Skip to main content
11 Φεβρουαρίου 2013 07:10

Στα άδυτα ενός δορυφορικού δέκτη Linux

Η δομή των φακέλων και των αρχείων

Γράφει: Παύλος Κερασίδης
2940b97ab5721a9e279f736f864f4ce6 XL 75c28995

Featured | Εμείς μπορεί απλά να πατάμε πλήκτρα στο τηλεχειριστήριο, από την πλευρά όμως ενός Linux δέκτη, τρέχουν εντολές που ψάχνουν αρχεία προγραμμάτων, ρυθμίσεων και δεδομένων στους φακέλους αυτού του μικρού υπολογιστή. Η δύναμη της πληθωρικότητας των εφαρμογών των δεκτών με λογισμικό Linux βασίζεται ακριβώς εκεί, στο γνωστό ανοιχτό λειτουργικό σύστημα και γι’ αυτό το λόγο αξίζει ένα ταξίδι στη δομή των φακέλων και των αρχείων στο εσωτερικό του για την καλύτερη κατανόησή του…Η ραγδαία εξέλιξη του λογισμικού Linux δεν έχει επηρεάσει μόνο τους προσωπικούς υπολογιστές, αλλά και ένα σωρό άλλες συσκευές, υλοποιώντας εφαρμογές «μεταμφιεσμένες» σε κάτι απλό και προσιτό, κρύβοντας την ισχύ και την πολυπλοκότητα που βρίσκονται από πίσω τους. Ευτυχώς, στο χώρο μας είδαμε από νωρίς αυτήν την επιρροή χάρη στην Dream Multimedia, που υλοποίησε ένα δορυφορικό δέκτη – υπολογιστή, με μια έκδοση του λογισμικού Linux, το περίφημο Enigma. Η κίνηση αυτή δημιούργησε φαινόμενο χιονοστιβάδας, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να μετράμε δεκάδες μοντέλα δεκτών από διαφορετικές εταιρείες, τα οποία τρέχουν διάφορες εκδόσεις του διάσημου λογισμικού Linux. Τα προτερήματα που απέδωσε το λειτουργικό σύστημα του πιγκουίνου στους δορυφορικούς δέκτες είναι πλέον ευρέως γνωστά και ανεξάρτητα με την έκδοση/image του λογισμικού, η καρδιά των δεκτών είναι πάντα η ίδια, το Linux. Έτσι λοιπόν, η εξερεύνηση στη δομή των φακέλων και στα αρχεία των δεκτών αυτών, δε διαφέρει πολύ από μοντέλο σε μοντέλο και μας δίνει τη δυνατότητα να έρθουμε λίγο πιο κοντά στην κατανόησή τους.  

Η δομή των φακέλων ενός Linux δέκτη
Όπως συμβαίνει και στα Windows, έτσι και στο Linux υπάρχει δενδροειδής δομή των φακέλων του συστήματος. Τα διαφορετικά images λογισμικών που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο για τους διάφορους δέκτες Linux δεν παρουσιάζουν πολλές διαφορές στη δομή των φακέλων, αλλά είναι προσαρμοσμένα στο hardware του καθενός. Είτε λοιπόν πρόκειται για δέκτη Dreambox είτε IPBox είτε Kathrein, εάν τρέχει Linux, θα συναντήσουμε τους παρακάτω φακέλους.
 

