11/02/2013

Δικτυακή υποστήριξη σε κάρτες DVB Κύριο

Πού θα βρείτε λογισμικό υποστήριξης

Γράφτηκε από: Σωτήρης Χατζηστρατής
Παίρνοντας «πάσα» από το τεύχος Απριλίου και την αναφορά σε ιστοσελίδες και φόρα με υποστήριξη λογισμικού σε διάφορους δορυφορικούς δέκτες, θα παρουσιάσουμε σήμερα αντίστοιχες σελίδες και φόρα που ασχολούνται κυρίως με δορυφορικές κάρτες (να σημειώσουμε όμως ότι σε πολλά από τα site που αναφέρθηκαν στο άρθρο του Απριλίου υπάρχουν τμήματα και για κάρτες DVB).
Σε αντίθεση με τους δέκτες, όμως, εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με ανεπίσημη υποστήριξη λογισμικού, η οποία τις περισσότερες φορές προέρχεται από τους ίδιους τους κατασκευαστές των δεκτών. Το λογισμικό που χρησιμοποιείται στις κάρτες είναι απλά προγράμματα τρίτων προγραμματιστών, όπως τέτοια προγράμματα υπάρχουν για δεκάδες άλλες εφαρμογές. Ουσιαστικά δεν χρειάζεται ιδιαίτερη υποστήριξη από τους κατασκευαστές, εκτός από τους – άκρως απαραίτητους – οδηγούς (driver) και ίσως τα διάφορα SDK («Software Development Kit» ή κιτ ανάπτυξης λογισμικού) που τους συνοδεύουν και απευθύνονται προγραμματιστές. Αυτό βέβαια που ισχύει και στις δορυφορικές κάρτες, είναι ότι χωρίς σωστό λογισμικό όσο καλά και να είναι τα χαρακτηριστικά σε hardware επίπεδο δεν φτάνουν!

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η ύπαρξη λογισμικού από τρίτους είναι έτσι κι αλλιώς απαραίτητη, μιας και τα προγράμματα που συνοδεύουν τις κάρτες είναι συνήθως ανεπαρκή, έχοντας μόνο κάποιες πολύ βασικές λειτουργίες και είναι πολλές φορές προβληματικά και στη λειτουργία τους. Το λογισμικό που μπορούμε να βρούμε για τις κάρτες αυτές θα λέγαμε ότι χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες. Καταρχήν τα διάφορα προγράμματα τύπου media player, όπως τα πολύ γνωστά Progdvb, Altdvb, Dvbviewer, κλπ. Στη δεύτερη κατηγορία θα δούμε τα διάφορα plugin που προσθέτουν διάφορες δυνατότητες στα προγράμματα που δεν υπάρχουν εξαρχής. Ένα πασίγνωστο plugin σ’ αυτή την κατηγορία είναι για παράδειγμα το vplug. Στη τρίτη κατηγορία θα βρούμε διάφορους τροποποιημένους driver (περισσότεροι γνωστοί σε όσους έχουν ασχοληθεί είναι οι driver του Marcel Majoor για τη Skystar 2), και αντίστοιχα αρχεία διεπαφής (interface) με τα οποία μπορούν να υποστηριχθούν κάποιες κάρτες σε προγράμματα που κατ αρχήν δεν τις υποστηρίζουν (για παράδειγμα το γνωστό All_BDA.dev, χωρίς το οποίο η Skystar HD2 δεν δουλεύει με το DVBDream).

Θα ξεκινήσουμε την αναφορά μας σε διάφορες ιστοσελίδες που μπορούμε να βρούμε τις επίσημες εκδόσεις γνωστών μας προγραμμάτων. 

