Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 958

20/01/2011

Συνέντευξη από τον akai=takis

Γράφτηκε από: Νίκος Δρικάκης
Στο τεύχος αυτού του μήνα θα γνωρίσουμε τον Τάκη, ο οποίος είναι «βετεράνος» της δορυφορικής, και μέσα από τα λόγια του μπορούμε να «ταξιδέψουμε» στα δύσκολα αναλογικά χρόνια της δεκαετίας του ’80. Ο Τάκης όμως παραμένει μέχρι και σήμερα, ανήσυχος και ενημερωμένος, παρακολουθώντας από κοντά όλες τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις.

Τάκη, πες μερικά πράγματα να σε γνωρίσουμε καλύτερα

Κατ’ αρχάς σας ευχαριστώ για την πρόσκληση να με φιλοξενήσετε στις σελίδες του περιοδικού σας. Μένω στα περίχωρα της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στο δυτικό τομέα της πόλης. Ξεκίνησα να παρακολουθώ τα πράγματα από το 1982 με αφορμή μια έκθεση που είχε γίνει τότε στην πόλη μας, αλλά λόγω άλλων προτεραιοτήτων ενεργά ξεκίνησα το 1990. Στο μεσοδιάστημα όμως δεν έπαψα ποτέ να ενημερώνομαι και να παρακολουθώ, κυρίως μέσω περιοδικών, ελληνικών και ξένων της εποχής, όλες τις εξελίξεις. Υπήρχε τότε ο δορυφόρος στις 60 μοίρες ανατολικά που είχε τα κανάλια του Μπερλουσκόνι, το RTL, το Sat1, και μερικά ακόμη, έτσι μου μπήκε το μικρόβιο και… γέμισε η ταράτσα με πιάτα.

 

Περίγραψε μας την εγκατάστασή σου και την εξέλιξή της

Αρχικά ξεκίνησα με ένα 80άρι κάτοπτρο το οποίο υπάρχει μέχρι και σήμερα, είκοσι χρόνια μετά, και είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Σταδιακά με την πάροδο των χρόνων άρχισα να προσθέτω και νέα κάτοπτρα για να καλύψω τις ανάγκες μου. Σήμερα διαθέτω πέρα από το 80αρι, ακόμη ένα κάτοπτρο 1.10m, δύο κάτοπτρα 1.20m, ένα παραβολικό Mabo 1.80M το οποίο κινώ με το positioner Superjack V-Box ll και τελευταία προσέθεσα στη συλλογή και ένα Torroidal T-90 με 15 LNB. Όλα έχουν τοποθετηθεί και ρυθμιστεί από εμένα μετά από πολλές ώρες ενασχόλησης στην ταράτσα με συμμάχους μια μικρή τηλεορασούλα και τον Humax 5400, ενώ τελευταία αγόρασα και το πεδιόμετρο Sembox DSM-2009. Τον κύριο όγκο διαχείρισης των LNB έχει ο 16αρης διακόπτης της EMP Centauri που έχω στο Τ-90, ενώ έχω κατεβάσει και τρείς ακόμα καθόδους και ανάλογα του τι θέλω να δω και σε ποιόν δορυφόρο, συνδέω αντίστοιχα. Το τόξο λήψης μου εκτείνεται από τις 93.5Ε έως τις 30W. Δυστυχώς μια πολυκατοικία με εμποδίζει να φτάσω ανατολικότερα στις 100.5E, όπως ο φίλος μου ο Halkidonas.

 

Δέκτες που έχουν περάσει από τα χέρια σου;

Από δέκτες ξεκίνησα με έναν αναλογικό κινέζικο δέκτη, πέρασα σε ένα Radix με positioner για να μπορώ να κινώ το κάτοπτρο και αργότερα αγόρασα ακόμα έναν δέκτη που δε συγκρατώ το όνομά του, αλλά είχε δυνατότητα Low Threshold και με ένα κουμπί βελτίωνε οριακές λήψεις. Μετά αγόρασα τον Humax 4100 με τα δύο slot, μετά τον 5400 και στη συνέχεια τους Dreambox 7000, Commander 6000, Silvercrest με 2CI, Yu-Μa-Τu Combo και τελευταία απέκτησα και τους HD δέκτες AZBox Elite, Ferguson 8800, έναν Gran prix 820 ci combo που αγόρασα από τα Aldi και κάνω λήψη των επίγειων ψηφιακών, ενώ τελευταίο μου απόκτημα είναι ο Amiko Alien 8900 HD, ο οποίος είναι Linux και έχει πολλές δυνατότητες.

