Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 958

20/11/2013

PVR δέκτης Technicolor DSI 810 Κύριο

Ο νέος δέκτης PVR του OTE TV

Γράφτηκε από: Γιάννης-Φίλιππος Δημητριάδης
Με μικρή καθυστέρηση σε σχέση με τα πλάνα και συνολικά σε λίγο περισσότερo από 2 χρόνια από το ξεκίνημα του πακέτου, κατέφθασε ο νέος δορυφορικός δέκτης του OTE TV, ικανός για εγγραφές προγραμμάτων μέσω timeshift, EPG και χρονοπρογραμματισμό, ενώ προσεχώς θα αποκτήσει και άλλες ενδιαφέρουσες λειτουργίες...

Με μικρή καθυστέρηση σε σχέση με τα πλάνα και συνολικά σε λίγο περισσότερο από 2 χρόνια από το ξεκίνημα του πακέτου, κατέφθασε ο νέος δορυφορικός δέκτης του OTE TV, ικανός για εγγραφές προγραμμάτων μέσω timeshift, EPG και χρονοπρογραμματισμό, ενώ προσεχώς θα αποκτήσει και άλλες ενδιαφέρουσες λειτουργίες. Πρόκειται για το μοντέλο DSI-810 της Technicolor (πρώην Thomson), ο οποίος μάλιστα διαθέτει δύο tuner, ώστε να μπορείτε να παρακολουθείτε ένα πρόγραμμα, ενώ γράφετε ένα άλλο.

Το όλο πακέτο κατέφθασε σε πολυτελή συσκευασία, αφού εκτός από το τηλεχειριστήριο, τα 2 εγχειρίδια λειτουργίας (οδηγός χρήσης – εγχειρίδιο χρήσης) και το πολυτελές διαφημιστικό των υπηρεσιών, περιλαμβάνει όλα τα καλώδια που μπορεί να χρειαστούμε, για να συνδέσουμε το δέκτη (HDMI, Scart, Ethernet). Η συνδρομητική κάρτα βρισκόταν στην υποδοχή της, στο δεξί πλαϊνό του δέκτη, με το τσιπάκι να κοιτάζει προς τα κάτω, ενώ οι διαστάσεις του δέκτη είναι ελαφρά μεγαλύτερες από αυτές του προηγούμενο μοντέλου, γεγονός λογικό, αν σκεφτούμε ότι στο εσωτερικό του φιλοξενεί και έναν σκληρό δίσκο 320GB.

Η πρόσοψη του δέκτη διαθέτει στο αριστερό κομμάτι την οθονούλα που δείχνει το κανάλι ή την ώρα και τις λυχνίες εγγραφής (R κόκκινο) και αναμονής (ενεργός=πράσινο, σε αναμονή=κόκκινο, παθητική αναμονή=πορτοκαλί). Στο… κεντροδεξιό τμήμα υπάρχουν τα βασικά πλήκτρα χειρισμού (επαρκή και για πλήρη χειρισμό χωρίς τηλεκοντρόλ), ενώ το πίσω μέρος διαθέτει τις εισόδους των δύο tuner, έξοδο HDMI, Scart, ψηφιακή οπτική έξοδο ήχου, ψηφιακή ομοαξονική έξοδο ήχου, αναλογική έξοδο ήχου L&R, θύρα RJ-45 (Ethernet, για μελλοντική χρήση), θύρα USB (για μελλοντική χρήση) και είσοδο τροφοδοσίας DC 12V.

Το τηλεχειριστήριο είναι απολύτως όμοιο με αυτό του προηγούμενου μοντέλου, ενώ -όπως διαπιστώσαμε- και το τροφοδοτικό είναι ακριβώς ίδιο.

Ρυθμίσεις

Συνδέσαμε τον δέκτη με το LNB στον Eurobird 9A – 9E με το 60αρι πιάτο, στη θέση του προηγούμενου μοντέλου και μάλιστα με το παλιό τροφοδοτικό. Αρχικά… δεν πήραμε σήμα, καθώς θεωρήσαμε ως βασική είσοδο σήματος την εξωτερική, ενώ είναι η εσωτερική. Με τη σωστή σύνδεση τα κανάλια του πακέτου εμφανίστηκαν μόνα τους στη λίστα καναλιών, όπως και στο προηγούμενο μοντέλο, καθώς ο δέκτης αντιλήφθηκε σήμα από το σωστό δορυφόρο (η default ρύθμιση του DiSEqC είναι σε θέση A, κάτι που σημαίνει πως ο δέκτης θα πάρει έτσι κι αλλιώς σήμα, αν αυτό προέρχεται από την πρώτη θύρα ενδεχόμενου διακόπτη ή αν δεν υπάρχει καθόλου διακόπτης DiSEqC).

