Skip to main content
TM 839
SECURITY REPORT 170
satpraxis 2022
now 33 2022
7 Απριλίου 2025 09:47

Εξαιρετικά αφιερώματα και ειδικές εκπομπές από το Αρχείο της ΕΡΤ

ert arxeio 8a3fba8a

Πλούσια σε αφιερώματα είναι η εβδομάδα από 7 έως 13 Απριλίου 2025, και το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει ειδικές εκπομπές και ντοκιμαντέρ, για να τιμήσει τη μνήμη του ερμηνευτή Γρηγόρη Μπιθικώτση, καθώς συμπληρώνονται 20 χρόνια από τον θάνατό του, του λαϊκού συνθέτη Άκη Πάνου, με αφορμή τα 25 χρόνια από τον θάνατό του, του Απόστολου Καλδάρα, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν από 35 χρόνια, του Δημήτρη Λάγιου, με αφορμή τον πρόωρο θάνατό του, το 1991, και του Μάνου Ξυδούς, 15 χρόνια από τον θάνατό του.

Ακόμη, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν το αφιέρωμα στον Παύλο Κουντουριώτη, τον ένδοξο ναύαρχο των Βαλκανικών Πολέμων και πρώτο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, καθώς φέτος κλείνουν 170 χρόνια από τη γέννησή του, και το σπάνιο ντοκιμαντέρ, «Μεσολόγγι», το οποίο ανασυνθέτει με γλαφυρότητα τα γεγονότα της νύχτας της 10ης προς την 11η Απριλίου 1826, όταν πραγματοποιήθηκε η ηρωική Έξοδος του Μεσολογγίου.

Και, τέλος, μέσα από το «Μουσικό οδοιπορικό», η Δόμνα Σαμίου αναβιώνει τα έθιμα της Κοζάνης και των Γρεβενών για το Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαΐων, ενώ οι κυριότεροι βυζαντινοί ύμνοι της Μεγάλης Εβδομάδας ακούγονται από τη σειρά εκπομπών «Επικράνθη».

Τα αφιερώματα αναρτώνται στον ιστότοπο της ΕΡΤwww.ert.gr/archeio, καθώς και στη σελίδα του Αρχείου στο Facebook www.facebook.com/ERTarchive

7 Απριλίου 2005: 20 χρόνια από τον θάνατο του Γρηγόρη Μπιθικώτση
«Μουσική Βραδυά»

Αφιέρωμα της εκπομπής του Γιώργου Παπαστεφάνου «Μουσική Βραδυά», παραγωγής 1976, στον σπουδαίο συνθέτη και ερμηνευτή Γρηγόρη Μπιθικώτση. Από το πατρικό του σπίτι στο Περιστέρι και στη γειτονιά όπου μεγάλωσε, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης μιλάει για τα πρώτα του βήματα στη μουσική, για το πώς ξεκίνησε να γράφει τα πρώτα του τραγούδια, το 1947. Περιγράφει, επίσης, την προσωπική του εμπειρία από την επαφή του με τη μουσική και τον στίχο του έντεχνου, όταν κλήθηκε να ερμηνεύσει μεγάλους ποιητές. Αναφέρεται στην ιστορική συναυλία το 1960, στο θέατρο «Κεντρικόν» με τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Μάνο Χατζιδάκι. Σημαντική στιγμή της εκπομπής, η συνάντηση του Γρηγόρη Μπιθικώτση με τον Μίκη Θεοδωράκη, στο σπίτι του, στη Νέα Σμύρνη. Ο Μίκης Θεοδωράκης μιλάει για τη συνεργασία τους και για τον ερμηνευτή Γρηγόρη Μπιθικώτση, ο οποίος με τη δωρική φωνή του έδωσε συμβολική διάσταση στα μελοποιημένα τραγούδια του. Μαζί οι δύο μεγάλοι καλλιτέχνες ερμηνεύουν το τραγούδι «Μέρα Μαγιού» από τον «Επιτάφιο» του Γιάννη Ρίτσου.
Παρουσίαση-επιμέλεια: Γιώργος Παπαστεφάνου
Σκηνοθεσία: Δάφνη Τζαφέρη.

