Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 958

20/01/2011

OPTICUM HD XTS703p

Νέος HD Combo PVR από την Opticum

Γράφτηκε από: Σπύρος Σαγιάς
Το νέο μοντέλο της Opticum έρχεται να καλύψει ακόμη και τον πιο απαιτητικό χρήστη. Επιτρέπει λήψη επίγειων και δορυφορικών καναλιών, είναι υψηλής ευκρίνειας, παρέχει λειτουργίες PVR, έχει όμορφα και φιλικά μενού και το κυριότερο… διατίθεται σε πολύ οικονομική τιμή!

Πρόκειται για έναν συνηθισμένων διαστάσεων δέκτη. H κατάμαυρη πρόσοψή του φιλοξενεί μια πράσινη οθόνη στο αριστερό άκρο, που δείχνει ρολόι, όνομα καναλιού και πλήθος άλλων πληροφοριών, ενώ ένα κόκκινο LED υποδηλώνει την κατάσταση Standby, συνοδευόμενο, αν το επιθυμείτε με επιλογή από τα μενού, από την ώρα και τη λέξη standby. Στο κέντρο της πρόσοψης υπάρχουν τα πλήκτρα Power, Menu και σε διάταξη joystick τα ΟΚ, αλλαγής καναλιών και αυξομείωσης έντασης. Αριστερά ένα πορτάκι αποκαλύπτει το πλούσιο αποκρυπτογραφικό οπλοστάσιο του δέκτη, αποτελούμενο από δύο αναγνώστες καρτών για το ενσωματωμένο UCAS και δύο θύρες CI.

Στην πίσω πλευρά διακρίνουμε, από αριστερά προς τα δεξιά, το ζεύγος εισόδου-εξόδου για το σήμα RF, την τριπλή έξοδο συνιστωσών, την κίτρινη έξοδο CVS, μια αναλογική στερεοφωνική έξοδο ήχου, το ζεύγος εισόδου-εξόδου για το σήμα IF, μια θύρα USB, την έξοδο HDMI (με υποστήριξη Dolby Digital), δύο Scart, μια θύρα Ethernet, μια έξοδο 0/12V, μια οπτική ψηφιακή έξοδο ήχου με δυνατότητα Dolby Digital, την αειθαλή σειριακή θύρα, και έναν διακόπτη On – Off.

 

Εγκατάσταση – Ανίχνευση καναλιών

Το σύστημα κατόπτρων της ταράτσας σας υποστηρίζεται από τα πρωτόκολλα επικοινωνίας DiSEqC 1.0, 1.1, 1.2 και το λογισμικό USALS, ενώ προσφέρεται επίσης και η λειτουργία Auto DiSEqC. Στην κίνηση του μοτέρ παρατηρήθηκαν κάποιες δυσκολίες, καθώς και στις εντολές DiSEqC 1.1.

Η ανίχνευση δορυφορικών καναλιών γίνεται με αυτόματο τρόπο από το μενού Auto Installation, όπου ανιχνεύεται πρώτα ποιον δορυφόρο βλέπει κάθε θύρα DiSEqC 1.0 και ακολουθεί το κατέβασμα, αλλά και από το μενού Satellite Installation. Στο δεύτερο μπορούμε να κάνουμε ανίχνευση ανά δορυφόρο ή διαπομπό και να χρησιμοποιήσουμε τη λειτουργία ΝΙΤ και τα φίλτρα όλα – ελεύθερα και όλα – τηλεοπτικά – ραδιοφωνικά. Από το ίδιο μενού ο δέκτης μπορεί να πραγματοποιήσει προσθήκη, επεξεργασία, διαγραφή διαπομπού και ολική διαγραφή διαπομπών. Το λευκό πλήκτρο ενεργοποιεί τη λειτουργία Auto Scan που πρόκειται για τυφλή ανίχνευση, η οποία όμως λειτουργεί όπως το κανονικό κατέβασμα καναλιών.

Η ανίχνευση επιγείων καναλιών γίνεται αυτόματα με σάρωση όλων των συχνοτήτων (η διαδικασία χρησιμοποιεί τον άστοχο όρο Blind Scan) ή ανά δίαυλο (συχνότητα) εκπομπής. Μπορούμε να επιλέξουμε τον επιθυμητό προς σάρωση δίαυλο ή να εισαγάγουμε αριθμητικά την επιθυμητή συχνότητα.