Συνήθως η κάρτα ενεργοποιείται μόνη της το πολύ σε 30 λεπτά, αν όμως αυτό δεν συμβεί, θα πρέπει να καλέσετε το 13888 και να δώσετε τα στοιχεία της συνδρομής σας, ώστε να γίνει η ενεργοποίηση. Σε κάθε περίπτωση πάντως ο νέος οδηγός χρήσης που παρέχεται δεν είναι μόνο πολυτελέστατος αλλά και αναλυτικότατος, σε ό,τι αφορά τις επιμέρους ρυθμίσεις του δέκτη (π.χ. κλείδωμα καναλιών - γονικός έλεγχος, λίστα αγαπημένων, ρυθμίσεις εγκατάστασης ή χρήστη).

Η βασική διαφορά από τα παλαιότερα μοντέλα σε ό,τι αφορά την «αισθητική» είναι τα σαφώς πιο καλαίσθητα μενού, στα οποία κυριαρχεί το μπλε αντί του μαύρου, καθώς και η προσθήκη της ανάλυσης εξόδου οθόνης στα 1080p, αρκεί βέβαια να υποστηρίζεται και από την τηλεόρασή σας (να έχετε δηλαδή Full HD TV).

Οι λοιπές ρυθμίσεις και παραμετροποιήσεις παραμένουν ολόιδιες και με τα δύο παλιά μοντέλα, με εξαίρεση βέβαια όσα αφορούν τις εγγραφές που θα αναφέρουμε παρακάτω. Εννοείται πως όλα όσα αφορούν ρυθμίσεις βρίσκονται στις υποεπιλογές του πλήκτρου Menu.

PVR

Ο εσωτερικός σκληρός δίσκος του δέκτη έχει συνολική χωρητικότητα 320 GB, από τα οποία όμως είναι διαθέσιμα για εγγραφές τα 250 GB, που αντιστοιχούν περίπου σε 181 ώρες εγγραφών (ο υπολειπόμενος χρόνος αναγράφεται πάντα, όταν πατώντας το πλήκτρο PVR ελέγχουμε τις εγγραφές που έχουμε κάνει και επιλέγουμε κάποια για να δούμε). Τα υπόλοιπα 70 GB θα διατεθούν σε προσεχείς υπηρεσίες, όπως cinema on demand από έναν αριθμό επιλεγμένων ταινιών που θα αποθηκεύονται στον σκληρό δίσκο, ενώ στα πλάνα του πακέτου βρίσκεται και η ενοποίηση των υπηρεσιών connx tv – ote tv για τους συνδρομητές σταθερής τηλεφωνίας ΟΤΕ.

Με το που ξεκινήσαμε τη χρήση του δέκτη εμφανίστηκε ένα αναδυόμενο μενού, που μας ρωτούσε αν θέλουμε να γίνει διαμόρφωση του σκληρού δίσκου του δέκτη. Απαντήσαμε ναι και η διαμόρφωση κράτησε ελάχιστο χρόνο. Στο σχετικό μενού έχετε πρόσβαση και από τις ρυθμίσεις συστήματος.

Επίσης, στις αρχικές ρυθμίσεις συστήματος του δέκτη, εφόσον επιλέξετε στη ρύθμιση LNB την επιλογή 1 LNB, θα σας αναδυθεί ένα ακόμη μενού, που θα σας ζητεί να επιβεβαιώσετε ότι δέχεστε πως οι εγγραφές και η ταυτόχρονη παρακολούθηση άλλου καναλιού θα γίνονται μόνο από τα κανάλια της υπηρεσίας ΟΤΕ TV (στην πράξη και από τα ελεύθερα κανάλια κάθετης πόλωσης στις 9Ε). Με τη θετική επιβεβαίωση ενεργοποιείται ο εσωτερικός βρόγχος (ενσωματωμένο εσωτερικό splitter) του αποκωδικοποιητή και απενεργοποιείται η δευτερεύουσα δορυφορική είσοδος Sat 2 IN και έτσι μπορείτε να γράφετε ένα κανάλι της υπηρεσίας, ενώ παρακολουθείτε ένα άλλο.

Η πιο απλή εγγραφή γίνεται πατώντας το κόκκινο μπουτόν R του τηλεκοντρόλ, με το οποίο ξεκινά άμεσα η εγγραφή του προγράμματος που παρακολουθούμε, ενώ αν πατήσουμε για δεύτερη φορά το ίδιο μπουτόν, σταματά η εγγραφή που ξεκινήσαμε (αφού επιβεβαιώσουμε ότι θέλουμε να σταματήσει). Άμεσο ξεκίνημα εγγραφής γίνεται και μέσα από τον ηλεκτρονικό οδηγό προγράμματος (από το πλήκτρο EPG), μέσω του οποίου επιτυγχάνεται πολύ εύκολα και ο χρονοπρογραμματισμός εγγραφών, αφού επιλέξουμε μελλοντικό πρόγραμμα για εγγραφή. Σε κάθε περίπτωση πάντως μάς επιτρέπεται μόνο μία εγγραφή καναλιού την ίδια χρονική στιγμή, ενώ εμείς μπορούμε να βλέπουμε άλλο πρόγραμμα.

