Skip to main content
17 Ιουλίου 2023 11:06

ΕΡΤ2: «Τα τρένα που άλλαξαν τον κόσμο»

Untitled 1 86 cfcee210

Τη νέα εξαιρετική σειρά ντοκιμαντέρ «Τα τρένα που άλλαξαν τον κόσμο» (Trains that Changed the World), που παρουσιάζει πώς τέσσερα εμβληματικά βρετανικά τρένα έφεραν επανάσταση στο σιδηροδρομικό ταξίδι και ενέπνευσαν απίστευτα σιδηροδρομικά έργα σε όλο τον κόσμο, θα παρακολουθήσουν –σε Α΄ τηλεοπτική μετάδοση– οι τηλεθεατές στην ΕΡΤ2, από την Τρίτη 18 έως και την Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023, στις 15:00.

TRAINS THAT CHANGED THE WORLD 55

Σειρά ντοκιμαντέρ, παραγωγής Ηνωμένου Βασιλείου 2021

Εδώ και 200 χρόνια, τα τρένα διαμορφώνουν τη ζωή μας.
Άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουμε, δουλεύουμε… Ακόμη και τις διακοπές μας!

Σ’ αυτή τη σειρά ντοκιμαντέρ, αποκαλύπτουμε πώς τέσσερα εμβληματικά βρετανικά τρένα έφεραν επανάσταση στο σιδηροδρομικό ταξίδι και ενέπνευσαν απίστευτα σιδηροδρομικά έργα σε όλο τον κόσμο. Θα ταξιδέψουμε με θρυλικές ατμομηχανές, όπως τον «Ιπτάμενο Σκωτσέζο» και τον «Πύραυλο» του Στίβενσον.

Σε κάθε επεισόδιο θα εξερευνήσουμε μια περιοχή που μεταμορφώθηκε χάρη στα τρένα. Θα μάθουμε πώς τα τρένα μάς κάνουν να μετακινούμαστε ταχύτερα, πώς μεταμόρφωσαν τις πόλεις μας, πώς τροφοδότησαν τις βιομηχανίες και πώς μας βοηθούν να ξεφεύγουμε!

Ημερομηνία μετάδοσης: Τρίτη 18 Ιουλίου 2023, στις 15:00
Eπεισόδιο 1ο: «Ταχύτητα» (Speed)

Ο «Ιπτάμενος Σκωτσέζος» ήταν το πρώτο τρένο που έσπασε το φράγμα των 160 χιλιομέτρων την ώρα. Μια εντυπωσιακή ατμομηχανή φτιαγμένη το 1923, που έφερε επανάσταση στα ταξίδια εντός του Ηνωμένου Βασιλείου και ενέπνευσε τον κόσμο να χρησιμοποιεί τα τρένα για γρήγορες μεταφορές.

Ταξιδεύοντας μ’ αυτήν την εμβληματική ατμομηχανή, ανακαλύπτουμε τη μηχανική ευφυΐα πίσω από τον σχεδιασμό της και γινόμαστε μάρτυρες της γοητείας που ασκεί ακόμα και σήμερα σε επιβάτες και λάτρεις των τρένων.

Το ταξίδι μας στην ταχύτητα ξεκινά όμως από την αρχή της βιομηχανικής επανάστασης στη Βρετανία, με μια ολοένα αυξανόμενη ανάγκη να μεταφέρουν αγαθά και πρώτες ύλες σε όλη τη χώρα σε λιγότερο χρόνο από τα παραδοσιακά ιππήλατα μέσα.

Οι ιστορικοί και οι ειδικοί μάς διηγούνται πώς ο άγριος ανταγωνισμός ανάμεσα σε επιχειρηματίες και σιδηροδρομικές εταιρείες ώθησε την αναζήτηση για μηχανική πρόοδο και νέο σχεδιασμό.

Θα δούμε την άνοδο της ατμοκίνησης να κορυφώνεται στο ταξίδι-ρεκόρ του περίφημου Τρένου Mallard, ενός ρεκόρ που διατηρεί μέχρι σήμερα.

Η κούρσα για όλο και πιο γρήγορα τρένα μπήκε σε μια νέα εποχή με τα ντιζελοκίνητα τρένα. Αυτό το επεισόδιο εξερευνά την εντυπωσιακή μάχη δημοσίων σχέσεων που χρειάστηκε να δώσουν οι σιδηροδρομικές εταιρείες, προκειμένου ν’ αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό από τα νέα μέσα, όπως το αυτοκίνητο και το αεροπλάνο.

