Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Τα νέα της Mistral – Ενισχυτές γραμμής: Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση
![6.miniline 23db3813](/wp-content/themes/yootheme/cache/23/6.miniline-23db3813.jpeg)
Αρχικά θα πρέπει να διαχωρίσουμε τους ενισχυτές γραμμής από τους ενισχυτές κεντρικής κεραίας. Οι ενισχυτές γραμμής διαφέρουν από τους ενισχυτές κεντρικής κεραίας στο ότι δεν διαθέτουν φίλτρα εισόδου για διαχωρισμό των περιοχών των συχνοτήτων λήψης. Έτσι διαθέτουν μία είσοδο η οποία καλύπτει όλο το φάσμα από 0 έως 700 MHz (κάποιοι ίσως και περισσότερο έως και 800 MHz). Σε αυτό όλο το φάσμα υπάρχουν πάρα πολλά σήματα προερχόμενα από παντού.
Έτσι, λοιπόν, έχουμε σήματα από τα FM, από τηλεπικοινωνίες στα VHF, από το ψηφιακό ραδιόφωνο DAB, από το Tetra, καθώς και από τηλεόραση και τηλέφωνα. Όλα αυτά επιβαρύνουν τον ενισχυτή γραμμής, την είσοδο του οποίου θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε με ένα μεγάλο χωνί.
Ο τεχνικός συνδέοντας μία κεραία τηλεόρασης UHF στην είσοδο του ενισχυτή νομίζει ότι η κεραία δίνει μόνο τα κανάλια της τηλεόρασης, κάτι που φυσικά είναι λάθος. Κύρια αιτία είναι η στάθμη των ραδιοφωνικών σταθμών FM όπως επικρατεί τώρα στην Αττική, η οποία είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή της τηλεόρασης. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι ο ενισχυτής γραμμής να υπεροδηγείται κυρίως από τα FM με αποτέλεσμα τις γνωστές παρενέργειες στην εικόνα της τηλεόρασης.
Αυτά τα προβλήματα δεν τα έχει ένας ενισχυτής κεντρικής κεραίας διότι έχει φίλτρα επιλογής καναλιών σε κάθε είσοδο. Έχει όμως και ένα μειονέκτημα ότι η παρουσία φίλτρων σε κάθε είσοδο μειώνει την ευαισθησία του ενισχυτή λόγω των απωλειών διέλευσης του σήματος.
![6.L269 11](https://digitaltvinfo.gr/wp-content/uploads/2023/11/6.L269_11.jpg)
![6.MiniLine 2](https://digitaltvinfo.gr/wp-content/uploads/2023/11/6.MiniLine_2.jpg)
Εγκατάσταση: Δεν θα πρέπει να μπλέκουμε την έννοια της ενίσχυσης, με την βελτίωση της ποιότητας της εικόνας. Ο ενισχυτής ενισχύει το σήμα της τηλεόρασης αλλά και τον εξωγενή θόρυβο το ίδιο. Είναι σαν να μεγενθύνουμε μια εικόνα μεγέθους γραμματοσήμου σε διαστάσεις αφίσας. Ότι ατέλειες έχει η μικρή εικόνα, τις ίδιες θα έχει και η αφίσα.
Όταν ένας ενισχυτής γραμμής τοποθετηθεί κοντά στην τηλεόραση, για να βελτιώσει τα παγώματα της εικόνας θα πρέπει :
1. Nα εξασφαλισθεί ότι τα παγώματα οφείλονται στο ασθενές σήμα και όχι στο κακής ποιότητας σήμα π.χ. λόγω παρεμβολών.
2. Για να υπάρχουν λιγότερα ή και καθόλου παγώματα της εικόνας, θα πρέπει ο ενισχυτής γραμμής να έχει λιγότερο ενδογενή θόρυβο από αυτόν της τηλεόρασης, δηλαδή να είναι ενισχυτής χαμηλού θορύβου.
Ένας ενισχυτής καλής ποιότητας χαμηλού θορύβου, με το κατάλληλο διάγραμμα ενίσχυσης θα μπορέσει να αναγνωρίσει περισσότερες χαμένες πληροφορίες από το ασθενές ψηφιακό σήμα, σε σχέση με την ικανότητα μιας τηλεόρασης.
Συμπέρασμα: Οι ενισχυτές γραμμής είναι πάντα πιο ευαίσθητοι από του ενισχυτές κεντρικής κεραίας και από τις τηλεοράσεις, αλλά υπάρχει κίνδυνος από τα ανεπιθύμητα σήματα, εκτός του τηλεοπτικού φάσματος. Στις εικόνες βλέπουμε δύο ενισχυτές γραμμής τον Mini Line στα 20dB για μία ή δύο τηλεοράσεις, ο οποίος δεν χρειάζεται ρύθμιση, και τον L269 στα 30dB για περισσότερες, ο οποίος διαθέτει και ρυθμιστικό ενίσχυσης. Και οι δύο ενισχυτές είναι χαμηλού θορύβου και έχουν την ίδια ευαισθησία. Στο κάτω μέρος της εικόνας φαίνεται και το διάγραμμα απόκρισης του κάθε ενισχυτή σε όλο το φάσμα από 0 έως 1000 MHz. Αυτή η κλίση του διαγράμματος με υπερενίσχυση στα υψηλά και χαμηλή ενίσχυση στα χαμηλά κανάλια, κάνει ισοστάθμιση των απωλειών του ομοαξονικού καλωδίου της εγκατάστασης. Όλοι οι ενισχυτές γραμμής έχουν και διέλευση 0 – 30 MHz για τηλεχειρισμούς.
Mistral, τηλ.: 210-6047940.