Skip to main content
16 Μαρτίου 2012 04:56

Emulators!

Γράφει: Παύλος Κερασίδης
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F05%2F386b5e2309e2728a45f79947bc53a649 XL

Featured | Χάρη σε αυτούς υλοποιούνται εφαρμογές CardSharing… χάρη σε αυτούς διάφοροι δέκτες φορτώνουν κλειδιά για αποκρυπτογράφηση συνδρομητικών καναλιών… χάρη σε αυτούς θύρες smartcard σε δέκτες ανοιχτού λογισμικού διαβάζουν νόμιμες συνδρομητικές κάρτες. Μιλάμε για τους emulators, τα NewCS, MGcamd, CCcam και τους υπόλοιπους της…τρελοπαρέας, που η έννοιά τους δεν πρέπει να μας φοβίζει, αλλά αντίθετα να ηχεί ευχάριστα στα αφτιά μας λόγω των εφαρμογών που μας παρέχουν…

Οι emulators ή αλλιώς προσομοιωτές…
Όπως δηλώνει και το όνομά τους, οι emulators είναι προσομοιωτές, προγράμματα που αναλαμβάνουν τη δουλειά ενός hardware κομματιού των δορυφορικών δεκτών και πιο συγκεκριμένα του CAM. Αντί ένας δέκτης κατά τη διαδικασία αποκρυπτογράφησης να διαβάζει τις πληροφορίες της κάρτας smartcard μέσω ενός CAM από τη θύρα Common Interface, δέχεται τις πληροφορίες αυτές (που για ευκολία αναφέρονται γενικά ως «κλειδιά»), μέσω ενός λογισμικού που αναλαμβάνει τη δουλειά του hardware CAM. Οι δέκτες που διαθέτουν θύρα smarcard και δεν υποστηρίζουν κάποιο συγκεκριμένο σύστημα κρυπτογράφησης (όπως Irdeto, Conax, Viaccess κτλ.), ενσωματώνουν έναν emulator για να αναλάβει το ρόλο του CAM. Ένα ευρέως γνωστό emulator είναι το UCAS που ενσωματώνει πληθώρα δεκτών και υποστηρίζει τα περισσότερα συστήματα κρυπτογράφησης. Επίσης, σε πάρα πολλούς δέκτες τα τελευταία χρόνια συναντάμε πιο «βρώμικα» emulators, στα οποία μπορούν να φορτωθούν «κλειδιά» και να ανοίξουν, παράνομα βέβαια, συνδρομητικά πακέτα. Το άρθρο μας, ωστόσο, δε θα εστιάσει σε αυτά τα emulators, αλλά στα πιο «έξυπνα» λογισμικά που οφείλουν τη δόξα τους και την πρόοδό τους στους δέκτες με ανοιχτό λογισμικό Linux. 

Οι καλύτεροι της παρέας!
Emulators υπάρχουν πολλά, καλά όμως… λίγα! Μπορεί η έκφραση να είναι κλισέ, αλλά ταιριάζει απόλυτα, αφού υπάρχουν emulators που κάνουν απλά μια εφαρμογή και άλλα που αναλαμβάνουν πολλές ταυτόχρονα. Όπως φαντάζεστε, το καλύτερο έδαφος για να αναπτυχθούν τέτοια λογισμικά είναι στο ανοιχτό λογισμικό Linux και άρα και στους αντίστοιχους δέκτες που υποστηρίζουν το λογισμικό του πιγκουΐνου. Στο παρόν άρθρο θα εστιάσουμε σε τέτοιου τύπου emulators. Αυτό που μας αρέσει στους Linux Emulators είναι ότι δεν έχουν μονοδιάστατο ρόλο, κάτι που σημαίνει ότι δεν εξυπηρετούν έναν και μοναδικό σκοπό και δε δημιουργήθηκαν για να βοηθήσουν απλά και μόνο την πώληση περισσότερων δεκτών. Βασίζονται στον πειραματισμό, στην εξερεύνηση και στη μάθηση της δορυφορικής τεχνολογίας. Οι emulators που αναφερόμαστε εμείς δεν είναι πιόνια κατασκευαστών αλλά περίφημα λογισμικά που ανοίγουν διαρκώς νέους δρόμους στο χώρο. Μιλάμε για τα περήφανα NewCS, MGcamd, CCcamd, Newcamd, Gbox και τα… φιλαράκια τους. Το καθένα από αυτά τα λογισμικά έχει τα καλά του και τα κακά του, έχει τις… συμπάθειές του αλλά και τους… εγωισμούς του. Όλα αυτά θα τα γνωρίσουμε παρακάτω. 

