MR80X είναι ένα Wi-Fi 6 router, το οποίο απευθύνεται σε χρήστες που επιζητούν υψηλές ταχύτητες, σταθερότητα δικτύου και σύγχρονες λειτουργίες ασφαλείας, χωρίς να ξοδέψουν μια περιουσία…
Sat & Zap, Ιούλιος 2025
Η Ευρώπη λάμπει διά της απουσίας της στον ελεύθερο δορυφορικό ορίζοντα, και μόνο κάποια αγγλόφωνα ή γαλλόφωνα αφρικανικά κανάλια συνεχίζουν να εμφανίζονται. Στα αξιοπερίεργα, το ορθόδοξο ουκρανικό κ…
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.