Τέλος, ταξιδεύουμε στη νέα εποχή των τρένων υψηλής ταχύτητας. Πρωτοποριακοί θρίαμβοι της Μηχανικής, όπως το θρυλικό ιαπωνικό Bullet Train θέτουν νέες προδιαγραφές για το πώς θα είναι ο σχεδιασμός τροχιών και τρένων στο μέλλον.

Νέα ρεκόρ θα σημειωθούν στην Ευρώπη, με το γαλλικό TGV. Και θα ξαναζήσουμε τη στιγμή που η Βρετανία μπήκε στο παιχνίδι με το άνοιγμα του Eurostar.

Ημερομηνία μετάδοσης: Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023, στις 15:00
Eπεισόδιο 2ο: «Πόλεις» (Cities)

Το μετρό του Λονδίνου πρωτολειτούργησε το 1863, ήταν το πρώτο στον κόσμο και άλλαξε για πάντα τον τρόπο κυκλοφορίας στις πόλεις.

Πολλές μεγαλουπόλεις μιμήθηκαν την επαναστατική αυτή εφεύρεση, αφού η δημοφιλία της ήταν τεράστια και σήμερα πλέον καθορίζει, όχι μόνο τον τόπο εργασίας και κατοικίας, αλλά και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το αστικό τοπίο.

Ημερομηνία μετάδοσης: Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023, στις 15:00
Eπεισόδιο 3ο: «Βιομηχανία» (Industry)

Η Βιομηχανική Επανάσταση ήταν το σημαντικότερο γεγονός στην εξέλιξη του σύγχρονου σιδηροδρόμου και ένα τρένο εκείνης της εποχής έφτασε να συμβολίζει τη νέα εποχή του ατμού. Ο «Πύραυλος» του Στίβενσον.

Ο «Πύραυλος» σχεδιάστηκε το 1829 στο Νιούκασλ και συμμετείχε στις περίφημες Δοκιμές του Ρέινχιλ, έναν διαγωνισμό για να βρεθεί η ταχύτερη και ισχυρότερη μηχανή, ικανή να τραβά βαριές πρώτες ύλες.

Θριάμβευσε και όρισε εκ νέου το πώς θα φτιάχνονταν τα τρένα τις επόμενες δεκαετίες.

Σ’ αυτό το επεισόδιο, εξερευνούμε τον επαναστατικό νέο σχεδιασμό του «Πυραύλου» και πώς αυτός μεταμόρφωσε την οικονομία της Βρετανίας, από αγροτικές τοπικές βιομηχανίες στα παγκόσμια δίκτυα που γνωρίζουμε σήμερα.

Θα δούμε πώς, απ’ αυτή τη μία εφεύρεση, οι βιομηχανίες μπόρεσαν να ευημερήσουν και άλλαξαν τον τρόπο που οι άνθρωποι ψώνιζαν, μάθαιναν τα νέα και άλλαζαν έως και τη διατροφή τους.

Όμως και στον υπόλοιπο κόσμο, τα φορτηγά τρένα ήταν υπεύθυνα για τη δημιουργία νέων αυτοκρατοριών.

Θα δείξουμε πώς η βιομηχανία του τσαγιού στην Ινδία ενισχύθηκε από τη βρετανική Μηχανική. Θα επισκεφτούμε τον απίστευτο Διηπειρωτικό Σιδηρόδρομο που συνέδεσε την ανατολική και τη δυτική ακτή της Αμερικής, δημιουργώντας το ισχυρότερο έθνος στον κόσμο.

Και θα δούμε πώς ο κόσμος συνεχίζει να συνδέεται με ράγες με το πρώτο φορτηγό τρένο από την Κίνα απευθείας στη Βρετανία.

Ημερομηνία μετάδοσης: Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023, στις 15:00
Eπεισόδιο 4ο (τελευταίο): «Αναψυχή» (Leisure)

Ο Μέγας Δυτικός Σιδηρόδρομος (GWR) σχεδιάστηκε από τον Ισαμπάρντ Κίνγκντομ Μπρουνέλ και εγκαινιάστηκε το 1838.

Έκανε τον σιδηρόδρομο προσφιλή στους παραθεριστές. Τα τρένα Flying Dutchman και Cornish Riviera Express έγιναν γνωστά ως «η γραμμή των διακοπών» και μετέφεραν τους Λονδρέζους σε παραθαλάσσια θέρετρα, όπως το Ντέβον και την Κορνουάλη. Εισήγαγαν την εποχή της πολυτέλειας και των κλιναμαξών.

