Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 188
TM 527
SECURITY REPORT 151
satpraxis 2022
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

27 Οκτωβρίου 2010 03:00

Skyline iTap. Πέρα από ένα συνηθισμένο Tap-off…

Γράφει: Παύλος Κερασίδης
3fc59815d0f693bc8996725d2f613fc6 XL e1e81605

Featured | Τα iTap, τα οποία γνωρίσαμε από την εταιρία Skyline, είναι εξαρτήματα που μπορούν να κόβουν ή να επιτρέπουν το σήμα να διέρχεται τις εξόδους τους. Για φανταστείτε λοιπόν ένα καλωδιακό δίκτυο CATV, βασισμένο σε αυτά τα tap-offs, αντί των συνηθισμένων; Μήπως με ένα πολύ απλό τρόπο, αποκτάμε ένα δίκτυο ελεγχόμενης πρόσβασης;

Η εταιρία Skyline Communications, πριν μερικά χρόνια είχε ξεκινήσει μια νέα τεχνολογία που βασιζόταν στα “έξυπνα” iTap. Τα εξαρτήματα αυτά είναι αντίστοιχα με τα tap-off, μόνο που διαθέτουν τη δυνατότητα ελέγχου των σημάτων που διέρχονται μέσα από αυτά. Η τεχνολογία αυτή παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, αφού μπορεί, με αρκετά εύκολο τρόπο, να υλοποιήσει ένα δίκτυο ελεγχόμενης πρόσβασης. Η παρουσίαση της τεχνολογίας θα γίνει κάτω από το πρίσμα του προϊόντος της Skyline και πιο συγκεκριμένα των iTap και του gateway server CeQuesta. Ας προχωρήσουμε, κοιτώντας ένα-ένα τα προϊόντα.

iTap – Το έξυπνο tap-off. 
Πρόκειται για ένα tap-off εξωτερικής τοποθέτησης, το οποίο, κρίνοντάς το από την εξωτερική του όψη και ρίχνοντας μια ματιά στα χαρακτηριστικά του, φαίνεται ένα καθόλα φυσιολογικό tap-off: Διέλευση τάσης για τροφοδοσία μέσω ομοαξονικού καλωδίου, βύσματα 5/8” για τις γραμμές διέλευσης και F” στις εξόδους tap, αφαιρούμενη πρόσοψη για γρήγορη αλλαγή, στιβαρή κατασκευή για εξωτερική χρήση. Είναι τεσσάρων ή οχτώ δρόμων (παροχές σε χρήστες-έξοδοι tap) και παράγονται με απώλειες 11/14/17/20/23/26/29/32/35 dB για το 4-δρόμων iTap και 14/17/20/23/26/29/32/35 dB για το 8-δρόμων tap-off. Η ποικιλία στις απώλειες εξόδων tap είναι απαραίτητη (όπως έχουμε σημειώσει σε προηγούμενες αναφορές σε CATV δίκτυα), για τη σωστή σχεδίαση ενός καλωδιακού δικτύου CATV, όπου η ισοστάθμιση των σημάτων κρίνεται απαραίτητη. Με υποστήριξη συχνοτήτων 5-1.000MHz, κρίνεται κατάλληλο για τα σήματα οποιασδήποτε εφαρμογής καλωδιακού δικτύου.
Αυτά, όσον αφορά στη «φυσιολογική» όψη του iTap… Όμως, το εξάρτημα, κάτω από το καβούκι του, κρύβει νέες δυνατότητες, που ανοίγουν νέους δρόμους. Η ιδιαιτερότητα της συσκευής συναντάται στη δυνατότητα να ελέγχει κάθε έξοδό του (tap-output) και την παροχή σήματος σε αυτή. Το iTap όμως, δε σταματά μόνο στις δύο καταστάσεις Οn-Οff των εξόδων του. Στο σχέδιο 2 μπορούμε γραφικά να δούμε τις τέσσερις διαφορετικές καταστάσεις, που μπορεί να βρεθεί η κάθε η έξοδος του iTap. Οι καταστάσεις αυτές, ελέγχονται από plug-in φίλτρα, που εσωκλείονται στο εξάρτημα:
  1. Η πρώτη κατάσταση είναι η λειτουργία On, όπου όλο το φάσμα από τους 5-1.000MHz περνάει στην έξοδο.
  2. Η δεύτερη κατάσταση είναι η λειτουργία Off, όπου ενεργοποιείται φίλτρο, που κόβει όλη την περιοχή συχνοτήτων λειτουργίας του iTap.
  3. Στην τρίτη κατάσταση, αποκόπτεται μόνο το μονοπάτι επιστροφής, στο οποίο λειτουργούν interactive υπηρεσίες, όπως Ιnternet, PayTV κ.τ.λ.
  4. Τέλος, υπάρχει η δυνατότητα διέλευσης (παροχής) μιας συγκεκριμένης ζώνης συχνοτήτων.
Η λειτουργία της εφαρμογής βασίζεται στο πρωτόκολλο SNMP (για το πρωτόκολλο μπορείτε να διαβάσετε λεπτομέρειες στο παράρτημα Α). Μέσω του SNMP, τα iTap στέλνουν και λαμβάνουν μηνύματα, για να χειρίζονται τις εξόδους τους. Η κάθε έξοδος του iTap αντιστοιχεί σε μια συγκεκριμένη MAC address (Παράρτημα Β) και στη συνέχεια, με ένα συγκεκριμένο συνδρομητή για πλήρη ανεξαρτητοποίηση.

