ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
«Από το Χωράφι στο Ράφι»: Πράσο

Η σειρά ημίωρων εκπομπών, παραγωγής ΕΡΤ 2024-2025, «Από το Χωράφι στο Ράφι», που αναδεικνύει τον πρωτογενή τομέα και τον κλάδο της μεταποίησης προϊόντων της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, πάντα στην ΕΡΤ3, σε νέα ημέρα και ώρα προβολής, την Κυριακή 27 Απριλίου, στις 16:30, συγκεντρώνει και παρουσιάζει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το πράσο.


Η εκπομπή «Από το Χωράφι στο Ράφι» έκανε έρευνα και έμαθε λεπτομέρειες για το πράσο. Στη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης και στο Αγγελοχώρι Ημαθίας, το «Από το Χωράφι στο Ράφι» επισκέπτεται φυτώρια κηπευτικών και μαθαίνει τί ισχύει με τις ποικιλίες και τα υβρίδια και από πού τα προμηθεύονται οι Έλληνες παραγωγοί, πώς γίνεται η ανάπτυξη του πολλαπλασιαστικού υλικού, σε τί συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας και σε τί χώμα. Η εκπομπή μας ενημερώνει επίσης για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της αξιοποίησης των φυτωρίων για την παραγωγή σπορόφυτων, έναντι της απευθείας σποράς του σπόρου στο χωράφι από τους παραγωγούς.

Επόμενος σταθμός, στη Δωροθέα της Πέλλας, ένα χωριό που έχει συνδέσει τη φήμη του με την καλλιέργεια του πράσου. Εκεί παραγωγοί εξηγούν την προέλευση της τοπικής ποικιλίας, αλλά και τον τρόπο διαιώνισής της. Βλέπουμε στην πράξη πώς παράγεται ο σπόρος και πώς γίνεται η σπορά στα σπορεία. Η εκπομπή μετέχει στη συγκομιδή, στον καθαρισμό και στο πλύσιμο των πράσων στα νερά του τοπικού ποταμού.
Πριν από την αναχώρηση των πράσων για το ταξίδι τους προς τη λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης και από εκεί προς το τραπέζι των καταναλωτών, μαθαίνουμε από ειδικούς επιστήμονες για τη διατροφική αξία τους καθώς και τρόπους να τα συντηρήσουμε.
Έρευνα-παρουσίαση: Λεωνίδας Λιάμης
Σκηνοθεσία: Βούλα Κωστάκη
Επιμέλεια παραγωγής: Αργύρης Δούμπλατζης
Μοντάζ: Σοφία Μπαμπάμη
Εικονοληψία: Ανδρέας Κοτσίρης
Ήχος: Γιάννης Τσιτιρίδης