7 Απριλίου 2000: 25 χρόνια από τον θάνατο του Άκη Πάνου
«Συνεικόνες» – «Οι εμφανίσεις του Άκη Πάνου στην Αθήνα»

Απόσπασμα από το πολιτιστικό τηλεοπτικό περιοδικό «Συνεικόνες», παραγωγής 1994.  Η δημοσιογράφος Άννα Βλαβιανού συνομιλεί με τον σπουδαίο δημιουργό του λαϊκού τραγουδιού Άκη Πάνου, με αφορμή τις εμφανίσεις του στη μουσική σκηνή «Εννέα Όγδοα».  Ο Άκης Πάνου μιλάει για τη δουλειά του, τον ίδιο και τη σχέση του με τον χώρο του τραγουδιού και εξηγεί τον ξεχωριστό τρόπο παρουσίασης των τραγουδιών του και στησίματος του μουσικού σχήματος στο πάλκο. Προβάλλονται πλάνα από τις εμφανίσεις του στο μουσικό κέντρο «Εννέα Όγδοα».
Δημοσιογραφική επιμέλεια: Άννα Βλαβιανού
Σκηνοθεσία εκπομπής: Δημήτρης Καψωμένος

8 Απριλίου 1990: 35 χρόνια από τον θάνατο του Απόστολου Καλδάρα
«Παρασκήνιο»

Για την επέτειο από το θάνατο του σημαντικού μουσικού συνθέτη, Απόστολου Καλδάρα, το Αρχείο της ΕΡΤ προτείνει επεισόδιο από τη σειρά ντοκιμαντέρ «Παρασκήνιο», παραγωγής 2012, αφιερωμένο στον ίδιο. Η εκπομπή, μέσα από αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό και συνεντεύξεις συνεργατών του και ανθρώπων που τον έζησαν από κοντά, αναζητεί τις ρίζες και τις επιρροές του και φωτίζει την προσωπικότητα του Απόστολου Καλδάρα. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο τραγούδι του «Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι», με πρώτη ερμηνεύτρια τη Στέλλα Χασκίλ.  Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος μιλάει για τη σπουδαιότητα του συγκεκριμένου τραγουδιού, ενώ ακούγεται και ο ίδιος ο συνθέτης να διηγείται πώς εμπνεύστηκε τη δημιουργία του.
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Δώρα Μασκλαβάνου
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Claudio Bolivar

8 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά
«Οι Τσιγγάνοι – Ένας πολιτισμός της φτώχειας»

Η σειρά ντοκιμαντέρ, παραγωγής 1995, ασχολείται με τη ζωή, την κουλτούρα, την ιστορία και την καθημερινότητα των Τσιγγάνων, Ρομά, στην Ελλάδα. Στο απόσπασμα από το επεισόδιο αυτό, ο μουσικολόγος Λάμπρος Λιάβας αναλύει το ζήτημα της μουσικής κουλτούρας των Τσιγγάνων και τις σχέσεις τις ελληνικής παραδοσιακής μουσικής με την τσιγγάνικη, ενώ αναδεικνύει τους Τσιγγάνους ως σημαντικούς συντελεστές της διατήρησης της ελληνικής μουσικής παράδοσης.
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Λευτέρης Χαρωνίτης
Το αφιέρωμα θα αναρτηθεί στη σελίδα του Αρχείου στο Facebook.

9 Απριλίου 1855: 170 χρόνια από τη γέννηση του Παύλου Κουντουριώτη
«Ιστορικές προσωπογραφίες»

Ντοκιμαντέρ, παραγωγής 1983, για τον Παύλο Κουντουριώτη, τον ένδοξο ναύαρχο των Βαλκανικών Πολέμων και πρώτο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Για τη ζωή και τη δράση του Κουντουριώτη μιλούν: οι απόστρατοι ναύαρχοι Ν. Μακρής, πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου και Κ. Παΐζης-Παραδέλης, ο απότακτος του ’35 πλοίαρχος Ν. Πετρόπουλος, ο λέκτορας Πολιτικής Επιστήμης Ευάγγελος Βενιζέλος, καθώς και ο εγγονός του Κουντουριώτη, αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού ε.α. Παύλος Κουντουριώτης.
Σενάριο: Γιάννης Τζαννετάκος
Σκηνοθεσία: Γιώργος Πετρίτσης

10 Απριλίου 1826: Η Έξοδος του Μεσολογγίου
«Μεσολόγγι»

Τη νύχτα της 10ης προς την 11η Aπριλίου 1826 πραγματοποιήθηκε η ηρωική Έξοδος του Μεσολογγίου μετά τη δωδεκάμηνη πολιορκία από τους Τούρκους. Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει ένα σπάνιο ντοκιμαντέρ το «Μεσολόγγι», παραγωγής 1984, σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Σερντάρη, το οποίο ανασυνθέτει τα γεγονότα της πρώτης και δεύτερης φάσης της πολιορκίας του Μεσολογγίου μέχρι τη μεγαλειώδη Έξοδο και την πτώση της πόλης στις 10 Απριλίου 1826, πάνω σε μια μεγάλη πλαστική ανάγλυφη μακέτα, όπου αποτυπώνεται η ευρηματική οχύρωση της πόλης.

