Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 188
TM 527
SECURITY REPORT 151
satpraxis 2022
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

23 Οκτωβρίου 2010 03:00

Οι ψηφιακοί τηλεοπτικοί χάρτες στην Ελλάδα

Ποιες περιοχές θα δουν ψηφιακή TV

Γράφει: Ηλίας Γραικός
8f0b5dca955f577f94d9c7bb13c4fc33 XL cd336dbf

Featured | Πριν από λίγο καιρό η εταιρεία παροχής ψηφιακού περιεχομένου Digea δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της τους χάρτες κάλυψης των 21 (23 μαζί με τα 2 SFN Φιλίππειου και Αίγινας) σημείων απαρχής των εκπομπών ψηφιακού σήματος ανά την Ελλάδα, ακολουθώντας πιστά την ΚΥΑ 21161/2008 που βασίστηκε στην ομάδα έρευνας του ΕΜΠ, υπό την εποπτεία του καθηγητού κ. Καψάλη. Η δημοσιοποίηση αυτών των καλύψεων πυροδότησε μια σειρά συζητήσεων και διενέξεων για το πόσο πραγματικά εξυπηρετεί πληθυσμιακά τους Έλληνες και αν πραγματικά θα βοηθήσει στη διείσδυση της ψηφιακής τηλεόρασης στην Ελλάδα, έως ότου εφαρμοστεί η πλήρης ψηφιακή εκπομπή το 2015.Η εύλογη απορία που έχουν όλοι είναι για ποιο λόγο αγνοήθηκαν στην ψηφιακή μετάβαση άκρως σημαντικά και στρατηγικής σημασίας Κέντρα Εκπομπής (Κ.Ε.), όπως η Πάρνηθα, η Θάσος, το Βίτσι Καστοριάς, ο Παντοκράτορας Κέρκυρας και το Πύθιο Έβρου, σε ορισμένα από τα οποία ήδη η ΕΡΤ προνόησε να εγκαταστήσει ψηφιακό εξοπλισμό εκπομπής, άσχετα αν η ΚΥΑ τη δεσμεύει ώστε να τα χρησιμοποιήσει μέχρι στιγμής.

Επίσης είναι απορίας άξιο γιατί εξαρχής δεν γίνεται πολύ ευρύτερη χρήση του συστήματος ταυτόχρονης ψηφιακής εκπομπής από μία και μόνο συχνότητα από πολλαπλά Κ.Ε., το γνωστό ως μονοσυχνοτικό δίκτυο ή απλά SFN. Το SFN πραγματικά αποτελεί το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της ψηφιακής τηλεόρασης, αφού λόγω της μεγάλης οικονομίας σε συχνότητες πολλαπλασιάζει τόσο την κάλυψη περιοχών που για να καλυφθούν αναλογικά απαιτούνταν πολλαπλοί αναμεταδότες σε πολλές συχνότητες με τα γνωστά προβλήματα παρεμβολών και αλληλοκαλύψεων όσο και του αριθμού των ψηφιακών καναλιών που μπορεί να είναι διαθέσιμα ανά περιοχή.

Με την ευκαιρία λοιπόν της δημοσίευσης θα αναλυθούν παρακάτω, τόσο αν οι καλύψεις ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, όσο και κάποιες προτάσεις για το ποια Κ.Ε. θα πετύχαιναν μεγαλύτερη εδαφική και πληθυσμιακή κάλυψη, ώστε η ψηφιακή εποχή να έρθει γρηγορότερα.

Η ιδέα στηρίζεται στο γεγονός ότι αντί να δημιουργηθούν εξαρχής αυτά τα μικρότερα Κ.Ε. να δημιουργηθούν κάποια βασικά SFN ανάμεσα σε μεγαλύτερα Κ.Ε., που θα αποτελέσουν μία «ραχοκοκκαλιά» πάνω στην οποία θα στηθούν αργότερα τα μικρότερα Κ.Ε., ώστε να καλυφθεί γρηγορότερα η χώρα με ψηφιακό σήμα.

