Skip to main content
25 Φεβρουαρίου 2022 12:49

ΕΡΤ: «Δεν χρειάζονται πια οι Έλληνες ομογενείς τα βραχέα»

1bf5bffc89b20167a945aebdf5779d82 XL 55e61a38

Λίγα 24ωρα πριν το κλείσιμο των βραχέων της, η δημόσια ραδιοτηλεόραση ανέβασε κείμενο στο site της, που εξηγεί τους λόγους για τους οποίους προχωρά σε αυτή την ενέργεια. Μεταξύ άλλων η ΕΡΤ διαφημίζει την διαθεσιμότητα της Φωνής της Ελλάδας μέσω δορυφόρου και internet, ανακοινώνοντας και την ένταξή της στο νέο ERTflix International…

Η ΕΡΤ εμμένει στο «λουκέτο» της αναλογικής μετάδοσης της Φωνής της Ελλάδας.

Λίγα 24ωρα πριν το κλείσιμο των βραχέων της, η δημόσια ραδιοτηλεόραση ανέβασε κείμενο στο site της, που εξηγεί τους λόγους για τους οποίους προχωρά σε αυτή την ενέργεια. Μεταξύ άλλων η ΕΡΤ διαφημίζει την διαθεσιμότητα της Φωνής της Ελλάδας μέσω δορυφόρου και internet, ανακοινώνοντας και την ένταξή της στο νέο ERTflix International, που θα είναι διαθέσιμο για τους Έλληνες του εξωτερικού.

Στη συνέχεια επισημαίνει τις «αδυναμίες» των βραχέων κυμάτων, λέγοντας πως δεν καλύπτουν ολόκληρη την ομογένεια, δεν υπολογίζονται πλέον από τη νέα γενιά και τα κράτη της Ευρώπης, και προβάλλει την εναλλακτική του δορυφορικού internet για τους ναυτικούς. Όλα αυτά σε απάντηση της προ ημερών ανακοίνωσης της ΠΕΝΕΝ και δημοσιευμάτων, κάνοντας σε αρκετά σημεία λόγο για «άγνοια» και «παραπληροφόρηση». Το κείμενο υπογράφει ο διευθυντής του τομέα απόδημου ελληνισμού της ΕΡΤ, Κώστας Μαχαίρας.

«Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ»

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Πιο δυνατά από ποτέ ακούγεται σήμερα «Η Φωνή της Ελλάδας», με το σήμα της να φτάνει σε όλο τον κόσμο και τους Έλληνες ομογενείς να ενημερώνονται από τις εκπομπές της με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Η φιλολογία που εμφανίζει τη «Φωνή της Ελλάδας» να κλείνει δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα και όσα σχετικά διακινούνται είναι απολύτως παραπειστικά και ανακριβή. Αυτό που συμβαίνει, άλλωστε, είναι το ακριβώς αντίθετο: «Η Φωνή της Ελλάδας» εκσυγχρονίζεται, ενισχύεται και ανανεώνεται.

«Η Φωνή της Ελλάδας» εκπέμπει σήμερα δορυφορικά στην Ευρώπη, στην Αφρική, στη Βόρεια Αμερική και στην Αυστραλία. Βρίσκεται ελεύθερη σε δύο δορυφόρους πάνω από την Ευρώπη (στον Hotbird -13° E και στον Hellas Sat 4 – 39° E) όπως και στην Αφρική (Hellas Sat 3 – 39°), με αποτέλεσμα να ακούγεται στο Λονδίνο, στο Γιοχάνεσμπουργκ, στην Οδησσό και στο Κέιπ Τάουν. Στην Αυστραλία και στη Ν. Ζηλανδία βρίσκεται στον δορυφόρο Intelsat19.

Συμπέρασμα, πρώτο: Ποτέ στο παρελθόν «Η Φωνή της Ελλάδας» δεν βρισκόταν σε τόσους δορυφόρους.

«Η Φωνή της Ελλάδας» μεταδίδεται καλωδιακά σε πολλά ευρωπαϊκά δίκτυα. Στη Γαλλία από τη Free, στην Ελβετία από τη Swisscom, στη Γερμανία από τη Deutsche Telekom.

