Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 958

20/01/2011

Edision Pingulux

Ο πιγκουίνος της Edision!

Γράφτηκε από: Παναγιώτης Μαλακούδης
Ένας νέος δέκτης της Edision, βασισμένος στο Linux, κάνει την εμφάνισή του στον πολύ ανταγωνιστικό αυτό χώρο. Με βασικό του πλεονέκτημα τη χαμηλή τιμή έρχεται να πάρει τη θέση του ανάμεσα στους υπόλοιπους Linux δέκτες. Θα καταφέρει να γίνει η επόμενή σας επιλογή;

Ο Edision Pingulux έρχεται σε ένα διακριτικό μικρό κουτί μαύρου χρώματος, 220x46x169mm. Ανοίγοντας την μπροστινή πόρτα που καλύπτει όλη την πρόσοψη, βρίσκουμε ένα αναγνώστη UCAS (με ενσωματωμένη υποστήριξη Conax), την οθόνη VFD 4 ψηφίων, τους διακόπτες ελέγχου “Menu” και “Power” αλλά και ένα σύνολο 5 διακοπτών σε διάταξη σταυρού και κεντρικού επιλογέα “ΟΚ”, για την πλοήγηση στα μενού του δέκτη χωρίς τη χρήση του τηλεχειριστηρίου. Πηγαίνοντας στο πίσω μέρος του δέκτη βλέπουμε τη θύρα HDMI, το κεντρικό διακόπτη Power, μία θύρα δικτύου Ethernet 100Mbps, είσοδο και έξοδο IF, μία θύρα USB 2.0 για τη σύνδεση εξωτερικού δίσκου USB ή USB stick, μία ψηφιακή ομοαξονική έξοδο ήχου S/PDIF, μία σειραϊκή θύρα RS-232 που χρησιμοποιείται για την αναβάθμιση του δέκτη, μία έξοδος εικόνας CVS (composite) και μία στερεοφωνική έξοδος ήχου RCA. Η κατανάλωση του δέκτη σύμφωνα με την εταιρεία είναι 20W κατά την αναπαραγωγή HD περιεχομένου ενώ σε αναμονή είναι κάτω των 5W.

Ο Edision Pingulux χρησιμοποιεί το νέο επεξεργαστή της STMicroelectronics, Sti7111. Ο επεξεργαστής τρέχει στα 450MHz και μπορεί να αποδώσει περίπου 750 DMIPS. Το σετ εντολών είναι το SH4, γνωστό και από άλλους δέκτες βασισμένους σε επεξεργαστές της STMicroelectronics (IPBOX, QBOXHD, Kathrein, κτλ). Ο δέκτης ενσωματώνει 512ΜΒ flash, ποσό πολύ μεγαλύτερο από κάθε άλλο Linux δέκτη. Αυτή η μεγάλη χωρητικότητα στη flash του δίνει τη δυνατότητα να έχει εγκατεστημένα παράλληλα δύο λογισμικά, ικανότητα που η Edision την ονομάζει dual boot. Έτσι ο δέκτης μπορεί να τρέχει το επίσημο λογισμικό που ονομάζεται Spark, ενώ με πολύ εύκολο τρόπο μπορεί να εναλλάσσεται σε δεύτερο λογισμικό, το οποίο μπορεί να είναι το enigma2, neutrino, VDR ή κάποιο άλλο εναλλακτικό λογισμικό, πάντα φυσικά βασισμένο στο Linux. H flash είναι χωρισμένη ουσιαστικά σε δύο τμήματα, με τα 384ΜΒ να ανήκουν στο επίσημο λογισμικό και τα υπόλοιπα 128ΜΒ στο εναλλακτικό λογισμικό. Η μνήμη του δέκτη είναι 256MB RAM.