 

HD

Ο δέκτης διαθέτει δυνατότητα εμφάνισης λίστας HD καναλιών, που πραγματοποιείται με το κόκκινο πλήκτρο (και μετά επιλογή HD), αφού έχουμε εμφανίσει τη λίστα καναλιών. Το σήμα HD, ρυθμίζεται από τo μενού Preference/AV Control σε 1.080i/50Hz, 1.080i/60Hz, 720p/50Hz και 720p/60Hz, 576p, 480p, Auto και by Native TV, όταν το πεδίο Video out είναι ρυθμισμένο σε YUV. Τα παραπάνω περιορίζονται σε Auto, 480i και 576i σε ρύθμιση RGB.

 

Μενού – διαχείριση – ταξινόμηση καναλιών

Ο δέκτης υποστηρίζει πλήρως την ελληνική γλώσσα (μενού, EPG, teletext OSD). Το βασικό μενού εμφανίζεται αριστερά στην οθόνη, ενώ δεξιά βλέπουμε τα υπομενού του επιλεγμένου μενού. Οι δυνατότητες διαχείρισης καναλιών περιλαμβάνουν μετακίνηση, κλείδωμα, διαγραφή, μετονομασία και υπερπήδηση καναλιού. Ομαδικά μπορούμε να διαγράψουμε τα κανάλια ανά δορυφόρο ή ανά διαπομπό, ανά παροχέα, ανά σύστημα κρυπτογράφησης ή να πραγματοποιήσουμε ολική διαγραφή των καναλιών. Η τελευταία γίνεται από το μενού System/Default Setting. Η εισαγωγή ενός καναλιού σε λίστα αγαπημένων γίνεται εύκολα με εμφάνιση της λίστα καναλιών, επιλογή του επιθυμητού καναλιού, πίεση του κίτρινου πλήκτρου και επιλογή της επιθυμητής λίστας.

Η ταξινόμηση γίνεται αλφαβητικά (και αντιστρόφως) από την επιλογή Sort και κατευθείαν αλφαβητική προηγμένη από την επιλογή Group, ανά δορυφόρο, ανά διαπομπό, ανά παροχέα, ανά σύστημα κρυπτογράφησης, με πρώτα τα ελεύθερα και μετά τα κρυπτογραφημένα ή με πρώτα τα κλειδωμένα κανάλια. Προηγμένη αλφαβητική αναζήτηση έχουμε και τύπου string, που ενεργοποιείται με το πλήκτρο Find. Η λειτουργία Find και οι δυνατότητες ταξινόμησης μέσω της επιλογής Group προσφέρονται και στο μενού διαχείρισης αγαπημένων, πράγμα που κάνει ακόμα πιο εύκολη τη δημιουργία μιας λίστας αγαπημένων.

 

USB – PVR

Στη θύρα USB του δέκτη μπορούμε να συνδέσουμε εξωτερικό αποθηκευτικό μέσο που χρησιμεύει για αναβάθμιση λογισμικού, αναπαραγωγή αρχείων jpg και bmp και φυσικά για εγγραφές. Μπορούμε να εγγράφουμε ένα κανάλι, ενώ παρακολουθούμε κάποιο άλλο του ίδιου διαπομπού (ή διαύλου για τα επίγεια) ή ένα δορυφορικό και ένα επίγειο. Κατά τη διάρκεια μιας εγγραφής φαίνονται στη λίστα καναλιών μόνο τα κανάλια του ίδιου διαπομπού (ή διαύλου). Οι εγγραφές συνδρομητικών, εφόσον το επιλέξουμε, μπορούν να είναι κρυπτογραφημένες (σε περίπτωση που δεν επιθυμείτε να έχει κάποιος πρόσβαση στις εγγραφές σας χωρίς τη συνδρομητική σας κάρτα). Μια κάρτα ελέγχου της ταχύτητας της σύνδεσης USB ενημερώνει για τις δυνατότητες εγγραφής, που εξαρτώνται και από τον αριθμό των εγγεγραμμένων αρχείων. Όσον αφορά τη διαχείριση, μπορούμε να ενημερωθούμε για τον διαθέσιμο χώρο του δίσκου και τα στοιχεία κάθε εγγραφής και να μετονομάσουμε, διαγράψουμε και κλειδώσουμε τις εγγραφές μας. Κατά την αναπαραγωγή μιας εγγραφής μπορούμε να κινηθούμε προς τα μπρος ή προς τα πίσω με γρήγορη κίνηση 2x, 4x, 8x, 16x ή 24x, με αργή κίνηση μπρος – πίσω 1/2x, 1/4x και 1/8x, ενώ υποστηρίζεται και η λειτουργία time shift, την οποία ενεργοποιούμε από τα μενού.

