Skip to main content
5 Νοεμβρίου 2010 03:00

Ταξιδέψτε …στη ζώνη Clarke

Κρατηθείτε όμως καλά… Οι συγκινήσεις είναι μεγάλες!

Γράφει: Αργύρης Νομικός
675e778ba8686cf2b8ba20d276bed1fb XL 126b41b9

Featured | Από τον τεχνολογικό βομβαρδισμό της 10ετίας που διανύουμε παίρνουμε πολλά από την καθημερινότητά μας ως δεδομένα, που εάν όμως σταθούμε για μια στιγμή και τα αναλογιστούμε μοιάζουν με θαύματα. Ακριβώς αυτό μπορεί να σας συμβεί καθώς παρακολουθείτε αναπαυτικά από τον καναπέ σας εκπομπές από όλο τον πλανήτη, με ειδήσεις, αθλητικά γεγονότα και εκπομπές, όλα την ώρα που συμβαίνουν!

Από τον τεχνολογικό βομβαρδισμό της 10ετίας που διανύουμε παίρνουμε πολλά από την καθημερινότητά μας ως δεδομένα, που εάν όμως σταθούμε για μια στιγμή και τα αναλογιστούμε μοιάζουν με θαύματα. Ακριβώς αυτό μπορεί να σας συμβεί καθώς παρακολουθείτε αναπαυτικά από τον καναπέ σας εκπομπές από όλο τον πλανήτη, με ειδήσεις, αθλητικά γεγονότα και εκπομπές, όλα την ώρα που συμβαίνουν!
Όλοι oι τηλεοπτικοί δορυφόροι βρίσκονται σε μια ζώνη πάνω από τον Ισημερινό, που απέχει από τη Γη 36000km και ονομάζεται ζώνη Clarke (Clarke Belt). Η ζώνη αυτή πήρε το όνομά της από το Βρετανό επιστήμονα και συγγραφέα του βιβλίου «2001, Οδύσσεια του Διαστήματος», Arthur Clarke, ο οποίος, πρώτος περιέγραψε τις ιδιότητές της στην εφημερίδα του «Extra-Terrestrial Relays», το 1945. Η τροχιά του δορυφόρου στη ζώνη αυτή, είναι «γεωστατική», που σημαίνει ότι δεν αλλάζει θέση σε σχέση με τη Γη, εκτελεί δηλαδή μία περιστροφή κάθε 24 ώρες, ταυτόχρονα με την περιστροφή της  Γης. Κάθε δορυφόρος, λοιπόν, που εκτοξεύεται, οδηγείται σε μία συγκεκριμένη «στατική» τροχιακή θέση πάνω στη ζώνη Clarke. Η θέση αυτή υπολογίζεται με βάση το γεωγραφικό του μήκος, ανατολικό (Ε) ή δυτικό (W) (σε σχέση πάντα με το Γκρήνουιτς) και αποτελεί  μαζί με το όνομά του, την ταυτότητα του δορυφόρου (π.χ. Hotbird 13E, Astra 19,2E, Hispasat 30W κ.λπ.).

Transponders, συχνότητες και πόλωση
Οι δορυφόροι εκπέμπουν τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σήμα από πομπούς, οι οποίοι ονομάζονται transponders (αναμεταδότες). Αρχικά, οι transponders είχαν σχεδιαστεί για να μεταδίδουν ένα αναλογικό κανάλι ο καθένας, αλλά σήμερα, με την ανάπτυξη της ψηφιακής τηλεόρασης και την τεχνολογία της πολύπλεξης (multiplexing), μπορούν να μεταδίδονται από τον ίδιο transponder περισσότερα από ένα σήματα (τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά και data). Την τεχνολογία αυτή, όπως γνωρίζετε, ακολούθησε και η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση μετά από πολλά χρόνια και στις μέρες μας προσπαθεί να αφομοιώσει. O αριθμός τους, εξαρτάται από το εύρος της συχνότητας και από το μέγεθος της συμπίεσής τους. Στην αρχή της δορυφορικής τηλεόρασης, όλοι οι δορυφόροι μετέδιδαν αναλογικό σήμα σε μία μπάντα συχνοτήτων 3-7 GΗz, που ονομάζεται μπάντα C. Σήμερα, η μπάντα C, σταδιακά εγκαταλείπεται και τα περισσότερα ψηφιακά σήματα μεταδίδονται σε μια περιοχή συχνοτήτων 10,7-12,75GΗz, που ονομάζεται μπάντα Ku (το πραγματικό μέγεθος της Ku είναι 10-17GHz).
Τα δορυφορικά σήματα της μπάντας Ku είναι (όπως άλλωστε όλες οι ασύρματες μεταδόσεις) ηλεκτρομαγνητικά κύματα, τα οποία μεταδίδονται πολωμένα είτε οριζόντια (Η), που σημαίνει ότι ταλαντώνονται παράλληλα με τη διεύθυνση μετάδοσής τους ή κάθετα (V), που σημαίνει ότι ταλαντώνονται κάθετα με τη διεύθυνση μετάδοσής τους. Στην μπάντα C συναντάμε και κυκλικές πολώσεις (αριστερόστροφη και δεξιόστροφη).