Διαδικτυακά, επίσης, μεταδίδεται σε όλο τον κόσμο. Συμπεριλαμβάνεται στα πακέτα πολλών ευρωπαϊκών και παγκόσμιων ραδιοφωνικών πλατφορμών, όπως των Deezer, TuneIn, Radioline, Phonostar, My tuner και ακούγεται σε όλες τις χώρες όπου η πλατφόρμα Deezer έχει LiveRadio (ΗΠΑ, Βραζιλία, Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ισραήλ, Νότια Αφρική), ακόμα και στα αυτοκίνητα.

Συμπέρασμα δεύτερο: Ποτέ στο παρελθόν οι Έλληνες της διασποράς δεν είχαν αυτή τη δυνατότητα. Ποτέ δεν μπορούσαν να ακούν 24 ώρες live ελληνικό ραδιόφωνο στην Αμερική ή στη Βραζιλία.

«Η Φωνή της Ελλάδας» μαζί με την ERT World εντάχθηκαν πρόσφατα στην παγκόσμια πλατφόρμα της EON, NETTVPLUS και στο τέλος του μήνα θα τη βρίσκουν οι Έλληνες παντού στο κόσμο μαζί με την ERT World. Το ίδιο ισχύει για την πλατφόρμα ROKU.

Η ΕΡΤ τον επόμενο μήνα θα παρουσιάσει το ERTflix international, μια πλατφόρμα για τους Έλληνες ομογενείς όπου θα ενταχθεί η ERT World live και «Η Φωνή της Ελλάδας» live.

Τέλος του μήνα θα είναι έτοιμο, επίσης, το Application της «Φωνής της Ελλάδας», ώστε να μπορούν όλοι να τη βρουν στο Google Play και στο iTunes.

Η ΕΡΤ έχει υπογράψει συμφωνίες με παρόχους δορυφορικού Ίντερνετ σε ελληνόκτητα πλοία και το επόμενο διάστημα οι Έλληνες ναυτικοί θα ακούν τη «Φωνή της Ελλάδας» δωρεάν, οπουδήποτε βρίσκεται το πλοίο, από οποιαδήποτε συσκευή θέλουν, tablet, υπολογιστή, κινητό και όποτε τους εξυπηρετεί.

Συμπέρασμα τρίτο: Ποτέ στο παρελθόν τα εκατομμύρια των αποδήμων και των εργαζόμενων στο εξωτερικό, οι ναυτικοί μας και οι Έλληνες φοιτητές, δεν είχαν τόσες δυνατότητες άμεσης πρόσβασης στην ενημέρωση, στον πολιτισμό και στην ψυχαγωγία.

Η ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΒΡΑΧΕΩΝ ΚΥΜΑΤΩΝ

Ας δούμε και κάτι επιπλέον, για το οποίο, επίσης, ανθούν η άγνοια ή ακόμα και η παραπληροφόρηση.

Τα βραχέα τον προηγούμενο αιώνα αποτελούσαν αναγκαιότητα, καθώς δεν υπήρχαν άλλοι τρόποι να φτάσει «Η Φωνή της Ελλάδας» όπου υπήρχαν Έλληνες. Για παράδειγμα, οι Έλληνες μετανάστες στη Γερμανία προσπαθούσαν να ακούσουν στα ραδιόφωνα παγκόσμιας εμβέλειας το πρόγραμμα της «Φωνής», γιατί δεν είχαν άλλη επιλογή. Σήμερα, αντίθετα, δεν έχει νόημα να ψάχνουν τη συχνότητα της Φωνής στα παλιά ραδιόφωνα, καθώς ακούνε τα πάντα στο διαδίκτυο, έχουν πρόσβαση σε ιστοσελίδες, βλέπουν όλα τα ελληνικά κανάλια, υπάρχουν στα fm πολλά ελληνικά ραδιόφωνα, έχουν την Deutsche Welle με ελληνικό πρόγραμμα και μπορούν καθημερινά να ενημερώνονται και να ψυχαγωγούνται από την ERT World.

Με μια κουβέντα, δεν υπάρχει κανένας λόγος οι Έλληνες φοιτητές να ψάχνουν τα βραχέα, όταν έχουν τη δυνατότητα να ακούνε από το κινητό τη «Φωνή της Ελλάδας».

