DIABASTE DWREAN DIG 176
techmail
SECURITY REPORT 139
anga2023
satpraxis 2022
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

5 Ιουλίου 2012 20:39

Digea: Ψηφιακή μετάβαση – συχνές Ερωτήσεις

admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=file%3Dwp content%252Fuploads%252F2022%252F05%252F42e117e0c4e849ea187baaf6f5afd9f6 XL

A. Γενικές πληροφορίες για την Επίγεια Ψηφιακή Τηλεόραση –

Στοιχεία για την Ελλάδα

Τι είναι η ψηφιακή μετάβαση και η ψηφιακή τηλεόραση;

 • Η Επίγεια Ψηφιακή Τηλεόραση (DVB-T) αποτελεί τη νέα τεχνολογία μετάδοσης σήματος, η οποία σταδιακά αντικαθιστά την παραδοσιακή αναλογική που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

 • Αποτελεί μια απόφαση της Παγκόσμιας Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU) και ισχύει για όλες τις χώρες παγκοσμίως, με καταληκτική χρονιά το 2015

 • Το μεσοδιάστημα της αλλαγής από το αναλογικό στο ψηφιακό σήμα ονομάζεται ψηφιακή μετάβαση.

 • Στην Ελλάδα η μετάβαση αυτή έχει ξεκινήσει από το 2009 και περισσότερο από το 60% του Ελληνικού πληθυσμού παρακολουθεί ήδη ψηφιακά.

 • Μέχρι σήμερα έχουν καλυφθεί ήδη μεγάλες γεωγραφικές περιοχές όπως η Δυτική Ελλάδα, η Ρόδος, η Θράκη, η Θεσσαλία, και μεγάλες πόλεις όπως η Πάτρα και η Θεσσαλονίκη.

 • Βασικά χαρακτηριστικά της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης είναι: κρυστάλλινη εικόνα και ήχος, εξαιρετικά ποιοτικό σήμα, πρόσβαση σε διαδραστικές υπηρεσίες όπως ο ηλεκτρονικός οδηγός προγράμματος (EPG).

 • Για τη λήψη του ψηφιακού σήματος ΔΕΝ απαιτείται συνδρομή – η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση προσφέρεται δωρεάν.

Ποια είναι η Digea και ποιος ο ρόλος της στη μετάβαση;

 • Η Digea είναι η εταιρία που έχει συσταθεί από τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας ALPHA, ALTER, ANTENNA, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV, MEGA, ΣΚΑΪ, STAR και έχει αναλάβει την ψηφιακή εκπομπή των τηλεοπτικών προγραμμάτων τόσο των σταθμών αυτών, καθώς και όποιων άλλων σταθμών επιλέξουν τις υπηρεσίες της.

 • Κύρια δραστηριότητα της εταιρείας είναι η παροχή υπηρεσιών δικτύωσης και πολυπλεξίας (multiplexing), τόσο στους προαναφερόμενους μετόχους, όσο και σε όποιον άλλον εταίρο νομιμοποιείται να εκπέμπει ψηφιακά και επιθυμεί να επιλέξει τις υπηρεσίες της εταιρείας.

 • Η Digea ως ψηφιακός πάροχος δεν έχει εμπορικό σκοπό, καθώς δεν εμπορεύεται αγαθά. Κύριος προσανατολισμός της είναι η παροχή και υποστήριξη της αναγκαίας τεχνικής υποδομής, προκειμένου να ολοκληρωθεί η μετάβαση στην Ελλάδα – άρα με την έννοια αυτή ο ρόλος της μπορεί να χαρακτηριστεί και ως θεσμικός.

Ποιες είναι οι νέες δυνατότητες που φέρνει η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση;

 • Η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση είναι το παρόν και το μέλλον της τηλεόρασης.

 • Οι άμεσες δυνατότητες είναι το εξαιρετικά ποιοτικό σήμα, η άριστη ποιότητα εικόνας και ήχου χωρίς διακοπές, χιόνια και είδωλα και διαδραστικές υπηρεσίες όπως ο ηλεκτρονικός οδηγός προγράμματος.

 • Σε κάθε ψηφιακή μετάβαση απελευθερώνεται φάσμα συχνοτήτων, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκπομπή σήματος υψηλής ευκρίνειας (HD), από τη στιγμή που η πολιτεία προβεί στις κατάλληλες ρυθμίσεις.

Η πορεία της ψηφιακής μετάβασης στην Ελλάδα. Πόσα σημεία έχουν έως τώρα καλυφθεί;

Με την έναρξη της ψηφιακής μετάβασης τον Σεπτέμβριο του 2009, έως και σήμερα, την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση έχουν υποδεχθεί κάτοικοι των περιοχών του Κορινθιακού, της Θεσσαλονίκης, της Αττικής και των περιοχών της Κεντρικής Μακεδονίας, της Θράκης, της Ρόδου, της Θεσσαλίας και της Δυτικής Ελλάδας.

Τα οφέλη της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης απολαμβάνουν ήδη περισσότερο από το 60% του ελληνικού πληθυσμού, με την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση να φθάνει σε απομακρυσμένες ακριτικές περιοχές όπως η Ρόδος και η Θράκη, και σε μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα και η Πάτρα.

Πιο συγκεκριμένα,

 • Το Κέντρο Εκπομπής «Ξυλόκαστρο» καλύπτοντας τον Κορινθιακό Κόλπο

 • Τα Κέντρα Εκπομπής «Χορτιάτης» και «Φιλίππειο» στη Θεσσαλονίκη, καλύπτοντας περιοχές της Θεσσαλονίκης και την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας

 • Τα Κέντρα Εκπομπής «Υμηττός» και «Αίγινα» καλύπτοντας το λεκανοπέδιο της Αττικής, τα Μεσόγεια, τις Δυτικές Ακτές των Κυκλάδων και τις Νότιες Ακτές της Ευβοίας

 • Το Κέντρο Εκπομπής «Πλάκα» στην Αλεξανδρούπολη, καλύπτοντας περιοχές της νοτιοδυτικής Θράκης (νότιο τμήμα του Ν. Έβρου, νότιο τμήμα του Ν. Ροδόπης, νοτιοανατολικό τμήμα της Ξάνθης αλλά και βόρειο τμήμα της Σαμοθράκης, και όλεις όπως την Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή, την Ξάνθη κ.α.)