Πολύπλεξη  και
transport stream
Όλα τα ψηφιακά σήματα εικόνας, που μεταδίδονται από το δορυφόρο, είναι σε συμπιεσμένη μορφή MPEG-2 (αντίστοιχη του DVD), ενώ τα ηχητικά σήματα μπορεί να είναι AC3, MPEG-1 ή MPEG-2. Όλη η πληροφορία εικόνας και ήχου χωρίζεται σε μικρά ψηφιακά πακέτα, που ονομάζονται PES (Packet Elementary Streams). Πολλά PES μαζί, πολυπλέκονται και απαρτίζουν ένα TS (transport stream), το οποίο και μεταδίδεται από τον transponder. Σε κάθε PES αποδίδεται και μία ταυτότητα, δηλαδή μία 13-bit τιμή, που ονομάζεται PID, έτσι ώστε ο δορυφορικός δέκτης να είναι σε θέση να διακρίνει τα PIDs, που μεταφέρουν την ίδια πληροφορία.

Η διαδικασία της λήψης
H λήψη του δορυφορικού σήματος γίνεται από μία δορυφορική κεραία, η οποία αποτελείται από τρία μέρη:
α) το δορυφορικό πιάτο, μια παραβολική δηλαδή επιφάνεια, που αποστολή έχει να συλλέγει και να εστιάζει το σήμα, σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Ανάλογα με τον τρόπο εστίασης, τα κάτοπτρα χωρίζονται σε offset και prime-focus, με τα πρώτα να κυριαρχούν κατά κράτος στις οικιακές εγκαταστάσεις.
β) το κεντρικό υποστήριγμα, πάνω στο οποίο προσαρμόζεται το δίπολο. Το μήκος και η κλίση του είναι συγκεκριμένα για κάθε τύπο κεραίας, αφού η μία του άκρη, είναι και το σημείο εστίασης της δέσμης του σήματος από το πιάτο.
γ) το LNB (Low Noise Blockdown converter), που είναι το δίπολο (κεραία), το οποίο μετατρέπει το σήμα σε χαμηλότερη συχνότητα (950-2150 MHz), το ενισχύει, καταλαβαίνει την πόλωση και οδηγεί το σήμα στο δέκτη, μέσω μιας καθόδου. Λόγω της ενίσχυσης που κάνει το LNB, είναι ζωτικής σημασίας να είναι χαμηλού θορύβου, αλλιώς θα ενίσχυε και το θόρυβο. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι LNB, για να αρχίσουμε όμως τη δορυφορική μας περιήγηση, ένα Universal LNB (για όλο το εύρος της μπάντας Ku) χαμηλού θορύβου 0,3-0,5dΒ, είναι αρκετό.

Το διάμετρος του κατόπτρου
Το μέγεθος του δορυφορικού πιάτου, είναι μία ερώτηση που απασχολεί πολύ κόσμο και προσωπικά την ακούω συχνά. Στην Ελλάδα, θεωρητικά, μπορεί να γίνει λήψη σήματος από 40 περίπου δορυφόρους (στην μπάντα Ku), με πιάτο διαμέτρου μέχρι 2m. Από αυτούς, τηλεοπτικά αξίζουν γύρω στους δεκαπέντε, αν και οι περισσότερες  εκπομπές είναι πλέον κωδικοποιημένες. Γνώμη μου, λοιπόν, είναι ότι το μέγεθος του πιάτου πρέπει πρώτα να καλύπτει τις ανάγκες μας και μετά… όλο τον ορίζοντα. Αν, παραδείγματος χάρη, κάποιος θέλει απλά να βλέπει Nova, ένα πιάτο 80cm είναι αρκετό. Αν στοχεύει απομακρυσμένους και δύσκολους δορυφόρους, θα χρειαζόταν πιάτο πάνω από 1,5-2m. Σε γενικές γραμμές πάντως, ένα πιάτο διαμέτρου 1,2m θα καλύψει σχεδόν όλες τις ανάγκες κάποιου, που θέλει να ασχοληθεί με τη δορυφορική λήψη (εκτός από μερικές δημοφιλείς δέσμες του Astra 19,2E). Τοποθετείται εύκολα, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη στήριξη (τα μεγάλα πιάτα θέλουν πολύ καλή στήριξη) και καλύπτει άνετα τους πιο δημοφιλείς δορυφόρους.