Επίσημα site προγραμμάτων και plugin 

www.dvbdream.org & www.dvbdream.org/forum
Στις δύο διευθύνσεις θα βρούμε την βασική σελίδα του DVBDream, με τις πληροφορίες για τις διάφορες εκδόσεις του και τα link για το κατέβασμα, και το επίσημο φόρουμ του αντίστοιχα, όπου υπάρχει και η κύρια υποστήριξη του. 

www.dvbviewer.com, www.dvbviewer.info/forum & http://wiki.dvbviewer.info/index.php/Main_Page
Στις τρεις αυτές διευθύνσεις θα βρούμε την εμπορική σελίδα του DVBViewer, με πληροφορίες για την αγορά του, τις νέες εκδόσεις, και το link για την πρόσβαση στη σελίδα των μελών, τη διεύθυνση του φόρουμ του με πλήθος πληροφοριών, κυρίως στα γερμανικά και αγγλικά, για το πρόγραμμα και τις λειτουργίες του, τα προβλήματα του, νέες εκδόσεις, προτάσεις κλπ. Δεν υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στο φόρουμ για να έχουμε πρόσβαση στα μηνύματα. Στην τρίτη διεύθυνση θα βρούμε τη σελίδα του wiki του (μόνο στα γερμανικά όμως, τουλάχιστον για την ώρα), όπου υπάρχουν κατατοπιστικοί οδηγοί για την λειτουργία του, όπως και την λειτουργία των βοηθητικών προγραμμάτων που το συνοδεύουν (Transedit, DVBServer κλπ.).  

www.fastsatfinder.com
Στο site αυτό μπορούμε να βρούμε και να κατεβάσουμε την δοκιμαστική έκδοση του Fastsatfinder, ενός προγράμματος που μας βοηθάει στην εγκατάσταση του δορυφορικού μας συστήματος με μια κάρτα DVB. Εκτός όμως από αυτό, θα βρούμε και ενημερωμένες εκδόσεις των transponder .ini, απαραίτητων αρχείων με περιεχόμενο τις συχνότητες και τα στοιχεία των transponder, για τη σωστή λειτουργία των DVB προγραμμάτων μας.  

www.dvbcore.com & www.dvbcore.com/board
Η κύρια σελίδα του προγράμματος MyTheatre είναι αρκετά λιτή σε σχεδιασμό. Σ’ αυτήν θα βρούμε βασικές πληροφορίες για το πρόγραμμα, την αγορά του, διάφορα πρόσθετα (addon) και link για το κατέβασμά του. Στην διεύθυνση του φόρουμ υπάρχουν όλες οι πληροφορίες που αφορούν την υποστήριξή του, νέα για τις εκδόσεις του, αναφορές προβλημάτων, προτάσεις κ.ά.  

www.progdvb.com
Στην κύρια σελίδα του ProgDVB μπορούμε να δούμε πληροφορίες για τις διάφορες εκδόσεις, πληροφορίες για το κόστος και τον τρόπο αγοράς της έκδοσης Pro, link για το κατέβασμα και για το φόρουμ του προγράμματος.

www.ritzdvb.com/forum/index.php
Παραθέτουμε απλώς τη σελίδα του φόρουμ του RitzDVB, όπου εκεί θα βρούμε πληροφορίες για το ίδιο το πρόγραμμα (που γενικά δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό ή δημοφιλές), link για το κατέβασμά του και αναφορές σε προβλήματα, χαρακτηριστικά που θέλουμε να προστεθούν κλπ. 

http://skyview.republika.pl/
Μία αρκετά ιδιότυπη περίπτωση ιστοσελίδας είναι αυτή του Skyview. Αποκλειστικά και μόνο στα πολωνικά, χωρίς ιδιαίτερες πληροφορίες για τον τρόπο λειτουργίας του προγράμματος, link σε manual, κλπ. Απλά θα βρούμε τα διάφορα link για τις – συχνές είναι αλήθεια – ανανεώσεις του.

Γενικές σελίδες με λογισμικό 

www.dvbmagic.de
Πολύ καλό γερμανικό site, που εκτός από τα προγράμματα (λήψης DVB, επεξεργασίας βίντεο, διάφορους decoder, βίντεο κλιπάκια HD) που μπορούμε να βρούμε στον download τομέα του έχει παρουσιάσεις και νέα για κάρτες DVB, λογισμικό και νέες εκδόσεις του, εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες για την δορυφορική και όχι μόνο λήψη. Το site έχει και φόρουμ με ελεύθερη πρόσβαση, χωρίς ιδιαίτερα αυξημένη κίνηση όμως.  