 

Το λογισμικό

Ανοίγοντας το δέκτη μας καλωσορίζει το επίσημο λογισμικό (Spark). Δοκιμάσαμε την έκδοση 1.1.26. Το λογισμικό είναι βασισμένο στα εργαλεία ανάπτυξης της STMicroelectronics και έτσι υποστηρίζει το STAPI για την επικοινωνία με το υλικό, είτε αυτό είναι το tuner, είτε ο video decoder, είτε ο αναγνώστης καρτών. Το λογισμικό φυσικά έχει τροποποιηθεί από την Edision για τις δικές της ανάγκες.

Τα μενού του λογισμικού της Edision είναι σε χρώμα ανοιχτό μπλε, ξεκούραστα στο μάτι αλλά και πραγματικά λειτουργικά. Υποστηρίζεται πλήρως η ελληνική γλώσσα, τόσο στα μενού όσο και στο EPG. Υπάρχει δυνατότητα ταξινόμησης των υπηρεσιών αλφαβητικά, ανά δορυφόρο, ανά πάροχο, ανά σύστημα κωδικοποίησης, φίλτρο ελεύθερων (FTA) και κωδικοποιημένων καναλιών, αλλά και ειδική λίστα για τα HD κανάλια. Η τελευταία είναι αρκετά λειτουργική αφού ναι μεν αρχικά προσθέτονται σε αυτή τη λίστα όσα κανάλια βρίσκονται σε DVB-S2 αναμεταδότες (συνθήκη όχι ικανή για να είναι ένα κανάλι HD), αλλά και όταν ενεργοποιηθεί ένα κανάλι, εφόσον έχει σήμα HD αυτόματα προστίθεται στη συγκεκριμένη λίστα. Σε ότι αφορά τη διαχείριση αγαπημένων, υπάρχει δυνατότητα για 32 λίστες αγαπημένων, με την χωρητικότητα της κάθε ομάδας να ανέρχεται στα 512 κανάλια.

Το λογισμικό του δέκτη υποστηρίζει λειτουργία DiSEqC 1.0/1.1/1.2 και USALS. Το USALS λειτούργησε με μεγάλη ακρίβεια στο κεραιοσύστημα της δοκιμής. Σε ότι αφορά το DiSEqC 1.2 και τη σύνδεση με Vbox positioner, υπάρχει μία ιδιοτροπία του λογισμικού Spark που δεν επιτρέπει τη δήλωση ήδη αποθηκευμένων θέσεων του positioner. Κάθε δήλωση ενός δορυφόρου στη ρύθμιση DiSEqC 1.2 αποθηκεύει και μία νέα θέση στο positioner, ξεκινώντας από τη θέση 1. Συνεπώς αν δε θέλετε να χάσετε τις ήδη προγραμματισμένες θέσεις σας, θα πρέπει να δηλώσετε τις θέσεις με τη σειρά που είναι ήδη αποθηκευμένες, μη ξεχνώντας να μετακινείται το πιάτο στην κατάλληλη θέση πριν την αποθήκευση. Θα ήταν σίγουρα ευκολότερο να υπάρχει δυνατότητα αντιστοίχησης των ήδη αποθηκευμένων θέσεων καταχωρώντας απλώς τον αριθμό της θέσης και ελπίζουμε να προστεθεί αυτή η δυνατότητα σε επόμενη έκδοση του λογισμικού.

 

Ευαισθησία tuner

Η ευαισθησία του tuner του δέκτη αποδείχτηκε πολύ καλή. Δοκιμάστηκε σε πολύ χαμηλά και πολύ ψηλά symbol rates χωρίς να αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα. Ποιο συγκεκριμένα, κατέβασε την πολύ χαμηλού symbol rate συχνότητα 10.978H, 1.447, 3/4, στον Eutelsat W6 - 21,6Ε με μικρή καθυστέρηση στο συντονισμό, τη συχνότητα του πακέτου LBC με χαμηλό SR σε 8PSK μετάδοση, 11.560Η, 5.000, 3/4, στον Eutelsat W6 - 21,6E, αλλά και τη συχνότητα 11.042V, 44.950, 3/4 στον Express AM22 - 53Ε. Σε όλες τις συχνότητες το tuner έδειξε πολύ γρήγορο χρόνο λοκαρίσματος, με συνέπεια την γρήγορη εναλλαγή καναλιών.

