Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου: Η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου στα μουσικά ραδιόφωνα της ΕΡΤ
Η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου καθιερώθηκε με απόφαση της UNESCO στις 13 Φεβρουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία το 1946 τέθηκε σε λειτουργία το ραδιόφωνο του ΟΗΕ.
Τη Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2023 τα μουσικά ραδιόφωνα της ΕΡΤ σάς καλούν να γιορτάσετε μαζί τους.
Τι θα ακούσουμε τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023
Στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7
10:00-12:00: «Μήπως το ραδιόφωνο πεθαίνει;» Το ίδιο ερώτημα είχε τεθεί και όταν ανακαλύφθηκε η τηλεόραση. Τι συμβαίνει τελικά; Καλεσμένη στο στούντιο του Δεύτερου Προγράμματος είναι η Επίκουρη Καθηγήτρια στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Καποδιστριακού, Μαρίνα Ρήγου. Μαζί με τη Μαρία Κοζάκου θα συζητήσουν για το μέλλον του ραδιοφώνου, σε μια χρονική στιγμή όπου οι τεχνολογικές εξελίξεις, οι νέες μορφές στα μέσα ψυχαγωγίας και ενημέρωσης και κυρίως η κυριαρχία της φευγαλέας εικόνας επαναπροσδιορίζουν το σύμπαν του ήχου.
21:00-23:00: Στο πλαίσιο της σειράς νέων θεατρικών παραστάσεων, θα μεταδοθεί το έργο «Η Γυναίκες. Ένα δέντρο στον κάμπο» της Μαρίας Μπαρμπατσάλου σε σκηνοθεσία της ίδιας.
Στη συνέχεια, ο Σιδερής Πρίντεζης επιλέγει τραγούδια και θεατρικά αποσπάσματα από παλιότερες δισκογραφικές εκδόσεις με υλικό από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, αναδεικνύοντας τη σχέση ζωής του θεάτρου με το ραδιόφωνο.
Στο Τρίτο Πρόγραμμα 90.9/95.6
08:00: Ο Γιώργος Φλωράκης ανοίγει το παράθυρο στα «Πρωινά του Τρίτου» μεταδίδοντας μουσικά έργα του Σοπέν, του Ντβόρζακ, του Βιβάλντι κ.α., δεμένα ευφάνταστα με τραγούδια από όλο τον κόσμο, τάνγκο και φλαμένκο, κινηματογραφικά θέματα, παραδοσιακές μελωδίες και διάφορα ακόμη μικρά ευρήματα, που απέκτησαν ιδιαίτερη δημοφιλία, διευρύνοντας αισθητά το ραδιοφωνικό κοινό.
10:00: Ο Πάρις Μέξης και ο Γιώργος Κωνσταντίνου ακολουθούν την «Περιπέτεια της Μελωδίας» και ενώνουν τους ραδιοφωνικούς τους χρόνους σε μια κοινή πρωινή εκπομπή όπου με αφορμή το φετινό θέμα της επετείου «Ραδιόφωνο για την ειρήνη» συζητούν και παρουσιάζουν μουσική για την ευεργετική επίδραση του ραδιοφώνου ακόμη και στις πιο δύσκολες ανθρώπινες στιγμές.
12:30: Στο Studio D της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, παρουσιάζεται η νέα ραδιοφωνική θεατρική παραγωγή του Τρίτου Προγράμματος με το έργο «Ο Λάμπρος» του Διονυσίου Σολωμού με τη συμμετοχή σπουδαστών της Δραματικής Σχολής και των Μουσικών Σπουδών του Ωδείου Αθηνών, εγκαινιάζοντας τη φιλόδοξη συνεργασία της Ελληνικής Ραδιοφωνίας με το Ωδείο Αθηνών.
13:00: Ο Χρίστος Παπαγεωργίου στο πρόγραμμα «Αναζητώντας την Κυρία με τη Στρυχνίνη» μεταδίδει αποφθέγματα καλλιτεχνών, σπάνια ραδιοφωνικά ντοκουμέντα, άρθρα και ιστορικά στοιχεία που δίνουν το στίγμα του ρόλου και της δύναμης του ραδιοφωνικού φαινομένου στην παγκόσμια κλασική μουσική κοινότητα. Κάλλας, Χόροβιτς Ρουμπινστάϊν, Γκούλντ, Χάϊφετς και άλλες μουσικές μορφές, παρουσιάζονται μέσα από το ραδιοφωνικό τους πρόσωπο.