Η περιγραφή γίνεται με βάση τα απομνημονεύματα των αγωνιστών του 1821, Μιχαήλ Σπυρομήλιου και Νικολάου Κασομούλη, που πολέμησαν στο Μεσολόγγι κατά τη διάρκεια της πολιορκίας και κατέγραψαν με γλαφυρό τρόπο και θαυμαστή ακρίβεια τα γεγονότα. Παράλληλα, προβάλλονται πλάνα του 1979 από τα λαϊκά δρώμενα της πανηγυρικής θρησκευτικής τελετής του Αη Συμιού στο Μεσολόγγι, κατά την οποία γίνεται αναπαράσταση της ηρωικής Εξόδου.

11 Απριλίου 1991: Θάνατος του συνθέτη Δημήτρη Λάγιου

Εκπομπή-αφιέρωμα στον συνθέτη Δημήτρη Λάγιο, η οποία παρακολουθεί τη γόνιμη μουσική και προσωπική του πορεία μέχρι τον πρόωρο θάνατό του, το 1991. Στη διάρκεια της εκπομπής, παραγωγής 2006, ο συνθέτης αυτοπαρουσιάζεται μιλώντας για τον γενέθλιο τόπο του, τη Ζάκυνθο, τις σπουδές του και τις επιρροές που δέχτηκε στο έργο του από τη φόρμα του δημοτικού τραγουδιού. Αναφέρεται στην πρώτη του δισκογραφική δουλειά, τον «Ήλιο τον Ηλιάτορα», σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη, που κυκλοφόρησε το 1982, και στις συνεργασίες του με σημαντικούς ερμηνευτές, όπως η Σωτηρία Μπέλλου, ο Αντώνης Καλογιάννης και ο Γιώργος Νταλάρας. Ιδιαίτερη υπήρξε η συνεισφορά του στην προβολή και διάσωση της ζακυνθινής μουσικής παράδοσης, με τη διοργάνωση των Γιορτών Ζακύνθου, αλλά και με την ίδρυση του «Κάλβειου Ωδείου» στο νησί. Γίνεται επίσης αναφορά στη λιγότερο γνωστή δισκογραφία του, την ηχογράφηση μιας σειράς δίσκων με τραγούδια από τη μουσική παράδοση των Ιονίων Νήσων. Ο ίδιος υπήρξε επίσης ιδρυτής και πρόεδρος του «Κάλβειου Κέντρου Μουσικών Μελετών» στη Ζάκυνθο. Το ντοκιμαντέρ βασίζεται κυρίως σε τηλεοπτικό υλικό της δεκαετίας του ’80 και περιλαμβάνει αποσπάσματα συνεντεύξεων του Δημήτρη Λάγιου.
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Πανδώρα Μουρίκη

12 Απριλίου 2025: Σάββατο του Λαζάρου
Έθιμα της Κοζάνης και των Γρεβενών
«Μουσικό οδοιπορικό – Δόμνα Σαμίου»

Στα χωριά της Κοζάνης και των Γρεβενών το τριήμερο του «Λαζάρου» και των «Βαΐων» αναβιώνει, από γυναίκες και κορίτσια, το έθιμο των Λαζαρίνων, ενταγμένο στον κύκλο των ανοιξιάτικων εορταστικών εκδηλώσεων, παράλληλα προς τον θρησκευτικό χαρακτήρα του αγγέλματος της Ανάστασης του Χριστού. Περιλαμβάνει νεκρολατρικά έθιμα και τελετουργικά τραγούδια. Η ερευνήτρια της δημοτικής μας παράδοσης, Δόμνα Σαμίου, επισκέπτεται τις περιοχές και συνομιλεί με τις γυναίκες οι οποίες περιγράφουν τα τοπικά έθιμα της γιορτής του «Λαζάρου». Βλέπουμε πλάνα από τη συγκέντρωση των γυναικών στο κονάκι το μεσημέρι του Σαββάτου. Παρακολουθούμε, επίσης, τις γυναίκες ντυμένες παραδοσιακά, που μαζεύονται στην πλατεία του χωριού, όπου στήνεται ο χορός (Λαζαριάτικος) με λαζαριάτικα τραγούδια. Η επιτόπια έρευνα και καταγραφή της Δόμνας Σαμίου στα χωριά Λευκοπηγή Κοζάνης και Σαρακήνα Γρεβενών το 1996, συγκεντρώνοντας υλικό για το άλμπουμ με πασχαλιάτικα παραδοσιακά τραγούδια, καταγράφεται στο ντοκιμαντέρ, παραγωγής 1996, της Δάφνης Τζαφέρη για την ΕΡΤ, «Μουσικό οδοιπορικό-Δόμνα Σαμίου».

