Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 186
tech 2024 03 29 at 08 03 41 TM 478
SECURITY REPORT 149
satpraxis 2022
ImageTech Photovision 2024
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

18 Φεβρουαρίου 2011 03:00

Amiko SHD-8900 Alien

Ο εξωγήινος της Amiko!

Γράφει: Παναγιώτης Μαλακούδης
2b92cf0975e595b54f742ad65e461cee XL 73f8948d

Featured | Ο πρώτος δέκτης της Amiko βασισμένος στο Linux κάνει την εμφάνισή του, προσδοκώντας να αποκτήσει ένα μερίδιο αυτής της πολύ ανταγωνιστικής αγοράς. Με βασικό του χαρακτηριστικό τη χαμηλή τιμή, χωρίς όμως να θυσιάζει κάτι σε λειτουργικότητα, κάνει τον κόσμο του Linux πιο προσιτό σε όλους.

Ο Amiko Alien έρχεται σε ένα μικρό κουτί μαύρου χρώματος, διαστάσεων 220x46x169mm. Ανοίγοντας την μπροστινή πόρτα που καλύπτει όλη την πρόσοψη, βρίσκουμε την οθόνη VFD 4 ψηφίων, τους διακόπτες ελέγχου “Power”, “Menu”, “OK”, “VOL-”, “VOL+”, “CH-” και “CH+” με τους οποίους μπορούμε να χειριστούμε το δέκτη χωρίς το τηλεχειριστήριο και ένα αναγνώστη UCAS (με ενσωματωμένη υποστήριξη Conax). Πηγαίνοντας στο πίσω μέρος του δέκτη βλέπουμε την έξοδο HDMI, μία έξοδο SCART, μία έξοδο εικόνας CVBS (composite), μία στερεοφωνική έξοδο ήχου RCA, τον κεντρικό διακόπτη Power, είσοδο και έξοδο IF, μία θύρα δικτύου Ethernet 100Mbps, μία θύρα USB 2.0 για τη σύνδεση εξωτερικού δίσκου USB, USB memory Stick ή USB Wi-Fi stick, μία ψηφιακή ομοαξονική έξοδο ήχου S/PDIF και μία σειραϊκή θύρα RS-232 που χρησιμοποιείται για την αναβάθμιση του δέκτη. Η κατανάλωση του δέκτη σύμφωνα με την εταιρεία φτάνει το μέγιστο 20W κατά την αναπαραγωγή HD περιεχομένου, ενώ σε αναμονή είναι κάτω των 2W.
Ο Amiko Alien χρησιμοποιεί το νέο επεξεργαστή της STMicroelectronics, Sti7111 στα 450MHz. Οι επεξεργαστές της STMicroelectronics χρησιμοποιούν το σετ εντολών SH4, το οποίο μας είναι γνωστό και από άλλους δέκτες βασισμένους σε επεξεργαστές της STMicroelectronics (Kathrein, QBOX HD, κτλ). Ο δέκτης ενσωματώνει 512ΜΒ flash, τη μεγαλύτερη από κάθε άλλο Linux δέκτη. H flash είναι χωρισμένη ουσιαστικά σε δύο τμήματα, με τα 384ΜΒ να ανήκουν στο επίσημο λογισμικό Spark και τα υπόλοιπα 128ΜΒ να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από εναλλακτικό λογισμικό, το οποίο μπορεί να είναι Enigma 2, Neutrino, VDR ή κάποιο άλλο εναλλακτικό λογισμικό, πάντα φυσικά βασισμένο στο Linux. Η μνήμη του δέκτη είναι 256MB RAM.
Ο Amiko Alien υποστηρίζει δικτύωση μέσω της θύρας δικτύου Ethernet 100Mbps. Με την τελευταία έκδοση λογισμικού προστίθεται η δυνατότητα για χρήση ασύρματου (Wi-Fi) USB Stick. Υποστηρίζονται Wi-Fi USB Stick με Ralink chipset. Επειδή ο δέκτης έχει μόνο μία θύρα USB, αν θέλετε να έχετε συνδεδεμένο και Wi-Fi USB Stick και σκληρό δίσκο, θα πρέπει να προμηθευτείτε ένα USB hub.
 
