Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στην Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 13 Φεβρουαρίου, το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει ένα αφιέρωμα εστιάζοντας στο παρελθόν, το παρόν, αλλά και στο δυναμικό μέλλον του μέσου με τίτλο «Ραδιόφωνο: ένας αιώνας ενημέρωσης, ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης».
Πρόκειται για ένα τεκμήριο με σπάνιο υλικό από την ιστορία των ραδιοφωνικών σίριαλ, τα οποία αποτελούσαν ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο στη σχέση του ραδιοφώνου με το κοινό του.
Ειδικά τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 αισθηματικές ή περιπετειώδεις εκπομπές σε καθημερινές συνέχειες, που χαρακτηριστικά ονομάστηκαν «σαπουνόπερες», γνώρισαν μεγάλη ακροαματικότητα και τα πρόσωπα των ηρώων και ηρωίδων ειδωλοποιήθηκαν.
Οι ραδιοφωνικές σειρές «Πικρή, μικρή μου αγάπη» με πρωταγωνιστές τον Στέφανο Ληναίο και την Έλλη Φωτίου, «Η οικογένεια Παπαδοπούλου», «Μοιραία συνάντηση», «Αργά το βράδυ», «Τα νύχια της Γκεστάπο» και πολλές άλλες σημείωσαν τεράστια επιτυχία.
Δείτε το αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στο ert.gr και στην ιστοσελίδα https://www.ert.gr/ert-arxeio/pagkosmia-imera-radiofonoy-13-fevroyarioy-6/
Εκπομπή: «Έρευνα»
Επεισόδιο: «Τα ραδιοφωνικά σίριαλ»
Δημοσιογραφική εκπομπή με θέματα από την ελληνική πραγματικότητα, που μεταδιδόταν από την ΕΡΤ τις δεκαετίες ’70 και ‘80. Θέμα της συγκεκριμένης εκπομπής είναι τα ραδιοφωνικά σίριαλ: πώς παράγονται και τι προσφέρουν στον ακροατή; Προάγουν ή όχι το πολιτιστικό επίπεδο; Στην εκπομπή μιλούν δημοσιογράφοι, ηθοποιοί, συγγραφείς και λογοτέχνες που ασχολούνται με το μέσο του ραδιοφώνου. Μεταδίδονται συνεντεύξεις από έρευνα του κοινού που ακούει ραδιοφωνικά σίριαλ. Η έρευνα έγινε με αφορμή την ακροαματικότητα της εκπομπής με τίτλο «Η μεγάλη νύχτα».
Δημιουργοί που καθιερώθηκαν μέσα από γνωστές επιτυχημένες ραδιοφωνικές σειρές της δεκαετίας του ’60 όπως ο Βαγγέλης Γκούφας, ο σεναριογράφος των κλασικών σήριαλ «Οικογένεια Παπαδόπουλου», «Πικρή μικρή μου αγάπη» και ο Γιάννης Φίλιππας, δημιουργός των επιτυχιών «Μοιραία συνάντηση», «Ιστορίες στα χρόνια της κατοχής» «Οι κληρονόμοι» και «Αργά το βράδυ», μιλούν για τη δομή των ραδιοφωνικών σήριαλ, τις διαφορές τους από τα τηλεοπτικά σήριαλ, τη χρονική τους διάρκεια, τα θέματά τους, τους ήρωες και την επίδραση τους στο κοινό.
Ο Αλέξης Τριανταφύλλου, παραγωγός επιτυχημένων ραδιοφωνικών σήριαλ, περιγράφει πώς παράγεται ένα ραδιοφωνικό σήριαλ και πώς επιτυγχάνεται η μεγάλη ακροαματικότητα. Μιλούν επίσης, ηθοποιοί των ραδιοφωνικών σειρών όπως οι Στέφανος Ληναίος, Γιώργος Τζώρτζης, Κώστας Καρράς και Μπέττυ Αρβανίτη αναπτύσσοντας τον προβληματισμό σχετικά με το επίπεδο των ραδιοφωνικών σήριαλ, την εκλαΐκευση των κειμένων και την ευθύνη του συγγραφέα.
Στη διάρκεια της εκπομπής ακούμε ηχητικό αρχείο από το μυθιστόρημα «Η μεγάλη νύχτα» που μεταδιδόταν σε συνέχειες από το ραδιόφωνο της ΥΕΝΕΔ, ενώ παρακολουθούμε, τους ηθοποιούς Μπέτυ Βαλάση, Πόπη Λάζου, Κατερίνα Μπούρλου και Νίκο Λυκομήτρο την ώρα της ηχογράφησης ραδιοφωνικού σήριαλ στο στούντιο, οι οποίοι στην εκπομπή σχολιάζουν τη συμμετοχή τους σε αυτό.
Έτος παραγωγής: 1978
Σκηνοθεσία: Ντίνος Μαυροειδής
Παραγωγός: Δημήτρης Ποντίκας
Ημερομηνία πρώτης προβολής: 28 Δεκεμβρίου 1978