CeQuesta – Η διαχείριση του στόλου των iTap
O CeQuesta είναι ένας gateway server, που συνδέεται με το ομοαξονικό δίκτυο των iTap. Μέσω του εύχρηστου web interface που διαθέτει, μπορεί να χειρίζεται τις εξόδους των iTap, να χρεώνει, να μοιράζει υπηρεσίες, να φιλτράρει και, γενικά, να διαχειρίζεται όλο το δίκτυο. Ο CeQuesta επικοινωνεί με τα iTap μέσω του πρωτοκόλλου SNMP και όχι μόνο… Ο CeQuesta μπορεί να δέχεται και να αποστέλλει πληροφορίες σε οποιαδήποτε συσκευή υποστηρίζει το πρωτόκολλο SNMP και στη συγκεκριμένη εφαρμογή, οι συσκευές αυτές δεν είναι άλλες, από τους τελευταίας τεχνολογίας ενισχυτές γραμμής, που πιθανό να βρείτε εγκατεστημένους σε ένα σύγχρονο δίκτυο CATV. Φυσικά, είναι πολύ απίθανο να έχετε συναντήσει έναν τέτοιο ενισχυτή, όμως, ορισμένες εταιρείες CATV έχουν προχωρήσει στην εξέλιξη των μοντέλων τους, για τη συνεργασία τους με το πρωτόκολλο SNMP. O CeQuesta επικοινωνεί με τα iTap μέσω του πρωτοκόλλου SNMP και παρότι η συγκεκριμένη επικοινωνία είναι ιδιοκτησία (proprietary) της Skyline Communications, είναι κατά τα άλλα ανοιχτή, οπότε και μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε άλλο λειτουργικό, για να στείλει μηνύματα SNMP στα iTap. Έτσι, λοιπόν, εάν κάποιος χρήστης δεν θέλει να χρησιμοποιήσει τον CeQuesta, η εταιρεία θα του παρέχει το πρωτόκολλο, για να επικοινωνήσει απευθείας με τα iTap.

Το iTap στην πράξη
Οπωσδήποτε, οι δυνατότητες που παρέχουν τα iTap είναι σημαντικές, όμως, μια κρίσιμη ερώτηση είναι το κατά πόσο μπορούν να γίνουν εφαρμόσιμες και με ποιο τρόπο. Μια ιδέα για ένα πιθανό δίκτυο CATV ελεγχόμενης πρόσβασης, που θα απαρτίζεται από iTap, απεικονίζεται στο σχέδιο 1. Όπως βλέπετε, ο κύριος κορμός του καλωδιακού δικτύου διέρχεται μέσω των iTap και οι έξοδοι των εξαρτημάτων οδηγούνται σε ισάριθμα κτίρια. Με αυτόν τον τρόπο, η παροχή σήματος είναι ελεγχόμενη σε κάθε κτίριο, από τον server CeQuesta. Φυσικά, ο αριθμός των συνδρομητών μπορεί να αυξηθεί και, ουσιαστικά, εξαρτάται μόνο από τη σχεδίαση του καλωδιακού δικτύου, αφού τα iTap δεν θέτουν περιορισμούς και μπορούν να αντικαταστήσουν πλήρως τα γνώριμα και πλέον παλαιάς τεχνολογίας, κοινά tap-offs. Πιθανότατα, θα μπορούσε να εξαπλωθεί ένα ανάλογο δίκτυο σε ένα χωριό ή σε έναν οικισμό, δημιουργώντας αμέσως ένα ευλύγιστο και προσαρμόσιμο, συνδρομητικό καλωδιακό δίκτυο.
Παράρτημα Α: SNMPSimple Network Management Protocol