Το λογισμικό
Ανοίγοντας τον δέκτη για πρώτη φορά μάς υποδέχεται ένας γρήγορος οδηγός των βασικών ρυθμίσεων, έξι συνολικά βημάτων. Ο δέκτης έρχεται με το επίσημο λογισμικό Spark και συγκεκριμένα με την έκδοση 1.1.25. Εμείς αναβαθμίσαμε αμέσως μέσα από τον δέκτη στην πιο πρόσφατη έκδοση, 1.1.30 . Τα μενού του Amiko Alien είναι σε χρώμα ανοιχτό μπλε, λειτουργικά και ξεκούραστα στο μάτι. Ο δέκτης έχει μεγάλη ευελιξία στην παρουσίαση των υπηρεσιών, προσφέροντας ταξινόμηση των υπηρεσιών ανά πάροχο, ανά δορυφόρο, αλφαβητικά, ανά σύστημα κωδικοποίησης, φίλτρο κωδικοποιημένων και ελεύθερων (FTA) καναλιών, αλλά και ειδική λίστα για τα HD κανάλια. Η τελευταία είναι πραγματικά λειτουργική, αφού ναι μεν αρχικά προσθέτονται σε αυτή τη λίστα μόνο όσα κανάλια βρίσκονται σε DVB-S2 αναμεταδότες, αλλά όταν ο δέκτης αποκωδικοποιήσει ένα HD κανάλι που βρίσκεται σε απλό DVB-S αναμεταδότη, αυτόματα το προσθέτει στη συγκεκριμένη λίστα. Οι λίστες αγαπημένων (Favorites) φτάνουν τις τριάντα δύο, με τη χωρητικότητα της κάθε λίστας να ανέρχεται στα 512 κανάλια. Υποστηρίζεται πλήρως η ελληνική γλώσσα, τόσο στα μενού όσο και στο EPG.
 
Συμβατότητα με κεραιοσύστημα
Το λογισμικό του δέκτη υποστηρίζει λειτουργία DiSEqC 1.0/1.1/1.2 και USALS αλλά και συνδυασμό αυτών (committed/uncommitted). Το USALS λειτούργησε με μεγάλη ακρίβεια στο κεραιοσύστημα της δοκιμής. Σε ό,τι αφορά το DiSEqC 1.2 και τη σύνδεση με Vbox positioner, το λογισμικό Spark δεν επιτρέπει τη δήλωση ήδη αποθηκευμένων θέσεων του positioner. Κάθε δήλωση ενός δορυφόρου στη ρύθμιση DiSEqC 1.2 αποθηκεύει και μία νέα θέση στο positioner, ξεκινώντας από τη θέση 1. Aν λοιπόν δε θέλετε να χάσετε τις ήδη προγραμματισμένες θέσεις σας, θα πρέπει να δηλώσετε τις θέσεις με τη σειρά που είναι ήδη αποθηκευμένες, χωρίς να παραλείψετε να μετακινείτε το κάτοπτρο στην αντίστοιχη δορυφορική θέση πριν την αποθηκεύσετε. Θα ήταν σίγουρα πιο εύκολο να υπάρχει δυνατότητα καταχώρησης των ήδη αποθηκευμένων θέσεων του positioner και ελπίζουμε να προστεθεί αυτή η δυνατότητα σε επόμενη έκδοση του λογισμικού.
Λειτουργίες PVR – Multimedia
Εισάγοντας ένα USB σκληρό δίσκο ή ένα USB stick στη θύρα USB του δέκτη ενεργοποιούνται οι δυνατότητες PVR. Μπορούμε να παγώσουμε το πρόγραμμα (timeshift) ή να εγγράφουμε ένα πρόγραμμα και να βλέπουμε κάποιο άλλο από τον ίδιο αναμεταδότη, είτε πρόκειται για HD είτε για SD πρόγραμμα. Ο δίσκος μπορεί να είναι διαμορφωμένος είτε σαν FAT32, είτε σαν NTFS. Τα αρχεία που δημιουργεί ο δέκτης κατά τις εγγραφές του αναπαράγονται εύκολα στον υπολογιστή σας, αφού πρόκειται για τυπικά αρχεία TS. Ο δέκτης υποστηρίζει εβδομαδιαίο EPG αν αυτό εκπέμπεται από τον πάροχο, διαφορετικά υποστηρίζει το απλό now/next EPG.
Το επίσημο λογισμικό του δέκτη ενσωματώνει έναν αρκετά καλό media player. Αναπαράγονται αρχεία μουσικής mp3, φωτογραφίες jpg και αρχεία ταινιών AVI, WMV, VC-1, FLV (flash video), DIVX, XVID, MKV με H.264 περιεχόμενο είτε 720p είτε 1080p. Ο δέκτης δε τροποποιεί αυτόματα το ρυθμό ανανέωσης σε 1080p@24hz και έτσι η αναπαραγωγή δεν είναι απόλυτα ομαλή. Επίσης, δεν υποστηρίζεται δυνατότητα DTS downmix, αλλά αναπαράγεται μόνο μέσω εξωτερικού DTS αποκωδικοποιητή (με τη χρήση του ομοαξονικού S/PDIF).
Οι δικτυακές πολυμεσικές δυνατότητες του δέκτη περιλαμβάνουν την περιήγηση στα video του Youtube, σύνδεση με το Picasa για την περιήγηση στις φωτογραφίες σας, την αναπαραγωγή διαδικτυακών ραδιοφώνων Shoutcast, αλλά και προβολή RSS feeds από το Διαδίκτυο.
Ποιότητα Εικόνας
Η ποιότητα εικόνας του δέκτη είναι πολύ καλή, όπως άλλωστε όλες οι λύσεις βασισμένες σε επεξεργαστές STi. Η αναπαραγωγή περιεχομένου υψηλής ευκρίνειας είναι κορυφαία, ενώ είναι γνωστή η πολύ καλή ποιότητα αναπαραγωγής πεπλεγμένου περιεχομένου απλής ανάλυσης (SD interlaced) που έχουν οι επεξεργαστές της STi. Οι έξοδοι SCART και CVBS λειτουργούν μόνο όταν η ρύθμιση εξόδου είναι σε SD ανάλυση (576, 480). Ο δέκτης υποστηρίζει αναλύσεις μέχρι 1080p. Σε αυτό το ρυθμό λειτουργίας η απόκριση του δέκτη στις εντολές του τηλεχειριστηρίου ήταν λίγο αργή, κάτι που δεν παρατηρήθηκε όταν η έξοδος ήταν ρυθμισμένη σε 1080i.
 