Τα περισσότερα κράτη της Ευρώπης, το ένα μετά το άλλο, από την αρχή του 2000 σταμάτησαν τη μετάδοση μέσω βραχέων και κατήργησαν τις εγκαταστάσεις, θεωρώντας την τεχνολογία παρωχημένη και οικονομικά ασύμφορη. Πιστεύουν ότι με την ψηφιακή και τη διαδικτυακή μετάδοση καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες τους. Οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν καταργήσει μέχρι σήμερα τα βραχέα είναι η Γερμανία, η Πορτογαλία, η Ελβετία, το Βέλγιο, η Δανία, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Κροατία, η Σερβία, το Κόσοβο, η Βουλγαρία. Το ίδιο έχει κάνουν η Ρωσία, ο Καναδάς και η Αυστραλία, που κρατούν μια ελάχιστη μετάδοση για τους αυτόχθονες που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές.

Συμπέρασμα τέταρτο: Η θέση ότι ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες έχουν διακόψει τη μετάδοση μέσω βραχέων είναι μύθος. Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΒΡΑΧΕΑ

Η Ελλάδα μεταδίδει από κεκτημένη ταχύτητα, πολλές ώρες και με μεγάλο κόστος, χωρίς κανείς να μπορεί να αποδείξει ότι η μετάδοση πιάνει τόπο. Οι μόνοι που έχουν επικοινωνήσει μαζί μας, οι οποίοι ακούν πραγματικά από τα βραχέα, είναι ορισμένοι χομπίστες ραδιολήπτες από διάφορες χώρες, που μας στέλνουν γράμματα και ζητούν κάρτες επιβεβαίωσης της ακρόασης.

Στην Αυστραλία δεν φτάνουμε με τα βραχέα. Υπάρχει η ERTWorld και «Η Φωνή της Ελλάδας» με πολλούς τρόπους και καλωδιακά και ιντερνετικά, έχει το SBS καλό ελληνικό ραδιοφωνικό τμήμα και αναμεταδίδει το SBS το κεντρικό μας τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων κάθε μέρα στις 10 π.μ.

Στην Αμερική και στον Καναδά μας ακούν ιντερνετικά και από καλωδιακές πλατφόρμες. Στην Ευρώπη είμαστε σε όλους τους δορυφόρους με την ERTWorld και τη «Φωνή της Ελλάδας», σε καλωδιακά δίκτυα και πλατφόρμες. Νότια Αφρική είμαστε δορυφορικά μέσω HellasSat και σε ψηφιακές πλατφόρμες, Το ίδιο και στη Βόρεια Αφρική. Στην Ουκρανία και στη Ρωσία μας ακούν διαδικτυακά και δεν φτάνουμε έτσι και αλλιώς με τα βραχέα σήμερα.

Αυτά είναι τα σημαντικότερα μέρη που ζει το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής ομογένειας και τα βραχέα φαίνεται ότι δεν τα χρειάζεται. Δεν είναι αυτοσκοπός να ακούν βραχέα, όταν υπάρχει ενημέρωση και ψυχαγωγία με άλλους τρόπους.

Οι Έλληνες Ομογενείς, που δεν είναι 14 εκατομμύρια, όπως λανθασμένα αναφέρουν οι ανακοινώσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων και αναπαράγουν οι ερωτήσεις των κομμάτων, γνωρίζουν πώς μπορούν να ακούσουν τη «Φωνή της Ελλάδας», επικοινωνούν και παρεμβαίνουν σ’ ένα ραδιόφωνο, που θέλει να είναι και η «Φωνή της Ελληνικής Ομογένειας, η δική τους Φωνή.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥΣ ΜΑΣ

Οι Έλληνες ναυτικοί, που είναι το σημαντικότερο ζήτημα, δεν καλύπτονται από τη σημερινή κατάσταση. Η κατεύθυνση μετάδοσης αφορά μόνο κάποια πλοία, που μπορεί να κινούνται στο συγκεκριμένο γεωγραφικό μήκος και πλάτος που μεταδίδουμε. Το ζητούμενο είναι να ακούν οι ναυτικοί όπου και να βρίσκεται το πλοίο και αυτή η δυνατότητα δεν υπήρχε ποτέ. Ακόμη και την εποχή που ήταν σε λειτουργία όλοι οι πομποί της Αυλίδας, η μετάδοση προς Αμερική, Αυστραλία, Αφρική διαρκούσε μόνο δυο ώρες την ημέρα.