14:00: Ο Θεόδωρος Λούστας ανασύρει από τη «Γωνία του Συλλέκτη» άγνωστες και ανέκδοτες ηχογραφήσεις με τους Γεράσιμο Μηλιαρέση (κιθάρα), Βύρωνα Κολάση (βιολί), Αχιλλέα Κολάση (πιάνο), Αντώνη Δελένδα (τενόρο) κ.α..
19:00: Ο Νίκος Ξανθούλης παρουσιάζει την όπερα του Γιώργου Δούση, «Η Νύχτα της Πλειόνης», σε λιμπρέτο της Έρις Κύργια, βασισμένη στην παραλογή «Τ’ αγαπημένα αδέλφια και η κακή γυναίκα». Η «Νύχτα της Πλειόνης» αποτελεί το πρώτο έργο που ηχογραφείται από την Ελληνική Ραδιοφωνία υπό τον γενικό τίτλο «Ραδιοφωνική Όπερα» εγκαινιάζοντας έναν θεσμό-πρωτοβουλία του καλλιτεχνικού συμβούλου των Μουσικών Συνόλων, Τάσου Ρωσόπουλου.
Συμμετέχουν οι λυρικοί καλλιτέχνες Μαρία Γουγούση, Γιάννης Καλύβας, Κωνσταντίνος Μαυρογένης, καθώς και σολίστ-μέλη της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ:
Φλάουτο: Μελίνα Μακρή
Κλαρινέτο/μπάσο κλαρινέτο: Αγγελος Πολίτης/Χρήστος Γκίνος
Τρομπέτα: Σωτήρης Πέπελας
Τρομπόνι: Γιώργος Κρίμπερης
Κρουστά: Κωνσταντίνος Μποτίνης
Πιάνο/Τσελέστα: Μαρία Παπαπετροπούλου
Α’ βιολί: Μιγκέν Σελμάνι
Β’ Βιολί: Κωνσταντίνος Μπουραντάς
Βιόλα: Ιωάννης Στρατάκης
Βιολοντσέλο: Ρενάτο Ριπο
21:10: Η Αλεξάνδρα Γιαλίνη ανοίγει τον φάκελο «Ε.Β.U. Συναυλίες Δίχως Σύνορα» μεταδίδοντας αποσπάσματα τριών έργων (συγκεκριμένα από το Μόναχο, το Βίλνιους και τη Σόφια) από συναυλίες αρχείου των ευρωπαϊκών ραδιοφωνιών, αφιερωμένες στη συμπλήρωση ενός έτους από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Στο Kosmos 93,6 και 107
20:00: Ο Πέτρος Αδάμ ανασύρει από το αρχείο του παλαιές ταινίες, μπομπίνες και σπάνιο υλικό επιχειρώντας μια ξεχωριστή ραδιοφωνική αναδρομή.
Θα ακούσετε, μεταξύ άλλων, τον Τζέιμς Μπράουν να μιλάει στο ραδιόφωνο επιστρέφοντας από το Ανόι και το Βιετνάμ. Επίσης, τους θρύλους της δημοσιογραφίας Χάουαρντ Κάσελ, Γουόλτερ Κρόνκαϊτ στις πιο σημαντικές στιγμές των δεκαετιών 1960 και 1970, καθώς και αποσπάσματα από τις ραδιοφωνικές εκπομπές του διάσημου Τζον Πιλ. Στο πλαίσιο της αναδρομής, θα απολαύστε επίσης διάσημους τραγουδιστές και συγκροτήματα, όπως οι Jethro Tull, Λιτλ Ρίτσαρντ, Κέρτις Μέιφιλντ, Λονγκ Τζον Μπολντρι, Beatles και Τζάνις Τζόπλιν, να ηχογραφούν τις δικές τους ραδιοφωνικές διαφημίσεις για την προώθηση άλμπουμ.
Το «ταξίδι στον χρόνο» ολοκληρώνεται με την αναμετάδοση ιστορικών γεγονότων από βρετανικά και αμερικανικά ραδιόφωνα, όπως οι θάνατοι των Μπάντι Χόλι, Ελβις Πρίσλεϊ, Μάικλ Τζάκσον και Φρέντι Μέρκιουρι, η δολοφονία του Τζον Λένον, το Live Aid, η Μαντόνα στο στούντιο να ετοιμάζει το σπότ του «Music», ο Τζίμι Χέντριξ να φτιάχνει jingles για το BBC Radio 1, ο πρώτος άνθρωπος στη Σελήνη και η διάσημη εκπομπή του Ορσον Ουέλς για τη δήθεν «εισβολή εξωγήινων».
Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7 | www.deftero.gr
Τρίτο Πρόγραμμα 90.9 & 95.6 | www.trito.gr
Kosmos 93.6 | www.kosmosradio.gr
Ακούστε τα αγαπημένα ραδιόφωνα και στο ERT εcho