13 Απριλίου 2010: 15 χρόνια από το θάνατο του μουσικού Μάνου Ξυδούς
«Έχει γούστο»

Η Μπήλιω Τσουκαλά υποδέχεται στο στούντιο της εκπομπής «Έχει γούστο» τον Μάνο Ξυδούς με τους συνεργάτες του, με αφορμή την κυκλοφορία του νέου προσωπικού του δίσκου «Βράδιασε, τα ξαναλέμε», το 2007. Ο Μάνος Ξυδούς μιλάει για τα πρώτα βήματά του στη μουσική και τους ανθρώπους που τον βοήθησαν στην καλλιτεχνική του πορεία.  Το 1989 δημιούργησε το συγκρότημα Πυξ Λαξ μαζί με τους Φίλιππο Πλιάτσικα και Μπάμπη Στόκα. Όταν το συγκρότημα διαλύθηκε το 2004, έπειτα από μια δεκαπεντάχρονη επιτυχημένη πορεία, ο Μάνος Ξυδούς ακολούθησε αυτόνομη δισκογραφική πορεία, κυκλοφορώντας έξι προσωπικούς δίσκους.
Σκηνοθεσία: Χρήστος Φασόης.

13 Απριλίου2025: Κυριακή των Βαΐων
«Επικράνθη»

Απόσπασμα από το πρώτο επεισόδιο της σειράς «Επικράνθη», που περιλαμβάνει μερικούς από τους κυριότερους βυζαντινούς ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας και είναι αφιερωμένο στην Κυριακή των Βαΐων. Τα γυρίσματα της εκπομπής πραγματοποιήθηκαν στην καστροπολιτεία του Μυστρά. Το κατανυκτικό κλίμα της ημέρας μεταφέρουν με τις ερμηνείες τους στο τροπάριο «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται», ο μεγάλος Θρακιώτης παραδοσιακός τραγουδιστής Χρόνης Αηδονίδης και η συνεργάτιδά του, ψάλτρια, Νεκταρία Καρατζή.
Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Μυλωνάς

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

Ομοαξονικά καλώδια Kathrein για αξιοπιστία, αποδοτικότητα και ανθεκτικότητα
Η σύνδεση δεν είναι απλώς τεχνολογία – είναι θέμα εμπιστοσύνης. Σε έναν κόσμο όπου η ποιότητα του σήματος και η σταθερότητα της μετάδοσης είναι κρίσιμη, τα καλώδια Kathrein προσφέρουν απόλυτη αξιοπι…
PROMAX TV Explorer NG
Είναι πλέον διαθέσιμο από την IDComs το πλήρες manual σε αρχείο PDF, για τον νέο επαναστατικό αναλυτή TV Explorer NG της PROMAX. Το συγκεκριμένο manual διαθέτει πάνω από 120 σελίδες με αναλυτικές πε…
ALE UC Solution
Η υβριδική εργασία αυξάνεται με ραγδαίο ρυθμό. Οι εργαζόμενοι εργάζονται και επικοινωνούν από όπου και αν βρίσκονται, χωρίς να κρίνεται απαραίτητη η φυσική παρουσία στον ίδιο χώρο. Με τη λύση ενοποι…
Akuvox Self-Organizing Network
Η Akuvox παρουσιάζει μια καινοτόμα προσέγγιση στον έλεγχο πρόσβασης για πολυκατοικίες και gated communities, με τη λύση Self-Organizing Network, σχεδιασμένη για να προσφέρει ευκολία, αποδοτικότητα κ…
EDISION διπλές πρίζες TV/R-SAT
Μια εξαιρετική νέα σειρά πριζών τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού σήματος και αξεσουάρ είναι άμεσα διαθέσιμη από την EDISION. Οι πρίζες σχεδιάζονται και κατασκευάζονται από την EDISION, διαθέτουν εξαιρετ…
Multimedia Perspectives / Fagor COMPACT ROT 310C & ROR 260C
Η σειρά COMPACT της Multimedia Perspectives / Fagor περιλαμβάνει τον οπτικό πομπό ROT 310C και τον οπτικό δέκτη ROR 260C με ισχυρά χαρακτηριστικά και υψηλή αξιοπιστία, ενώ να σημειωθεί ότι τα παραπά…
Ομοαξονικά καλώδια της Multimedia Perspectives / Fagor
Στη νέα διευρυμένη γκάμα προϊόντων της IDComs συμπεριλαμβάνεται ένα σύνολο ιδιαίτερα αξιόλογων ομοαξονικών καλωδίων για όλες τις εφαρμογές λήψης και διανομής επίγειων και δορυφορικών τηλεοπτικών σημ…
Yeastar TB Series BRI VoIP Gateway
Η σειρά TB της Yeastar περιλαμβάνει τα TB200 και TB400, δύο συμπαγείς και αξιόπιστες αυτόνομες πύλες (gateways) VoIP που μετατρέπουν τις γραμμές ISDN BRI σε VoIP, επιτρέποντας σε επιχειρήσεις να ενσ…
Ruijie-Reyee RG-RAP62-Wall
Η συνδεσιμότητα είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της φιλοξενίας και το Ruijie-Reyee RG-RAP62-Wall δίνει τη λύση που κάθε ξενοδόχος χρειάζεται. Με τεχνολογία Wi-Fi 6 AX3000 και ταχύτητες έως 2.974Mbps…
Televes 552220 ενισχυτής γραμμής 3 εξόδων
O Televes 552220 είναι ένας ενισχυτής γραμμής τηλεοπτικού σήματος κατάλληλος για διαμερίσματα, με 3 εξόδους και αυτόματη αποκοπή παρεμβολών 5G / LTE. Διαθέτει 2 κύριες εξόδους και 1 για μία τοπική T…
TP-Link Omada OC220
Η σειρά εξειδικευμένων επιχειρηματικών λύσεων της TP-Link, Omada, μόλις κυκλοφόρησε τον OC220, έναν νέο ελεγκτή υλικού με 2,6 φορές ταχύτερη εκκίνηση από τον ελεγκτή προηγούμενης γενιάς. Μικρό κουτί…
Audien W-990B & W-176
Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή των ηχείων W-990B μαζί με την κονσόλα χειρισμού W-176 της Audien, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να δημιουργούν ένα ολοκληρωμένο σετ ήχου, ιδανικό…