/Η αφετηρία (root) των φακέλων. Θα μπορούσαμε να το παρομοιάσουμε ως το My Computer των Windows. Κάτω από αυτόν βρίσκονται όλοι οι υπόλοιποι.
/binΕδώ συναντάμε τις βασικές-θεμελιώδεις εντολές που χρησιμοποιούνται στο σύστημα, όπως τις εντολές ls, gzip, mkdir, ping και άλλες πολλές του λογισμικού Linux.
/bootΑρχεία για την εκκίνηση του δέκτη, συμπεριλαμβανομένου του kernel, του πυρήνα του λογισμικού.
/devΟι οδηγοί (drivers) των συσκευών για το hardware με το οποίο το σύστημα αλληλεπιδρά.
/etcΤα αρχεία ρυθμίσεων του συστήματος. Ένας από τους πολυσύχναστους φακέλους που θα δούμε παρακάτω.
/homeΟ φάκελος που αντιστοιχεί σε κάθε χρήστη του συστήματος.
/libΟι βιβλιοθήκες (libraries) ή οι κώδικες που χρησιμοποιούν πολλά προγράμματα (όπως και ο kernel).
/mediaΤο σημείο όπου προστίθενται (γίνονται mount) αποσπώμενα μέσα, όπως DVDs, HDDs, USB stick, κ.ά.
/mntΈνα ακόμα σημείο όπου προστίθενται αποσπώμενα μέσα, όπως DVDs, HDDs, USB stick, κ.ά.
/procΠληροφορίες για τον Kernel, έλεγχος διεργασιών.
/sbinΕντολές του συστήματος, κυρίως του χρήστη root.
/sysΠληροφορίες πραγματικού χρόνου για συσκευές που χρησιμοποιούνται από τον kernel.
/tmpΠροσωρινά αρχεία. Ένας ακόμα πολυσύχναστος φάκελος που θα δούμε παρακάτω.
/usrΜια σύνθετη ιεραρχία πρόσθετων προγραμμάτων και αρχείων.
/varΕδώ τοποθετούνται τα αρχεία που αλλάζουν συχνά. Ίσως ο πιο πολυσύχναστος φάκελος στους δέκτες μας.

  

Οι πιο πολυσύχναστοι…
Εδώ θα αναφέρουμε τους φακέλους και υποφακέλους που μας ενδιαφέρουν πιο πολύ σε καθημερινή χρήση και τους οποίους επισκεπτόμαστε» ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Πολλοί από αυτούς τους φακέλους, ανάλογα το image, εμφανίζονται ως συντόμευση κάτω από το / αλλά στην ουσία είναι υποφάκελοι κεντρικότερων φακέλων. Στα παρακάτω, υπάρχει το ενδεχόμενο να συναντήσουμε διαφορές από δέκτη σε δέκτη, όπως και από image σε image.

/tmp. Ο ίδιος φάκελος εντοπίζεται και στο /var/tmp. Στο φάκελο αυτό τοποθετούμε τα plugins όταν θέλουμε να κάνουμε χειροκίνητη εγκατάσταση μέσα από τα μενού του δέκτη και όχι αυτόματη εγκατάσταση μέσω σύνδεσης με Server της ομάδας του image. Όλα τα σύγχρονα images διαθέτουν δυνατότητα εγκατάστασης manual install στην κατηγορία των addons για την εγκατάσταση πακέτων (ανάλογα το image υποστηρίζονται διαφορετικά πακέτα) που τοποθετούμε στο φάκελο /tmp. Τη διαδικασία αυτή την ακολουθούμε όταν το image δε διαθέτει Server για αυτόματο κατέβασμα/εγκατάσταση ενός plugin ή όταν ο Server του image δε διαθέτει το plugin που ψάχνουμε, οπότε και καταφεύγουμε σε χειροκίνητη αναζήτηση και κατέβασμα από το Internet. 

/hdd. Ο ίδιος φάκελος εντοπίζεται και στο /media/hdd. Μάλιστα, υπάρχουν λογισμικά που δεν έχουν συντόμευση του φακέλου κάτω από το /. Στο φάκελο αυτό εντοπίζουμε τα αρχεία του σκληρού δίσκου που πιθανώς έχουμε εγκαταστήσει στο δέκτη μας. Όλες οι εγγραφές δορυφορικών προγραμμάτων εντοπίζονται εκεί και φυσικά μπορούμε να τις μεταφέρουμε μέσω Ethernet στον υπολογιστή μας.  