Ευαισθησία tuner
Η ευαισθησία του tuner του δέκτη αποδείχτηκε πολύ καλή. Δοκιμάστηκε σε πολύ χαμηλά και πολύ ψηλά symbol rates χωρίς να αντιμετωπίσει κανένα ουσιαστικό πρόβλημα. Πιο συγκεκριμένα, κατέβασε τη συχνότητα πολύ υψηλού symbol rate (SR) 11.042V, 44.950, 3/4 στον Express AM22 – 53Ε, τη συχνότητα του πακέτου LBC με χαμηλό SR σε 8PSK μετάδοση, 11.560Η, 5.000, 3/4 στον Eutelsat W6 – 21,6E, αλλά και την πολύ χαμηλού symbol rate συχνότητα 10.978H, 1.447, 3/4, επίσης στον Eutelsat W6 – 21,6Ε , με μικρή καθυστέρηση στο συντονισμό. Σε όλες τις συχνότητες το tuner έδειξε πολύ γρήγορο χρόνο κλειδώματος, με συνέπεια την γρήγορη εναλλαγή καναλιών.
 
Πρόσθετα και emulators
Το επίσημο λογισμικό δέχεται “πρόσθετα” που εγκαθίστανται μέσα στο φάκελο /home/root. Η εκτέλεση των πρόσθετων ελέγχεται μέσα από τη σχετική οθόνη του δέκτη (Plug In). Τα γνωστά από το χώρο του Linux CAM emulators υποστηρίζονται ως πρόσθετα και από το λογισμικό του Amiko Alien. Έτσι μπορούμε να εγκαταστήσουμε το mgcamd, το incubusCamd, το OSCAM. Εμείς δοκιμάσαμε το OSCAM με κάρτα Irdeto και Viaccess και λειτούργησε χωρίς κανένα πρόβλημα. Για τους επεξεργαστές τύπου SH4 δεν διατίθεται το γνωστό emu CCcam, αλλά αυτή η έλλειψη δεν είναι τόσο σημαντική αφού το OSCAM λειτουργεί άψογα σε ρυθμό CCcam. Για να λειτουργήσει το UCAS με τη χρήση emulators θα πρέπει πρώτα να απενεργοποιήσετε την ενσωματωμένη υποστήριξη Conax από το μενού εγκατάστασης.
 