Ιδιαίτερη μνεία επίσης θα δοθεί στο σχολιασμό των Κ.Ε. της παραμεθορίου, όπου ήδη είναι γεγονός αρκετές ψηφιακές εκπομπές από τις γειτονικές μας χώρες, κάτι που θέτει σε άμεσο κίνδυνο την κατοχύρωση των συχνοτήτων στα ελληνικά σύνορα. Ποια είναι τα Κ.Ε. που διασφαλίζουν πραγματικά τις ψηφιακές μας συχνότητες έναντι των γειτονικών χωρών;

 

ΑΤΤΙΚΗ

1. Μία περικομμένη έκδοση της κάλυψης κυρίως του Υμηττού μιας και της Αίγινας του πρώτου πακέτου της Digea (Alpha, Mega, Alter, Antenna, Makedonia, Star, ΣΚΑΪ). Στη φωτογραφία έχει κοπεί η βόρεια κάλυψη του Υμηττού. Στις παρουσιάσεις της, η Digea χρησιμοποιεί και άλλους χάρτες που απεικονίζουν καλύτερα την πραγματική εμβέλεια των δύο αυτών σημείων.

2. Ένας πιο πλήρης χάρτης, όπου είναι εμφανή τα πιο απομακρυσμένα σημεία όπου περνάει το σήμα του Υμηττού και αυτό αφορά κομμάτια της νότιας Εύβοιας, της Σκύρου και αρκετά σημεία στα παράλια του Κορινθιακού και την ανατολική Πελοπόννησο.

3. Η περιοχή λήψης του δεύτερου πακέτου της Digea (0-6 TV, Attica TV, Extra Channel-3, High TV, Mad TV, MTV Greece, Nickelodeon, Sport TV), που προς το παρόν εκπέμπεται μόνο από Αίγινα.

4. Το διάγραμμα κάλυψης του δεύτερου ψηφιακού πακέτου της ΕΡΤ (ΕΤ-1, ΝΕΤ, ΕΤ-3, Βουλή), από το Κέντρο Εκπομπής του Υμηττού. Στην εκκίνηση του χρησιμοποίησε και το Κ.Ε. Πάρνηθας, κάτι που ξεσήκωσε αντιδράσεις, με αποτέλεσμα την «βίαιη» παύση των εκπομπών του. Όμως, το Κ.Ε. της Πάρνηθας παρέχει μεγαλύτερη κάλυψη έναντι των Υμηττού και Αίγινας τόσο στην Αττική, όσο και σε γειτονικούς νομούς. Η ΕΡΤ ήδη είχε μεριμνήσει να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του νομού με τη χρήση τεσσάρων σημείων SFN (Υμηττός, Πάρνηθα, Αίγινα, Νέα Στύρα Ευβοίας)! Πραγματικά με αυτά τα βασικά τέσσερα Κ.Ε. λύνεται κατά μεγάλο μέρος η κάλυψη περιοχών που παρότι ανήκουν στην Αττική έχουν μείνει εκτός κάλυψης, όπως είναι η Βάρη, η ΝΑ Αττική, και τα βορειότερα προάστια που δεν βλέπουν Υμηττό.

5. Το κενό λήψης του δεύτερου ψηφιακού πακέτου της ΕΡΤ, λόγω της μη εκπομπής του, από την Αίγινα.

6. Η περιοχή λήψης του πρώτου ψηφιακού πακέτου της ΕΡΤ (Σινέ+, Πρίσμα+, Σπορ+, info+), που εκπέμπει από τα Κέντρα Εκπομπής, Υμηττού, Πάρνηθα και Αίγινας.

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

7. To διάγραμμα κάλυψης του πρώτου πακέτου της Digea, στον ν. Θεσσαλονίκης, από τα Κ.Ε. Φιλίππειου και Χορτιάτη. Πρόκειται για περικομμένη έκδοση της αρχικής κάλυψης που είχε δημοσιευτεί και περιλάμβανε και όλα τα μακρινά σημεία που περνάει αποδεδειγμένα το σήμα του Χορτιάτη, όπως άλλοι νομοί και γειτονικές χώρες (Βουλγαρία, Βαρντάρσκα)! Το σήμα από το Χορτιάτη μπορεί να περάσει εύκολα σε πολλά σημεία των νομών Σερρών και Δράμας, στην παραλία Οφρυνίου του νομού Καβάλας, σε αρκετά σημεία της δυτικής Θάσου, ενώ μακρινότερες αναφορές κάνουν λόγο για λήψεις στο Θεσσαλικό κάμπο, τα ορεινά του νομού Καστοριάς και Γρεβενών, τη βόρεια Εύβοια και ελάχιστα σημεία του νομού Ροδόπης!!! Από την τεράστιά του εδαφική και πληθυσμιακή κάλυψη φαίνεται πόσο σημαντικό Κ.Ε. είναι!