www.dvbskystar.com/
Πολύ πλούσιο σε περιεχόμενο site, θα βρούμε όλες τις νέες εκδόσεις διαφόρων προγραμμάτων (γνωστών και αγνώστων πολλές φορές), plugin, driver, σελίδες με οδηγίες για το στήσιμο μοτέρ, προγραμμάτων για download με δορυφορικό internet, αναφορές σε διάφορες γνωστές κάρτες DVB, πληροφορίες για κανάλια και λήψη HDTV. Το site διαθέτει επίσης και φόρουμ, μόνο που είναι στα τσέχικα και απαιτεί εγγραφή για την πρόσβαση στο περιεχόμενό του. 

http://skystar-2.com
Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα είναι τουρκικής προέλευσης και ως εκ τούτου χρησιμοποιεί κατά βάση την τουρκική γλώσσα (και λίγα αγγλικά). Θα βρούμε όμως πολύ καλή ενημέρωση για τα διάφορα προγράμματα, plugin, driver, αλλά και πιο «παράνομα» αρχεία, όπως διάφορα softcam, κλπ. Ακόμα λίγες πληροφορίες για συγκεκριμένες κάρτες DVB, όπως και οδηγίες εγκατάστασης για κάρτες και προγράμματα (όλα στα τουρκικά όμως). 

www.skystar.org
Επίσης τουρκικής προέλευσης (και ορισμός αυτό που θα λέγαμε «σκοτεινή», και κυριολεκτικά!) ιστοσελίδα. Θα βρούμε άφθονα προγράμματα λήψης, plugin, οδηγούς καρτών, λογισμικό για δορυφορικό internet, πληροφορίες για card sharing και τα αντίστοιχα plugin. Η συγκεκριμένη σελίδα είναι στα αγγλικά, οπότε δεν υπάρχει και ιδιαίτερο πρόβλημα κατανόησης. 

www.scaistar.com
Από τις καλύτερες σελίδες σε θέματα ενημέρωσης, οδηγών, προσφοράς προγραμμάτων, plugin, η ιταλική αυτή σελίδα αξίζει να μπει στα αγαπημένα μας. Όλο το περιεχόμενο είναι στα ιταλικά, προσφέρονται όμως κουμπιά για αυτόματη μετάφραση μέσω google στα αγγλικά, γαλλικά (ή και ρωσικά). Το site διαθέτει επίσης φόρουμ με ελεύθερη πρόσβαση στο περιεχόμενο των μηνυμάτων του. 

http://sky4all.altervista.org/html/
Ένας ακόμα ιστότοπος από την Ιταλία, ο οποίος όμως χρησιμοποιεί τα αγγλικά ως κύρια γλώσσα. Δεν υπάρχει τόσο συχνή ενημέρωση για νέο λογισμικό και απαιτεί εγγραφή όχι μόνο για την πρόσβαση στο φόρουμ του, αλλά ακόμα και για το κατέβασμα των προγραμμάτων. Θα βρούμε όμως έναν αριθμό από οδηγούς για διάφορα θέματα (κυρίως εγκατάστασης και ρύθμισης διαφόρων προγραμμάτων, όπως Progdvb, DVBViewer), κυρίως στα ιταλικά αλλά και μερικούς στα αγγλικά.  

http://users.teol.net/~m.karapetrovic/programi%20index.html
Μικρό και λιτό site από την Βοσνία, στο οποίο θα βρούμε αρκετά προγράμματα, driver, όχι πάντα στην τελευταία τους έκδοση όμως. Χρήσιμο ίσως ακριβώς γι αυτό το λόγο, στην περίπτωση δηλαδή που ψάχνουμε κάποια παλαιότερη έκδοση ενός προγράμματος.