Αναβάθμιση λογισμικού
Η αναβάθμιση του λογισμικού του δέκτη γίνεται πολύ εύκολα, είτε μέσω USB Stick είτε online μέσα από το μενού του δέκτη. Ποιο συγκεκριμένα, αφού κατεβάσουμε την τελευταία έκδοση του λογισμικού από το site της Amiko, την αποσυμπιέζουμε σε ένα USB Stick και το εισάγουμε στο δέκτη. Πηγαίνουμε στο μενού “Εγκατάσταση” και από εκεί στην επιλογή “Αναβάθμιση”. Αν ο δέκτης μας έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο, είναι ευκολότερο να κάνετε online αναβάθμιση μέσα από το μενού “Spark Online”. Εναλλακτικά, η αναβάθμιση μπορεί να γίνει και από τη σειραϊκή θύρα με το αντίστοιχο λογισμικό που θα πρέπει να κατεβάσετε από το site της Amiko.
 
Highlights
  1. Το κεντρικό μενού ρυθμίσεων του Amiko Alien.
  2. Σύνδεση του Amiko Alien στο Youtube.
  3. Προβολή RSS feeds στον Amiko Alien.
  4. Online αναβάθμιση του λογισμικού από το “Spark Online”.
  5. Η λίστα των καναλιών του Amiko Alien. Διακρίνονται οι διαφορετικοί τρόποι ταξινόμησης των υπηρεσιών.
  6. Προβολή φωτογραφιών από το Picasa.
  7. Η οθόνη ενεργοποίησης των plugins.
  8. Αναπαραγωγή ελληνικών διαδικτυακών ραδιοφώνων μέσω του Shoutcast.
  9. Επιλογή ρυθμίσεων δικτύου (Wi-Fi/Wired).
Με μια ματιά
CPU: STMicroelectronics Sti7111 450MHz
RAM: DDRAM 256 MB
Flash: 8MB bootloader, 512MB για λογισμικό (χωρισμένη σε δύο τμήματα)
Λογισμικό: Linux (Spark επίσημο image), δυνατότητα για εναλλακτικό λογισμικό
Λήψη: DVB-S/DVB-S2/MPEG-2/MPEG-4/AVC H.264/VC-1/XVID/DIVX/AAC/AAC+
PVR: Υποστήριξη εξωτερικού δίσκου USB, USB memory sticks
Αποκρυπτογράφηση: 1 θύρα έξυπνων καρτών (UCAS)
Πρόσοψη: VFD οθόνη 4 ψηφίων, διακόπτες Menu, Power, ΟΚ, VOL-, VOL+, CH-, CH+
Συνδέσεις: 2xIF (in/loop), 1xSPDIF, 1xHDMI, 1xEthernet, 1xUSB, 1xSCART, 1xCVBS, 1xRCA audio, 1xRS232 για αναβαθμίσεις, 1xPower switch.
Η γνώμη μας: Πρόκειται για έναν πολύ καλό Linux HD δέκτη που δεν θα σας προβληματίσει. Το επίσημο λογισμικό λειτουργεί πολύ καλά, ενώ συνεργάζεται άψογα με τα γνωστά από τον χώρο του Linux emulators.
 
info
AstraSat, Κ. Καραμανλή 35, Ιωνία Θεσσαλονίκης, τηλ.: 2310-784232, fax: 2310-782251, e-mail: astrasat@the.forthnet.gr, site: www.astrasat.gr.
 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του D-Matrix 4S EVO της ιταλικής Fracarro. Το νέο αυτό headend διαθέτει 4 ανεξάρτητες δορυφορικές εισόδους DVB-S2 και 4 modulators DVB-T / DVB-C κατ’ ε...
  • ICY BOX IB-HUB1439-LAN

