Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 188
TM 531
SECURITY REPORT 151
satpraxis 2022
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

23 Μαρτίου 2011 03:00

Μονοπάτι επιστροφής

…σε αμφίδρομα καλωδιακά δίκτυα SMATV

Γράφει: Γιάννης Παπακώστας
6886e1958839f5b278ce49d30875e980 XL b9679b21

Featured | Οι ανάγκες των σύγχρονων καλωδιακών δικτύων, ακόμα και σε οικιακό επίπεδο, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι …μονόδρομες! Μέσα από αυτό το άρθρο, σας καλούμε να περπατήσετε ένα μονοπάτι διαφορετικό από τα υπόλοιπα. Πρόκειται για το μονοπάτι ή κανάλι επιστροφής, το οποίο μας επιτρέπει να διαμοιράσουμε οπτικοακουστικά σήματα, σε όλα τα δωμάτια της οικίας μας, μέσα από το υπάρχον τηλεοπτικό καλωδιακό δίκτυο.

Οπτικοακουστικά σήματα μέσω Return Path
Έχοντας φτάσει αρκετά μακριά τεχνολογικά στο θέμα του ήχου και της εικόνας και γνωρίζοντας από πρώτο χέρι, το πόσο σπουδαία είναι η «τηλεθέαση» για κάθε νοικοκυριό, θα ασχοληθούμε λίγο με τη διαμόρφωση και την επιστροφή του τηλεοπτικού σήματος.
Όπως όλοι γνωρίζουμε, αυτό είναι εφικτό σε μικρές εγκαταστάσεις και ειδικότερα σε μονοκατοικίες, μιας και σε μεγαλύτερες (ομαδικές), είναι διαφορετικός ο τρόπος διανομής και σε  συνδυασμό με την αναγκαιότητα λειτουργίας κεντρικού συστήματος διανομής (Headend), αλλάζουν πολλά πράγματα.
Σε πρώτη φάση και για να αντιληφτούμε το πρόβλημα, θέλω να φέρουμε στο μυαλό μας τα δωμάτια και, ειδικότερα, το επιπλάκι της τηλεόρασης. Σε αυτό το έπιπλο που κάποτε φάνταζε άχρηστο, έχοντας μοναδική χρησιμότητα να στηρίζει τη συσκευή της τηλεόρασης και ίσως για μερικούς από εμάς σαν αποθηκευτικός χώρος για μερικούς δίσκους βινυλίου, σήμερα, εκεί βρίσκονται τουλάχιστον δύο, τρεις, τέσσερις ή και πέντε συσκευές αναπαραγωγής. Μπορεί να βρίσκεται το παλιό μας VCR, το DVD, ένας δορυφορικός δέκτης και σύντομα, αν δεν το έχουμε κάνει ήδη, ένας επίγειος ψηφιακός δέκτης. Όλα αυτά, έχοντας το καθένα tuner, έχουν μετατρέψει ουσιαστικά την τηλεοπτική συσκευή μας, σε απλό μόνιτορ.
Σε αυτό ακριβώς το σημείο θα κάνουμε την παρέμβασή μας, δημιουργώντας το μονοπάτι επιστροφής (return path), ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε όλες τις παραπάνω συσκευές και όσες ακόμα προσθέσουμε, σε οποιοδήποτε σημείο υπάρχει τηλεοπτική πρίζα και δέκτης.
Παρενθετικά, όλοι μας γνωρίζουμε τι ακριβώς είναι το μονοπάτι επιστροφής, το οποίο επιτρέπει την επικοινωνία του χρήστη (user/client) με τον αντίστοιχο παροχέα (provider), κάνοντας έτσι εφικτή τη διαδραστική επικοινωνία (interactive). Για αυτό και ο όρος που χρησιμοποιώ, ίσως φανεί αδόκιμος ή ατυχής, παρόλα αυτά κι εμείς σε κάτι παρόμοιο θα προβούμε, δημιουργώντας ένα δίαυλο επικοινωνίας όλων των τηλεοπτικών δεκτών, με όλες τις συσκευές αναπαραγωγής, έστω και με ορισμένες προϋποθέσεις.
Έστω λοιπόν, πως έχουμε τέσσερις συσκευές αναπαραγωγής, σε μια τυπική καλωδιακή διάταξη μιας  μονοκατοικίας, με τέσσερις έως 12 πρίζες TV ή και περισσότερες, όπως φαίνεται στο σχήμα 1, οι οποίες αναπαράγουν ήχο και εικόνα σε  έναν τηλεοπτικό δέκτη, ως είθισται, στο σαλόνι-καθιστικό.