8. Το ιχνοδιάγραμμα του πρώτου και δεύτερου ψηφιακού πακέτου της ΕΡΤ, που εκπέμπει μόνο από το Χορτιάτη. Παρατηρήστε το κενό κάλυψης λόγω της μη εκπομπής από το κέντρο του Φιλιππείου.

ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ/ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ
9. Η πρώτη ψηφιακή εκπομπή της Digea πραγματοποιήθηκε από το Κ.Ε. του Ξυλόκαστρου. Πρόκειται για το βασικό Κ.Ε. του Κορινθιακού Κόλπου, που καλύπτει μόνο τα παράλια χωρίς να εισχωρεί στην ενδοχώρα ή σε ορεινά σημεία σε Στερεά Ελλάδα και Βόρεια Πελοπόννησο. Λόγω ανάγλυφου υπάρχουν αρκετά σκιάσματα του σήματος κατά μήκος των ακτογραμμών και είναι περίεργο που δεν επιλέχτηκε για SFN και κάποιο Κ.Ε. απέναντι στη Στερεά, όπως η Ερατεινή για να υπάρχει πλήρης κάλυψη. Στο διάγραμμα απουσιάζει το πέρασμα του σήματος του Κ.Ε. προς τα νοτιοδυτικά παράλια της Αττικής, όπου έχει αναφερθεί λήψη σταθερού, αλλά χαμηλού σήματος στο ύψος της Αναβύσσου και νοτιότερα.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ/ΠΛΑΚΑ
10. Η επόμενη περιοχή που θα καλύψει η Digea ψηφιακά θα είναι η Αλεξανδρούπολη, μέσω του κέντρου εκπομπής Πλάκας. Πρόκειται για το βασικό Κ.Ε. του νότιου Έβρου, όπου και εδώ το σήμα περνάει και σε όμορους νομούς, αλλά και στην γειτονική Τουρκία (προσέξτε πώς περικόπτεται στο χάρτη!).

11. Σε μια από τις τελευταίες της παρουσιάσεις η Digea παρουσίασε και τον χάρτη της πραγματικής κάλυψης του Κ.Ε. Πλάκας, όπου απεικονίζεται το 100% της κάλυψης της Πλάκας ως Κ.Ε. Παρατηρήστε ότι η Πλάκα καλύπτει τα νότια παράλια της Θράκης και εισχωρεί και στην ενδοχώρα της Τουρκίας, όμως σε καμία περίπτωση δεν λύνει το πρόβλημα της κατοχύρωσης των συχνοτήτων στα σύνορα, μιας και αφήνει ακάλυπτες περιοχές του Βόρειου Έβρου, όπου και είναι συγκεντρωμένο μεγαλύτερο τμήμα του Τουρκικού Πληθυσμού, αλλά και στα σύνορα με τη Βουλγαρία. Επίσης, παρότι περνάει το σήμα στη νοτιοδυτική Τουρκία, δεν καλύπτεται σωστά το Δέλτα του Έβρου. Για να καλυφθεί σωστά ο νομός Έβρου απαιτείται SFN τουλάχιστον μεταξύ των Κ.Ε. Πλάκας, Λευκίμης, Πυθίου και Πενταλόφου, ενώ η μη χρήση της Θάσου περιορίζει αρκετά τη λήψη και στην Ανατολική Μακεδονία.

 

ΡΟΔΟΣ/ΜΟΝΤΕ ΣΜΙΘ

12. Μετά την Αλεξανδρούπολη η Digea… πηγαίνει Ρόδο. Το Κ.Ε. του Μόντε Σμιθ βρίσκεται σε σχεδόν μηδενικό υψόμετρο με αποτέλεσμα να έχει πάρα πολύ μικρή γεωγραφική κάλυψη, μόνο για την πόλη της Ρόδου και ένα πολύ μικρό κομμάτι της Βόρειας Ρόδου! Και εδώ θα μπορούσε να γίνει ένα SFN με τον Προφήτη Ηλία Ρόδου για να καλυφθεί κατά πολύ μεγαλύτερο μέρος του νησιού, αλλά και για να διασφαλιστούν οι συχνότητες απέναντι στις τουρκικές που σύντομα θα κάνουν την εμφανισή τους. Το Μόντε Σμιθ δεν περνάει σχεδόν καθόλου απέναντι, αλλά ούτε και στην ενδοχώρα της Ρόδου και τα προβλήματα παρεμβολών από την Τουρκία και άλλες χώρες είναι γνωστά εδώ και πολλά χρόνια.