Forum  

http://dvbn.happysat.org/
Ένα από τα σπουδαιότερα φόρα όσον αφορά το λογισμικό για δορυφορικές κάρτες είναι το DVBN. Ιδρύθηκε αρχές του 2002 και από τότε έχει καταφέρει να έχει πάνω από 13.500 μέλη (από τα οποία όμως μικρό μέρος είναι πραγματικά ενεργό)! Σ’ αυτό θα βρούμε υπο-τμήματα για τα περισσότερα προγράμματα και plugin που χρησιμοποιούμε στις κάρτες DVB. Συχνότατα σ’ αυτό το φόρουμ θα γίνει η πρώτη παρουσίαση ενός νέου προγράμματος, plugin ή θα γίνει αναφορά σε μία νέα έκδοσή του, αφού συμμετέχουν πάρα πολλοί από τους δημιουργούς αυτών των προγραμμάτων. Υπάρχουν υποκατηγορίες για προγράμματα που λειτουργούν σε Windows, Linux, υποκατηγορίες για τα διάφορα plugin, card sharing (χωρίς αναφορές σε server όμως, απλά πληροφορίες για την λειτουργία των διάφορων plugin), κατηγορίες για τις ίδιες τις κάρτες DVB, για δορυφορικό internet, κάτοπτρα, HDTV, ανάπτυξη λογισμικού, γενικότερες πληροφορίες για τη δορυφορική λήψη. Συστήνεται ανεπιφύλακτα, ειδικά σε όσους ασχολούνται για πρώτη φορά με τις δορυφορικές κάρτες. Για την συμμετοχή στο φόρουμ είναι απαραίτητη η εγγραφή. 

www.dvbcube.org
Γερμανικό φόρουμ, στο οποίο θα βρούμε αρκετούς από τους υπεύθυνους και του DVBN, (κυρίως τον διαχειριστή Silencer). Αν και ασχολείται κυρίως με τις κάρτες DVB και τα διάφορα προγράμματα (όχι όμως με διάφορα plugin, όπως το vplug) θα βρούμε αναφορές για δορυφορικό internet, προγράμματα για επεξεργασία και αναπαραγωγή DVD, Xvid, Divx, H.264, παιχνίδια, ασφάλεια (firewall, antivirus) και γενικότερο software για υπολογιστές. Αρκετά καλό φόρουμ, αρκεί να καταλαβαίνουμε γερμανικά! 

http://viaccessfree.biz/forum/index.php
Στο ρωσικό αυτό forum (του οποίου το όνομα είναι άκρως παραπλανητικό!) θα βρούμε πλούσια αναφορά σε κάρτες DVB, προγράμματα, plugin, λήψη δορυφορικού internet (πράγμα που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους Ρώσους). Υπάρχουν και τμήματα για άλλους δέκτες, αλλά αυτό για τις κάρτες DVB είναι από τα πιο σημαντικά. Η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι φυσικά η ρωσική, αλλά κάλλιστα μπορούμε να καταλάβουμε τι περίπου αναφέρεται στα διάφορα μηνύματα, χρησιμοποιώντας την αυτόματη μετάφραση του Google. 

www.forum.alyno.ru/phpBB2/index.php
Άλλο ένα ρωσικό φόρουμ, στο οποίο θα βρούμε κυρίως αναφορές και προγράμματα DVB για λήψη δορυφορικού internet. 

Διάφορα site
Εδώ θα κάνουμε μία απλή αναφορά στις διευθύνσεις ορισμένων site που θα βρούμε διάφορα σπάνια προγράμματα που αφορούν γενικά τη δορυφορική λήψη με κάρτες DVB, driver, τροποποιήσεις σε κάρτες κλπ. 

http://www.dvbstreamexplorer.com/
http://www.gs.ru/si/DVBsoft.html
http://ngine.com.ru/progs.php
http://www.arachnoid.com/satfinder/
http://www.srebrenik.net/programi/
http://bxs.no.sapo.pt/
http://www.dvbportal.de/
http://www.skygrabber.com/en/index.php 

Τελειώνοντας να πούμε ότι ελπίζουμε τα site που αναφέρθηκαν να βοηθήσουν όσους θέλουν να ασχοληθούν περισσότερο με τα δορυφορικά προγράμματα για κάρτες DVB και να ψάξουν ακόμα περισσότερο στις διάφορες μηχανές αναζήτησης του διαδικτύου, αφού δεν είναι παρά ένας μικρός αριθμός μόνο από όσα πραγματικά υπάρχουν.
Κατηγορία PC TV

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.