 • Το Κέντρο Εκπομπής «Monte Smith» στη Ρόδο, καλύπτοντας περιοχές της βορειοδυτικής πλευράς του Ρόδου και ανατολικά της πόλης

 • Το Κέντρο Εκπομπής «Δοβρούτσι» καλύπτει περιοχές των νομών Λαρίσης, Τρικάλων και Καρδίτσας

 • Το Κέντρο Εκπομπής «Ακαρνανικά» καλύπτει τις πόλεις του Αγρινίου, της Πρέβεζας, της Λευκάδας, τμημάτων των πόλεων Ζακύνθου, της Άρτας, και της Πάργας τμημάτων των Ιονίων νήσων, καθώς και περιοχές των νομών Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Πρέβεζας και Αχαΐας

 • Το Κέντρο Εκπομπής «Αρόη» καλύπτει τις πόλεις της Πάτρας, του Μεσολογγίου και της Ναυπάκτου, καθώς και των παράλιων του νότιου τμήματος του νομού Αιτωλοακαρνανίας, μεγάλου τμήματος του νομού Αχαΐας και των βορειοδυτικών παράλιων του νομού Ηλείας

B. Επίγεια Ψηφιακή Τηλεόραση στην Αττική –

Διακοπή αναλογικού σήματος από το Κέντρο Εκπομπής Υμηττός

Τι προβλέπει η νέα ΚΥΑ 26337/675/7.6.2012;

Με βάση την ΚΥΑ 26337/675/7.6.2012, στις 20 Ιουλίου 2012 και ώρα 3:00 το πρωί, θα σταματήσει η εκπομπή αναλογικού σήματος μόνο από το Κέντρο Εκπομπής «Υμηττός», των δημόσιων και ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας που εκπέμπονται ήδη ψηφιακά .

Η ΕΡΤ λόγω της μετάδοσης των Ολυμπιακών Αγώνων θα διακόψει την εκπομπή του αναλογικού σήματος στα κανάλια ΕΤ, ΝΕΤ, ΕΤ3 στις 17 Αυγούστου 2012.

Οι περιοχές που επηρεάζονται είναι το λεκανοπέδιο της Αττικής, τα Μεσόγεια, οι Δυτικές Ακτές των Κυκλάδων και οι Νότιες Ακτές της Ευβοίας.

Τι ισχύει για την Αττική και τι αλλάζει στις 20 Ιουλίου;

 • Η Αττική καλύπτεται από 3 κέντρα εκπομπής: την Αίγινα, την Πάρνηθα και τον Υμηττό.

 • Ήδη από το 2010 εκπέμπεται ψηφιακό σήμα από τα κέντρα εκπομπής Υμηττού και Αίγινας.

 • Στον Υμηττό μέχρι τώρα υπήρχε παράλληλη εκπομπή ψηφιακού και αναλογικού σήματος.

 • Στις 20 Ιουλίου θα διακοπεί η εκπομπή αναλογικού σήματος για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας από το κέντρο εκπομπής του Υμηττού.

 • Η διακοπή του αναλογικού σήματος από τον Υμηττό αφορά άμεσα περίπου 150.000 νοικοκυριά τα οποία δεν θα έχουν την εναλλακτική να δουν αναλογικά από το κέντρο εκπομπής της Πάρνηθας. Γενικότερα, με απόφαση της πολιτείας, θα διακοπεί οριστικά η εκπομπή αναλογικού σήματος από τον Υμηττό, σε δυο φάσεις:

 • Αρχικά στις 20 Ιουλίου θα διακοπεί η εκπομπή αναλογικού σήματος για τα δημόσια και ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας (ALPHA, ANT1, ALTER, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV, MEGA, ΣΚΑΪ, STAR) τα οποία και θα εκπέμπουν πλέον μόνο ψηφιακά από το συγκεκριμένο Κέντρο Εκπομπής

 • Η ΕΡΤ – λόγω της μετάδοσης των Ολυμπιακών Αγώνων – θα διακόψει την εκπομπή του αναλογικού σήματος στα κανάλια ΕΤ, ΝΕΤ, ΕΤ3 στις 17 Αυγούστου 2012

 • Επιπλέον έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες με στόχο να εκπέμψουν άμεσα ψηφιακό σήμα και οι περιφερειακοί σταθμοί της Αττικής, που προς το παρόν εκπέμπουν ψηφιακά αποκλειστικά από το Κέντρο Εκπομπής της Αίγινας με βάση την Κοινή Υπουργική Απόφαση 28348/745/19.06.12 (Φ.Ε.Κ Β υπ’ αριθμόν 2019/20-06-2012).

Γιατί πραγματοποιείται η διακοπή του αναλογικού σήματος από το Κέντρο Εκπομπής Υμηττός σε δύο φάσεις;

Η μετάδοση των Ολυμπιακών Αγώνων είναι η αιτία που η ΕΡΤ θα διακόψει την εκπομπή του αναλογικού σήματος στα κανάλια ΕΤ, ΝΕΤ, ΕΤ3 στις 17 Αυγούστου 2012. Οι υπόλοιποι σταθμοί που εκπέμπονται από την ΕΡΤ (ΒΟΥΛΗ, ΡΙΚ κ.α.) θα διακόψουν κι αυτοί την αναλογική τους εκπομπή στις 20 Ιουλίου.

Γιατί δε θα εκπέμψει ψηφιακά και το Κέντρο Εκπομπής της Πάρνηθας;

Σύμφωνα με όσα ορίζει η ΚΥΑ  21161/2008, η οποία ορίζει την μετάβαση, το κέντρο εκπομπής της Πάρνηθας δεν μετέχει, στη φάση αυτή, στην ψηφιακή μετάβαση. Το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ένταξης του εν λόγω κέντρου εκπομπής στην ψηφιακή μετάβαση δεν έχει ακόμα ορισθεί.

Θα εκπέμψουν και τα Περιφερειακά Κανάλια ψηφιακά από το Κέντρο Εκπομπής «Υμηττός» στις 20 Ιουλίου;

Ήδη από τις 18 Ιουνίου 2010, το ψηφιακό σήμα των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας, εκπέμπεται μέσω του ψηφιακού παρόχου Digea από τα κέντρα εκπομπής του Υμηττού και της Αίγινας, φέρνοντας την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού στην Αττική, σε ένα μεγάλο μέρος της Νοτιοδυτικής Εύβοιας και στις Δυτικές Κυκλάδες. Όσον αφορά τους περιφερειακούς σταθμούς της Αττικής, αυτοί προς το παρόν εκπέμπουν ψηφιακά αποκλειστικά από το Κέντρο Εκπομπής της Αίγινας, ωστόσο σύμφωνα με πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση [28348/745/19.06.12 (Φ.Ε.Κ Β υπ’ αριθμόν 2019/20-06-2012)] έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες με στόχο να εκπέμψουν άμεσα ψηφιακό σήμα και μέσω του Κέντρου Εκπομπής του Υμηττού.

Ποιες είναι οι ενέργειες ενημέρωσης των τηλεθεατών της Αττικής που θα χάσουν το αναλογικό τους σήμα από τον Υμηττό, στις οποίες έχετε προβεί;

 • Με το τηλεοπτικό σποτ που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, όπου η γνωστή και αγαπητή οικογένεια Κλικλίκου εξηγεί στον κόσμο με απλά λόγια τι πρέπει να κάνει ενόψει της μετάβασης.

 • Με την εκτύπωση ειδικού εντύπου το οποίο παρουσιάζει αναλυτικά τους χάρτες με τις περιοχές που επηρεάζονται για να γνωρίζουν όλοι όσους αφορά η μετάβαση αυτή τι πρέπει να κάνουν από το Εθνικό Τυπογραφείο. Η εντυποδιανομή θα γίνει πόρτα – πόρτα, με την ευγενική χορηγία των Ελληνικών Ταχυδρομείων ώστε όλοι να λάβουν το σχετικό έντυπο.