 

ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ/(ΚΕΛΛΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ)

13. Η Δυτική Μακεδονία θα είναι η επόμενη στάση της Digea μετά τη Ρόδο. Παρότι έχει τη μικρότερη κάλυψη από όλα τα γνωστά Κ.Ε. της Δυτικής Μακεδονίας (μετά τον Υδατόπυργο των Γρεβενών), εντούτοις για αψυχολόγητο λόγο επιλέχθηκε για την ψηφιακή μετάβαση το Κ.Ε. Κέλλης, που καλύπτει μόνο το νομό Φλώρινας και όχι όλο, αλλά κάποια σημεία του νομού Κοζάνης! Προσέξτε πόσο έντεχνα «κόπηκε» η κάλυψη στη Βαρντάρσκα (Σκόπια), παρότι αναφορές για καλή λήψη από Κέλλη υπάρχουν ακόμα και μέσα στο Μοναστήρι. Πάντως και στη Δυτική Μακεδονία, η λύση της Κέλλης είναι ημίμετρο, καθώς δεν επιτυγχάνει ούτε την καλύτερη πληθυσμιακή ούτε καν την καλύτερη εδαφική κάλυψη! Είναι τουλάχιστον περίεργο να μην επιλεγεί το Κ.Ε. Βιτσίου που θα διασφάλιζε και υπερπολλαπλάσια εδαφική κάλυψη, αλλά και μέσω αυτού θα εισχωρούσε το ψηφιακό σήμα σε βάθος στην ενδοχώρα της Βαρντάρσκας, όπου ήδη έχει προχωρήσει για τα καλά στην ψηφιακή εποχή. Ήδη το μεγαλύτερο μέρος των νομών Φλώρινας και Κοζάνης λαμβάνουν το σκοπιανό πακέτο BoomTV, για να μην αναφέρουμε καν την πανεύκολη λήψη της αλβανικής TV στο νομό Καστοριάς! Η δυτική Μακεδονία χρειάζεται οπωσδήποτε ένα SFN μεταξύ των βασικών της Κ.Ε. που είναι ο Μεταξάς Κοζάνης, η Κλεισούρα Πτολεμαΐδας, το Βίτσι Καστοριάς, ο Υδατόπυργος Γρεβενών, ο Νικηφόρος Ουρανός και τέλος η Κέλλη Φλώρινας.

 

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ/ΑΚΑΡΝΑΝΙΚΑ

14. Το βασικότερο (μαζί με τον Αίνο) Κ.Ε. της Δυτικής Ελλάδας, το οποίο θα χρησιμοποιήσει η Digea, μετά την Κέλλη. Και εδώ δεν απεικονίζεται η πλήρης κάλυψη, αφού η πραγματική φτάνει λίγο βορειότερα, αλλά και στα ορεινά σημεία του νομού Ιωαννίνων και Ευρυτανίας! Στην κάλυψη των Ακαρνανικών θα μπορούσε να προστεθεί το Κ.Ε. Παντοκράτορα, που θα διασφάλιζε τη Δυτική Ελλάδα από παρεμβολές ιταλικών και αλβανικών σταθμών, ενώ είναι απορίας άξιο πώς αγνοήθηκε και το πολύ σημαντικό Κ.Ε. Αίνου, που καλύπτει πολλά νησιά του Ιονίου και τις «σκιές» των Ακαρνανικών.

 

ΒΟΙΩΤΙΑ/ΧΛΩΜΟ

15. Ευτυχώς έχουμε την πλήρη κάλυψη του Χλωμού που αποδεικνύεται μεγάλο και βασικό Κ.Ε., αφού το σήμα του φτάνει αρκετά μακριά! Εδώ θα μπορούσε να συνυπάρχει με το Κ.Ε. Δυο Βουνά Φθιώτιδας και τη Λιχάδα, ώστε να μπορούσε να επιτευχθεί πολύ μεγαλύτερη κάλυψη και στην κοιλάδα του Σπερχειού.

