Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 201
TM 770
SECREP 164
satpraxis 2022
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

23 Μαρτίου 2011 03:00

Μονοπάτι επιστροφής

…σε αμφίδρομα καλωδιακά δίκτυα SMATV

Γράφει: Γιάννης Παπακώστας
6886e1958839f5b278ce49d30875e980 XL 99e56d8a

Featured | Οι ανάγκες των σύγχρονων καλωδιακών δικτύων, ακόμα και σε οικιακό επίπεδο, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι …μονόδρομες! Μέσα από αυτό το άρθρο, σας καλούμε να περπατήσετε ένα μονοπάτι διαφορετικό από τα υπόλοιπα. Πρόκειται για το μονοπάτι ή κανάλι επιστροφής, το οποίο μας επιτρέπει να διαμοιράσουμε οπτικοακουστικά σήματα, σε όλα τα δωμάτια της οικίας μας, μέσα από το υπάρχον τηλεοπτικό καλωδιακό δίκτυο.

Οπτικοακουστικά σήματα μέσω Return Path
Έχοντας φτάσει αρκετά μακριά τεχνολογικά στο θέμα του ήχου και της εικόνας και γνωρίζοντας από πρώτο χέρι, το πόσο σπουδαία είναι η «τηλεθέαση» για κάθε νοικοκυριό, θα ασχοληθούμε λίγο με τη διαμόρφωση και την επιστροφή του τηλεοπτικού σήματος.
Όπως όλοι γνωρίζουμε, αυτό είναι εφικτό σε μικρές εγκαταστάσεις και ειδικότερα σε μονοκατοικίες, μιας και σε μεγαλύτερες (ομαδικές), είναι διαφορετικός ο τρόπος διανομής και σε  συνδυασμό με την αναγκαιότητα λειτουργίας κεντρικού συστήματος διανομής (Headend), αλλάζουν πολλά πράγματα.
Σε πρώτη φάση και για να αντιληφτούμε το πρόβλημα, θέλω να φέρουμε στο μυαλό μας τα δωμάτια και, ειδικότερα, το επιπλάκι της τηλεόρασης. Σε αυτό το έπιπλο που κάποτε φάνταζε άχρηστο, έχοντας μοναδική χρησιμότητα να στηρίζει τη συσκευή της τηλεόρασης και ίσως για μερικούς από εμάς σαν αποθηκευτικός χώρος για μερικούς δίσκους βινυλίου, σήμερα, εκεί βρίσκονται τουλάχιστον δύο, τρεις, τέσσερις ή και πέντε συσκευές αναπαραγωγής. Μπορεί να βρίσκεται το παλιό μας VCR, το DVD, ένας δορυφορικός δέκτης και σύντομα, αν δεν το έχουμε κάνει ήδη, ένας επίγειος ψηφιακός δέκτης. Όλα αυτά, έχοντας το καθένα tuner, έχουν μετατρέψει ουσιαστικά την τηλεοπτική συσκευή μας, σε απλό μόνιτορ.
Σε αυτό ακριβώς το σημείο θα κάνουμε την παρέμβασή μας, δημιουργώντας το μονοπάτι επιστροφής (return path), ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε όλες τις παραπάνω συσκευές και όσες ακόμα προσθέσουμε, σε οποιοδήποτε σημείο υπάρχει τηλεοπτική πρίζα και δέκτης.
Παρενθετικά, όλοι μας γνωρίζουμε τι ακριβώς είναι το μονοπάτι επιστροφής, το οποίο επιτρέπει την επικοινωνία του χρήστη (user/client) με τον αντίστοιχο παροχέα (provider), κάνοντας έτσι εφικτή τη διαδραστική επικοινωνία (interactive). Για αυτό και ο όρος που χρησιμοποιώ, ίσως φανεί αδόκιμος ή ατυχής, παρόλα αυτά κι εμείς σε κάτι παρόμοιο θα προβούμε, δημιουργώντας ένα δίαυλο επικοινωνίας όλων των τηλεοπτικών δεκτών, με όλες τις συσκευές αναπαραγωγής, έστω και με ορισμένες προϋποθέσεις.
Έστω λοιπόν, πως έχουμε τέσσερις συσκευές αναπαραγωγής, σε μια τυπική καλωδιακή διάταξη μιας  μονοκατοικίας, με τέσσερις έως 12 πρίζες TV ή και περισσότερες, όπως φαίνεται στο σχήμα 1, οι οποίες αναπαράγουν ήχο και εικόνα σε  έναν τηλεοπτικό δέκτη, ως είθισται, στο σαλόνι-καθιστικό.
