Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
«Disaster Theories» Από τα έγκατα της γης – Σάββατο 8 Φεβρουαρίου στις 00:45
Η Γη είναι ένας ανήσυχος πλανήτης. Παράγει χιλιάδες σεισμούς κάθε χρόνο, κάθε μήνα, κάθε μέρα. Η Ελλάδα κατέχει την 6η θέση στην παγκόσμια κατάταξη σεισμογενών περιοχών. Το περιβόητο ελληνικό τόξο του Εγκέλαδου σημαδεύει τη χώρα με ισχυρούς σεισμούς και τσουνάμι, που έχουν αφήσει ανεξίτηλο αποτύπωμα, ενώ τα ενεργά ηφαίστεια σιωπούν απειλητικά.
Το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου στις 00:45 έρχεται στον ΑΝΤ1 το ντοκιμαντέρ του ΑΝΤ1+ «Disaster Theories – Από τα έγκατα της γης» το οποίο, με αφηγητή τον Βασίλη Μπισμπίκη, παρουσιάζει αναλύσεις κορυφαίων Ελλήνων επιστημόνων, αλλά και μαρτυρίες ανθρώπων που βίωσαν τη σαρωτική δύναμη του Εγκέλαδου.
Tο φαινόμενο του σεισμού εξηγούν με απλό και παραστατικό τρόπο οι: Άκης Τσελέντης (Καθηγητής Σεισμολογίας), Νίκη Ευελπίδου (Καθηγήτρια Γεωλογίας), Νίκος Καλλιγέρης (Υπεύθυνος Κέντρου Προειδοποίησης Τσουνάμι Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών), Ευθύμης Λέκκας (Καθηγητής Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών καταστροφών) και Κώστας Συνολάκης (Καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας).
Στο «Disaster Theories – Από τα έγκατα της γης» γίνεται, επίσης, μία ιστορική αναδρομή των μεγάλων και καταστροφικών σεισμών που έπληξαν την Ελλάδα τα τελευταία 100 χρόνια, ενώ απαντώνται ερωτήματα όπως: Ποια είναι τα πιο επικίνδυνα ρήγματα; Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος των επιστημόνων; Τι θα συμβεί στη χώρα αν γίνει ένας ισχυρός σεισμός μεγέθους 7 Ρίχτερ; Θα μπορούσε άραγε ο Εγκέλαδος να «ξυπνήσει» τα ηφαίστεια του Αιγαίου; Γιατί η Σαντορίνη είναι ένα από τα πιο εκρηκτικά και επικίνδυνα ηφαίστεια στον κόσμο; Γιατί έχει πολύ μεγάλα διαστήματα που κοιμάται; Μήπως αυτό, τελικά, την κάνει πιο επικίνδυνη;
Επιπλέον, περιγράφεται το φαινόμενο του τσουνάμι, καθώς και οι κίνδυνοι και οι καταστροφές που μπορεί να προκαλέσει. Τι συνέβη με το τσουνάμι της Αμοργού (1956); Ποιες ήταν οι επιπτώσεις του στη γεωμορφία της ακτογραμμής των Κυκλάδων; Πού θα έφτανε η θάλασσα αν γινόταν σήμερα;
Λίγα λόγια για τη συγκλονιστική μίνι-σειρά ντοκιμαντέρ
Το «Disaster Theories», η αποκαλυπτική σειρά ντοκιμαντέρ των Antenna Studios προβάλλεται αποκλειστικά στο ΑΝΤ1+ αποτελείται από τα επεισόδια«ΑΠΟ ΤΑ ΕΓΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΗΣ», «ΘΕΟΜΗΝΙΑ», «Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΦΛΕΓΕΤΑΙ» και «Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ», και συνεχίζει να συγκεντρώνει διακρίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Αξίζει να σημειωθούν, οι βραβεύσεις της σειράς με το Χρυσό Βραβείο στο πλαίσιο του «Handle Climate Change Film Festival 2023» στην Κίνα και το «Best Green & Environment Film Award» στις Βρυξέλλες, για την αποτύπωση της ζοφερής πραγματικότητας των φυσικών καταστροφών, οι οποίες πλήττουν την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, αλλά και οι σημαντικές υποψηφιότητες σε διεθνή φεστιβάλ στην Ιταλία, τη Δανία και την Αλγερία, καθώς και η συμμετοχή της στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
Στο «Disaster Theories» καθημερινοί άνθρωποι που βίωσαν τη σαρωτική δύναμη της φύσης και 27 κορυφαίοι Έλληνες επιστήμονες καταθέτουν τις σκέψεις και τις ανησυχίες τους για τους υπαρκτούς κινδύνους της σημερινής εποχής. Σεισμοί, τσουνάμι, κυκλώνες, αιφνίδιες πλημμύρες, πυρκαγιές, νέες μολυσματικές ασθένειες, πυρηνικός πόλεμος… Στόχος της σειράς ντοκιμαντέρ είναι να μιλήσει για την εξέλιξη αυτών των φαινομένων στην Ελλάδα και για το τι πρέπει να αναμένουμε στο προσεχές μέλλον.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Αφήγηση: Βασίλης Μπισμπίκης
Executive Producer: Michael Iskas
Παραγωγός: Γιάννης Αρσένης
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Τζέτζας
Σενάριο-έρευνα: Έμυ Δημητρακοπούλου
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Θωμάς Γκίνης
Εκτέλεση Παραγωγής: AntennaStudios
«DISASTER THEORIES» – ΑΠΟ ΤΑ ΕΓΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΗΣ. Το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου στις 00:45