/media και /mnt. Στους φακέλους αυτούς συναντάμε το σκληρό δίσκο (όπως αναφέραμε παραπάνω), αλλά και γενικότερα συσκευές USB ή DVD σε περίπτωση που έχουμε τοποθετήσει στο δέκτη μας. Στο φάκελο /media και πιο συγκεκριμένα σε υποφακέλους του, τοποθετούμε αρχεία multimedia. 

/var/etc. Εδώ συναντάμε τις λίστες των καναλιών όπου έχουν καταγραφεί τα κανάλια του δέκτη και μπορούμε να τις αποθηκεύσουμε στον υπολογιστή μας για να τις περάσουμε σε νέο image. Στο σημείο αυτό συναντήσαμε διαφορές μεταξύ δεκτών Dreambox και IPBox (με λογισμικό DGS). Ωστόσο, η κατεύθυνση και η λογική είναι παρόμοια. Στον φάκελο /var/etc τοποθετείται το αρχείο init για την αλλαγή διεύθυνσης MAC στους κλώνους κατά την εκκίνησή τους.  

/var/keys. Ο φάκελος όπου τοποθετούνται τα αρχεία με τα κλειδιά που διαβάζει ο emulator που τρέχουμε στο δέκτη μας. Τα αρχεία αυτά μπορούμε να τα ανεβάσουμε χειροκίνητα στο φάκελο, είτε να τα αναβαθμίσουμε αυτόματα από το Internet, στην περίπτωση που το image μας δίνει αυτή τη δυνατότητα.  

Οι φάκελοι των emulators
Μεγάλο μέρος της δημοτικότητας των δεκτών Linux οφείλεται στους emulators, που τους επιτρέπουν να διαβάζουν κάρτες smartcard, να τρέχουν κλειδιά, όπως και να λαμβάνουν μέρος σε δίκτυα cardsharing. Τα λογισμικά αυτά, είτε τα εγκαταστήσουμε χειροκίνητα είτε αυτόματα, χρειάζονται παραμετροποίηση των αρχείων τους για τη σωστή λειτουργία τους. Όπως φαντάζεστε, ανάλογα το δέκτη (ειδικά ανάλογα την εταιρεία κατασκευής) και το image, τα πράγματα μπορεί να είναι διαφορετικά, ωστόσο παρακάτω θα δούμε τις συνθήκες που επικρατούν συνήθως για τους πιο διάσημους emulators. 

Mgcamd. Ο φάκελος στον οποίο εμπεριέχεται το αρχείο, όπου περιέχονται οι πληροφορίες που συμβουλεύεται το emulator για να συνδεθεί ως πελάτης σε δίκτυα CS είναι ο /var/keys. Εκεί συναντάμε το newcamd.list.  

CCcam. Το αρχείο ρυθμίσεων του emulator είτε πρόκειται για λειτουργία Server ή Client, βρίσκεται στο φάκελο /var/etc και πρόκειται για το CCcam.cfg.  

NewCS. Το αρχείο παραμετροποίησης του διάσημου server emulator βρίσκεται στο φάκελο /var/tuxbox/config, και είναι το newcs.xml, αλλά είναι πολύ πιθανό να το συναντήσουμε σε διαφορετική τοποθεσία.  

Camd3. Ο φάκελος που περιέχει τα αρχεία ρύθμισης του emulator, συνήθως είναι ο /var/keys και είναι τα camd3.config (για ρύθμιση client), camd3.users και camd3servers. 