Ο δορυφορικός δέκτης
Ο τελικός αποδέκτης του δορυφορικού σήματος, είναι ο δέκτης. Ο δέκτης δέχεται το transport stream, το αποπολυπλέκει, διαχωρίζει δηλαδή τα πολυπλεγμένα σήματα και μετατρέπει το MPEG-2 σε αναλογική φόρμα, έτσι ώστε να γίνει αντιληπτό από τον τηλεοπτικό δέκτη, σαν εικόνα.
Ο δέκτης μπορεί και χειρίζεται ακόμα διάφορες πρόσθετες υπηρεσίες, που μπορεί να προσφέρει ένα δορυφορικό τηλεοπτικό κανάλι, όπως Τeletext ή EPG, την υπηρεσία δηλαδή προβολής πληροφοριών στην οθόνη της τηλεόρασης (όπως π.χ. πληροφορίες προγράμματος, περίληψη της υπόθεσης των ταινιών, συντελεστές της ταινίας κ.λπ.).

CAMs και Αποκωδικοποίηση
Οι περισσότεροι παροχείς δορυφορικών υπηρεσιών (μεταξύ αυτών και η δική μας Nova), μεταδίδουν το μεγαλύτερο μέρος των καναλιών, κωδικοποιημένο με κάποιο σύστημα κωδικοποίησης. Στην Ευρώπη, υπάρχουν πολλά διαφορετικά συστήματα κωδικοποίησης, όπως Videoguard, Viaccess, Seca/Mediaguard, Nagravision, Irdeto κ.λπ. Σε περίπτωση που θέλουμε να έχουμε πρόσβαση σε κωδικοποιημένη υπηρεσία, θα πρέπει αρχικά να έχουμε δέκτη, που να καταλαβαίνει το συγκεκριμένο σύστημα κωδικοποίησης. Αυτό γίνεται με μια πρόσθετη συσκευή, η οποία ονομάζεται CAM (Conditional Access Module), που όπως λέει και το όνομά της, δίνει πρόσβαση στο κωδικοποιημένο σύστημα «υπό συνθήκες». Ο δέκτης μπορεί να έχει ενσωματωμένο CAM κάποιου συστήματος ή υποδοχή CI (Common Interface) για να δεχθεί πρόσθετο CAM.
Στην Ελλάδα, η Nova χρησιμοποιεί σύστημα Irdeto2 και οι δέκτες της έχουν ενσωματωμένο Irdeto CAM. Αν όμως προμηθευτούμε κάποιον άλλο δέκτη και επιθυμούμε πρόσβαση στη Nova, θα πρέπει ο δέκτης να έχει ενσωματωμένο Irdeto ή τουλάχιστον υποδοχή για CAM. To CAM όμως, δεν είναι αρκετό για πρόσβαση σε κωδικοποιημένη δορυφορική υπηρεσία. Θα χρειαστούμε ακόμα μία κάρτα πρόσβασης, που τοποθετείται μέσα στο CAM και περιέχει τα κλειδιά του συστήματος. Την κάρτα, την προμηθευόμαστε από τον παροχέα (π.χ. Nova), πληρώνοντας κάποια συνδρομή.
Έχοντας λοιπόν τον κατάλληλο εξοπλισμό και λίγες γνώσεις για τις θέσεις και τις υπηρεσίες των δορυφόρων, μπορούμε σήμερα να έχουμε επιλογή ανάμεσα σε περίπου 5.000 διαφορετικά τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά κανάλια, από όλο τον κόσμο. Και η πραγματικότητα μετατρέπεται σε μαγεία …όπως και να το δούμε!

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Η AVM στην MWC 2024

    Η AVM στην MWC 2024

    Στη φετινή MWC που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη, η AVM παρουσίασε πρωτοποριακές καινοτομίες και νέα προϊόντα FRITZ! για πανίσχυρες συνδέσεις. Το FRITZ!Box 5690 Pro, που υποστηρίζει συνδέσεις οπτ...
  • DiGiVIEW DV-512

    DiGiVIEW DV-512

    Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή του νέου DiGiVIEW DV-512. Πρόκειται για ένα σετ που περιλαμβάνει ενισχυτή κεραίας ιστού για αναλογικά και ψηφιακά κανάλια VHF/UHF, καθώς και τρο...
  • Promax Ranger – Ολοκληρώθηκαν τα εκπαιδευτικά video