 

Ποιότητα Εικόνας

Η ποιότητα εικόνας του δέκτη είναι πολύ καλή, όπως άλλωστε όλες οι λύσεις βασισμένες σε επεξεργαστές STi. Ειδικά η αναπαραγωγή πεπλεγμένου περιεχομένου απλής ανάλυσης (SD interlaced) υπερκλιμακωμένο (upscaled) σε 1080 είναι κορυφαία, ενώ το ίδιο καλή είναι η απόδοση και σε υπηρεσίες υψηλής ευκρίνειας. Ο δέκτης υποστηρίζει αναλύσεις μέχρι 1080p. Σε αυτό το ρυθμό λειτουργίας η απόκριση του δέκτη ήταν λίγο αργή, κάτι που δεν παρατηρήθηκε όταν η έξοδος ήταν ρυθμισμένη σε 1080i. Η έξοδος CVBS λειτουργεί μόνο όταν η ρύθμιση εξόδου είναι σε SD ανάλυση (576, 480).

 

Λειτουργίες PVRMultimedia

Εισάγοντας ένα USB σκληρό δίσκο ή ένα USB stick στη θύρα USB του δέκτη ενεργοποιούνται οι δυνατότητες PVR. Μπορούμε να παγώσουμε το πρόγραμμα (timeshift) ή να εγγράφουμε ένα πρόγραμμα και να βλέπουμε κάποιο άλλο από τον ίδιο αναμεταδότη, είτε πρόκειται για HD, είτε για SD πρόγραμμα. Ο δίσκος μπορεί να είναι διαμορφωμένος είτε σαν FAT32, είτε σαν NTFS. Τα αρχεία που δημιουργεί ο δέκτης κατά τις εγγραφές του αναπαράγονται εύκολα από το πρόγραμμα VLC στον υπολογιστή σας. Ο δέκτης υποστηρίζει εβδομαδιαίο EPG αν αυτό εκπέμπεται από τον πάροχο, διαφορετικά υποστηρίζει το απλό now/next EPG. Δεν υπάρχει ακόμα κάποιο πρόσθετο που να εισάγει το εβδομαδιαίο EPG από εξωτερικές πηγές (XMLTV), αλλά λόγω της φύσης του δέκτη (Linux) φανταζόμαστε πως θα υπάρχει σύντομα. Άλλωστε έκδοση του CrossEPG υπήρχε σε παλιότερες εκδόσεις λογισμικού για STi (π.χ. IPBOX).

Το επίσημο λογισμικό του δέκτη ενσωματώνει και έναν αρκετά καλό media player. Αναπαράγονται αρχεία μουσικής mp3, φωτογραφίες jpg και αρχεία ταινιών AVI, WMV, VC-1, FLV (flash video), DIVX, XVID, MKV με H.264 περιεχόμενο είτε 720p είτε 1080p. Ο δέκτης δε τροποποιεί αυτόματα το ρυθμό ανανέωσης σε [email protected] και έτσι η αναπαραγωγή δεν είναι απόλυτα ομαλή. Επίσης, δεν υποστηρίζεται δυνατότητα DTS downmix, αλλά αναπαράγεται μόνο μέσω εξωτερικού DTS αποκωδικοποιητή (με τη χρήση του S/PDIF). Τα αρχεία πρέπει να βρίσκονται στο USB δίσκο. Προς το παρόν το λογισμικό δεν επιτρέπει την αναπαραγωγή από δικτυακούς δίσκους. Ακόμα κι όταν μπήκαμε στο δέκτη μέσω telnet και μοντάραμε ένα δικτυακό δίσκο στο μονοπάτι που ψάχνει ο media player τα πολυμεσικά αρχεία (/storage/c), αυτός δε μπορούσε να τα αναγνωρίσει. Είναι μία έλλειψη που σίγουρα θα διορθωθεί σε επόμενες εκδόσεις, αφού το Linux δεν έχει πρόβλημα να διαβάσει δικτυακούς δίσκους, είτε μέσω πρωτοκόλλου CIFS, είτε μέσω NFS. Οι δικτυακές πολυμεσικές δυνατότητες του δέκτη περιλαμβάνουν την αναπαραγωγή διαδικτυακών ραδιοφώνων Shoutcast, την περιήγηση στα video του Youtube, σύνδεση με το Picasa για την περιήγηση στις φωτογραφίες σας αλλά και προβολή RSS feeds από το internet.