 

ΛΑΡΙΣΑ/ΔΟΒΡΟΥΤΣΙ

16. Επίσης περικομμένη έκδοση που περιλαμβάνει την κάλυψη μόνο στη Θεσσαλία και όχι στη Χαλκιδική και στην Εύβοια, όπου περνάει σε ορισμένα σημεία τους! Μεγάλες αντιδράσεις πυροδότησε πρόσφατα και η διακοπή κατ’ αντιστοιχία με την Πάρνηθα του βασικού Κ.Ε. Πηλίου, που θα μπορούσε να καλύψει τουλάχιστον με τα κανάλια εθνικής εμβέλειας μια τεράστια περιοχή που περιλαμβάνει τη Βόρεια Εύβοια, τη Χαλκιδική και πολλά νησιά του Αιγαίου.

 

ΠΑΤΡΑ/ΡΟΗ

17. Η Αρόη λόγω πολύ χαμηλού υψομέτρου έχει σχετικά μικρή κάλυψη. Στην εικόνα παρουσιάζεται το πλήρες διάγραμμα, ίσως και ελαφρά υπερβολικό! Πολύ καλύτερη κάλυψη της περιοχής θα μπορούσε να επιτευχθεί με την ταυτόχρονη χρήση του Κ.Ε. Παναχαϊκού, το οποίο θα χάριζε πολύ μεγαλύτερη διείσδυση της ενδοχώρας τόσο της Πελοποννήσου, όσο και στη δυτική Στερεά Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ψηφιακή μετάβαση απουσιάζουν παντελώς τα Κ.Ε. της δυτικής Πελοποννήσου, όπως το Φραγκαπήδημα και η Σμέρνα, την έλλειψη των οποίων θα μπορούσε σε μεγάλο βαθμό να καλύψει το Κ.Ε. Αίνου.

 

ΙΩΑΝΝΙΝΑ/ΛΙΓΓΙΑΔΕΣ

18. Η κάλυψη αφορά την κοιλάδα των Ιωαννίνων, αφού λόγω μορφολογίας δεν υπάρχει μεγάλο πέρασμα, αν και λείπει η αναφορά προς Νότια και ΒΔ, όπου υπάρχουν επίσης αρκετά περάσματα του σήματος! Τόσο όμως ο νομός Ιωαννίνων όσο και η υπόλοιπη Ήπειρος θα απαιτήσουν το μεγαλύτερο αριθμό Κ.Ε. σε SFN για να υπάρξει πλήρης πληθυσμιακή κάλυψη, αφού αποτελεί την πιο ορεινή περιοχή της χώρας. Ένα ιδεατό SFN για τη δημιουργία ψηφιακού κορμού στην ορεινή Ήπειρο θα αποτελούσε ένα SFN μεταξύ των Κ.Ε. Λιγγιάδων, Μανωλιάσσας, Κόνιτσας και Φαρμακοβουνίου Θεσπρωτίας που θα δημιουργούσε μια ομπρέλα έναντι στις επερχόμενες αλβανικές ψηφιακές εκπομπές.

 

ΣΕΡΡΕΣ/ΚΑΓΙΑΣ

19. Το βασικό Κ.Ε. μόνο για τον κάμπο του νομού Σερρών, λόγω χαμηλού υψομέτρου! Η κάλυψη εδώ είναι μεγαλύτερη της υπάρχουσας, μιας και αφορά ισχυρούς πομπούς, ενώ στην πραγματικότητα εκπέμπουν με χαμηλά σήματα τα υπάρχοντα αναλογικά! Ο Καγιάς εξάλλου είναι ένα Κ.Ε. που επιλέχθηκε αποκλειστικά και μόνο με γνώμονα την κάλυψη μόνο της πόλης των Σερρών, άσχετα που οι τοπικοί σταθμοί για λόγους οικονομίας το ανέδειξαν σε κύριο Κ.Ε. του νομού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν μέχρι και σήμερα τεράστια προβλήματα λήψης σε όλα τα χωριά του ΒΔ Παγγαίου που εκτός από την έλλειψη οπτικής επαφής παλεύουν και με τις ακατάλληλα μικρές ισχύεις εκπομπής των περισσοτέρων τοπικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας!