Η δυνατότητα μέσω δορυφορικού Ίντερνετ υπάρχει και πρέπει να την εκμεταλλευτούμε. Ήρθαμε σε επαφή με εταιρείες που παρέχουν δορυφορικό Ίντερνετ στα πλοία και δοκιμάσαμε τρόπους να μεταφέρεται το πρόγραμμα της «Φωνής της Ελλάδας» στα ελληνόκτητα πλοία. Η εμπειρία με τις δοκιμές που έγιναν στα πλοία έδειξε ότι οι ναυτικοί ενθουσιάστηκαν, γιατί ένιωσαν ότι παρακολουθούν τις εξελίξεις, ενημερώνονται και ψυχαγωγούνται δωρεάν. Με τα βραχέα με μεγάλη δυσκολία πιάνουν ένα σήμα που χάνεται και ξαναβρίσκεται, σε ώρες που συχνά δεν μπορούν να ακούσουν.

Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε όλους τους ναυτικούς ότι εργαζόμαστε και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ακούν στα ελληνικά πλοία τη «Φωνή της Ελλάδας» παντού, όπου και να βρίσκονται, δωρεάν. Θέλουμε να ενημερώνονται, να ψυχαγωγούνται και να έχουν καθημερινή επαφή με την πατρίδα.

Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ «ΦΩΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ»

Μέλημα της ΕΡΤ είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες, ώστε οι Έλληνες του εξωτερικού να ακούν τη «Φωνή της Ελλάδας» και να βλέπουν την ERT World παντού. Χωρίς δογματισμούς και με αξιοποίηση των μεγάλων δυνατοτήτων που προσφέρουν οι σύγχρονες τεχνολογίες.

«Η Φωνή της Ελλάδας» είναι ένα ραδιόφωνο με ιστορία οκτώ δεκαετιών που ανανεώνεται, εκσυγχρονίζεται τεχνολογικά, ενισχύεται με ανθρώπινο δυναμικό, κρατάει την παράδοσή του και την πολυφωνική του προσωπικότητα και συνεχίζει να αποτελεί τη γέφυρα που ενώνει τους Έλληνες ομογενείς με την πατρίδα.

Το νέο πρόγραμμα της «Φωνής της Ελλάδας» εμπλουτίζεται με μια καθημερινή εκπομπή για την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού στην αγγλική γλώσσα με τίτλο «Greek Music express». Η εκπομπή απευθύνεται στους Έλληνες 3ης και 4ης γενιάς του εξωτερικού που δεν μιλούν καλά τη γλώσσα μας, καθώς και στους ξενόγλωσσους που αγαπούν την ελληνική μουσική. Ενισχύεται με καθημερινή ωριαία εκπομπή για τους Έλληνες ναυτικούς, με τίτλο «Καλές θάλασσες». Προστίθενται ομογενειακές εκπομπές, καθώς και με μια ωριαία εκπομπή «Οι Έλληνες της Αστόρια» με προφορικές μαρτυρίες των Ελλήνων της Αμερικής και τις ιστορίες εκπατρισμού τους.

Η ΕΡΤ θα συνεχίσει να απευθύνεται σε 7.000.000 απόδημους, στους Έλληνες φοιτητές του εξωτερικού, στους ναυτικούς, σε εκατοντάδες διπλωμάτες και υπαλλήλους στις Ελληνικές πρεσβείες με μία… Φωνή. Τη «Φωνή της Ελλάδας».