 

Πρόσθετα και emulators

Το επίσημο λογισμικό δέχεται “πρόσθετα” που εγκαθίστανται μέσα στο φάκελο /home/root. Τα πρόσθετα εκκινούνται μέσα από τη σχετική οθόνη του δέκτη. Τα γνωστά από το χώρο του Linux emulators υποστηρίζονται ως πρόσθετα και από το λογισμικό του Pingulux. Έτσι μπορούμε να εγκαταστήσουμε το OSCAM, το mgcamd ή το incubusCamd. Εμείς δοκιμάσαμε το OSCAM με κάρτα Viaccess και Irdeto και λειτούργησε χωρίς κανένα πρόβλημα. Για τους επεξεργαστές τύπου SH4 δεν διατίθεται το γνωστό emu CCcam, αλλά αυτή η έλλειψη δεν είναι τόσο σημαντική αφού το OSCAM λειτουργεί άψογα σε ρυθμό CCcam. Για να λειτουργήσει το UCAS με τη χρήση emulators, θα πρέπει πρώτα να απενεργοποιήσετε την ενσωματωμένη υποστήριξη Conax.

 

Αναβάθμιση λογισμικού

Η αναβάθμιση του λογισμικού του δέκτη γίνεται πολύ εύκολα, αντιγράφοντας τα σχετικά αρχεία σε ένα USB stick και ενεργοποιώντας τη σχετική επιλογή αναβάθμισης μέσα από τα μενού του δέκτη. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα για online αναβάθμιση, μέσα από το μενού “Argus Online”, ενώ προσφέρεται και δυνατότητα για αναβάθμιση της λίστας καναλιών. Εναλλακτικά, η αναβάθμιση μπορεί να γίνει και από τη σειραϊκή θύρα με το αντίστοιχο λογισμικό που θα πρέπει να κατεβάσετε από το site της Edision.

 