Αρκετά είναι τα σημεία που πρέπει να δείξουμε προσοχή, ώστε να έχουμε το τέλειο αποτέλεσμα. Καταρχήν, ο ενισχυτής που θα χρησιμοποιήσουμε, θα  πρέπει  να διαθέτει είσοδο SAT, κάτι όχι τόσο δύσκολο να βρεθεί, αρκεί να κάνουμε μια μικρή έρευνα αγοράς. Αυτό και μόνο θα μας παρέχει αφενός ευχέρεια για το πού θα τοποθετήσουμε το δορυφορικό μας δέκτη (με μοναδική υποχρέωση να μετατρέψουμε τις πρίζες TV, σε TV-SAT), ενώ αφετέρου, θα μας επιτρέψει να χρησιμοποιήσουμε την επιπλέον καλωδίωση, ώστε να επιστρέψουμε τα κανάλια επιστροφής προς  τον ενισχυτή. Το καλώδιο λοιπόν που χρησιμοποιούσαμε ως τώρα για το δορυφορικό δέκτη, θα δώσει τις επιστροφές στον ενισχυτή, μιας και το LNB θα συνδέεται απευθείας στην είσοδο SAT του ενισχυτή μας, ενώ ο δορυφορικός μας δέκτης θα τροφοδοτείται πια από την έξοδο sat της  δορυφορικής πρίζας .
Επίσης, ο ενισχυτής καλό θα ήταν να ενισχύει εκτός από τα VHF-1, VHF-3 και UHF και την μπάντα S, χωρίς αυτό να είναι δεσμευτικό, ώστε να έχουμε περισσότερες επιλογές σε ελεύθερα κανάλια επιστροφής.
Τέλος – και αφού τοποθετήσουμε και τις συσκευές αναπαραγωγής – έχουμε φτάσει στο σημείο να επιστρέψουμε τις τέσσερις εικόνες προς τον ενισχυτή, ώστε να διανεμηθούν σε όλες τις πρίζες. Αυτό μπορούμε να το καταφέρουμε με δύο διαφορετικούς τρόπους, που περιγράφω παρακάτω .
1ος τρόπος: Αλυσιδώνουμε τις εισόδους και τις εξόδους RF των συσκευών μεταξύ τους (συνδέουμε την έξοδο RF της πρώτης συσκευής, με την είσοδο RF της επόμενης κ.ο.κ.), χωρίς να δώσουμε είσοδο UHF στην πρώτη που έχουμε στη σειρά. Την τελευταία έξοδο RF-out την επιστρέφουμε στον κεντρικό ενισχυτή (σχήμα 2). Το πιο δύσκολο σημείο στην όλη διαδικασία είναι ο συντονισμός των καναλιών εξόδου, μιας και είναι γνωστό σε όλους, το χάος που υπάρχει, ειδικά στο φάσμα των UHF. Γι’ αυτό και πρότεινα πιο πάνω, ο ενισχυτής μας να έχει είσοδο VHF-1 τουλάχιστον, αν όχι και είσοδο μπάντας S.
2ος τρόπος: Είναι κι ο τρόπος που συνιστώ, όπου η χρησιμοποίηση μεταλλακτών θα δώσει λύση στο πρόβλημα «κενής συχνότητας», μα και το δίχως άλλο, θα διατηρήσει την ποιότητα της εικόνας μας σε όλα τα σημεία λήψης. Επιπλέον, θα λύσει και ένα άλλο πρόβλημα, που πιθανόν να αντιμετωπίσουμε απροσδόκητα, γιατί, ας μην ξεχνάμε πως όσο καθαρό κι αν είναι το φάσμα των συχνοτήτων, ακόμη κι αν δεν υπάρχει καμία εκπομπή, είναι αδύνατον να πάρουμε έξοδο RF, αν δεν τη διαθέτει η συσκευή μας, πράγμα που συμβαίνει συχνά. Τουναντίον, θα έχει, αν όχι A/V, τουλάχιστον Scart….
Παίρνοντας λοιπόν τις εξόδους audio και video από κάθε συσκευή, τις οδηγούμε σε αντίστοιχους μεταλλάκτες (σχήμα 3). Τις εξόδους RF των μεταλλακτών, τις οδηγούμε στον κεντρικό ενισχυτή, με τη βοήθεια ενός μίκτη  4:1. Εφόσον τώρα οι μεταλλάκτες που χρησιμοποιήσαμε διαμορφώνουν τις εξόδους τους στην ίδια μπάντα καναλιών (π.χ. UHF), τότε συνδέουμε το καλώδιο επιστροφής στην αντίστοιχη είσοδο του ενισχυτή (είσοδο UHF στην περίπτωσή μας). Αν για κάποιο λόγο χρειαστεί να διαμορφώσουμε τους μεταλλάκτες σε δύο διαφορετικές μπάντες, τότε το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε, είναι να τοποθετήσουμε ένα διαχωριστή (splitter) στο τέλος του καλωδίου επιστροφής, για να οδηγήσουμε στις αντίστοιχες εισόδους του κεντρικού ενισχυτή μας…
 