 • Μέσω του ειδικού μηνύματος (crawl) το οποίο βλέπουν στους δέκτες τους όσοι τηλεθεατές επηρεάζονται και εξηγεί αναλυτικά τι πρέπει να κάνουν για να εξακολουθήσουν να λαμβάνουν το σήμα μετά τις 20 Ιουλίου.

 • Μέσω της παροχής πληροφοριών στα ρεπορτάζ των ειδήσεων και της παραχώρησης συνεντεύξεων εκπροσώπων σε εκπομπές με στόχο την ευρύτερη ενημέρωση του τηλεοπτικού κοινού

 • Μέσω της ιστοσελίδας της Digea www.digea.gr, όπου θα υπάρχουν όλες αυτές οι πληροφορίες με έναν εύληπτο τρόπο καθώς κι ένας δυναμικός χάρτης όπου κανείς πλέον θα μπορεί να δει με λεπτομέρειες που ακριβώς υπάρχει το ψηφιακό σήμα και αν το σπίτι του καλύπτεται από αυτή την υπηρεσία.

 • Από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook, Twitter, YouTube) μέσω των οποίων παρέχει πληροφόρηση η Digea.

Γ. Συμβουλές για τους τηλεθεατές

Σε τι ενέργειες μπορούν να προβούν οι τηλεθεατές πριν τις 20 Ιουλίου ώστε να προετοιμαστούν;

Οι τηλεθεατές μπορούν ήδη να εξετάσουν προς τα πού «κοιτάει» η κεραία τους. Αν λαμβάνουν σήμα από την Αίγινα, βλέπουν ήδη ψηφιακά. Αν λαμβάνουν σήμα από την Πάρνηθα, δεν χρειάζεται να κάνουν κάτι, γιατί η Πάρνηθα θα εξακολουθεί να εκπέμπει αναλογικά. Στην περίπτωση που λαμβάνουν σήμα από τον Υμηττό και η τηλεόρασή τους δεν υποστηρίζει την τεχνολογία MPEG4, πρέπει εγκαίρως και οπωσδήποτε πριν τις 20 Ιουλίου να προμηθευτούν έναν αποκωδικοποιητή που υποστηρίζει την τεχνολογία MPEG4 και να τον συνδέσουν με την τηλεόρασή τους (ή να προμηθευτούν νέα τηλεόραση, εφόσον το επιθυμούν).

Στη συνέχεια θα χρειαστεί να επανασυντονίσουν τα κανάλια τους στις ψηφιακές συχνότητες.

Όλα τα παραπάνω μπορούν και καλό είναι να γίνουν όσο πιο νωρίς, καθώς το ψηφιακό σήμα είναι ήδη εδώ και εκπέμπεται από τον Υμηττό!

Αν κάποιος λαμβάνει σήμα από το κέντρο εκπομπής του Υμηττού και «βλέπει» προς το παρόν αναλογικά (επηρεάζεται δηλαδή από το κλείσιμο του αναλογικού σήματος στις 20 Ιουλίου 2012) θα βλέπει ήδη το ενημερωτικό κυλιόμενο μήνυμα (Crawl).

Επίσης, μπορεί να καταλάβει κανείς αν βλέπει ήδη ψηφιακά αν αλλάζοντας τα κανάλια στην τηλεόρασή του λαμβάνει τις πληροφορίες του ηλεκτρονικού οδηγού προγράμματος (EPG) – ποιο κανάλι βλέπει , ποιο πρόγραμμα βλέπει.

Ενώ αν κανείς επιθυμεί να συνεχίσει να βλέπει αναλογικά μπορεί να συμβουλευτεί του χάρτες που υπάρχουν στο www.digea.gr στην ενότητα «Είμαι Ιδιώτης» – «Η ψηφιακή τηλεόραση στην πόλη μου» και αν ανήκει στην περιοχή κοινής κάλυψης των δυο κέντρων εκπομπής Υμηττού και Πάρνηθας, να στρέψει την κεραία του προς το τελευταίο καθώς η Πάρνηθα ανήκει στη δεύτερη φάση της μετάβασης και θα συνεχίσει προς το παρόν να εκπέμπει αναλογικά.

Ποιο είναι το κόστος της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης για τους καταναλωτές;

Δεν υπάρχει κανένα κόστος! Τα ψηφιακά προγράμματα των κρατικών και ιδιωτικών τηλεοπτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας προσφέρονται σε όλους, δωρεάν, χωρίς συνδρομή. Το μόνο κόστος για τους χρήστες που δεν έχουν αποκωδικοποιητή MPEG4 ή δέκτη με ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή MPEG4 είναι η εφάπαξ αγορά αυτού του εξοπλισμού.

Υπάρχουν πολλοί τύποι αποκωδικοποιητών και ποια είναι τα κριτήρια για να επιλέξει ο τηλεθεατής;

Τα βασικά είδη των αποκωδικοποιητών είναι οι Standard Definition και οι High Definition.

Στην περίπτωση που ο τηλεθεατής διαθέτει μία κλασική αναλογική τηλεόραση με λυχνία ή επίπεδη τηλεόραση (LCD/ Πλάσμα) χωρίς ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη MPEG4 και χωρίς θύρα HDMI, τότε αρκεί ένας απλός αποκωδικοποιητής με υποδοχή SCART ή RCA (3 χρώματα-κίτρινο, άσπρο, κόκκινο).

Εάν αντίστοιχα διαθέτει μία επίπεδη τηλεόραση (LCD/ Πλάσμα) χωρίς ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη MPEG4 αλλά με θύρα HDMI, τότε συνίσταται ένας αποκωδικοποιητής με θύρα HDMI για μέγιστη ποιότητα θέασης.

Υπάρχουν και αποκωδικοποιητές που εκπέμπουν το σήμα με υψηλή ευκρίνεια, οι οποίοι διαθέτουν και περισσότερα χαρακτηριστικά.

Θα χρειαστεί ο τηλεθεατής να αγοράσει καινούρια τηλεόραση;

Για τη λήψη του ψηφιακού σήματος σε καμία περίπτωση δεν απαιτείται η αγορά καινούριας τηλεόρασης, καθώς ο τηλεθεατής μπορεί να παρακολουθεί τα ψηφιακά προγράμματα ακόμα και με την παλιά του συσκευή.

Εάν διαθέτει κλασική αναλογική τηλεόραση ή επίπεδη (LCD/ Πλάσμα) τεχνολογίας MPEG2, το μόνο που χρειάζεται για να λάβει το ψηφιακό σήμα είναι να συνδέσει ένα αποκωδικοποιητή τεχνολογίας MPEG4.

Εναλλακτικά, εάν επιθυμεί να αντικαταστήσει την παλιά του τηλεόραση με μία νέας τεχνολογίας, ας βεβαιωθεί ότι διαθέτει ενσωματωμένο ψηφιακό αποκωδικοποιητή με την ένδειξη MPEG4. Τέτοιας τεχνολογίας είναι όσες τηλεοράσεις παράχθηκαν μετά το 2009.