Το timeshift (ετεροχρονισμένη θέαση) είναι μία ευκολία που παρέχουν και πολλά PVR της αγοράς και ενεργοποιείται άμεσα όταν πατήσουμε το πλήκτρο Pause (II),ενώ παρακολουθούμε κάποιο ζωντανό πρόγραμμα, όταν π.χ. χτυπήσει το τηλέφωνο. Μόλις είμαστε πάλι ελεύθεροι, πατάμε το πλήκτρο Play και συνεχίζουμε τη θέαση από το σημείο στο οποίο την αφήσαμε, ενώ ο σκληρός δίσκος συνεχίζει την εγγραφή μέχρι το τέλος του προγράμματος (μπορούμε και να επιταχύνουμε τη θέαση, αν θέλουμε, με τα πλήκτρα forward ή να γυρίσουμε πίσω με τα back forward).

Επίσης, υπάρχει και ειδική λειτουργία για την αυτόματη εγγραφή όλων των επεισοδίων του ίδιου κύκλου μιας σειράς που παρακολουθείτε. Για το σκοπό αυτό πατάτε το κίτρινο πλήκτρο στον ηλεκτρονικό οδηγό, ενώ υπάρχει ακόμη και η δυνατότητα ενεργοποίησης/απενεργοποίησης της προστασίας διαγραφής με το μπλε πλήκτρο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν μπορείτε να πραγματοποιήσετε περισσότερες από δύο εγγραφές ταυτόχρονα (θα μπορείτε να παρακολουθείτε την μία από αυτές ζωντανά). Αν γράφοντας δύο προγράμματα θελήσετε να δείτε ένα τρίτο, ο δέκτης θα εμφανίσει ένα αναδυόμενο μενού, που θα σας υποχρεώσει να σταματήσετε τη μία εγγραφή, αν θέλετε να δείτε τρίτο πρόγραμμα.

Για πειραματισμό δοκιμάσαμε και αναλογική εγγραφή σε εξωτερικό PVR Recorder από τη θύρα Scart του δέκτη και πρέπει να πούμε ότι σε όλα τα αθλητικά κανάλια OTESport… φάγαμε πόρτα, δηλαδή το Macrovision ενεργοποιούνταν και η εγγραφή σταματούσε, ενώ στα υπόλοιπα κανάλια (HD-SD) δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα.

Τιμοκατάλογος της υπηρεσίας και των υποπακέτων

Το κόστος της υπηρεσίας PVR είναι 4 ευρώ τον μήνα επιπλέον του κόστους του υποπακέτου που έχει επιλέξει ο χρήστης, δηλαδή στην ουσία πρόκειται για «μακροχρόνια μίσθωση» του δέκτη, ο οποίος διατίθεται δωρεάν σε όσους συνδρομητές (παλιούς ή νέους) τον ζητήσουν, με δέσμευση 12μηνης συνδρομής (για τους νέους) ή με απλή αντικατάσταση του Kaon και την αύξηση των 4 ευρώ για τους παλιούς. Επίσης ο δέκτης διαθέτει ισόβια εγγύηση και σε οποιαδήποτε βλάβη (είτε του σκληρού δίσκου, είτε του δέκτη) αντικαθίσταται δωρεάν. Τα πλήρη τιμολόγια των υπηρεσιών του πακέτου υπάρχουν στη διεύθυνση http://otetv.ote.gr/portal/page/portal/OTETV/pricelist/housingPackets

Όπως θα δείτε, οι τιμές ξεκινούν από 14,90 ευρώ το μήνα για το φτηνότερο υποπακέτο family pack για τους συνδρομητές τηλεφωνίας/ίντερνετ ΟΤΕ και καταλήγουν στα 27,38 ευρώ το μήνα για το full pack σε μη συνδρομητές ΟΤΕ. Σ' αυτά θα προσθέσετε τα 4 ευρώ το μήνα για τον δέκτη με το σκληρό δίσκο και άλλα 7,90 ευρώ, αν επιθυμείτε και τα ερωτικά κανάλια του πακέτου.

Στη διεύθυνση http://otetv.ote.gr/portal/page/portal/OTETV/Channels/Channels θα βρείτε (πολύ αναλυτικά) τα κανάλια των διαφόρων υποπακέτων.

Τεχνικά

Η συνδρομητική κάρτα σε σύστημα NDS 4 είναι παντρεμένη με τον δέκτη του συνδρομητή και δεν υπάρχει τρόπος να παίξει σε δέκτη της ελεύθερης αγοράς (ούτε καν σε ίδιο δέκτη άλλου συνδρομητή), που σημαίνει ότι αν θέλετε να βλέπετε στο εξοχικό σας, θα πρέπει να μεταφέρετε δέκτη και κάρτα. Τεχνική υποστήριξη στους συνδρομητές, καθώς και οποιαδήποτε πληροφορία ή αλλαγή στο επίπεδο συνδρομής, παρέχεται από το 13888.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
Δορυφόρος μετάδοσης: Eurobird 9A – 9Ε
ΤΡ: 12.111V, 12.149V, 12.226V, 12.265V, 12.380V
Σύστημα κωδικοποίησης: NDS - Videoguard
Ανάλυση εικόνας: 720x576 (κανάλια SD) και 1920x1080 (1080i, κανάλια HD)


INFO
  • Oteshop, Γερμανός

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.