Οι εφαρμογές των emulators
Τις εφαρμογές των emulators μπορούμε να τις χωρίσουμε σε τρεις κατηγορίες, με ορισμένα να τις καλύπτουν όλες και άλλα μερικές από αυτές.  

CardSharing
Αναμφίβολα η κυριότερη εφαρμογή των emulators είναι το CardSharing (στο εξής CS). Το CS, μέσω δορυφορικών δεκτών και όχι συσκευών Card Splitters, βασίζεται εξ’ ολοκλήρου στη δουλειά των emulators. Σε ένα δίκτυο CS, όλοι οι δέκτες λαμβάνουν ξεχωριστά το δορυφορικό σήμα. Έχοντας λοιπόν τη δυνατότητα να συντονίσουν σε ένα δορυφορικό πακέτο, για να το ανοίξουν εν συνεχεία χρειάζεται ο καθένας μια κάρτα smartcard του αντίστοιχου παρόχου, ώστε να διαβάσει τα κατάλληλα «κλειδιά». Εδώ είναι που αναλαμβάνουν οι emulators, οι οποίοι διακινούν τα κλειδιά αυτά μέσω μιας και μόνο νόμιμης κάρτας σε όλους τους δέκτες που ανήκουν στο δίκτυο CS. Ο δέκτης που διαθέτει την κάρτα smartcard στη θύρα του, τρέχει έναν emulator που παίζει το ρόλο του Server, διαβάζοντας τα κλειδιά και «σερβίροντάς» τα στο δίκτυο CS. Οι υπόλοιποι δέκτες, δηλαδή οι clients, πάλι μέσω ενός emulator, διαβάζουν τα κλειδιά που τους παρέχει ο Server και ανοίγουν το συνδρομητικό πακέτο. Για να κατανοήσουμε καλύτερα την εφαρμογή, να αναφέρουμε ότι ο δέκτης που παίζει το ρόλο του Server, για να αναπαράγει ο ίδιος τα κανάλια της συνδρομητικής κάρτας που διαθέτει στη θύρα του, πρέπει να τρέχει και ένα (ή μπορεί να είναι και το ίδιο με τις κατάλληλες ρυθμίσεις) emulator, ώστε να αποτελεί πελάτη του εαυτού του.  

Φόρτωμα κλειδιών…
Αμιγώς παράνομη εφαρμογή είναι το φόρτωμα κλειδιών στους emulator για την αποκρυπτογράφηση συνδρομητικών πακέτων. Όπως είπαμε, οι emulator αναλαμβάνουν το ρόλο του CAM, το οποίο μεταφέρει τα κλειδιά της κάρτας smartcard στο δέκτη. Παρακάμπτοντας το CAM, οι emulators τροφοδοτούν το σύστημα αποκρυπτογράφησης του δέκτη απευθείας με τα κλειδιά που τους έχουν φορτωθεί.  

Ανάγνωση κάρτας
Μια άλλη πλευρά των πολυτάλαντων emulators, είναι αυτή της ανάγνωσης μιας συνδρομητικής κάρτας από τη θύρα του δορυφορικού δέκτη, όπως λειτουργεί και το UCAS στους δέκτες που το υποστηρίζουν. Ένα τρανό παράδειγμα της εφαρμογής αυτής, είναι η ανάγνωση μιας κάρτας Irdeto Zeta από τους δέκτες με λογισμικό Linux, μέσω της θύρας smartcard που διαθέτουν (η λύση αυτή είναι και η μοναδική για δέκτες, όπως ο πασίγνωστος DM500 που διαθέτουν μονό μία υποδοχή smartcard).  