Τα πλεονεκτήματα της εγκατάστασης
Ως τώρα, έχουμε πραγματοποιήσει την επιστροφή των εξόδων των τεσσάρων συσκευών (είτε αυτούσια είτε μεταλλάσσοντας τις συχνότητες) μέσω του ενισχυτή κεντρικής, από τον οποίο οδηγήθηκαν με σχετική ευκολία στο καλωδιακό δίκτυο της οικίας μας. Σε περίπτωση απουσίας καλωδίου δορυφορικής λήψης, τότε καλό θα είναι, το καλώδιο που θα χρησιμοποιηθεί για επιστροφή, να το εγκαταστήσει ο ηλεκτρολόγος της οικίας, ώστε να αποφύγουμε τυχόν προβλήματα με τα ηλεκτρολογικά «κουτιά».
Έτσι, πλέον, σε όλες τις τηλεοπτικές πρίζες της οικίας, εκτός από τα ήδη υπάρχοντα επίγεια τηλεοπτικά κανάλια, μεταδίδονται και σήματα που προέρχονται από το VCR, το DVD ή ακόμη και τον ψηφιακό επίγειο δέκτη.
Και για να το κάνω πιο σαφές, ενώ ο σύζυγος θα παρακολουθεί τον τελικό του παγκοσμίου ποδοσφαίρου στο σαλόνι, η σύζυγος μπορεί σε οποιαδήποτε άλλη τηλεόραση να απολαμβάνει την αγαπημένη της ταινία και, παράλληλα, ο μικρός ή η μικρή της οικογένειας, να βλέπει την αγαπημένη του/της βιντεοταινία. Αυτός δε που θέλει να έχει τον απόλυτο έλεγχο του τι προβάλλεται, πράγμα καθόλου κακό, μιας και υπάρχουν και μικρά παιδιά και οι κίνδυνοι είναι πολλοί, ένας ασύρματος τηλεχειρισμός θα του λύσει τα χέρια .
Και ήρθε η στιγμή να βάλουμε και το κερασάκι στην τούρτα, όπου με μια μικρή κάμερα, όπως θα προσέξατε στο σχήμα 1, συνεχούς λειτουργίας και τον αντίστοιχο μεταλλάκτη, επιστρέφουμε κι αυτήν την εικόνα στον κεντρικό ενισχυτή. Έτσι, κανένας ανεπιθύμητος δεν θα μας σηκώσει από την πολυθρόνα μας, τις δύσκολες στιγμές της ομάδας μας, αφού με μια απλή αλλαγή καναλιού, θα μπορούμε να δούμε ποιος είναι αυτός που του χτυπάει το κουδούνι.
Τελειώνοντας, ουσιαστικά έχουμε εξοπλίσει την οικία μας με ένα απλό και σχετικά οικονομικό σύστημα, που μας εξασφαλίζει για το μέλλον, μιας και οτιδήποτε τύπου συσκευή αναπαραγωγής κι αν υπάρξει ποτέ, θα μπορεί να προστεθεί στην υπάρχουσα εγκατάσταση, με μοναδική προϋπόθεση να παρέχει έξοδο A/V ή έστω RF.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