Σ’ αυτό το επεισόδιο, κάνουμε ένα ταξίδι στο παρελθόν με τον GWR. Το εστιατόριο Pullman συνεχίζει να προσφέρει μενού α λ’ ανγκλέζ καθώς μεταφέρει τους επιβάτες σε παραθαλάσσια θέρετρα που καθιερώθηκαν στη βικτωριανή εποχή.

Η ίδια η βασίλισσα Βικτωρία αποτέλεσε κινητήρια δύναμη πίσω από τη μαζική έκκληση, που εκδηλώθηκε το 1800, για σιδηροδρομικές μεταφορές. Εξερευνούμε το βασιλικό τρένο της Βικτωρίας, που έχει διατηρηθεί με όλα του τα στολίδια.

Και άλλα βικτωριανά τρένα μάς ταξιδεύουν στα πιο απόμακρα μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου, ακόμη και μέχρι την κορυφή του Σνόουντον.

Σε όλο τον κόσμο, το πολυτελές σιδηροδρομικό ταξίδι συνεχίζει να προσελκύει επιβάτες για μοναδικές εμπειρίες.

Εμπνευσμένοι από τη βρετανική μηχανολογία, θα γνωρίσουμε τα μεγαλόπρεπα ταξίδια του Όριεντ Εξπρές: το τρένο των βασιλέων και των λογοτεχνικών θρύλων.

Θα γνωρίσουμε, επίσης, το Μπλε τρένο: μια διαδρομή 1.450 χιλιομέτρων στη Νότια Αφρική, μεταξύ της Πρετόρια και του Κέιπ Τάουν, με πολυτελή βαγόνια που διαθέτουν ακόμη και τουαλέτα!

Τέλος, θα ζήσουμε περιπέτειες με τον αξιοθαύμαστο Υπερσιβηρικό Σιδηρόδρομο.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

 • Kathrein UFOpro

  Kathrein UFOpro

  Το UFOpro είναι η τελευταία πλατφόρμα Headend της γερμανικής Kathrein, για επόμενης γενιάς εφαρμογές τηλεόρασης σε χώρους φιλοξενίας. Το διαμορφώσιμο αρθρωτό συμπαγές πλαίσιό του διαθέτει μια σειρ...
 • TP-LINK TL-SG3428XF

  TP-LINK TL-SG3428XF

  Δημιουργήστε και επεκτείνετε το αστραπιαία γρήγορο δίκτυό σας με το TP-Link TL-SG3428XF, ένα πλήρως διαχειριζόμενο Switch επαγγελματικού επιπέδου. Εξοπλίζεται με 4x 10Gbps SFP+ θύρες για συνδεσιμό...
 • Καμπάνια 4μήνου της IDComs για το υπόλοιπο του 2023

  Καμπάνια 4μήνου της IDComs για το υπόλοιπο του 2023

  Η IDComs, πιστή στην υποστήριξη των συναδέλφων τεχνικών, έχει ξεκινήσει από την 1/9/2023 μία άκρως ενδιαφέρουσα καμπάνια που θα ολοκληρωθεί στις 31/12/2023, η οποία αφορά στα επαγγελματικά πακέτα ...
 • Nedis WSNWA1210BK

  Nedis WSNWA1210BK

  Δημιουργήστε μια γρήγορη και σταθερή σύνδεση Wi-Fi στο PC σας ή αναβαθμίστε το σήμα Wi-Fi του φορητού υπολογιστή σας, με τον Wireless AC1200 USB αντάπτορα της Nedis. Υποστηρίζει συχνότητα τόσο 5GH...
 • Amiko Mini Combo 3

  Amiko Mini Combo 3

  Ο Amiko Mini Combo 3 είναι ένας οικονομικός δέκτης με ανάλυση Full HD και υποστήριξη H.265/HEVC, ο οποίος είναι εξοπλισμένος με διπλό tuner για να καλύπτει όλες τις βασικές ανάγκες θέασης του μέσο...
 • FRITZ!Box – Έξυπνα ρολά στο Smart Home

  FRITZ!Box – Έξυπνα ρολά στο Smart Home

  Το FRITZ!Box λειτουργεί ως διανομέας Smart Home για τη διαχείριση πολλών συσκευών στο σπίτι σας. Χρησιμοποιήστε τις δυνατότητες για έξυπνα χειριστήρια ρολών σε συνδυασμό με το FRITZ!Box για ακόμα ...
 • Webinar της IDComs για Ηλεκτρομαγνητική Διάδοση – Gap Fillers – Λήψη 4G/5G σε δύσκολες περιοχές