    Promax Ranger – Ολοκληρώθηκαν τα εκπαιδευτικά video

    Είναι πλέον διαθέσιμη η τέταρτη και τελευταία ομάδα εκπαιδευτικών video με ελληνική περιγραφή για τα πεδιόμετρα Promax Ranger. Τα συγκεκριμένα video έχουν προστεθεί στην Playlist Πεδιόμετρα RANGER...
  • Meliconi Slimstyle Plus 400 ST

    Meliconi Slimstyle Plus 400 ST

    Η Meliconi, ηγέτης στην κατηγορία των επιτοίχιων και επιτραπέζιων βάσεων TV, παρουσιάζει τη σειρά Slimstyle, με την εγγύηση της εξ ολοκλήρου ιταλικής κατασκευής. Αλλάξτε, λοιπόν, τον τρόπο που «βλ...
  • Bridge Cable KL017

    Bridge Cable KL017

    Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή του νέου καλωδίου Bridge Cable KL017. Πρόκειται για καλώδιο LAN κατηγορίας CAT6, το οποίο είναι τύπου S/FTP. Διαθέτει τη μέγιστη δυνατή θωράκιση...
  • Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Οι πιο ισχυρές επίγειες κεραίες της Ikusi είναι τα μοντέλα FlasHD και συγκεκριμένα, τα HDTF-C48V & HDTF-C48G σε πράσινο και γκρι χρώμα. Με αξιόλογα χαρακτηριστικά και ισχυρή απόρριψη υψηλότερω...
  • Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας U20

    Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας U20

    Συνεχίζοντας την περιγραφή των προϊόντων της Mistral, στο τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας προχωράμε σε περιγραφή των ενισχυτών κεραίας. Οι ενισχυτές κεραίας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: 1) Οι...
  • Φωτοβολταϊκό πάνελ & ηλεκτρική γεννήτρια Patona

    Φωτοβολταϊκό πάνελ & ηλεκτρική γεννήτρια Patona

    Η εταιρεία AstraSat προσφέρει νέες λύσεις που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες για παροχή ρεύματος, χωρίς την ανάγκη ύπαρξης δικτύου από πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα, διατίθενται τα εξ...
  • D-Link DWA-X1850

    D-Link DWA-X1850

    Το Wi-Fi 6 είναι το μέλλον του Wi-Fi! Αναβαθμίστε το δίκτυό σας με την τελευταία λέξη της ασύρματης τεχνολογίας, χάρη στον αντάπτορα USB AX1800 Wi-Fi 6. Απλώς συνδέστε τον στον υπολογιστή σας και ...
  • Ikusi FTD-420

    Ikusi FTD-420

    Οι λύσεις οπτικών ινών – μεταξύ άλλων – είναι ιδανικές για διανομή ραδιοτηλεοπτικών σημάτων σε κεντρικές εγκαταστάσεις, από μία πολυκατοικία έως και ένα μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα. Το πιο σημα...
  • Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024

    Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024

    Η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024 στέφτηκε από μεγάλη επιτυχία, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 2 & 3 Μαρτίου. Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, πλήθος επισκεπτών κατέφθασε...
  • devolo Magic 2 WiFi next

    devolo Magic 2 WiFi next

    Το Magic 2 WiFi next της Devolo «ανεβάζει» το Internet στο σπίτι σας σε νέα επίπεδα. Χάρη στην εξαιρετική τεχνολογία Powerline, η πλήρης απόδοση της σύνδεσής σας στο Internet μεταφέρεται με ταχύτη...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Μάιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Μάιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Μαΐου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Μαΐου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδικό ...
  • Cosmote, Nova, Vodafone – Όλα τα πακέτα για streaming και υπερυψηλές ταχύτητες internet μέσω οπτικής ίνας

    Cosmote, Nova, Vodafone – Όλα τα πακέτα για streaming και υπερυψηλές ταχύτητες internet μέσω οπτικής ίνας

    Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι είναι πάντα περιζήτητοι! Εκτός από τις υπηρεσίες τηλεφωνίας και υψηλής ταχύτητας internet που παρέχουν, έχουν εμπλουτίσει το πορτφόλιό τους και με πλατφόρμες συνδρομητ...
  • Kathrein UFOpro

    Kathrein UFOpro

    Το UFOpro αποτελεί την πρόσφατη πλατφόρμα Headend της γερμανικής Kathrein, που προσφέρει ηγετική σχέση απόδοσης - τιμής στην αγορά! Είναι κατασκευασμένο για εφαρμογές τηλεόρασης επόμενης γενιάς σε...
  • Sat & Zap, Μάιος 2024

    Sat & Zap, Μάιος 2024

    Ελάχιστο το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον στη γεωστατική τροχιά όπου το streaming έχει υπερκεράσει τους δορυφόρους. Αντίθετα, σε Ασία και Αφρική κάθε μήνα εμφανίζονται νέα ελεύθερα κανάλια. Al Shams...