 

Κάνεις λήψη C band;

Ναι, τοποθετώ ανάλογα τη διάθεση και ένα LNB μπάντας C στο 1.80 κάτοπτρο και λαμβάνω αρκετά κανάλια. Τα κανάλια της μπάντας C έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί παρουσιάζουν άλλες κουλτούρες και έθιμα λαών και με τον τρόπο αυτό ταξιδεύεις μέσω της τηλεόρασης χιλιάδες μίλια μακριά. Προσωπικά δεν θα έλεγα ότι παρακολουθώ πολύ δορυφορικά προγράμματα, αλλά έτσι και αναφέρει κανείς λήψη σε κάποιο forum για κάποιο κανάλι η transponder “τρελαίνομαι” και θέλω να το πιάσω και εγώ πάση θυσία (γέλια). Αν το κατεβάζει κάποιος θέλω να το κατεβάσω και εγώ!

 

Αγαπημένοι δορυφόροι;

Είναι τέσσερις, στις 42Ε, 26Ε, 19.2Ε, 7Ε επειδή έχουν πολλά και ενδιαφέροντα ελεύθερα προγράμματα που καλύπτουν όλα τα γούστα. Πιστεύω πως αν έχεις όρεξη και κινητό κάτοπτρο μπορείς να βλέπεις σχεδόν τα πάντα χωρίς συνδρομές.

 

Είσαι συνδρομητής σε κάποιο πακέτο;

Αυτή τη στιγμή όχι, παλιότερα όμως ήμουν σε τέσσερα πακέτα. Στο γερμανικό Premiere (Sky Deutschland), μετά όταν έχασε την Bundesliga πήγα στο Arena, ενώ για 2-3 χρόνια ήμουν συνδρομητής και στο αλβανικό DigitAlb. Για ένα διάστημα υπήρξα και συνδρομητής στη Nova,  αλλά δεν έμεινα ικανοποιημένος από την εξυπηρέτηση τους και τους αποχαιρέτησα. Είχα τότε τον Ηumax και είχα πολλά προβλήματα με την κάρτα που έκλεινε συνέχεια και αναγκαζόμουν να κάνω τηλεφωνήματα επί τηλεφωνημάτων για να καταφέρω να την ανοίξω. Επίσης, θα ήθελα τα θεματικά πακέτα της να είχαν μια πιο λογική τιμή στα πρότυπα των ξένων παρόχων. Τα 52 ευρώ το μήνα μόνο για το πακέτο αθλητικών ή ταινιών που ζητάνε, και γι αυτά που προσφέρουν, νομίζω πως είναι υπερβολικά. Θα περίμενα μια κίνηση από την πλευρά τους για να διευκολύνουν λίγο τον κόσμο που αυτές τις εποχές ζορίζεται, προσφέροντας πιο λογικές και προσιτές τιμές.

 

Σχετικά με την αναμενόμενη πλατφόρμα του ΟΤΕ;

Αν τιμολογιακά βγει σε λογικές τιμές, γιατί όχι; Λογικά θα δίνει στην αρχή και το δέκτη δώρο, οπότε είμαι θετικός. Το επικείμενο πάντρεμα κάρτα-δέκτη εμένα δε με τρομάζει, γιατί η εγκατάσταση μου, λόγω των πολλών καθόδων που έχω, μπορεί να το διαχειριστεί. Απλά θα προστεθεί ακόμη ένας δέκτης πάνω στο ράφι μου.

 

Σχεδιάζεις κάποια μελλοντική αλλαγή στην εγκατάστασή σου;

Έχω βάλει στο μάτι ένα τρίμετρο κάτοπτρο, αλλά με κολλάει λίγο το γεγονός πως θα πρέπει να μετακινήσω τη βάση του 1.80 πιο πίσω, γιατί δε με παίρνει ο χώρος. Το απωθημένο μου είναι να πιάσω τις δύσκολες σκανδιναβικές δέσμες, αλλά και τον «μισητό» Astra 2D. Αν δεν «κάτσει» το τρίμετρο θα πάω σε μάλλον σε κάτι μικρότερο, στα 2.40m.