Εργαλεία και εντολές…
Για την πρόσβαση σε όλα όσα αναφέρουμε παραπάνω, χρησιμοποιούμε ένα πρόγραμμα FTP (File Transfer Protocol), με το οποίο συνδεόμαστε στο δέκτη μέσω της θύρας Ethernet. Ένα πολύ αποδοτικό πρόγραμμα για αυτή τη δουλειά είναι το freeware, Filezilla. Αφότου ωστόσο αποκτήσουμε πρόσβαση στους φακέλους του δέκτη, για να επεξεργαστούμε τα αρχεία του δέκτη, θα χρειαστούμε ένα πρόγραμμα editor, όπως το freeware PSPad Editor. Από τα μενού του Filezilla (στα Settings) πρέπει να αντιστοιχήσουμε το πρόγραμμα editor με το άνοιγμα και την επεξεργασία των αρχείων και ήμαστε έτοιμοι να χειριστούμε το δέκτη μας.

Ένας άλλος τρόπος περιήγησης στους φακέλους και στα αρχεία του δέκτη είναι μέσω σύνδεσης telnet, δηλαδή με την εκτέλεση εντολών μέσω της θύρας Ethernet. Για να συνδεθούμε στους δέκτες με telnet μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το πρόγραμμα Command Prompt των Windows ή με άλλα προγράμματα, όπως το PuTTY. Αφού συνδεθούμε στο δέκτη μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εντολές όπως:

# cd /var/keys Με την εντολή “cd” οδηγούμαστε στο αντίστοιχο φάκελο. Στο παράδειγμα μεταφερόμαστε στο φάκελο /var/keys. 

/var/keys # cd .. Με την εντολή “cd ..” οδηγούμαστε ένα φάκελο πάνω σε ιεραρχία απ’ όπου βρισκόμαστε. Στο παράδειγμα μεταφερόμαστε στο φάκελο /var. 

# ls Με την εντολή “ls” εμφανίζονται τα περιεχόμενα του φακέλου που βρισκόμαστε. 

Η γραμμή εντολών στα συστήματα Linux είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο στα χέρια αυτού που ξέρει να το χειριστεί, με δεκάδες δυνατές εντολές και μέγιστη δυνατότητα παραμετροποίησης του συστήματος. Εάν μετά την περιήγηση στους φακέλους νιώσετε ότι θέλετε να προχωρήσετε παραπέρα, δεν έχετε παρά να το τολμήσετε…
 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

 • Kathrein UFOpro & UFOprolite

  Kathrein UFOpro & UFOprolite

  Τα υψηλής ποιότητας προϊόντα που διαθέτει η ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ είναι σχεδιασμένα για εφαρμογές διανομής τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σημάτων σε ξενοδοχεία, στάδια, νοσοκομεία, κρουαζιερόπλοια, ενοικιαζόμεν...
 • Emme Esse 87435

  Emme Esse 87435

  Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του Emme Esse 87435. Πρόκειται για ένα ψηφιακό modulator που λαμβάνει ένα HDMI σήμα από δορυφορικό / επίγειο δέκτη, DVD player, κάμερα ασφαλείας ή οποι...
 • Ekselans CPE 1200-OLP

  Ekselans CPE 1200-OLP

  Η Ekselans διαθέτει – μεταξύ άλλων – πλήρη γκάμα Access Points για κάθε είδους οικιακή ή επαγγελματική εφαρμογή. Ένα από τα αξιόλογα Access Points της Ekselans είναι το CPE 1200-OLP, το οποίο υποσ...
 • Nedis SFIND100BK

  Nedis SFIND100BK

  Συνδέστε τον μετρητή με ένα LNB και έναν δορυφορικό δέκτη και βρείτε την κατάλληλη θέση / γωνία για το κάτοπτρό σας, εύκολα και γρήγορα. Διαθέτει οθόνη αναλογικής ένδειξης με οπίσθιο φωτισμό. Επιπ...
 • Kathrein MS & MP series

  Kathrein MS & MP series

  Η εταιρεία ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ ανακοινώνει νέα παραλαβή των σειρών ερμαρίων - ντουλαπιών MS και MP της γερμανικής Kathrein. Η σειρά MS περιλαμβάνει υψηλής ποιότητας ερμάρια - ντουλάπια τοποθέτησης και σ...
 • Engel MV7400