Από την εγκατάσταση έως την εφαρμογή
Οι περισσότεροι δέκτες που τρέχουν λογισμικό Linux τα πάνε πολύ καλά με τους εν λόγω emulators ( στο εξής emus). Δέκτες όπως οι Dreambox ή οι IPBox, μέσω των μενού τους (ανάλογα τα images που διαθέτουν) μπορούν να συνδεθούν σε Servers μέσω του Internet, να κατεβάσουν και να εγκαταστήσουν emus, απλά με το πάτημα μερικών μενού. Ακόμα όμως και εάν δε διαθέτουν αυτή τη δυνατότητα, μπορεί ο χρήστης να εγκαταστήσει χειροκίνητα τα emus είτε φορτώνοντας μέσω FTP τα κατάλληλα αρχεία στο δέκτη και επιλέγοντας εγκατάσταση μέσω των μενού του είτε εξ’ ολοκλήρου μέσω γραμμής εντολών και σύνδεσης telnet. Εκτός της τελευταίας επιλογής, οι άλλες δύο μέθοδοι εγκατάστασης είναι πολύ απλοί στην εκτέλεσή τους. Ωστόσο, πολλά emus δεν προορίζονται μόνο για δορυφορικούς δέκτες, αλλά μπορούν να προσαρμοστούν και σε υπολογιστές που τρέχουν Linux και να μετατραπεί το PC σε Card Server. Μάλιστα, υπάρχουν και λίγα που τρέχουν σε περιβάλλον Windows, για χρήστες που δεν είναι μυημένοι στο χώρο του Linux. Η ρύθμιση των emus αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο. Γενικά, τα emus συνοδεύονται από αρχεία παραμετροποιήσεων, τα οποία επεξεργαζόμαστε, ώστε να επιτύχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε. Για τους δέκτες Linux, αφού έχει γίνει η εγκατάσταση, η ευκολότερη διαδικασία είναι η επεξεργασία των κατάλληλων αρχείων μέσω FTP, δηλαδή ενός προγράμματος που συνδέεται δικτυακά στο δέκτη και μας δίνει πρόσβαση στα αρχεία του. Για την υλοποίηση ενός δικτύου CS, απαιτείται πρώτα απ’ όλα να έχουμε πραγματοποιήσει την ανάγνωση της συνδρομητικής κάρτας από τον Server. Για την ανάγνωση της κάρτας μπορεί να μην χρειάζεται καμία ρύθμιση, αλλά και από την άλλη μεριά μπορεί να χρειάζεται πολύ ιδιαίτερες παραμετροποιήσεις. Για παράδειγμα, για να παίξει ένας Dreambox μια κάρτα Irdeto έκδοση Zeta μέσω της θύρας smartcard με τη χρήση του NewCS, η διαδικασία δεν είναι απλή, αντίθετα απ’ ότι με το CCcam όπου απαιτείται η παραμετροποίηση μονάχα μιας γραμμής στο αρχείο ρυθμίσεων του emu. Για ένα δίκτυο CS, όπως είναι λογικό, απαιτείται η ρύθμιση των πελατών στο Server και αντίστοιχα από τη μεριά των Clients, οι ρυθμίσεις για τη σύνδεση στο Server. Όσον αφορά τώρα την παράνομη εφαρμογή των emus για την αποκρυπτογράφηση συνδρομητικών καναλιών χωρίς την παρουσία της κάρτας, απαιτείται το φόρτωμα κλειδιών στα κατάλληλα αρχεία από όπου θα αναζητήσουν να τα προμηθευτούν. Το ανέβασμα των κλειδιών μπορεί να γίνει είτε μέσω FTP είτε αυτόματα με download από Servers με το πάτημα ενός κουμπιού (την τελευταία μέθοδο τη συναντάμε σε ελάχιστα λογισμικά σε ελάχιστους δορυφορικούς δέκτες).  

Τα πιο γνωστά emulators
Στο διαδίκτυο αλλά και στους Servers των images των δεκτών συναντάμε πληθώρα emulators, αλλά από αυτά ξεχωρίζουμε και αναφέρουμε τα παρακάτω, τα οποία έχουν σταθεί στο χρόνο και έχουν εξυπηρετήσει πολλούς σκοπούς. 

NewCS
Μακράν το πιο γνωστό emulator για ανάγνωση και διαμοίραση κλειδιών (Server). Το NewCS μπορεί να λειτουργήσει μόνο ως Server emu, αλλά είναι μια δουλειά που ξέρει να κάνει πολύ καλά. Υπάρχει έκδοση του NewCS ακόμα και για Windows, μετατρέποντας το PC σε Server με τη χρήση ενός reader. Εκτός από τις πολύ καλές δυνατότητες αποκρυπτογράφησης του λογισμικού, η δύναμη του NewCS κρύβεται και στην απλή του παραμετροποίηση και ευχρηστία του, αφού διαθέτει ακόμα και WebIF για την παρακολούθηση των λειτουργιών του! Δυστυχώς όμως, στις μέρες μας δε τυχαίνει πολύ καλή υποστήριξη στο σύστημα Irdeto, με αποτέλεσμα να μην είναι απλή η ανάγνωση κάρτας με αντίστοιχο σύστημα κρυπτογράφησης.  