    ICY BOX IB-HUB1439-LAN

    Το ICY BOX IB-HUB1439-LAN είναι μια πρακτική και εύχρηστη συσκευή, ιδανική για χρήση στο γραφείο, στο σπίτι, ακόμα κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού. Είναι κατασκευασμένο από υψηλής ποιότητας αλουμίν...
  • V-Tech Z23

    V-Tech Z23

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει νέα παραλαβή του mini modulator V-Tech Z23, ο οποίος ήταν σε έλλειψη. Πρόκειται για έναν μικρού μεγέθους ψηφιακό Full HD διαμορφωτή μονού καναλιού, ο οποίος ενσωματ...
  • Θερμαινόμενες μεμβράνες από τη ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ

    Θερμαινόμενες μεμβράνες από τη ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ

    Τα δορυφορικά κάτοπτρα της ΛΥΡΑ, έκτος από τα υψηλής ποιότητας τεχνικά χαρακτηριστικά που διαθέτουν (αντοχή σε ισχυρές ανεμοπιέσεις – μέχρι 190km/h) και τα κορυφαίας κατασκευής υλικά τους, έρχοντα...
  • Ekselans SWG 24 L2

    Ekselans SWG 24 L2

    Μεταξύ των πολυάριθμων προϊόντων της Ekselans, το SWG 24 L2 είναι ένα ιδιαίτερα αξιόλογο managed switch με 24x θύρες Gigabit Ethernet και 4x θύρες SFP (Small Form-factor Pluggable). Ένα managed sw...
  • D-Link DWA-182

    D-Link DWA-182

    Το DWA-182 Wireless AC1300 MU-MIMO Wi-Fi USB Adapter παρέχει υψηλότερες ασύρματες ταχύτητες από ποτέ, προσφέροντας ισχυρή τεχνολογία Wireless AC στον σταθερό ή τον φορητό υπολογιστή σας. Με ενσωμα...
  • Kathrein UFOpro & UFOprolite

    Kathrein UFOpro & UFOprolite

    Τα υψηλής ποιότητας προϊόντα που διαθέτει η ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ είναι σχεδιασμένα για εφαρμογές διανομής τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σημάτων σε ξενοδοχεία, στάδια, νοσοκομεία, κρουαζιερόπλοια, ενοικιαζόμεν...
  • Emme Esse 87435

    Emme Esse 87435

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του Emme Esse 87435. Πρόκειται για ένα ψηφιακό modulator που λαμβάνει ένα HDMI σήμα από δορυφορικό / επίγειο δέκτη, DVD player, κάμερα ασφαλείας ή οποι...
  • Ekselans CPE 1200-OLP

    Ekselans CPE 1200-OLP

    Η Ekselans διαθέτει – μεταξύ άλλων – πλήρη γκάμα Access Points για κάθε είδους οικιακή ή επαγγελματική εφαρμογή. Ένα από τα αξιόλογα Access Points της Ekselans είναι το CPE 1200-OLP, το οποίο υποσ...
  • Nedis SFIND100BK

    Nedis SFIND100BK

    Συνδέστε τον μετρητή με ένα LNB και έναν δορυφορικό δέκτη και βρείτε την κατάλληλη θέση / γωνία για το κάτοπτρό σας, εύκολα και γρήγορα. Διαθέτει οθόνη αναλογικής ένδειξης με οπίσθιο φωτισμό. Επιπ...
  • Kathrein MS & MP series

    Kathrein MS & MP series

    Η εταιρεία ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ ανακοινώνει νέα παραλαβή των σειρών ερμαρίων - ντουλαπιών MS και MP της γερμανικής Kathrein. Η σειρά MS περιλαμβάνει υψηλής ποιότητας ερμάρια - ντουλάπια τοποθέτησης και σ...
  • Engel MV7400

    Engel MV7400

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του HDMI switch Engel MV7400. Πρόκειται για έναν διαχωριστή HDMI σημάτων από 4 εισόδους σε 1 έξοδο, με μέγιστη ανάλυση Full HD 1080p. Είναι συμβατό με ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Απριλίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περι...
  • Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    Η TP-Link διευρύνει την οικογένεια των συσκευών Omada, παρουσιάζοντας 3 νέα wireless Access Points. Πρόκειται για τα EAP683 LR, EAP211-Bridge KIT και EAP625-Outdoor HD, τα οποία προσφέρουν αξεπέρα...