 

Σχεδιάζεις κάποια επέμβαση στο Μabo 1.80;

Σκέφτομαι με τη βοήθεια ενός φίλου με σχετική εμπειρία, να αγοράσουμε φύλλα αλουμινίου και με την κατάλληλη επεξεργασία να τα κουρμπάρουμε και με περτσίνια να τα προσθέσουμε στο Mabo, με στόχο να μετατραπεί σε 2.10μ η 2,20μ. Φιλόδοξο μεν, μα αν πετύχει, θα έχουμε καταφέρει με μικρό κόστος να μεγαλώσουμε σημαντικά τη διάμετρο του κατόπτρου. Φυσικά θα σας στείλω όταν γίνει, και φωτογραφικό υλικό από την προσπάθεια.

 

Κάποια χαρακτηριστική στιγμή στην ταράτσα που θυμάσαι;

Θυμάμαι μια φορά πως έκλεισα οκτάωρο στην ταράτσα χωρίς να το καταλάβω, και όταν σκοτείνιασε μόνο συνειδητοποίησα έκπληκτος πως είχαν περάσει τόσες ώρες. Αν έχω καφέ και ησυχία δε θέλω τίποτε άλλο. Επίσης πολύ καλά ήταν όταν με είχαν επισκεφθεί και φίλοι με κοινά ενδιαφέροντα (AlexT, Λ. Χατζησάββας) και περάσαμε ώρες στην ταράτσα με τα όργανα για δοκιμές και μετρήσεις.

 

Από πού προμηθεύεσαι τα υλικά σου;

Έχει αρκετά μαγαζιά στην πόλη μας, αλλά προσωπικά έχω ξεχωρίσει 2-3 από αυτά και πραγματοποιώ τις αγορές μου από εκεί. Ξέρω τα παιδιά που δουλεύουν εκεί, πίνουμε καφεδάκι και συζητάμε για ότι καινούριο κυκλοφορεί.

 

Τι θυμάσαι από την εποχή που ξεκίνησες;

Ωραίες εποχές αλλά δύσκολες! Η πρόσβαση στην ενημέρωση ήταν περιορισμένη αφού το Internet ήταν άγνωστο για μας, και κυριολεκτικά ρουφάγαμε τα περιοδικά της εποχής, όπως το γαλλικό «Telesatellite», το γερμανικό «Infosat», το ελληνικό που έβγαζε ο Κ. Καββαθάς που δεν θυμάμαι τον τίτλο, αλλά και το «Βιντεοκάμερα» που είχε μια στήλη με δορυφορικά. Αυτά μας έδιναν διάφορες πληροφορίες π.χ. για κάποια κανάλια που άνοιγαν και ανεβαίναμε στις ταράτσες για να τα κατεβάσουμε. Έμμεση αφορμή για να βάλω internet έγινε χωρίς να το ξέρει, ο διευθυντής σύνταξης σας, ο κος Δημητριάδης, ο οποίος τότε μέσω του «Βιντεοκάμερα» έκανε αναφορές σε συναντήσεις δορυφορομανών που διοργάνωνε το Satleo forum. Το περιοδικό όμως αργούσε, και όταν έφτανε στα χέρια μου, οι συναντήσεις είχαν ήδη γίνει και τις είχα χάσει!

 

Πώς σου φαίνεται το νέο μας portal, www.digitaltvinfo.gr;

Έχει γίνει πολύ καλή δουλειά, αλλά χρειάζεται προσπάθεια ακόμα κυρίως στο κομμάτι του forum. To portal είναι πολύ καλό, με όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη δορυφορική σκηνή και μπαίνω καθημερινά για να ενημερώνομαι. Συνεχίστε δυνατά!

 

Αν σου έδιναν μια συσκευή με την οποία θα έβλεπες τα κανάλια και δε θα χρειαζόταν να ξανανέβεις στην ταράτσα, τι θα έκανες;

Κρατήστε την (γέλια)! Δεν υπάρχει περίπτωση! Εγώ δεν είμαι του καναπέ, αν δεν ανέβω στην ταράτσα να κάνω τις πατέντες μου και να παιδευτώ με τις ώρες δεν το ευχαριστιέμαι.

 

Σε ευχαριστούμε πολύ Τάκη!

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.