  Webinar της IDComs για Ηλεκτρομαγνητική Διάδοση – Gap Fillers – Λήψη 4G/5G σε δύσκολες περιοχές

  Η IDComs – στα πλαίσια της ενημέρωσης των συναδέλφων τεχνικών του κλάδου μας – ανακοινώνει την επικείμενη διοργάνωση Webinar με θέμα «Ηλεκτρομαγνητική Διάδοση – Gap Fillers – Λήψη 4G/5G σε δύσκολε...
 • Τα νέα της Mistral: Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση

  Τα νέα της Mistral: Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση

  Στο προηγούμενο τεύχος έγινε αναφορά στους δύο βασικούς θορύβους. Τον ενδογενή θόρυβο των ενισχυτών και τον εξωγενή θόρυβο του περιβάλλοντος χώρου της εγκατάστασης. Ο ενδογενής θόρυβος παράγεται α...
 • Mesh Wi-Fi setup

  Mesh Wi-Fi setup

  Ρυθμίστε το Mesh Wi-Fi γρήγορα και απλά. Πατήστε δύο κουμπιά και το Wi-Fi Mesh στο FRITZ!Box σας είναι έτοιμο για χρήση. Με το Mesh, το Wi-Fi σας φτάνει σε όλες τις γωνίες και επωφελείστε από την ...
 • Ikusi NBS 801/804/895 Ch48

  Ikusi NBS 801/804/895 Ch48

  Η Ikusi έχει μεριμνήσει εξαρχής για τη συμβατότητα με το 2ο ψηφιακό μέρισμα (C48) και τους κεντρικούς ενισχυτές NBS, για τους οποίους η εταιρεία έχει δημιουργήσει μοντέλα στη μπάντα λειτουργίας 47...
 • Engel 5G

  Engel 5G

  Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή νέας σειράς ενισχυτών. Πρόκειται για ενισχυτές ιστού και γραμμής της ισπανικής Engel Axil με φίλτρο 5G, οι οποίοι διαθέτουν πολύ καλή ποιότητα κατασκευ...
 • NOD Transporter Blue

  NOD Transporter Blue

  Η NOD Transporter είναι θήκη κατασκευασμένη από PU & EVA και διαθέτει ανθεκτικό εξωτερικό περίβλημα για να προστατέψει πλήρως τον εξωτερικό σκληρό σας δίσκο κατά τη μεταφορά. Με minimal design...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Ψηφιακή Τηλεόραση, τεύχος 181

  Ψηφιακή Τηλεόραση, τεύχος 181

  Το νέο τεύχος Οκτωβρίου 2023 του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδικό «Security Report», που ηγείται στην αγορά των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας. Αθλητικός ...
 • Αθλητικός τηλεοπτικός χάρτης 2023-24

  Αθλητικός τηλεοπτικός χάρτης 2023-24

  Ο Αύγουστος που μας πέρασε έκρυβε τελικά έντονες ποδοσφαιρικές συγκινήσεις, οι οποίες αποτέλεσαν το καλύτερο ορεκτικό για το τηλεοπτικό κοινό εν όψει της νέας αθλητικής σεζόν που μόλις ξεκίνησε. Τ...
 • Athens Electronix 2024

  Athens Electronix 2024

  Έχοντας στο ιστορικό μας δύο πλήρως επιτυχημένες εκθέσεις μετά την COVID εποχή, την Creta Electronix 2022 και τη Salonica Electronix 2023, ετοιμαζόμαστε με ταχείς ρυθμούς για τη διοργάνωση της επό...
 • Amiko Mini Combo 3

  Amiko Mini Combo 3

  Η Amiko διευρύνει τη δημοφιλή σειρά δεκτών της Mini Combo, φέρνοντας στην κυκλοφορία ένα νέο μοντέλο με την τελευταία έκδοση 3. Ο Amiko Mini Combo 3 είναι ένας οικονομικός δέκτης με ανάλυση Full H...
 • AXRED T90 NG

  AXRED T90 NG

  Η εταιρεία AxSat κυκλοφόρησε έναν νέο δέκτη MPEG-4 στην ελληνική αγορά, ο οποίος έρχεται να καλύψει όλες τις ανάγκες του χρήστη για επίγεια ψηφιακή λήψη. Εξοπλισμένος με DVB-T2 tuner και υποστηρίζ...