Πηγή: tetradio.gr

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

Amiko MIRA X-4200
Ο Amiko MiraX HiS-4200 είναι ένας κορυφαίος Linux 4K UHD media streamer, που σας επιτρέπει να απολαμβάνετε τα αγαπημένα σας προγράμματα σε 4K UHD. Αυτός ο media streamer υποστηρίζει μεταξύ άλλων τ...
KAL KL-60
Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή του νέου τηλεχειριστηρίου KL-60. Πρόκειται για ένα προγραμματιζόμενο τηλεχειριστήριο 4:1, το οποίο προγραμματίζεται μέσω μονάδας υπέρυθρων από τ...
Promax ATLaS NG
Η Promax έχει δημιουργήσει μία σειρά εκπαιδευτικών video για τον κορυφαίο αναλυτή φάσματος ATLaS NG. Στα συγκεκριμένα video, περιγράφονται όλες οι λειτουργίες του αναλυτή, καθώς και ο τρόπος που δ...
SatLink COL5141A
Ο κωδικοποιητής COL5141A 4 σε 1 της SatLink είναι μια επαγγελματική συσκευή κωδικοποίησης και πολυπλεξίας ήχου και video με ισχυρή λειτουργικότητα. Διαθέτει διεπαφές εισόδου 4 καναλιών CVBS video ...
AVM FRITZ!DECT 350
Προσαρμόστε το FRITZ!DECT 350 σε πόρτες ή παράθυρα και αμέσως θα ανιχνεύσει αν είναι ανοικτά ή κλειστά. Αποτελώντας έναυσμα για την επακόλουθη λειτουργία προϊόντων FRITZ!DECT και συμβατών συσκευών...
KAL K-320
Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή του K-320, ενός ασύρματου ανιχνευτή κίνησης υποδοχής με εμβέλεια ανίχνευσης κίνησης 3 έως 7 μέτρων και γωνία κάλυψης 100°. Είναι ιδανικός για τη...
Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας 2U30
Συνεχίζοντας την περιγραφή των προϊόντων της Mistral, θα γίνει περιγραφή των ενισχυτών κεραίας. Οι ενισχυτές κεραίας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: 1) Οι ενισχυτές με ακροδέκτες χωρίς θωράκιση, ...
Tesla XT850
Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του νέου Tesla MediaBox XT850. Πρόκειται για ένα Android TV Box που είναι ταυτόχρονα και DVB-T2 HEVC (H.265) δέκτης, συμβατός με το νέο πρότυπο επίγεια...
SatLink ST-6502
Η εταιρεία Tronix ανακοινώνει την παραλαβή του νέου modulator ST-6502 της SatLink. Πρόκειται για έναν διαμορφωτή ενός καναλιού σε mini μέγεθος, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για οικιακή ψυχαγωγία, ξενο...
Fracarro UX-WB LTE
Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του νέου LNB της οικογένειας UX της ιταλικής Fracarro. Πρόκειται για το UX-WB LTE, ένα wideband LNB με 2 ξεχωριστές εξόδους, που η μία μεταφέρει όλα τα...
AVM Geofencing
Η τελευταία ενημέρωση του FRITZ!App Smart Home προσθέτει μια λειτουργία που ζητείται συχνά: Το geofencing. Σας επιτρέπει να εκτελείτε ενέργειες στο έξυπνο σπίτι σας όταν εισέρχεστε ή εξέρχεστε από...
Amiko A11 Link
Αναζητείτε έναν προηγμένο τρόπο για να απολαύσετε το αγαπημένο σας περιεχόμενο, είτε πρόκειται για ζωντανή τηλεόραση, είτε για ταινίες ή ραδιόφωνο; Μην ψάχνετε άλλο! Το Amiko A11 Link 4K TV Stick ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Ψηφιακή Τηλεόραση, τεύχος Ιουλίου 2024
Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Ιουλίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδ...
Διανομή σήματος HDMI στο σπίτι
Για τη θέαση τηλεοπτικών προγραμμάτων υψηλής ανάλυσης μέσω ενός δέκτη, IPTV Box, αποκωδικοποιητή συνδρομητικής πλατφόρμας ή οποιασδήποτε άλλης εξωτερικής πηγής, απαιτείται μόνο η σύνδεσή τους στην...
CRETA ELECTRONIX 2024
Μετά την τεράστια επιτυχία των κλαδικών εκθέσεων Salonica Electronix 2023 και Athens Electronix 2024, που πραγματοποιήθηκαν για τρίτη φορά σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, αντίστοιχα, και έσπασαν κάθε ρε...
Fracarro D-Matrix 4S FTA
Την πιο πρόσφατη μονάδα της οικογένειας των Headend της ιταλικής Fracarro, δοκιμάσαμε για να παρουσιάσουμε στο τεύχος αυτού του μήνα. Πρόκειται για το D-Matrix 4S FTA, ένα Compact Headend που έρχε...
Amiko MIRA X-4200
Ένα νέο μοντέλο της σειράς OTT της Amiko δοκιμάσαμε για να παρουσιάσουμε στο τεύχος αυτού του μήνα. Πρόκειται για το MIRA X-4200, ένα Set-Top Box που βασίζεται σε λειτουργικό σύστημα Linux και προ...
Sat & Zap, Ιούλιος 2024
Αρκετά νέα κανάλια στις 28 ανατολικά, ενώ και πάλι το Ιράν εμφανίζεται με νέα κανάλια εξωτερικού, μη εγκεκριμένα φυσικά από το θεοκρατικό καθεστώς… Al Mayadeen HD Hot Bird 13G – 13 East 11....