MGcamd
Ο πιο γνωστός πελάτης και πιστός σύντροφος του NewCS και όχι μόνο. Αντίθετα με το NewCS, το mgcamd είναι emu που λειτουργεί μόνο ως client, αλλά στον τομέα του είναι άριστο. Η παραμετροποίησή του απλή και η λειτουργία του απροβλημάτιστη. Παρόμοια δουλειά κάνει και το Evocamd emulator.  

CCcamd
Πανίσχυρο emulator που μπορεί να λειτουργήσει ως Server, αλλά και ως Client. Οι δυνατότητες παραμετροποίησης του είναι αμέτρητες και η λογική του όχι απλησίαστη. Το μοναδικό του μειονέκτημα είναι ότι μπορεί να τροφοδοτήσει κλειδιά μόνο πελάτες που τρέχουν CCcamd ως emulator. Δηλαδή ως Server συνεργάζεται μόνο με τον εαυτό του, αλλά ως client μπορεί να συνδεθεί σε δίκτυα με Server NewCS, CCcamd (τον εαυτό του), αλλά και Gbox (βλέπουμε παρακάτω). Το CCcamd διαθέτει WebIF για παρακολούθηση της λειτουργίας του αυξάνοντας την ευχρηστία του.

Newcamd
Ο πάλαι ποτέ αρχηγός του CardSharing με δυνατότητες Server αλλά και Client, που ωστόσο έχει χάσει μέρος της ισχύος του.  

Gbox
Ο κακός της παρέας… Πάνω στο Gbox στηρίζονται πολλά δίκτυα για CS μέσω διαδικτύου, εφαρμογή που είναι φυσικά παράνομη και δε θα αναφερθούμε παραπάνω σε αυτή. Το emu μπορεί να λειτουργήσει και ως Server και ως Client. 

Τα ξαδερφάκια τους
Όπως είπαμε όμως, emulators δεν είναι μόνο τα παραπάνω λογισμικά και τα εφάμιλλά τους, αλλά γενικότερα τα λογισμικά που προσομοιώνουν τη λειτουργία του CAM. Για παράδειγμα, για να διαβάσουμε μια smartcard σε ένα PC με μια δορυφορική κάρτα, χρησιμοποιούμε ένα plugin στο βασικό πρόγραμμα δορυφορικής παρακολούθησης που είναι ουσιαστικά ένας emulator. Όπως είπαμε, πάρα πολλοί δέκτες ενσωματώνουν emulator για να φορτώνουν κλειδιά και να «ανοίγουν» κρυπτογραφημένα κανάλια σε τέτοιο σημείο, που …απειλούν τη δουλειά των multicrypt CAMs, όπως τα Diablo, Dragon, κτλ. Αλλά ακόμα και για εφαρμογές CS, μπορούμε να συναντήσουμε emulators που δεν είναι της μορφής που περιγράψαμε, όπως για παράδειγμα στον δέκτη MVision που ενσωματώνει generic emulator για συμμετοχή σε δίκτυα CS και δεν παρεμβαίνουμε σε όλες του τις ρυθμίσεις, παρά μόνο σε αυτές μέσω του δέκτη (κυρίως για ευκολία προς το χρήστη). Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε τα παραδείγματα, αλλά η ουσία που θέλουμε να καταλήξουμε είναι μια: οι emulators στο δορυφορικό τομέα είναι παντού γύρω μας!