Ένας απλός τρόπος για να διαπιστώσει κανείς αν η τηλεόρασή του διαθέτει αποκωδικοποιητή τεχνολογίας MPEG2 με τον ακόλουθο έλεγχο: όταν ρυθμίζει την τηλεόραση στη λήψη ψηφιακού σήματος, θα μπορεί να ακούει, αλλά όχι να βλέπει τηλεοπτικό πρόγραμμα.

Θα χρειαστεί ο τηλεθεατής να αγοράσει νέα κεραία;

Για την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση δεν απαιτείται αλλαγή ή αγορά νέας «ψηφιακής» κεραίας.

Αντίθετα μπορεί να χρησιμοποιήσει το υφιστάμενο κεραιοσύστημα, είτε είναι η κεντρική κεραία που υπάρχει στην κατοικία / πολυκατοικία, είτε η εσωτερική κεραία του σπιτιού του.

Αυτό που χρειάζεται μόνο η κεραία του να είναι στραμμένη προς το κέντρο εκπομπής απ’ όπου λαμβάνει σήμα.

Είναι εύκολη η συνδεσμολογία;

Η σύνδεση ενός αποκωδικοποιητή είναι πολύ εύκολη, με τον ίδιο τρόπο περίπου που συνδέουμε ένα DVD. Συγκεκριμένα, τα βήματα σύνδεσης είναι αρκετά απλά:

Α) Συνδέετε το καλώδιο της κεραίας στην ειδική υποδοχή του αποκωδικοποιητή

Β) Συνδέετε με ένα καλώδιο μεταφοράς ήχου και εικόνας τύπου SCART ή HDMI ή RCA τον αποκωδικοποιητή με την τηλεόραση

Γ) Βάζετε τον αποκωδικοποιητή στην πρίζα

Δ) Συντονίζετε τον αποκωδικοποιητή χρησιμοποιώντας το τηλεκοντρόλ του και αφού έχετε διαβάσει τις οδηγίες του

Ε) και για να συνεχίσετε να βλέπετε και τα αναλογικά προγράμματα των καναλιών που δεν έχουν γίνει ακόμα ψηφιακά, συνδέετε άλλο ένα καλώδιο κεραίας από την υποδοχή ANTENNA OUT (ή ANTENNA LOOP THROUGH ή RF OUT) του αποκωδικοποιητή στην υποδοχή της κεραίας της τηλεόρασης.

Πώς μπορεί ο τηλεθεατής να διαπιστώσει εάν διαθέτει ήδη αναλογικό ή ψηφιακό τηλεοπτικό δέκτη;

Ένας γενικός κανόνας είναι ότι σε περίπτωση που ένας τηλεθεατής διαθέτει κλασική αναλογική τηλεόραση (CRT) ή επίπεδη (LCD/ Πλάσμα) τεχνολογίας MPEG2 την οποία έχει αγοράσει πριν το 2008, η τηλεόρασή του κατά πάσα πιθανότητα δεν διαθέτει ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη τεχνολογίας MPEG4.

Για να βεβαιωθεί ο τηλεθεατής τι είδους τεχνολογία τηλεόραση διαθέτει μπορεί να ενημερωθεί τόσο από τα αυτοκόλλητά της, το εγχειρίδιο χρήσης της ή να λάβει πληροφορίες από το κατάστημα που την αγόρασε.

Εναλλακτικά, εάν στρέψει ο τηλεθεατής την κεραία του προς το κέντρο εκπομπής απ’ όπου εκπέμπεται το ψηφιακό σήμα στην περιοχή του, συντονίσει την τηλεόρασή του στις ψηφιακές συχνότητες και συνεχίζει να έχει ήχο αλλά να μην έχει εικόνα, σημαίνει ότι η συσκευή είναι τεχνολογίας MPEG2 και θα χρειαστεί να προμηθευτεί αποκωδικοποιητή MPEG4.

Ένας απλός τρόπος για να διαπιστώσει κανείς αν η τηλεόρασή του διαθέτει αποκωδικοποιητή τεχνολογίας MPEG2 με τον ακόλουθο έλεγχο: όταν ρυθμίζει την τηλεόραση στη λήψη ψηφιακού σήματος, θα μπορεί να ακούει, αλλά όχι να βλέπει τηλεοπτικό πρόγραμμα.
 

A. Γενικές πληροφορίες για την Επίγεια Ψηφιακή Τηλεόραση –

Στοιχεία για την Ελλάδα

Τι είναι η ψηφιακή μετάβαση και η ψηφιακή τηλεόραση;

 • Η Επίγεια Ψηφιακή Τηλεόραση (DVB-T) αποτελεί τη νέα τεχνολογία μετάδοσης σήματος, η οποία σταδιακά αντικαθιστά την παραδοσιακή αναλογική που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

 • Αποτελεί μια απόφαση της Παγκόσμιας Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU) και ισχύει για όλες τις χώρες παγκοσμίως, με καταληκτική χρονιά το 2015

 • Το μεσοδιάστημα της αλλαγής από το αναλογικό στο ψηφιακό σήμα ονομάζεται ψηφιακή μετάβαση.

 • Στην Ελλάδα η μετάβαση αυτή έχει ξεκινήσει από το 2009 και περισσότερο από το 60% του Ελληνικού πληθυσμού παρακολουθεί ήδη ψηφιακά.

 • Μέχρι σήμερα έχουν καλυφθεί ήδη μεγάλες γεωγραφικές περιοχές όπως η Δυτική Ελλάδα, η Ρόδος, η Θράκη, η Θεσσαλία, και μεγάλες πόλεις όπως η Πάτρα και η Θεσσαλονίκη.

 • Βασικά χαρακτηριστικά της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης είναι: κρυστάλλινη εικόνα και ήχος, εξαιρετικά ποιοτικό σήμα, πρόσβαση σε διαδραστικές υπηρεσίες όπως ο ηλεκτρονικός οδηγός προγράμματος (EPG).

 • Για τη λήψη του ψηφιακού σήματος ΔΕΝ απαιτείται συνδρομή – η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση προσφέρεται δωρεάν.

Ποια είναι η Digea και ποιος ο ρόλος της στη μετάβαση;

 • Η Digea είναι η εταιρία που έχει συσταθεί από τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας ALPHA, ALTER, ANTENNA, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV, MEGA, ΣΚΑΪ, STAR και έχει αναλάβει την ψηφιακή εκπομπή των τηλεοπτικών προγραμμάτων τόσο των σταθμών αυτών, καθώς και όποιων άλλων σταθμών επιλέξουν τις υπηρεσίες της.

 • Κύρια δραστηριότητα της εταιρείας είναι η παροχή υπηρεσιών δικτύωσης και πολυπλεξίας (multiplexing), τόσο στους προαναφερόμενους μετόχους, όσο και σε όποιον άλλον εταίρο νομιμοποιείται να εκπέμπει ψηφιακά και επιθυμεί να επιλέξει τις υπηρεσίες της εταιρείας.

 • Η Digea ως ψηφιακός πάροχος δεν έχει εμπορικό σκοπό, καθώς δεν εμπορεύεται αγαθά. Κύριος προσανατολισμός της είναι η παροχή και υποστήριξη της αναγκαίας τεχνικής υποδομής, προκειμένου να ολοκληρωθεί η μετάβαση στην Ελλάδα – άρα με την έννοια αυτή ο ρόλος της μπορεί να χαρακτηριστεί και ως θεσμικός.