Τα νέα της Mistral: Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτές κεντρικής κεραίας
Οι ενισχυτές κεντρικής κεραίας διατίθενται σε δύο διαφορετικές κατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία είναι αυτή της οποίας οι ενισχυτές έχουν μία έξοδο και η άλλη κατηγορία είναι αυτή με τους ενισχυτές που…
Φόρμα υποστήριξης ξενοδοχείων στο website της IDComs
Στα πλαίσια της πολυετούς τεχνικής υποστήριξης ξενοδοχείων, η εταιρεία IDComs ανακοινώνει έναν επιπλέον τρόπο αποστολής αιτημάτων support. Πρόκειται για μία φόρμα, στην οποία μπορείτε να εισαγάγετε…
Τηλεχειριστήρια JollyLine Compatible
Νέα οικονομική σειρά τηλεχειριστηρίων άμεσης αντικατάστασης TV JollyLine Compatible διαθέσιμη στο B2B της EDISION. Τα τηλεχειριστήρια υπέρυθρων JollyLine συμβατότητας είναι έτοιμα και προγραμματ…
TP-Link Omada EAP668-Outdoor HD
Η TP-Link παρουσιάζει το τελευταίο της μοντέλο Access Point της σειράς Omada, το νέο EAP668-Outdoor HD. Πρόκειται για ένα πανκατευθυντικό, AX3600 Access Point Wi-Fi 6, που είναι σχεδιασμένο για εσωτ…
Solray S22C-200W
Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή του ηλιακού προβολέα δρόμου Solray S22C-200W. Πρόκειται για ένα πλήρως αυτόνομο σύστημα φωτισμού με φωτοβολταϊκό πάνελ, το οποίο είναι ιδανικό για…
Rexer X Power RXBA2
Η εταιρεία Stam Electronics ανακοινώνει την παραλαβή της νέας σειράς μπαταριών 1,5V Rexer X Power RXBA2. Πρόκειται για αλκαλικές μπαταρίες extra ισχύος, μεγέθους AA και AAA, οι οποίες διατίθενται σε…
Alcatel-Lucent Enterprise ALIE
Η Alcatel-Lucent Enterprise ανακοίνωσε την παγκόσμια διάθεση του ALIE, ενός προηγμένου chatbot τεχνητής νοημοσύνης (generative AI). Στόχος του ALIE είναι η ενίσχυση της αποδοτικότητας και η βελτίωση…
EDISION επίγειες κεραίες Talos
Η σειρά τριπλών κεραιών Talos 13dB / 15dB / 18dB της EDISION είναι σχεδιασμένη για λήψη επίγειων ψηφιακών τηλεοπτικών καναλιών 21 έως και 48 UHF. Περιλαμβάνει 3 μοντέλα κεραιών με διάταξη τριπλού κα…
PROMAX TV EXPLORER NG
Ένα νέο πεδιόμετρο από την PROMAX πρόκειται να κυκλοφορήσει μέσα στους επόμενους μήνες, ενώ αναμένεται να κεντρίσει άμεσα το ενδιαφέρον των τεχνικών, καθώς «ακούει» σε ένα ιδιαίτερα γνωστό όνομα: TV…
Wi-Tek WI-PS326GFH
Το WI-PS326GFH είναι ένα οικονομικό PoE switch 802.3af/at της Wi-Tek που διαθέτει 24 θύρες με ταχύτητες 1000Mbps, ενισχύοντας το CCTV, το Access Point και άλλες συσκευές που βασίζονται σε IP, σε από…
Ruijie-Reyee RG-RAP73 Pro
Η Ruijie-Reyee παρουσιάζει το RG-RAP73 Pro, ένα Access Point συμβατό με Wi-Fi 7, το οποίο συνδυάζει τεχνολογική υπεροχή με προσιτό κόστος. Το RG-RAP73 Pro αποτελεί το πρώτο AP της αγοράς που ενσωματ…
EDISION ομοαξονικά καλώδια OCX
Η νέα σειρά ομοαξονικών καλωδίων EDISION, σας προσφέρει μια εξαιρετική ομάδα κωδικών ομοαξονικού καλωδίου RG6, σε διάφορες έτοιμες ποσότητες για να διαλέξετε ανάλογα την εγκατάσταση και την επιλογή…

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Ψηφιακή Τηλεόραση, Ιούλιος 2025
Το νέο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδικό «Security Report», που ηγείται στην αγορά των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας. Θέματα Τεύχους Ε…
Ενισχυτές τηλεοπτικού σήματος
Η λήψη του τηλεοπτικού σήματος ενδέχεται σε ορισμένες περιπτώσεις να αντιμετωπίζει προβλήματα, σε βαθμό τέτοιο που η τηλεόραση να μην μπορεί να συντονίζεται στα επίγεια ψηφιακά κανάλια που εκπέμπουν…
Mercusys MR80X
Το Mercusys MR80X είναι ένα Wi-Fi 6 router, το οποίο απευθύνεται σε χρήστες που επιζητούν υψηλές ταχύτητες, σταθερότητα δικτύου και σύγχρονες λειτουργίες ασφαλείας, χωρίς να ξοδέψουν μια περιουσία…
Sat & Zap, Ιούλιος 2025
Η Ευρώπη λάμπει διά της απουσίας της στον ελεύθερο δορυφορικό ορίζοντα, και μόνο κάποια αγγλόφωνα ή γαλλόφωνα αφρικανικά κανάλια συνεχίζουν να εμφανίζονται. Στα αξιοπερίεργα, το ορθόδοξο ουκρανικό κ…
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.