 

ΤΡΙΠΟΛΗ/ΔΟΛΙΑΝΑ

20. Ισχυρό Κ.Ε. στην ανατολική Πελοπόννησο, θα είχε μεγαλύτερη κάλυψη αν δεν έβρισκε τόσο έντονο περιμετρικό ανάγλυφο, το οποίο δημιουργεί αρκετά «τυφλά» σημεία στην ευρύτερη περιοχή. Πολύ καλύτερη θα ήταν η κάλυψη αν συμμετείχαν τα Κ.Ε. Διδύμων και Ασσέας. Βέβαια με τα Δολιανά ως βασικό Κ.Ε. είναι πολύ πιο εύκολο ένα τέτοιο SFN να στηθεί ταχύτερα.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ/ΠΕΤΑΛΙΔΙ (ΛΥΚΟΔΗΜΟ)
21. Επίσης ισχυρό Κ.Ε. για τη νότια Μεσσηνία, προσέξτε ότι το περισσότερο σήμα του χάνεται στη θάλασσα παρά στην ξηρά! Θα μπορούσε να επιτευχθεί καλύτερη κάλυψη του νομού Μεσσηνίας με την ταυτόχρονη χρήση του Κ.Ε. Αετός.

 

ΣΠΑΡΤΗ/ΑΝΑΒΡΥΤΗ
22. Και εδώ η κάλυψη είναι περιορισμένη λόγω ανάγλυφου! Το Κ.Ε. Αναβρυτής εξάλλου καλύπτει κυρίως την πόλη της Σπάρτης και όχι όλο το νομό Λακωνίας. Για να επιτευχθεί καλύτερη κάλυψη θα μπορούσαν να είχαν προστεθεί τα Κ.Ε. Κουλοχέρας και Αγίας Μονής Κυθήρων.

 

ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ/ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ (ΚΡΙΚΕΛΛΟ)

23. Παρά το μεγάλο υψόμετρο εκπομπής, το Κρίκελλο καλύπτει πολύ μικρή περιοχή, σχεδόν αποκλειστικά μόνο την πόλη του Καρπενησίου! Ο νομός Ευρυτανίας θα χρειαστεί πολλά μικρά διάσπαρτα Κ.Ε. για να καλυφθεί στο σύνολό του.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ/ΡΟΓΔΙΑ

24. Το βασικό Κ.Ε. του βόρειου τμήματος του νομού και της πόλης του Ηρακλείου, με χαρακτηριστικό ότι δεν καλύπτει τα δυτικά του και το περισσότερο σήμα χάνεται στη θάλασσα! Είναι χαρακτηριστικό το πόσο παραγκωνίστηκε η κάλυψη της νότιας Κρήτης που εξυπηρετείται από το Κ.Ε. Αχεντριά και ήδη απολαμβάνει την ψηφιακή τηλεόραση της Αιγύπτου και της Λιβύης, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες όπου θερίζει η τροποσφαιρική διάδοση. Η ενδοχώρα της Κρήτης απαιτεί πολλά μικρά Κ.Ε. για να καλυφθεί σωστά και ο κορμός Ρογδιάς-Αχεντριά θα επιτάχυνε κατά πολύ το στήσιμό τους.

 

ΧΑΝΙΑ-ΡΕΥΘΥΜΝΟ/ΜΑΛΑΞΑ

25. Καλύπτει μεγάλο μέρος των νομών Χανίων και Ρεθύμνου. Η κάλυψη του Κ.Ε. Μαλάξας είναι γεωγραφικά σημαντικά μεγαλύτερη από της Ρογδιάς, ενώ φτάνει και απέναντι στη νότια Πελοπόννησο και στις νότιες Κυκλάδες! Και εδώ δεν καλύπτεται το νότιο και δυτικό τμήμα του νομού, ενώ είναι απορίας άξια η απουσία κάλυψης και της ανατολικής Κρήτης!

 

ΣΥΡΟΣ/ΠΥΡΓΟΣ
26. Εδώ έχουμε μία υπερμεγεθυμένη κάλυψη του Κ.Ε. Πύργου, αφού λόγω γεωγραφίας το σήμα δύσκολα φτάνει στα νησιά δυτικά της Σύρου. Είναι περίεργο που αγνοήθηκε το βασικό Κ.Ε. των Κυκλάδων που είναι οι Άγιοι Πάντες Πάρου, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν κομβικό σημείο τροφοδοσίας των Κ.Ε. των υπολοίπων νησιών, ώστε να προχωρήσει η ψηφιακή εποχή ταχύτερα. Μια ιδεατή κάλυψη θα μπορούσε να επιτευχθεί με ένα βασικό «κορμό» SFN ανάμεσα στα Κ.Ε. Πύργου, Πάρου και Προφήτη Ηλία Σαντορίνης.

ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΛΕΣΒΟΥ/ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ

27. Ισχυρό Κ.Ε. που καλύπτει το δυτικό κομμάτι του νησιού, μέρος του κεντρικού και τη βόρεια Χίο! Χαρακτηριστικό όμως είναι ότι καλύπτει τέλεια μεγάλο μέρος από τα απέναντι τουρκικά παράλια, κάτι που αποκρύπτεται στο διάγραμμα κάλυψης! Είναι καλό Κ.Ε. για τη διασφάλιση των συχνοτήτων απέναντι στις τουρκικές, αλλά όχι για την πλήρη κάλυψη του νησιού, κάτι στο οποίο θα βοηθούσε κατά πάρα πολύ ένα SFN με τα Κ.Ε. Ολύμπου και Λεπετυμνού.

ΣΑΜΟΣ/ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ

28. Όλως παραδόξως δεν επιλέχθηκε το Βαθύ για μεγαλύτερη πληθυσμιακή κάλυψη, που καλύπτει μικρό μέρος του νησιού, μέρος της νότιας Χίου, αλλά και τα απέναντι τουρκικά παράλια! Επίσης, ακόμα πιο παράδοξο είναι το γεγονός ότι αγνοήθηκε το μεγαλύτερο σε κάλυψη Κ.Ε. του νησιού που είναι ο Μπουρνιάς, που καλύπτει και γειτονικά νησιά. Αξίζει να αναφερθεί ότι στην ψηφιακή μετάβαση αγνοήθηκε πλήρως το κατεξοχήν αδικημένο όσον αφορά την τηλεοπτική του κάλυψη νησί, που δεν είναι άλλο από τη Χίο και το Κ.Ε. Καρφά.

 

Συμπερασματικά

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι η ψηφιακή μετάβαση δεν είναι ούτε τόσο εύκολη ούτε τόσο χρονικά ταχεία υπόθεση. Όμως η χρήση περισσοτέρων Κ.Ε. εξαρχής μπορεί να απαιτήσει βάθος χρόνου, αλλά θα φέρει την πλήρη ψηφιακή κάλυψη της χώρας ακόμα πιο κοντά. Φαίνεται ότι η ίδια η ΕΡΤ, έχοντας εμπειρία και τεχνογνωσία ετών στην κάλυψη και τις ανάγκες της επικράτειας σε λήψη, από μόνη της έβαλε τα γυαλιά στις μελέτες πάνω στις οποίες βασίστηκε η ΚΥΑ που τη δεσμεύει, ώστε να προχωρήσει το έργο της που ήδη έχει αργήσει κατά πολύ. Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα έχουμε ένα νέο, αναθεωρημένο διάταγμα, που θα συμπεριλάβει τουλάχιστον τα περισσότερα βασικά Κ.Ε. που ως τώρα αγνοήθηκαν, ώστε να διασφαλιστεί τόσο το ομαλότερο πέρασμα στην ψηφιακή εποχή, όσο και η διείσδυση της ψηφιακής τηλεόρασης στο ελληνικό κοινό. Ταυτόχρονα θα παρεμποδίσει τις «κτητικές» βλέψεις των γειτονικών χωρών στις παραμεθόριες περιοχές, ώστε να μην επαναληφθεί σε ψηφιακή μορφή το φαινόμενο που έχει γίνει μάστιγα… αναλογικά!