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, Ιανουάριος 2026
Το νέο τεύχος Ιανουαρίου 2026 του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδικό «Security Report», που ηγείται στην αγορά των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας.  Θέματα Τεύ…
SAT & ZAP, Ιανουάριος 2026
Για πρώτη φορά, είδα ελεύθερη μετάδοση ισραηλινών καναλιών του πακέτου ΥΕS (δύσκολου στα ΒΔ)! Στα αξιόλογα, στις 13 Ανατολικά το αγγλόφωνο CNBC Europe και το νέο ιταλικό κανάλι για την ποδηλασία. Αξ…
Εφαρμογές ευθυγράμμισης δορυφορικού κατόπτρου
Η δορυφορική λήψη παραμένει για πολλούς το αγαπημένο τους χόμπι, που κρατάει ζωντανό το ενδιαφέρον τους να αναζητούν στον ορίζοντα νέα τηλεοπτικά κανάλια από διάφορες χώρες του πλανήτη. Η ταράτσα στ…
«Η τεχνολογία είναι πάνω απ’ όλα ανθρώπινη υπόθεση»
Σε έναν κόσμο που αλλάζει με ταχύτητα, η τεχνολογία δεν είναι πια πολυτέλεια, είναι η δύναμη που ενώνει ανθρώπους, απλοποιεί διαδικασίες και δημιουργεί νέες εμπειρίες. Από την πρώτη στιγμή, η Par…
EDISION HDMI Modulator 3in1 mini loop
Ο ολοκαίνουργιος ψηφιακός διαμορφωτής της EDISION δοκιμάστηκε στο εργαστήριο της Ψηφιακής Τηλεόρασης για το τεύχος αυτού του μήνα. Πρόκειται για τον HDMI Modulator 3in1 mini loop, έναν ψηφιακό μονοκ…
Audien W-990B & W-176
Η Audien παρουσιάζει ένα ολοκληρωμένο σετ ηχητικού συστήματος, που είναι ευέλικτο στην εγκατάσταση και εύκολο στον χειρισμό του. Το σετ αυτό αποτελείται από τα ηχεία W-990B και την κονσόλα W-176, τα…
Amiko Mini Combo FTA
Τον τελευταίο δέκτη που κυκλοφόρησε η Amiko δοκιμάσαμε για αυτόν τον μήνα στο εργαστήριο της Ψηφιακής Τηλεόρασης. Πρόκειται για τον Mini Combo FTA, έναν οικονομικό δέκτη με ανάλυση Full HD, που όχι…
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.