Ποιες είναι οι νέες δυνατότητες που φέρνει η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση;

 • Η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση είναι το παρόν και το μέλλον της τηλεόρασης.

 • Οι άμεσες δυνατότητες είναι το εξαιρετικά ποιοτικό σήμα, η άριστη ποιότητα εικόνας και ήχου χωρίς διακοπές, χιόνια και είδωλα και διαδραστικές υπηρεσίες όπως ο ηλεκτρονικός οδηγός προγράμματος.

 • Σε κάθε ψηφιακή μετάβαση απελευθερώνεται φάσμα συχνοτήτων, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκπομπή σήματος υψηλής ευκρίνειας (HD), από τη στιγμή που η πολιτεία προβεί στις κατάλληλες ρυθμίσεις.

Η πορεία της ψηφιακής μετάβασης στην Ελλάδα. Πόσα σημεία έχουν έως τώρα καλυφθεί;

Με την έναρξη της ψηφιακής μετάβασης τον Σεπτέμβριο του 2009, έως και σήμερα, την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση έχουν υποδεχθεί κάτοικοι των περιοχών του Κορινθιακού, της Θεσσαλονίκης, της Αττικής και των περιοχών της Κεντρικής Μακεδονίας, της Θράκης, της Ρόδου, της Θεσσαλίας και της Δυτικής Ελλάδας.

Τα οφέλη της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης απολαμβάνουν ήδη περισσότερο από το 60% του ελληνικού πληθυσμού, με την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση να φθάνει σε απομακρυσμένες ακριτικές περιοχές όπως η Ρόδος και η Θράκη, και σε μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα και η Πάτρα.

Πιο συγκεκριμένα,

 • Το Κέντρο Εκπομπής «Ξυλόκαστρο» καλύπτοντας τον Κορινθιακό Κόλπο

 • Τα Κέντρα Εκπομπής «Χορτιάτης» και «Φιλίππειο» στη Θεσσαλονίκη, καλύπτοντας περιοχές της Θεσσαλονίκης και την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας

 • Τα Κέντρα Εκπομπής «Υμηττός» και «Αίγινα» καλύπτοντας το λεκανοπέδιο της Αττικής, τα Μεσόγεια, τις Δυτικές Ακτές των Κυκλάδων και τις Νότιες Ακτές της Ευβοίας

 • Το Κέντρο Εκπομπής «Πλάκα» στην Αλεξανδρούπολη, καλύπτοντας περιοχές της νοτιοδυτικής Θράκης (νότιο τμήμα του Ν. Έβρου, νότιο τμήμα του Ν. Ροδόπης, νοτιοανατολικό τμήμα της Ξάνθης αλλά και βόρειο τμήμα της Σαμοθράκης, και όλεις όπως την Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή, την Ξάνθη κ.α.)

 • Το Κέντρο Εκπομπής «Monte Smith» στη Ρόδο, καλύπτοντας περιοχές της βορειοδυτικής πλευράς του Ρόδου και ανατολικά της πόλης

 • Το Κέντρο Εκπομπής «Δοβρούτσι» καλύπτει περιοχές των νομών Λαρίσης, Τρικάλων και Καρδίτσας

 • Το Κέντρο Εκπομπής «Ακαρνανικά» καλύπτει τις πόλεις του Αγρινίου, της Πρέβεζας, της Λευκάδας, τμημάτων των πόλεων Ζακύνθου, της Άρτας, και της Πάργας τμημάτων των Ιονίων νήσων, καθώς και περιοχές των νομών Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Πρέβεζας και Αχαΐας

 • Το Κέντρο Εκπομπής «Αρόη» καλύπτει τις πόλεις της Πάτρας, του Μεσολογγίου και της Ναυπάκτου, καθώς και των παράλιων του νότιου τμήματος του νομού Αιτωλοακαρνανίας, μεγάλου τμήματος του νομού Αχαΐας και των βορειοδυτικών παράλιων του νομού Ηλείας

B. Επίγεια Ψηφιακή Τηλεόραση στην Αττική –

Διακοπή αναλογικού σήματος από το Κέντρο Εκπομπής Υμηττός

Τι προβλέπει η νέα ΚΥΑ 26337/675/7.6.2012;

Με βάση την ΚΥΑ 26337/675/7.6.2012, στις 20 Ιουλίου 2012 και ώρα 3:00 το πρωί, θα σταματήσει η εκπομπή αναλογικού σήματος μόνο από το Κέντρο Εκπομπής «Υμηττός», των δημόσιων και ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας που εκπέμπονται ήδη ψηφιακά .

Η ΕΡΤ λόγω της μετάδοσης των Ολυμπιακών Αγώνων θα διακόψει την εκπομπή του αναλογικού σήματος στα κανάλια ΕΤ, ΝΕΤ, ΕΤ3 στις 17 Αυγούστου 2012.

Οι περιοχές που επηρεάζονται είναι το λεκανοπέδιο της Αττικής, τα Μεσόγεια, οι Δυτικές Ακτές των Κυκλάδων και οι Νότιες Ακτές της Ευβοίας.

Τι ισχύει για την Αττική και τι αλλάζει στις 20 Ιουλίου;

 • Η Αττική καλύπτεται από 3 κέντρα εκπομπής: την Αίγινα, την Πάρνηθα και τον Υμηττό.

 • Ήδη από το 2010 εκπέμπεται ψηφιακό σήμα από τα κέντρα εκπομπής Υμηττού και Αίγινας.

 • Στον Υμηττό μέχρι τώρα υπήρχε παράλληλη εκπομπή ψηφιακού και αναλογικού σήματος.

 • Στις 20 Ιουλίου θα διακοπεί η εκπομπή αναλογικού σήματος για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας από το κέντρο εκπομπής του Υμηττού.

 • Η διακοπή του αναλογικού σήματος από τον Υμηττό αφορά άμεσα περίπου 150.000 νοικοκυριά τα οποία δεν θα έχουν την εναλλακτική να δουν αναλογικά από το κέντρο εκπομπής της Πάρνηθας. Γενικότερα, με απόφαση της πολιτείας, θα διακοπεί οριστικά η εκπομπή αναλογικού σήματος από τον Υμηττό, σε δυο φάσεις:

 • Αρχικά στις 20 Ιουλίου θα διακοπεί η εκπομπή αναλογικού σήματος για τα δημόσια και ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας (ALPHA, ANT1, ALTER, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV, MEGA, ΣΚΑΪ, STAR) τα οποία και θα εκπέμπουν πλέον μόνο ψηφιακά από το συγκεκριμένο Κέντρο Εκπομπής

 • Η ΕΡΤ – λόγω της μετάδοσης των Ολυμπιακών Αγώνων – θα διακόψει την εκπομπή του αναλογικού σήματος στα κανάλια ΕΤ, ΝΕΤ, ΕΤ3 στις 17 Αυγούστου 2012

 • Επιπλέον έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες με στόχο να εκπέμψουν άμεσα ψηφιακό σήμα και οι περιφερειακοί σταθμοί της Αττικής, που προς το παρόν εκπέμπουν ψηφιακά αποκλειστικά από το Κέντρο Εκπομπής της Αίγινας με βάση την Κοινή Υπουργική Απόφαση 28348/745/19.06.12 (Φ.Ε.Κ Β υπ’ αριθμόν 2019/20-06-2012).