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Θωρακισμένος ενισχυτής κεραίας U24F-5G
Συνεχίζοντας την περιγραφή των προϊόντων της Mistral, σε αυτό το τεύχος, θα γίνει περιγραφή των ενισχυτών κεραίας. Οι ενισχυτές κεραίας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: 1) Ενισχυτές με ακροδέκτες ...
TP-Link EAP625-Outdoor HD
Μεγιστοποιήστε τη συνδεσιμότητά σας με το Access Point EAP625-Outdoor HD AX1800 Wi-Fi 6 της TP-Link, το οποίο έχει κατασκευαστεί τόσο για εσωτερικούς όσο και για εξωτερικούς χώρους. Απολαύστε εκπλ...
DiGiView DV-713/5G
Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή του DiGiView DV-713. Πρόκειται για έναν κεντρικό ενισχυτή κεραίας με 3 εισόδους και 1 έξοδο, ο οποίος είναι κατάλληλος για εγκατάσταση σε μικρές...
Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G
Οι πιο ισχυρές επίγειες κεραίες της Ikusi είναι τα μοντέλα FlasHD και συγκεκριμένα τα HDTF-C48V & HDTF-C48G σε πράσινο και γκρι. Με αξιόλογα χαρακτηριστικά και ισχυρή απόρριψη υψηλότερων συχνο...
FT LOR 7000 Smart
Η εταιρεία FT Electronics ανακοινώνει νέα παραλαβή του LOR 7000, που είναι το πιο εξελιγμένο μοντέλο της. Πρόκειται για ένα προγραμματιζόμενο τηλεχειριστήριο, ιδανικό για την αντικατάσταση του παλ...
Promax ATLaS NG
Ο ATLaS NG είναι ο πρώτος αναλυτής τηλεοπτικού σήματος, του οποίου τα χαρακτηριστικά και οι λειτουργίες τον καθιστούν κατάλληλο για την εξυπηρέτηση όλων των τομέων της αλυσίδας μετάδοσης: Στούντιο...
TP-Link EAP623-Outdoor HD AX1800
Το EAP623-Outdoor HD είναι ένα Access Point εξωτερικού χώρου από τη σειρά EAP της TP-Link, που υποστηρίζει το πρότυπο Wi-Fi 6 με μέγιστη ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων έως και 1,8Gbps (574Mbps στα 2...
Prolink Patch cord PF207-1000
Το Patch cord PF207-1000 της Prolink είναι ένα υψηλής ποιότητας καλώδιο δικτύου UTP CAT7 με μήκος 10m, το οποίο υποστηρίζει αστραπιαίες ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων που μπορούν να φτάσουν έως τα ...
Μέτρηση Link Margin με τη χρήση πεδιομέτρων Promax
Το Link Margin είναι μια μέτρηση που δείχνει πόσο MER μπορεί να χάσει ένα ψηφιακό κανάλι πριν καταστεί αδύνατο να «κλειδώσει». Αυτό συμβαίνει όταν η μέτρηση Link Margin είναι ίση, πολύ κοντά ή κάτ...
Teletek MV series
Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει νέα παραλαβή της σειράς πολυδιακοπτών MV της Teletek. Διαθέτει μεγάλη γκάμα επιλογών, με εισόδους για σήματα που καλύπτουν το πλήρες φάσμα 1, 2 και 4 δορυφόρων, με ...
Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G
Οι πιο ισχυρές επίγειες κεραίες της Ikusi είναι τα μοντέλα FlasHD και συγκεκριμένα τα HDTF-C48V & HDTF-C48G σε πράσινο και γκρι. Με αξιόλογα χαρακτηριστικά και ισχυρή απόρριψη υψηλότερων συχνο...
ANGA HD5000T2-H.265
Η εταιρεία Stam Electronics ανακοινώνει νέα παραλαβή του επίγειου ψηφιακού δέκτη HD5000T2-H.265 της ANGA. Πρόκειται για έναν δέκτη Full HD που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις τηλεοράσεις υψηλ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Ψηφιακή Τηλεόραση, Νοέμβριος 2024
Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Νοεμβρίου 2024 του περιοδικού “Ψηφιακή Τηλεόραση” μαζί με το “Security Report”. Το νέο τεύχος Οκτωβρίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το ...
Επανάσταση στην οικιακή δικτύωση
Η αύξηση του αριθμού των συνδεδεμένων συσκευών στο σύγχρονο σπίτι, οι αυξημένες απαιτήσεις απόδοσης, η αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών και η αλματώδης ανάπτυξη στις τεχνολογίες ευρυζωνικής πρόσ...
Uniguest’s Digital Signage X MaxHub
Η Uniguest, κορυφαία δύναμη στις τεχνολογίες people engagement, ειδικεύεται στη σύνδεση και επικοινωνία των οργανισμών με το κοινό τους μέσω καινοτόμων ψηφιακών καναλιών. Η Uniguest δρα γύρω από τ...
Sat & Zap, Νοέμβριος 2024
Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε αθλητικά κανάλια ελεύθερης μετάδοσης ασιατικών χωρών, αλλά και στο πολύ αξιόλογο κανάλι κλασικής μουσικής Stingray HD στις 23.5 ανατολικά. Σημαντικό και το ελεύθερο...