Αρκετά είναι τα σημεία που πρέπει να δείξουμε προσοχή, ώστε να έχουμε το τέλειο αποτέλεσμα. Καταρχήν, ο ενισχυτής που θα χρησιμοποιήσουμε, θα  πρέπει  να διαθέτει είσοδο SAT, κάτι όχι τόσο δύσκολο να βρεθεί, αρκεί να κάνουμε μια μικρή έρευνα αγοράς. Αυτό και μόνο θα μας παρέχει αφενός ευχέρεια για το πού θα τοποθετήσουμε το δορυφορικό μας δέκτη (με μοναδική υποχρέωση να μετατρέψουμε τις πρίζες TV, σε TV-SAT), ενώ αφετέρου, θα μας επιτρέψει να χρησιμοποιήσουμε την επιπλέον καλωδίωση, ώστε να επιστρέψουμε τα κανάλια επιστροφής προς  τον ενισχυτή. Το καλώδιο λοιπόν που χρησιμοποιούσαμε ως τώρα για το δορυφορικό δέκτη, θα δώσει τις επιστροφές στον ενισχυτή, μιας και το LNB θα συνδέεται απευθείας στην είσοδο SAT του ενισχυτή μας, ενώ ο δορυφορικός μας δέκτης θα τροφοδοτείται πια από την έξοδο sat της  δορυφορικής πρίζας .
Επίσης, ο ενισχυτής καλό θα ήταν να ενισχύει εκτός από τα VHF-1, VHF-3 και UHF και την μπάντα S, χωρίς αυτό να είναι δεσμευτικό, ώστε να έχουμε περισσότερες επιλογές σε ελεύθερα κανάλια επιστροφής.
Τέλος – και αφού τοποθετήσουμε και τις συσκευές αναπαραγωγής – έχουμε φτάσει στο σημείο να επιστρέψουμε τις τέσσερις εικόνες προς τον ενισχυτή, ώστε να διανεμηθούν σε όλες τις πρίζες. Αυτό μπορούμε να το καταφέρουμε με δύο διαφορετικούς τρόπους, που περιγράφω παρακάτω .
1ος τρόπος: Αλυσιδώνουμε τις εισόδους και τις εξόδους RF των συσκευών μεταξύ τους (συνδέουμε την έξοδο RF της πρώτης συσκευής, με την είσοδο RF της επόμενης κ.ο.κ.), χωρίς να δώσουμε είσοδο UHF στην πρώτη που έχουμε στη σειρά. Την τελευταία έξοδο RF-out την επιστρέφουμε στον κεντρικό ενισχυτή (σχήμα 2). Το πιο δύσκολο σημείο στην όλη διαδικασία είναι ο συντονισμός των καναλιών εξόδου, μιας και είναι γνωστό σε όλους, το χάος που υπάρχει, ειδικά στο φάσμα των UHF. Γι’ αυτό και πρότεινα πιο πάνω, ο ενισχυτής μας να έχει είσοδο VHF-1 τουλάχιστον, αν όχι και είσοδο μπάντας S.
2ος τρόπος: Είναι κι ο τρόπος που συνιστώ, όπου η χρησιμοποίηση μεταλλακτών θα δώσει λύση στο πρόβλημα «κενής συχνότητας», μα και το δίχως άλλο, θα διατηρήσει την ποιότητα της εικόνας μας σε όλα τα σημεία λήψης. Επιπλέον, θα λύσει και ένα άλλο πρόβλημα, που πιθανόν να αντιμετωπίσουμε απροσδόκητα, γιατί, ας μην ξεχνάμε πως όσο καθαρό κι αν είναι το φάσμα των συχνοτήτων, ακόμη κι αν δεν υπάρχει καμία εκπομπή, είναι αδύνατον να πάρουμε έξοδο RF, αν δεν τη διαθέτει η συσκευή μας, πράγμα που συμβαίνει συχνά. Τουναντίον, θα έχει, αν όχι A/V, τουλάχιστον Scart….
Παίρνοντας λοιπόν τις εξόδους audio και video από κάθε συσκευή, τις οδηγούμε σε αντίστοιχους μεταλλάκτες (σχήμα 3). Τις εξόδους RF των μεταλλακτών, τις οδηγούμε στον κεντρικό ενισχυτή, με τη βοήθεια ενός μίκτη  4:1. Εφόσον τώρα οι μεταλλάκτες που χρησιμοποιήσαμε διαμορφώνουν τις εξόδους τους στην ίδια μπάντα καναλιών (π.χ. UHF), τότε συνδέουμε το καλώδιο επιστροφής στην αντίστοιχη είσοδο του ενισχυτή (είσοδο UHF στην περίπτωσή μας). Αν για κάποιο λόγο χρειαστεί να διαμορφώσουμε τους μεταλλάκτες σε δύο διαφορετικές μπάντες, τότε το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε, είναι να τοποθετήσουμε ένα διαχωριστή (splitter) στο τέλος του καλωδίου επιστροφής, για να οδηγήσουμε στις αντίστοιχες εισόδους του κεντρικού ενισχυτή μας…
 