Γιατί πραγματοποιείται η διακοπή του αναλογικού σήματος από το Κέντρο Εκπομπής Υμηττός σε δύο φάσεις;

Η μετάδοση των Ολυμπιακών Αγώνων είναι η αιτία που η ΕΡΤ θα διακόψει την εκπομπή του αναλογικού σήματος στα κανάλια ΕΤ, ΝΕΤ, ΕΤ3 στις 17 Αυγούστου 2012. Οι υπόλοιποι σταθμοί που εκπέμπονται από την ΕΡΤ (ΒΟΥΛΗ, ΡΙΚ κ.α.) θα διακόψουν κι αυτοί την αναλογική τους εκπομπή στις 20 Ιουλίου.

Γιατί δε θα εκπέμψει ψηφιακά και το Κέντρο Εκπομπής της Πάρνηθας;

Σύμφωνα με όσα ορίζει η ΚΥΑ  21161/2008, η οποία ορίζει την μετάβαση, το κέντρο εκπομπής της Πάρνηθας δεν μετέχει, στη φάση αυτή, στην ψηφιακή μετάβαση. Το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ένταξης του εν λόγω κέντρου εκπομπής στην ψηφιακή μετάβαση δεν έχει ακόμα ορισθεί.

Θα εκπέμψουν και τα Περιφερειακά Κανάλια ψηφιακά από το Κέντρο Εκπομπής «Υμηττός» στις 20 Ιουλίου;

Ήδη από τις 18 Ιουνίου 2010, το ψηφιακό σήμα των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας, εκπέμπεται μέσω του ψηφιακού παρόχου Digea από τα κέντρα εκπομπής του Υμηττού και της Αίγινας, φέρνοντας την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού στην Αττική, σε ένα μεγάλο μέρος της Νοτιοδυτικής Εύβοιας και στις Δυτικές Κυκλάδες. Όσον αφορά τους περιφερειακούς σταθμούς της Αττικής, αυτοί προς το παρόν εκπέμπουν ψηφιακά αποκλειστικά από το Κέντρο Εκπομπής της Αίγινας, ωστόσο σύμφωνα με πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση [28348/745/19.06.12 (Φ.Ε.Κ Β υπ’ αριθμόν 2019/20-06-2012)] έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες με στόχο να εκπέμψουν άμεσα ψηφιακό σήμα και μέσω του Κέντρου Εκπομπής του Υμηττού.

Ποιες είναι οι ενέργειες ενημέρωσης των τηλεθεατών της Αττικής που θα χάσουν το αναλογικό τους σήμα από τον Υμηττό, στις οποίες έχετε προβεί;

 • Με το τηλεοπτικό σποτ που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, όπου η γνωστή και αγαπητή οικογένεια Κλικλίκου εξηγεί στον κόσμο με απλά λόγια τι πρέπει να κάνει ενόψει της μετάβασης.

 • Με την εκτύπωση ειδικού εντύπου το οποίο παρουσιάζει αναλυτικά τους χάρτες με τις περιοχές που επηρεάζονται για να γνωρίζουν όλοι όσους αφορά η μετάβαση αυτή τι πρέπει να κάνουν από το Εθνικό Τυπογραφείο. Η εντυποδιανομή θα γίνει πόρτα – πόρτα, με την ευγενική χορηγία των Ελληνικών Ταχυδρομείων ώστε όλοι να λάβουν το σχετικό έντυπο.

 • Μέσω του ειδικού μηνύματος (crawl) το οποίο βλέπουν στους δέκτες τους όσοι τηλεθεατές επηρεάζονται και εξηγεί αναλυτικά τι πρέπει να κάνουν για να εξακολουθήσουν να λαμβάνουν το σήμα μετά τις 20 Ιουλίου.

 • Μέσω της παροχής πληροφοριών στα ρεπορτάζ των ειδήσεων και της παραχώρησης συνεντεύξεων εκπροσώπων σε εκπομπές με στόχο την ευρύτερη ενημέρωση του τηλεοπτικού κοινού

 • Μέσω της ιστοσελίδας της Digea www.digea.gr, όπου θα υπάρχουν όλες αυτές οι πληροφορίες με έναν εύληπτο τρόπο καθώς κι ένας δυναμικός χάρτης όπου κανείς πλέον θα μπορεί να δει με λεπτομέρειες που ακριβώς υπάρχει το ψηφιακό σήμα και αν το σπίτι του καλύπτεται από αυτή την υπηρεσία.

 • Από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook, Twitter, YouTube) μέσω των οποίων παρέχει πληροφόρηση η Digea.

Γ. Συμβουλές για τους τηλεθεατές

Σε τι ενέργειες μπορούν να προβούν οι τηλεθεατές πριν τις 20 Ιουλίου ώστε να προετοιμαστούν;

Οι τηλεθεατές μπορούν ήδη να εξετάσουν προς τα πού «κοιτάει» η κεραία τους. Αν λαμβάνουν σήμα από την Αίγινα, βλέπουν ήδη ψηφιακά. Αν λαμβάνουν σήμα από την Πάρνηθα, δεν χρειάζεται να κάνουν κάτι, γιατί η Πάρνηθα θα εξακολουθεί να εκπέμπει αναλογικά. Στην περίπτωση που λαμβάνουν σήμα από τον Υμηττό και η τηλεόρασή τους δεν υποστηρίζει την τεχνολογία MPEG4, πρέπει εγκαίρως και οπωσδήποτε πριν τις 20 Ιουλίου να προμηθευτούν έναν αποκωδικοποιητή που υποστηρίζει την τεχνολογία MPEG4 και να τον συνδέσουν με την τηλεόρασή τους (ή να προμηθευτούν νέα τηλεόραση, εφόσον το επιθυμούν).

Στη συνέχεια θα χρειαστεί να επανασυντονίσουν τα κανάλια τους στις ψηφιακές συχνότητες.

Όλα τα παραπάνω μπορούν και καλό είναι να γίνουν όσο πιο νωρίς, καθώς το ψηφιακό σήμα είναι ήδη εδώ και εκπέμπεται από τον Υμηττό!

Αν κάποιος λαμβάνει σήμα από το κέντρο εκπομπής του Υμηττού και «βλέπει» προς το παρόν αναλογικά (επηρεάζεται δηλαδή από το κλείσιμο του αναλογικού σήματος στις 20 Ιουλίου 2012) θα βλέπει ήδη το ενημερωτικό κυλιόμενο μήνυμα (Crawl).

Επίσης, μπορεί να καταλάβει κανείς αν βλέπει ήδη ψηφιακά αν αλλάζοντας τα κανάλια στην τηλεόρασή του λαμβάνει τις πληροφορίες του ηλεκτρονικού οδηγού προγράμματος (EPG) – ποιο κανάλι βλέπει , ποιο πρόγραμμα βλέπει.