Η ανάγκη για την επικοινωνία και το χειρισμό διαφορετικών δικτυακών πλατφόρμων, οδήγησε στη δημιουργία ενός κοινού πρωτοκόλλου, του SNMP. To SNMP λοιπόν, πρόκειται για ένα πρωτόκολλο, που σχεδιάστηκε για την ανταλλαγή πληροφοριών ελέγχου, μεταξύ δικτυακών συσκευών. Το μοντέλο του SNMP βασίζεται σε τέσσερα στοιχεία:

o       Management Station (NMS) – Σταθμός διαχείρισης, που στην περίπτωσή μας, πρόκειται για τον CeQuesta.

o       Management Agent – Τερματικές μονάδες ελέγχου, που στην περίπτωσή μας είναι τα iTap.

o       Management Information Base – Η βάση για τις πληροφορίες ελέγχου. Υπάρχουν πολλές standard MIBs, αλλά οι περισσότερες συσκευές χρησιμοποιούν και δικές τους. Αυτές τις πληροφορίες χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο SNMP, για να χειριστεί και να ελέγξει τις συσκευές. Φυσικά, για να τρέξει το πρωτόκολλο μεταξύ συσκευών από διαφορετικές εταιρείες, πρέπει να γνωστοποιούνται τα MIBs τους.

o       Network Management Protocol – Το πρωτόκολλο επικοινωνίας μεταξύ του manager και του agent, που δεν είναι άλλο από το User Datagram Protocol (UDP).

Μεταξύ του σταθμού διαχείρισης (NMS) και των τερματικών μονάδων ελέγχου (agents), αποστέλλονται τρεις τύποι μηνυμάτων:

o       Get – Δίνει εντολή στο σταθμό διαχείρισης, να λάβει τις τιμές των MIBs από τους agent. Με αυτόν τον τρόπο, ο server (όπως ο CeQuesta) ενημερώνεται για την κατάσταση των συσκευών του δικτύου.

o       SetΜε το μήνυμα αυτό, ο σταθμός διαχείρισης ρυθμίζει τις τιμές των MIBs των agent, μεταβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο, την κατάσταση των συσκευών του δικτύου.

o       TrapΔίνει εντολή στους agent να ειδοποιούν το σταθμό διαχείρισης, για σημαντικά γεγονότα. Έτσι, ο server μένει ενήμερος για την κατάσταση των συσκευών του δικτύου.