  Engel MV7400

  Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του HDMI switch Engel MV7400. Πρόκειται για έναν διαχωριστή HDMI σημάτων από 4 εισόδους σε 1 έξοδο, με μέγιστη ανάλυση Full HD 1080p. Είναι συμβατό με ...
 • Ikusi Flow Smart Headend

  Ikusi Flow Smart Headend

  Το Ikusi Flow Smart Headend της ισπανικής Ikusi, λειτουργεί ήδη σε εκατοντάδες ξενοδοχειακές μονάδες στην Ελλάδα και δεκάδες χιλιάδες στο εξωτερικό, καθώς αποτελεί ένα υπόδειγμα τεχνολογίας διανομ...
 • Kathrein LCD 115 A+ & LCD 130 A+

  Kathrein LCD 115 A+ & LCD 130 A+

  Η εταιρεία ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ ανακοινώνει νέα παραλαβή των ομοαξονικών καλωδίων LCD 115 A+ και LCD 130 A+ της γερμανικής Kathrein. Πρόκειται για καλώδια πολύ υψηλής ποιότητας που είναι δοκιμασμένα και πιστ...
 • V-Tech Z2024 H265

  V-Tech Z2024 H265

  Νέος επίγειος ψηφιακός δέκτης από την AstraSat! Πρόκειται για τον V-Tech Z2024 H265, ο οποίος είναι ένας δέκτης MPEG4 με έξοδο HDMI και ανάλυση Full HD (1080p). Χάρη στο νέας γενιάς tuner του (μάρ...
 • Nedis TVSM5120GY

  Nedis TVSM5120GY

  Η επιτραπέζια full motion βάση της Nedis είναι κατάλληλη για τηλεοράσεις από 37” έως 75”, με VESA 200x200, 300x200, 300x300, 400x200, 400x300, 400x400, 600x400 και μέγιστο βάρος 40kg. Διαθέτει μια...
 • Anga PS series

  Anga PS series

  Η εταιρεία Stam Electronics ανακοινώνει νέα παραλαβή σειράς ποιοτικών κεραιών Anga. Πρόκειται για τη σειρά PS, η οποία περιλαμβάνει εξωτερικές και εσωτερικές κεραίες που είναι κατάλληλες για επίγε...
 • Promax RANGER: Διαθέσιμη η τρίτη ομάδα εκπαιδευτικών video για τη δημοφιλή σειρά πεδιομέτρων

  Promax RANGER: Διαθέσιμη η τρίτη ομάδα εκπαιδευτικών video για τη δημοφιλή σειρά πεδιομέτρων

  Είναι πλέον διαθέσιμη η τρίτη ομάδα εκπαιδευτικών video με ελληνική περιγραφή για τα πεδιόμετρα Promax RANGER. Τα συγκεκριμένα video έχουν προστεθεί στην Playlist Πεδιόμετρα RANGER - Εκπαιδευτικά ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Ψηφιακή Τηλεόραση, Φεβρουάριος 2024

  Ψηφιακή Τηλεόραση, Φεβρουάριος 2024

  Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Φεβρουαρίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Φεβρουαρίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με τ...
 • WebOS, Tizen, Android TV, VIDAA

  WebOS, Tizen, Android TV, VIDAA

  Στις μέρες μας, η τηλεόραση θεωρείται ένα από τα πιο αναγκαία προϊόντα του νοικοκυριού, καθώς αποτελεί τη βασικότερη πηγή για την ατομική ή οικογενειακή ψυχαγωγία εντός του σπιτιού. Εάν πρόκειται ...
 • BX-V211-D

  BX-V211-D

  Ένα πολύ χρήσιμο εξάρτημα, που θα πρέπει απαραίτητα να περιλαμβάνεται στον οικιακό εξοπλισμό του σύγχρονου νοικοκυριού, δοκιμάσαμε για να σας παρουσιάσουμε στο τεύχος αυτού του μήνα. Πρόκειται για...