Ενώ αν κανείς επιθυμεί να συνεχίσει να βλέπει αναλογικά μπορεί να συμβουλευτεί του χάρτες που υπάρχουν στο www.digea.gr στην ενότητα «Είμαι Ιδιώτης» – «Η ψηφιακή τηλεόραση στην πόλη μου» και αν ανήκει στην περιοχή κοινής κάλυψης των δυο κέντρων εκπομπής Υμηττού και Πάρνηθας, να στρέψει την κεραία του προς το τελευταίο καθώς η Πάρνηθα ανήκει στη δεύτερη φάση της μετάβασης και θα συνεχίσει προς το παρόν να εκπέμπει αναλογικά.

Ποιο είναι το κόστος της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης για τους καταναλωτές;

Δεν υπάρχει κανένα κόστος! Τα ψηφιακά προγράμματα των κρατικών και ιδιωτικών τηλεοπτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας προσφέρονται σε όλους, δωρεάν, χωρίς συνδρομή. Το μόνο κόστος για τους χρήστες που δεν έχουν αποκωδικοποιητή MPEG4 ή δέκτη με ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή MPEG4 είναι η εφάπαξ αγορά αυτού του εξοπλισμού.

Υπάρχουν πολλοί τύποι αποκωδικοποιητών και ποια είναι τα κριτήρια για να επιλέξει ο τηλεθεατής;

Τα βασικά είδη των αποκωδικοποιητών είναι οι Standard Definition και οι High Definition.

Στην περίπτωση που ο τηλεθεατής διαθέτει μία κλασική αναλογική τηλεόραση με λυχνία ή επίπεδη τηλεόραση (LCD/ Πλάσμα) χωρίς ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη MPEG4 και χωρίς θύρα HDMI, τότε αρκεί ένας απλός αποκωδικοποιητής με υποδοχή SCART ή RCA (3 χρώματα-κίτρινο, άσπρο, κόκκινο).

Εάν αντίστοιχα διαθέτει μία επίπεδη τηλεόραση (LCD/ Πλάσμα) χωρίς ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη MPEG4 αλλά με θύρα HDMI, τότε συνίσταται ένας αποκωδικοποιητής με θύρα HDMI για μέγιστη ποιότητα θέασης.

Υπάρχουν και αποκωδικοποιητές που εκπέμπουν το σήμα με υψηλή ευκρίνεια, οι οποίοι διαθέτουν και περισσότερα χαρακτηριστικά.

Θα χρειαστεί ο τηλεθεατής να αγοράσει καινούρια τηλεόραση;

Για τη λήψη του ψηφιακού σήματος σε καμία περίπτωση δεν απαιτείται η αγορά καινούριας τηλεόρασης, καθώς ο τηλεθεατής μπορεί να παρακολουθεί τα ψηφιακά προγράμματα ακόμα και με την παλιά του συσκευή.

Εάν διαθέτει κλασική αναλογική τηλεόραση ή επίπεδη (LCD/ Πλάσμα) τεχνολογίας MPEG2, το μόνο που χρειάζεται για να λάβει το ψηφιακό σήμα είναι να συνδέσει ένα αποκωδικοποιητή τεχνολογίας MPEG4.

Εναλλακτικά, εάν επιθυμεί να αντικαταστήσει την παλιά του τηλεόραση με μία νέας τεχνολογίας, ας βεβαιωθεί ότι διαθέτει ενσωματωμένο ψηφιακό αποκωδικοποιητή με την ένδειξη MPEG4. Τέτοιας τεχνολογίας είναι όσες τηλεοράσεις παράχθηκαν μετά το 2009.

Ένας απλός τρόπος για να διαπιστώσει κανείς αν η τηλεόρασή του διαθέτει αποκωδικοποιητή τεχνολογίας MPEG2 με τον ακόλουθο έλεγχο: όταν ρυθμίζει την τηλεόραση στη λήψη ψηφιακού σήματος, θα μπορεί να ακούει, αλλά όχι να βλέπει τηλεοπτικό πρόγραμμα.

Θα χρειαστεί ο τηλεθεατής να αγοράσει νέα κεραία;

Για την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση δεν απαιτείται αλλαγή ή αγορά νέας «ψηφιακής» κεραίας.

Αντίθετα μπορεί να χρησιμοποιήσει το υφιστάμενο κεραιοσύστημα, είτε είναι η κεντρική κεραία που υπάρχει στην κατοικία / πολυκατοικία, είτε η εσωτερική κεραία του σπιτιού του.

Αυτό που χρειάζεται μόνο η κεραία του να είναι στραμμένη προς το κέντρο εκπομπής απ’ όπου λαμβάνει σήμα.

Είναι εύκολη η συνδεσμολογία;

Η σύνδεση ενός αποκωδικοποιητή είναι πολύ εύκολη, με τον ίδιο τρόπο περίπου που συνδέουμε ένα DVD. Συγκεκριμένα, τα βήματα σύνδεσης είναι αρκετά απλά:

Α) Συνδέετε το καλώδιο της κεραίας στην ειδική υποδοχή του αποκωδικοποιητή

Β) Συνδέετε με ένα καλώδιο μεταφοράς ήχου και εικόνας τύπου SCART ή HDMI ή RCA τον αποκωδικοποιητή με την τηλεόραση

Γ) Βάζετε τον αποκωδικοποιητή στην πρίζα

Δ) Συντονίζετε τον αποκωδικοποιητή χρησιμοποιώντας το τηλεκοντρόλ του και αφού έχετε διαβάσει τις οδηγίες του

Ε) και για να συνεχίσετε να βλέπετε και τα αναλογικά προγράμματα των καναλιών που δεν έχουν γίνει ακόμα ψηφιακά, συνδέετε άλλο ένα καλώδιο κεραίας από την υποδοχή ANTENNA OUT (ή ANTENNA LOOP THROUGH ή RF OUT) του αποκωδικοποιητή στην υποδοχή της κεραίας της τηλεόρασης.

Πώς μπορεί ο τηλεθεατής να διαπιστώσει εάν διαθέτει ήδη αναλογικό ή ψηφιακό τηλεοπτικό δέκτη;

Ένας γενικός κανόνας είναι ότι σε περίπτωση που ένας τηλεθεατής διαθέτει κλασική αναλογική τηλεόραση (CRT) ή επίπεδη (LCD/ Πλάσμα) τεχνολογίας MPEG2 την οποία έχει αγοράσει πριν το 2008, η τηλεόρασή του κατά πάσα πιθανότητα δεν διαθέτει ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη τεχνολογίας MPEG4.

Για να βεβαιωθεί ο τηλεθεατής τι είδους τεχνολογία τηλεόραση διαθέτει μπορεί να ενημερωθεί τόσο από τα αυτοκόλλητά της, το εγχειρίδιο χρήσης της ή να λάβει πληροφορίες από το κατάστημα που την αγόρασε.

Εναλλακτικά, εάν στρέψει ο τηλεθεατής την κεραία του προς το κέντρο εκπομπής απ’ όπου εκπέμπεται το ψηφιακό σήμα στην περιοχή του, συντονίσει την τηλεόρασή του στις ψηφιακές συχνότητες και συνεχίζει να έχει ήχο αλλά να μην έχει εικόνα, σημαίνει ότι η συσκευή είναι τεχνολογίας MPEG2 και θα χρειαστεί να προμηθευτεί αποκωδικοποιητή MPEG4.