Dual boot και Enigma 2

Όπως αναφέραμε νωρίτερα, ο δέκτης έχει τη δυνατότητα να στεγάζει δύο διαφορετικά λογισμικά στη flash, ενώ υποστηρίζει την εναλλαγή τους με εύκολο τρόπο. Συγκεκριμένα, κατά το άνοιγμα του δέκτη κρατάτε πατημένο το κουμπί OK στο κέντρο του σταυρού. Μόλις στο VFD εμφανιστεί το μήνυμα “Fact”, πατώντας το κάτω βελάκι και “OK”, επιλέγουμε την εκκίνηση με το εναλλακτικό λογισμικό, ενώ με πάνω βελάκι και “OK” επιλέγουμε την εκκίνηση με το επίσημο λογισμικό. Υπάρχει ήδη μία έκδοση Enigma 2 για τον Pingulux την οποία και δοκιμάσαμε. Το Enigma 2 στον Pingulux βασίζεται στο Ducktales Project, γνωστό για τις εκδόσεις Enigma 2 και για άλλους SH4 δέκτες, όπως ο Kathrein UFS910. Το Enigma 2 όπως έχουμε αναφέρει ξανά είναι ένα λογισμικό για Linux που βασίζεται στο DVBAPI. Η STMicroelectronics δεν υποστηρίζει επίσημα το DVBAPI, αλλά μόνο το δικό της STAPI. Ανεπίσημα υπάρχει υποστήριξη μέσω του Havana Project, ένας κώδικας για DVBAPI σε STi επεξεργαστές που είχε διαρρεύσει από κάποιο υπάλληλο της STi. Το Ducktales project βασίζει τους οδηγούς του στο Havana Project και έτσι η υποστήριξη των οδηγών δεν είναι πλήρης. Σε ότι αφορά τον Pingulux, παρατηρήσαμε αδυναμία απεικόνισης HD skins, αδυναμία συντονισμού σε πολύ χαμηλά SR, αδυναμία σωστής αναπαραγωγής σε HD κανάλια με ρυθμό μετάδοσης μεγαλύτερο από 15Mbit, μέτρια ποιότητα αναπαραγωγής SD interlaced περιεχομένου, αδυναμία λειτουργίας του UCAS και άλλα. Σίγουρα είναι η πρώτη έκδοση Enigma 2 για τον Pingulux και πιθανότατα να βελτιωθεί στο μέλλον, αυτή τη στιγμή όμως το enigma2 δεν λειτουργεί σωστά στον Pingulux.

Highlights

  1. Το κεντρικό μενού ρυθμίσεων του Pingulux.
  2. Η λίστα των καναλιών του Pingulux με τους διαφορετικούς τρόπους ταξινόμησης καναλιών.
  3. Σύνδεση του Pingulux στο Youtube.
  4. Ελληνικό EPG στον Pingulux.
  5. Προβολή φωτογραφιών από το Picasa.
  6. Online αναβάθμιση του λογισμικού από το “Argus Online”.
  7. Η οθόνη ενεργοποίησης των plugins.
  8. Ρυθμίσεις του USALS μοτέρ.
  9. Αναπαραγωγή ελληνικών διαδικτυακών ραδιοφώνων μέσω του Shoutcast.

Με μια ματιά

CPU: STMicroelectronics Sti7111 450MHz

RAM: DDRAM 256 MB

Flash: 8MB bootloader, 512MB για λογισμικό (χωρισμένη σε δύο τμήματα)

Λογισμικό: Linux (Spark επίσημο image), δυνατότητα για εναλλακτικό λογισμικό

Λήψη: DVB-S/DVB-S2/MPEG-2/MPEG-4/AVC H.264/VC-1/XVID/DIVX/AAC/AAC+

PVR: Υποστήριξη εξωτερικού δίσκου USB, USB memory sticks

Αποκρυπτογράφηση: 1 θύρα έξυπνων καρτών (UCAS)

Πρόσοψη: VFD οθόνη 4 ψηφίων, διακόπτες Menu, Power, ΟΚ, Up, Down, Left, Right

Συνδέσεις: 2xIF (in/loop), 1xSPDIF, 1xHDMI, 1xEthernet, 1xUSB, 1xCVBS, 1xRCA audio, 1xRS232 για αναβαθμίσεις, 1xPower switch.

Η γνώμη μας: Πρόκειται για ένα πολύ καλό Linux HD δέκτη που δε θα σας προβληματίσει. Το επίσημο λογισμικό λειτουργεί πολύ καλά ενώ συνεργάζεται άψογα με τα γνωστά από το χώρο του Linux emulators. Δε θα συνιστούσαμε το δέκτη για χρήση με το εναλλακτικό λογισμικό enigma2, τουλάχιστο στην κατάσταση που είναι τώρα, αφού οι δυσλειτουργίες είναι αρκετές και οφείλονται στους οδηγούς.

 

info

Edision Hellas,

Φαρμακέϊκα, Ν. Ρύσιο Θεσσαλονίκης, τηλ.: 23920-66070, fax: 23920-66151,

site: www.edision.gr, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Έκθεση εικόνων

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.