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας 2U30
Συνεχίζοντας την περιγραφή των προϊόντων της Mistral, θα γίνει περιγραφή των ενισχυτών κεραίας. Οι ενισχυτές κεραίας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: 1) Οι ενισχυτές με ακροδέκτες χωρίς θωράκιση, ...
Tesla XT850
Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του νέου Tesla MediaBox XT850. Πρόκειται για ένα Android TV Box που είναι ταυτόχρονα και DVB-T2 HEVC (H.265) δέκτης, συμβατός με το νέο πρότυπο επίγεια...
SatLink ST-6502
Η εταιρεία Tronix ανακοινώνει την παραλαβή του νέου modulator ST-6502 της SatLink. Πρόκειται για έναν διαμορφωτή ενός καναλιού σε mini μέγεθος, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για οικιακή ψυχαγωγία, ξενο...
Fracarro UX-WB LTE
Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του νέου LNB της οικογένειας UX της ιταλικής Fracarro. Πρόκειται για το UX-WB LTE, ένα wideband LNB με 2 ξεχωριστές εξόδους, που η μία μεταφέρει όλα τα...
AVM Geofencing
Η τελευταία ενημέρωση του FRITZ!App Smart Home προσθέτει μια λειτουργία που ζητείται συχνά: Το geofencing. Σας επιτρέπει να εκτελείτε ενέργειες στο έξυπνο σπίτι σας όταν εισέρχεστε ή εξέρχεστε από...
Amiko A11 Link
Αναζητείτε έναν προηγμένο τρόπο για να απολαύσετε το αγαπημένο σας περιεχόμενο, είτε πρόκειται για ζωντανή τηλεόραση, είτε για ταινίες ή ραδιόφωνο; Μην ψάχνετε άλλο! Το Amiko A11 Link 4K TV Stick ...
Fracarro D-Matrix 4S FTA
Δεν γίνεται να αφήσετε τους φιλοξενούμενούς σας χωρίς τηλεόραση. Η ιταλική Fracarro έρχεται να δώσει τη λύση με το νέο Compact Headend D-Matrix 4S FTA, το οποίο προορίζεται για σύνδεση σε τηλεοράσ...
AVM FRITZ!Fon X6
Το FRITZ!Fon X6 εντυπωσιάζει με τη μοντέρνα σχεδίασή του σε κομψή λευκή και μαύρη έκδοση, ενώ διαθέτει μεγάλη έγχρωμη οθόνη 2,4” υψηλής αντίθεσης για τέλεια αναγνωσιμότητα. Ο χρήστης μπορεί να βλέ...
Solray S01C, S02B & S03C Series
Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει νέες παραλαβές προϊόντων που περιλαμβάνουν σειρές φωτιστικών LED της Solray. Πρόκειται για πλήρως ανεξάρτητα συστήματα φωτισμού που αποτελούνται από προβολέα...
TP-Link EAP623-Outdoor HD AX1800
Το EAP623-Outdoor HD είναι ένα Access Point εξωτερικού χώρου από τη σειρά EAP της TP-Link, που υποστηρίζει το πρότυπο Wi-Fi 6 με μέγιστη ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων έως και 1,8Gbps (574Mbps στα 2...
Ikusi ENC-108
Η Ikusi, συνεχίζοντας τον σχεδιασμό και την υλοποίηση νέων προϊόντων, παρουσιάζει το ENC-108 με 8 εισόδους HDMI, τα σήματα των οποίων μπορούν να μετατραπούν σε 8 streams IP σε SPTS (unicast ή mult...
Fracarro PAS4117101
Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του νέου καλωδίου PAS4117101 της ιταλικής Fracarro. Πρόκειται για υψηλής ποιότητας ομοαξονικό καλώδιο εξωτερικού χώρου, με τριπλή θωράκιση, διάμετρο 6,...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Ψηφιακή Τηλεόραση, Ιούνιος 2024
Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Ιουνίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Ιουνίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδ...
UEFA EURO 2024 GERMANY
Η ώρα για το μεγαλύτερο αθλητικό ραντεβού της τετραετίας στην Ευρώπη έφτασε! Για έναν ολόκληρο μήνα, από 14 Ιουνίου έως 14 Ιουλίου, η καρδιά της ποδοσφαιρικής Ευρώπης θα χτυπάει στα γήπεδα της Γερ...
Η PartnerNET διανέμει αποκλειστικά τα προϊόντα της MaxHub σε Ελλάδα και Κύπρο
H PartnerNET παρουσιάζει την εταιρεία MaxHub, η οποία αναμένεται να επαναπροσδιορίσει τον χώρο των επικοινωνιών (communication) και της έξυπνης συνεργασίας (collaboration) για τις επιχειρήσεις. Με...
Octagon Spirit Pro
Η γερμανική Octagon διευρύνει την γκάμα των HDTV δεκτών της, παρουσιάζοντας τη version 2 του μοντέλου Spirit, τον Octagon Spirit Pro. Πρόκειται για έναν δέκτη IP με επίσημο λειτουργικό σύστημα And...
Ekselans MD HD Easy Twin 122013
Έναν ολοκαίνουργιο στην ελληνική αγορά ψηφιακό διαμορφωτή, που διαθέτει πολλές και σημαντικές καινοτομίες, δοκιμάσαμε για να παρουσιάσουμε στο τεύχος αυτού του μήνα. Πρόκειται για τον MD HD Easy T...
SAT & ZAP, Ιούνιος 2024
Η πικρή αλήθεια είναι ότι το streaming τείνει να υποκαταστήσει και στους DXersτη δορυφορική λήψη ως μέθοδο zapping. Παρ’ όλα αυτά μπορείτε ακόμη να βρείτε κανάλια που δεν μεταδίδονται ιντερνετικά…...