Ένας απλός τρόπος για να διαπιστώσει κανείς αν η τηλεόρασή του διαθέτει αποκωδικοποιητή τεχνολογίας MPEG2 με τον ακόλουθο έλεγχο: όταν ρυθμίζει την τηλεόραση στη λήψη ψηφιακού σήματος, θα μπορεί να ακούει, αλλά όχι να βλέπει τηλεοπτικό πρόγραμμα.
 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

 • DEVOLO Magic 1 LAN Single Adaptor

  DEVOLO Magic 1 LAN Single Adaptor

  Απλός και απίστευτα αποδοτικός, ο προσαρμογέας Powerline Devolo Magic 1 LAN προσφέρει αξιόπιστο Internet με ταχύτητες έως και 1200 Mbps σε όλο το σπίτι, μέσω της ηλεκτρικής καλωδίωσης. Με μεγάλη ε...
 • MELICONI STAND 600

  MELICONI STAND 600

  Η επιδαπέδια βάση Meliconi STAND 600 είναι ιδανική για τηλεοράσεις 50 - 82" με VESA 200 - 300 - 400 - 600 και προσφέρει οριζόντια περιστροφή και κάθετη κλίση. Η κομψή γυάλινη βάση της Meliconi STA...
 • TRIAX Cast

  TRIAX Cast

  Η καλύτερη ψυχαγωγία που μπορείτε να προσφέρετε στους καλεσμένους σας είναι η ψυχαγωγία που φέρνουν οι ίδιοι από το σπίτι τους. Με τη σημερινή έκρηξη της ζήτησης για υπηρεσίες streaming, μια απλή,...
 • NEDIS ANIR1504BK700

  NEDIS ANIR1504BK700

  Η NEDIS ANIR1504BK700 είναι μια εσωτερική κεραία με συμπαγή και μοντέρνο σχεδιασμό, ώστε να απολαμβάνετε σταθερή σύνδεση και εικόνα υψηλής ποιότητας. Λαμβάνει σήματα από πύργους μετάδοσης σε ακτίν...
 • PROMAX RANGER Neo+

  PROMAX RANGER Neo+

  Προηγμένος αναλυτής σήματος για ειδικούς εγκαταστάτες που περιλαμβάνει webControl (απομακρυσμένο έλεγχο), Merogram, Spectrogram, προαιρετικές δυνατότητες οπτικών ινών και GPS, διάρκεια ζωής μπαταρ...
 • TP-Link VIGI NVR1008H-8MP

  TP-Link VIGI NVR1008H-8MP

  Η TP-Link παρουσιάζει το VIGI NVR1008H, ένα νέο σύστημα καταγραφής video καμερών ασφαλείας, που επιτρέπει στους χρήστες να παρακολουθούν την ιδιοκτησία τους από απόσταση. Το σύστημα διαθέτει ευκρί...
 • IKUSI JSBA-103-C48

  IKUSI JSBA-103-C48

  Το σετ έρχεται στην έκδοση για το κανάλι 48 που εφαρμόζεται στη χώρα μας με το δεύτερο ψηφιακό μέρισμα. Δύο πολύ σημαντικές βελτιώσεις σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο, είναι οι εξής: Η στάθ...
 • ICY BOX IB-2914MSCL-C31

  ICY BOX IB-2914MSCL-C31

  Χρησιμοποιήστε το ICY BOX IB-2914MSCL-C31 ως Docking Station και αποκτήστε εύκολη πρόσβαση στον σκληρό δίσκο 2,5"/3,5" SATA ή M.2 NVMe SSD σας, ως εξωτερικό μέσο αποθήκευσης. Απλώς συνδέστε το με ...
 • PROMAX RANGER Neo OP-00x-PS

  PROMAX RANGER Neo OP-00x-PS

  Τα πεδιόμετρα και αναλυτές φάσματος PROMAX της σειράς Ranger Neo+, 2, 3 και 4 μπορούν να αναβαθμιστούν με την προαιρετική επιλογή OP-00X-PS, η οποία επεκτείνει τις δυνατότητές τους με αυτές τις λε...
 • LCL 110

  LCL 110

  Η εταιρεία ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ ανακοινώνει την παραλαβή του νέου καλωδίου LCL 110, το οποίο διατίθεται σε τρία διαφορετικά καρούλια, μήκους 250, 500 και 1000 μέτρων. Πρόκειται για καλώδιο δικτύου με σήμανση...
 • TP-Link EAP690E HD

  TP-Link EAP690E HD

  Το TP-Link EAP690E HD είναι ένα τετραπλής ζώνης Wi-Fi 6E Access Point οροφής για ασύρματη δικτύωση υψηλής απόδοσης, σχεδιασμένο για χρήση σε απαιτητικά περιβάλλοντα. Με υποστήριξη για το πιο πρόσφ...
 • Τα νέα της Mistral: Κεραίες υψηλής αντοχής

  Τα νέα της Mistral: Κεραίες υψηλής αντοχής

  Στο προηγούμενο άρθρο έγινε αναφορά στις κεραίες δωματίου και στις ελαφρού τύπου κεραίες, όπως είναι οι κεραίες μπαλκονιού, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι αυτές αποτελούν λύσεις ανάγκης όταν δεν ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Ψηφιακή Τηλεόραση, τεύχος Ιουνίου 2023

  Ψηφιακή Τηλεόραση, τεύχος Ιουνίου 2023

  Το νέο τεύχος Ιουνίου 2023 του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδικό «Security Report», που ηγείται στην αγορά των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας. Headend &...
 • Headend & Multi Channel HDMI Modulators

  Headend & Multi Channel HDMI Modulators

  Η λήψη τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών καναλιών μέσω ενός κοινού συστήματος διανομής είναι δυνατή με πολλούς τρόπους, που ο καθένας έχει συγκεκριμένα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Ειδικά για τα εν...
 • LEMCO THERON THE-200

  LEMCO THERON THE-200

  Έναν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα δέκτη που μόλις κυκλοφόρησε δοκιμάσαμε για να παρουσιάσουμε αυτό το μήνα. Πρόκειται για τον THERON THE-200, τον πρώτο ελληνικό δορυφορικό δέκτη που διατίθεται στην εγχώ...
 • B-01

  B-01

  Αυτόν τον μήνα δοκιμάσαμε ένα νέο προϊόν οικιακού κινηματογράφου που κυκλοφόρησε πρόσφατα στην ελληνική αγορά. Πρόκειται για τον B-01, έναν φορητό mini προβολέα που είναι πανεύκολος στη ρύθμιση κα...
 • PROMAX RANGER mini

  PROMAX RANGER mini

  Ένα από τα εμπορικότερα και ποιοτικότερα επαγγελματικά πεδιόμετρα της αγοράς δοκιμάσαμε για αυτό το μήνα στο εργαστήριο της ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ. Πρόκειται για το PROMAX RANGER mini, έναν all-in-on...
ΤΑ ΠΑΝΤΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ
ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ
ΨΗΦΙΑΚΗ
ΚΑΙ HD TV

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ


Digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design