 

Εργονομία – Λειτουργικότητα

Το τηλεχειριστήριο του δέκτη είναι τυπικού μεγέθους, πιάνεται άνετα με ένα χέρι και η εργονομία των πλήκτρων επιτρέπει την ανάκληση των βασικών λειτουργιών μόνο με τον αντίχειρα. Με το πλήκτρο Exit βγαίνει κανείς από τα μενού σε όποιο επίπεδο και αν βρίσκεται, ενώ με το Menu επανέρχεται στο προηγούμενο επίπεδο. Η επιλογή ταξινόμησης διατηρείται και μετά από έξοδο από τη λίστα καναλιών και μετά από κλείσιμο (standby ή off) του δέκτη. Ο δέκτης ανοιγοκλείνει τον σκληρό δίσκο σε κατάσταση Standby.

Ποιότητα εικόνας

Η εικόνα του δέκτη αγγίζει το άριστα στα HD κανάλια. Τα SD κανάλια υψηλού bitrate ήταν επίσης σχεδόν άριστα τηρουμένων των αναλογιών. O scaler της συσκευής δεν φάνηκε να συμμετέχει.

 

Highlights

  1. Το βασικό μενού του Opticum.
  2. Εύκολη ανεύρεση των καναλιών μέσω της λειτουργίας Find.
  3. Η κάρτα επίγειας ανίχνευσης.
  4. Το υπομενού Internet.
  5. Το περιβάλλον διαχείρισης των εγγραφών.
  6. Η λίστα καναλιών TV
  7. Το μενού διαχείρισης καναλιών.
  8. Διάφορα είδη ταξινόμησης με εστίαση στην ανά παροχέα

 

Με μια ματιά

Συσκευή αποθήκευσης: USB

Τμήμα αποκρυπτογράφησης: 2xUCAS, 2xCI

Θέσεις μνήμης: 8.000 τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά κανάλια, 32+32 λίστες αγαπημένων.

Ταχύτητα ανίχνευσης Hotbird: 14,6 διαπομποί/min (112 διαπομποί σε 7min 40sec)

Αριθμός ανιχνευθέντων καναλιών Hotbird: 1.467 TV – 402 Radio (NIT: Ναι)

Επίγεια λήψη: MPEG-2/4, κανάλια 5-13, 21-69

Ταχύτητα πλοήγησης: 31 κανάλια/sec (1.000 κανάλια σε 32 sec)

Συνδέσεις ΑV: 1xHDMI, 3xRCA component out, 2xSCART (1xRGB out ή 1xYUV out), 1xRCA video out (CVS), 2xRCA audio out (Stereo), 1xToslink digital audio out, 1xIF in, 1xIF out, 1xRF in, 1xRF out.

Άλλα: Θύρα Ethernet, θύρα USB, θύρα RS-232, έξοδος 0/12V, DiSEqC 1.0, 1.1 και 1.2, USALS, Auto DiSEqC, UHF modulator, PiG, ελληνικά μενού, ελληνικός EPG, ελληνικό teletext OSD και VBI, zoom, πάγωμα εικόνας, χρονοπρογραμματισμός 16 συμβάντων, sleep timer, γονικός έλεγχος, mp3 player, jpg viewer, time shift, 3 παιχνίδια.

Τιμή: -€

Η γνώμη μας: Πλήρης δυνατοτήτων HD δέκτης.

 

info

, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Έκθεση εικόνων

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.