Τα πλεονεκτήματα της εγκατάστασης
Ως τώρα, έχουμε πραγματοποιήσει την επιστροφή των εξόδων των τεσσάρων συσκευών (είτε αυτούσια είτε μεταλλάσσοντας τις συχνότητες) μέσω του ενισχυτή κεντρικής, από τον οποίο οδηγήθηκαν με σχετική ευκολία στο καλωδιακό δίκτυο της οικίας μας. Σε περίπτωση απουσίας καλωδίου δορυφορικής λήψης, τότε καλό θα είναι, το καλώδιο που θα χρησιμοποιηθεί για επιστροφή, να το εγκαταστήσει ο ηλεκτρολόγος της οικίας, ώστε να αποφύγουμε τυχόν προβλήματα με τα ηλεκτρολογικά «κουτιά».
Έτσι, πλέον, σε όλες τις τηλεοπτικές πρίζες της οικίας, εκτός από τα ήδη υπάρχοντα επίγεια τηλεοπτικά κανάλια, μεταδίδονται και σήματα που προέρχονται από το VCR, το DVD ή ακόμη και τον ψηφιακό επίγειο δέκτη.
Και για να το κάνω πιο σαφές, ενώ ο σύζυγος θα παρακολουθεί τον τελικό του παγκοσμίου ποδοσφαίρου στο σαλόνι, η σύζυγος μπορεί σε οποιαδήποτε άλλη τηλεόραση να απολαμβάνει την αγαπημένη της ταινία και, παράλληλα, ο μικρός ή η μικρή της οικογένειας, να βλέπει την αγαπημένη του/της βιντεοταινία. Αυτός δε που θέλει να έχει τον απόλυτο έλεγχο του τι προβάλλεται, πράγμα καθόλου κακό, μιας και υπάρχουν και μικρά παιδιά και οι κίνδυνοι είναι πολλοί, ένας ασύρματος τηλεχειρισμός θα του λύσει τα χέρια .
Και ήρθε η στιγμή να βάλουμε και το κερασάκι στην τούρτα, όπου με μια μικρή κάμερα, όπως θα προσέξατε στο σχήμα 1, συνεχούς λειτουργίας και τον αντίστοιχο μεταλλάκτη, επιστρέφουμε κι αυτήν την εικόνα στον κεντρικό ενισχυτή. Έτσι, κανένας ανεπιθύμητος δεν θα μας σηκώσει από την πολυθρόνα μας, τις δύσκολες στιγμές της ομάδας μας, αφού με μια απλή αλλαγή καναλιού, θα μπορούμε να δούμε ποιος είναι αυτός που του χτυπάει το κουδούνι.
Τελειώνοντας, ουσιαστικά έχουμε εξοπλίσει την οικία μας με ένα απλό και σχετικά οικονομικό σύστημα, που μας εξασφαλίζει για το μέλλον, μιας και οτιδήποτε τύπου συσκευή αναπαραγωγής κι αν υπάρξει ποτέ, θα μπορεί να προστεθεί στην υπάρχουσα εγκατάσταση, με μοναδική προϋπόθεση να παρέχει έξοδο A/V ή έστω RF.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