Παράρτημα Β: MAC address

Η MAC address (Media Access Control address), είναι μια διεύθυνση, που αντιστοιχείται σε κάθε δικτυακή συσκευή. Αποτελείται από 48bit και είναι γραμμένη στο τσιπάκι κάθε συσκευής, σε δεκαεξαδική μορφή. Μπορούμε να τη φανταστούμε, σαν τη δικτυακή «ταυτότητα» των συσκευών, για να αναγνωρίζονται μεταξύ τους, σε περιβάλλον δικτύου. Είναι ένα στάδιο κάτω από την IP address, που αντιστοιχούμε στις συσκευές (όπως τις κάρτες δικτύου των υπολογιστών) και λειτουργεί σε πιο πρωταρχικό περιβάλλον επικοινωνίας, από αυτό των IP.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας 2U30
Συνεχίζοντας την περιγραφή των προϊόντων της Mistral, θα γίνει περιγραφή των ενισχυτών κεραίας. Οι ενισχυτές κεραίας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: 1) Οι ενισχυτές με ακροδέκτες χωρίς θωράκιση, ...
Tesla XT850
Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του νέου Tesla MediaBox XT850. Πρόκειται για ένα Android TV Box που είναι ταυτόχρονα και DVB-T2 HEVC (H.265) δέκτης, συμβατός με το νέο πρότυπο επίγεια...
SatLink ST-6502
Η εταιρεία Tronix ανακοινώνει την παραλαβή του νέου modulator ST-6502 της SatLink. Πρόκειται για έναν διαμορφωτή ενός καναλιού σε mini μέγεθος, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για οικιακή ψυχαγωγία, ξενο...
Fracarro UX-WB LTE
Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του νέου LNB της οικογένειας UX της ιταλικής Fracarro. Πρόκειται για το UX-WB LTE, ένα wideband LNB με 2 ξεχωριστές εξόδους, που η μία μεταφέρει όλα τα...
AVM Geofencing
Η τελευταία ενημέρωση του FRITZ!App Smart Home προσθέτει μια λειτουργία που ζητείται συχνά: Το geofencing. Σας επιτρέπει να εκτελείτε ενέργειες στο έξυπνο σπίτι σας όταν εισέρχεστε ή εξέρχεστε από...
Amiko A11 Link
Αναζητείτε έναν προηγμένο τρόπο για να απολαύσετε το αγαπημένο σας περιεχόμενο, είτε πρόκειται για ζωντανή τηλεόραση, είτε για ταινίες ή ραδιόφωνο; Μην ψάχνετε άλλο! Το Amiko A11 Link 4K TV Stick ...
Fracarro D-Matrix 4S FTA
Δεν γίνεται να αφήσετε τους φιλοξενούμενούς σας χωρίς τηλεόραση. Η ιταλική Fracarro έρχεται να δώσει τη λύση με το νέο Compact Headend D-Matrix 4S FTA, το οποίο προορίζεται για σύνδεση σε τηλεοράσ...
AVM FRITZ!Fon X6
Το FRITZ!Fon X6 εντυπωσιάζει με τη μοντέρνα σχεδίασή του σε κομψή λευκή και μαύρη έκδοση, ενώ διαθέτει μεγάλη έγχρωμη οθόνη 2,4” υψηλής αντίθεσης για τέλεια αναγνωσιμότητα. Ο χρήστης μπορεί να βλέ...
Solray S01C, S02B & S03C Series
Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει νέες παραλαβές προϊόντων που περιλαμβάνουν σειρές φωτιστικών LED της Solray. Πρόκειται για πλήρως ανεξάρτητα συστήματα φωτισμού που αποτελούνται από προβολέα...
TP-Link EAP623-Outdoor HD AX1800
Το EAP623-Outdoor HD είναι ένα Access Point εξωτερικού χώρου από τη σειρά EAP της TP-Link, που υποστηρίζει το πρότυπο Wi-Fi 6 με μέγιστη ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων έως και 1,8Gbps (574Mbps στα 2...
Ikusi ENC-108
Η Ikusi, συνεχίζοντας τον σχεδιασμό και την υλοποίηση νέων προϊόντων, παρουσιάζει το ENC-108 με 8 εισόδους HDMI, τα σήματα των οποίων μπορούν να μετατραπούν σε 8 streams IP σε SPTS (unicast ή mult...
Fracarro PAS4117101
Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του νέου καλωδίου PAS4117101 της ιταλικής Fracarro. Πρόκειται για υψηλής ποιότητας ομοαξονικό καλώδιο εξωτερικού χώρου, με τριπλή θωράκιση, διάμετρο 6,...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Ψηφιακή Τηλεόραση, Ιούνιος 2024
Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Ιουνίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Ιουνίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδ...
UEFA EURO 2024 GERMANY
Η ώρα για το μεγαλύτερο αθλητικό ραντεβού της τετραετίας στην Ευρώπη έφτασε! Για έναν ολόκληρο μήνα, από 14 Ιουνίου έως 14 Ιουλίου, η καρδιά της ποδοσφαιρικής Ευρώπης θα χτυπάει στα γήπεδα της Γερ...
Η PartnerNET διανέμει αποκλειστικά τα προϊόντα της MaxHub σε Ελλάδα και Κύπρο
H PartnerNET παρουσιάζει την εταιρεία MaxHub, η οποία αναμένεται να επαναπροσδιορίσει τον χώρο των επικοινωνιών (communication) και της έξυπνης συνεργασίας (collaboration) για τις επιχειρήσεις. Με...
Octagon Spirit Pro
Η γερμανική Octagon διευρύνει την γκάμα των HDTV δεκτών της, παρουσιάζοντας τη version 2 του μοντέλου Spirit, τον Octagon Spirit Pro. Πρόκειται για έναν δέκτη IP με επίσημο λειτουργικό σύστημα And...
Ekselans MD HD Easy Twin 122013
Έναν ολοκαίνουργιο στην ελληνική αγορά ψηφιακό διαμορφωτή, που διαθέτει πολλές και σημαντικές καινοτομίες, δοκιμάσαμε για να παρουσιάσουμε στο τεύχος αυτού του μήνα. Πρόκειται για τον MD HD Easy T...
SAT & ZAP, Ιούνιος 2024
Η πικρή αλήθεια είναι ότι το streaming τείνει να υποκαταστήσει και στους DXersτη δορυφορική λήψη ως μέθοδο zapping. Παρ’ όλα αυτά μπορείτε ακόμη να βρείτε κανάλια που δεν μεταδίδονται ιντερνετικά…...