Amiko MIRA X-4200
Ο Amiko MiraX HiS-4200 είναι ένας κορυφαίος Linux 4K UHD media streamer, που σας επιτρέπει να απολαμβάνετε τα αγαπημένα σας προγράμματα σε 4K UHD. Αυτός ο media streamer υποστηρίζει μεταξύ άλλων τ...
KAL KL-60
Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή του νέου τηλεχειριστηρίου KL-60. Πρόκειται για ένα προγραμματιζόμενο τηλεχειριστήριο 4:1, το οποίο προγραμματίζεται μέσω μονάδας υπέρυθρων από τ...
Promax ATLaS NG
Η Promax έχει δημιουργήσει μία σειρά εκπαιδευτικών video για τον κορυφαίο αναλυτή φάσματος ATLaS NG. Στα συγκεκριμένα video, περιγράφονται όλες οι λειτουργίες του αναλυτή, καθώς και ο τρόπος που δ...
SatLink COL5141A
Ο κωδικοποιητής COL5141A 4 σε 1 της SatLink είναι μια επαγγελματική συσκευή κωδικοποίησης και πολυπλεξίας ήχου και video με ισχυρή λειτουργικότητα. Διαθέτει διεπαφές εισόδου 4 καναλιών CVBS video ...
AVM FRITZ!DECT 350
Προσαρμόστε το FRITZ!DECT 350 σε πόρτες ή παράθυρα και αμέσως θα ανιχνεύσει αν είναι ανοικτά ή κλειστά. Αποτελώντας έναυσμα για την επακόλουθη λειτουργία προϊόντων FRITZ!DECT και συμβατών συσκευών...
KAL K-320
Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή του K-320, ενός ασύρματου ανιχνευτή κίνησης υποδοχής με εμβέλεια ανίχνευσης κίνησης 3 έως 7 μέτρων και γωνία κάλυψης 100°. Είναι ιδανικός για τη...
Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας 2U30
Συνεχίζοντας την περιγραφή των προϊόντων της Mistral, θα γίνει περιγραφή των ενισχυτών κεραίας. Οι ενισχυτές κεραίας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: 1) Οι ενισχυτές με ακροδέκτες χωρίς θωράκιση, ...
Tesla XT850
Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του νέου Tesla MediaBox XT850. Πρόκειται για ένα Android TV Box που είναι ταυτόχρονα και DVB-T2 HEVC (H.265) δέκτης, συμβατός με το νέο πρότυπο επίγεια...
SatLink ST-6502
Η εταιρεία Tronix ανακοινώνει την παραλαβή του νέου modulator ST-6502 της SatLink. Πρόκειται για έναν διαμορφωτή ενός καναλιού σε mini μέγεθος, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για οικιακή ψυχαγωγία, ξενο...
Fracarro UX-WB LTE
Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του νέου LNB της οικογένειας UX της ιταλικής Fracarro. Πρόκειται για το UX-WB LTE, ένα wideband LNB με 2 ξεχωριστές εξόδους, που η μία μεταφέρει όλα τα...
AVM Geofencing
Η τελευταία ενημέρωση του FRITZ!App Smart Home προσθέτει μια λειτουργία που ζητείται συχνά: Το geofencing. Σας επιτρέπει να εκτελείτε ενέργειες στο έξυπνο σπίτι σας όταν εισέρχεστε ή εξέρχεστε από...
Amiko A11 Link
Αναζητείτε έναν προηγμένο τρόπο για να απολαύσετε το αγαπημένο σας περιεχόμενο, είτε πρόκειται για ζωντανή τηλεόραση, είτε για ταινίες ή ραδιόφωνο; Μην ψάχνετε άλλο! Το Amiko A11 Link 4K TV Stick ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Ψηφιακή Τηλεόραση, Ιούνιος 2024
Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Ιουνίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Ιουνίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδ...
UEFA EURO 2024 GERMANY
Η ώρα για το μεγαλύτερο αθλητικό ραντεβού της τετραετίας στην Ευρώπη έφτασε! Για έναν ολόκληρο μήνα, από 14 Ιουνίου έως 14 Ιουλίου, η καρδιά της ποδοσφαιρικής Ευρώπης θα χτυπάει στα γήπεδα της Γερ...
Η PartnerNET διανέμει αποκλειστικά τα προϊόντα της MaxHub σε Ελλάδα και Κύπρο
H PartnerNET παρουσιάζει την εταιρεία MaxHub, η οποία αναμένεται να επαναπροσδιορίσει τον χώρο των επικοινωνιών (communication) και της έξυπνης συνεργασίας (collaboration) για τις επιχειρήσεις. Με...
Octagon Spirit Pro
Η γερμανική Octagon διευρύνει την γκάμα των HDTV δεκτών της, παρουσιάζοντας τη version 2 του μοντέλου Spirit, τον Octagon Spirit Pro. Πρόκειται για έναν δέκτη IP με επίσημο λειτουργικό σύστημα And...
Ekselans MD HD Easy Twin 122013
Έναν ολοκαίνουργιο στην ελληνική αγορά ψηφιακό διαμορφωτή, που διαθέτει πολλές και σημαντικές καινοτομίες, δοκιμάσαμε για να παρουσιάσουμε στο τεύχος αυτού του μήνα. Πρόκειται για τον MD HD Easy T...
SAT & ZAP, Ιούνιος 2024
Η πικρή αλήθεια είναι ότι το streaming τείνει να υποκαταστήσει και στους DXersτη δορυφορική λήψη ως μέθοδο zapping. Παρ’ όλα αυτά μπορείτε ακόμη να βρείτε κανάλια που δεν μεταδίδονται ιντερνετικά…...