Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Η ΕΡΤ σε κρίσιμο σταυροδρόμι τεχνολογικής αναβάθμισης
Μια ματιά στις αποφάσεις που αναρτώνται το τελευταίο διάστημα στη Διαύγεια για την προμήθεια τεχνολογικού εξοπλισμού καταδεικνύουν πως ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός μπήκε επιτέλους σε τροχιά τεχνολογικής αναβάθμισης. Μια απόφαση που ελήφθη μετά κόπων και βασάνων πριν μερικούς μήνες και πλέον αποτυπώνεται με συγκεκριμένα βήματα που έχουν στόχο…
Μια ματιά στις αποφάσεις που αναρτώνται το τελευταίο διάστημα στη Διαύγεια για την προμήθεια τεχνολογικού εξοπλισμού καταδεικνύουν πως ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός μπήκε επιτέλους σε τροχιά τεχνολογικής αναβάθμισης. Μια απόφαση που ελήφθη μετά κόπων και βασάνων πριν μερικούς μήνες και πλέον αποτυπώνεται με συγκεκριμένα βήματα που έχουν στόχο να οδηγήσουν την ΕΡΤ στην τεχνολογία του αύριο. Οι εν λόγω προμήθειες μέσω διαγωνισμών (όπως προβλέπεται από το Ν 4412/16 για τις προμήθειες των Δημοσίου) δαπάνης αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, είναι το πρώτο βήμα για την ουσιαστική τεχνολογική αναβάθμιση της ΕΡΤ ώστε να μεταβεί σε παραγωγή προγράμματος Υψηλής Ανάλυσης HD σε ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής. To επόμενο βήμα, ενταγμένο στο μακροπρόθεσμο πρόγραμμα της τεχνολογικής αναβάθμισης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, είναι αυτό της δημιουργίας δομημένης καλωδίωσης με οπτικές ίνες δημιουργώντας έτσι τις προοπτικές για σταδιακή μετάβαση σε περιβάλλον ΙP, ενιαίο για ολόκληρη την εταιρεία και με βέλτιστα αποτελέσματα.
Όπως εξάλλου σημειώνει το επιχειρησιακό σχέδιο της Grand Thornton στον τομέα της τεχνολογίας ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας υστερεί. « Ο τεχνολογικός εξοπλισμός της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου είναι ελλιπής και δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες τεχνολογικές απαιτήσεις», αναφέρει συγκεκριμένα, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τη μελέτη, να υπάρχει «υψηλό κόστος για την εταιρεία, σπατάλη πόρων, υποβάθμιση της παρεχόμενης υπηρεσίας και απώλεια διαφημιστικών εσόδων». Και πράγματι, από το 2012 ως και σήμερα η λειτουργία της ΕΡΤ βασίζεται στη χρήση παρωχημένου τεχνικού εξοπλισμού τόσο στα στούντιο, όσο και στις μονάδες εξωτερικών μεταδόσεων.
Την κατάσταση αυτή επιχείρησε να αλλάξει η Γενική Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών τον προηγούμενο χρόνο, με ορατά ήδη αποτελέσματα.
Δεν είναι μόνο η αυτονόμηση του δικτύου για την ψηφιακή μετάδοση που έδωσε τη δυνατότητα στην ΕΡΤ να απεμπλακεί από την κοστοβόρα σχέση του “πελάτη” της Digea. Παράλληλα αυτή τη χρονιά παραχωρήθηκε άνευ ανταλλάγματος η δορυφορική συχνότητα στον Hellas sat 3 και δημιουργήθηκε η ΕΡΤ Sports.
Το σημαντικότερο είναι ότι πριν εγκριθεί το χρονοδιάγραμμα για την ενιαία τεχνολογική αναβάθμιση με επενδυτικό ορίζοντα 5ετίας, 2019-2023, άρχισε ήδη να υλοποιείται το φιλόδοξο πρόγραμμα για την εσωτερική λειτουργία της εταιρείας με επενδύσεις ως το 2020. Σύμφωνα με πληροφορίες μας το μεσοπρόθεσμο αυτό πρόγραμμα κοστολογείται περίπου στα 13.,5 εκατ. ευρώ μαζί με τις επενδύσεις στο δίκτυο.
Η τεχνολογική αναβάθμιση έχει στόχο την ποιότητα στη λειτουργία της ΕΡΤ περνώντας από το SD σε HD με ορίζονται το UHD. Τα βήματα είναι συγκεκριμένα, αρχικά Full HD – UHD (<4K, π.χ. 1080p + HDR) – UHD 4K. Για την εξοικονόμηση του εύρους ζώνης, συζητείται η σταδιακή μετάβαση, δηλαδή αντί για μετάβαση σε 2160p/100, η επιλογή μπορεί να είναι 1080p/50 HDR.
Τα έργα που βρίσκονται στο στάδιο υλοποίησης για τη διετία 2019-2020 και οι ανοιχτοί διαγωνισμοί που τρέχουν ήδη με αναρτήσεις στη Διαύγεια είναι τα εξής: Το σύστημα αυτοματισμού για τη ροή τηλεοπτικών προγραμμάτων με δαπάνη 980.000 ευρώ, ο εξοπλισμός διασύνδεσης εικόνας και ήχου HD δαπάνης 980.000, η προμήθεια ΟΒ VAN εξωτερικών μεταδόσεων ύψους 980.000, οι τράπεζες μίξης εικόνας HD για τα στούντιο της ΕΡΤ ύψους 650.000 ευρώ, 30 κάμερες υψηλής ευκρίνειας για τα στούντιο της ΕΡΤ δαπάνης 600.000 ευρώ το 2019 και 300.000 ευρώ για το 2020, γεννήτριες χαρακτήρων και μονάδες γραφικών ΗD ύψους 405.000 ευρώ, τα συστήματα απεικόνισης multiviewers ύψους 420.000 ευρώ, σύστημα δρομολόγησης και απεικόνισης σημάτων για τη ροή τηλεοπτικών προγραμμάτων δαπάνης 380.000 ευρώ, συν προμήθεια δυο τραπεζών μίξης ήχου για τα στούντιο της ΕΡΤ ύψους επίσης 380.000 ευρώ. Το συνολικό κόστος των διαγωνισμών ανέρχεται για τα δυο έτη σε περίπου 6,1 εκατ. ευρώ.
Το επόμενο μεγάλο βήμα της ΕΡΤ αφορά στην ανάπτυξη του δικτύου της ενόψει και της δεύτερης ψηφιακής μετάβασης. Ένας ακόμη σημαντικός τομέας για τον οποίο απαιτούνται γενναίες πολιτικές αποφάσεις. Μένει να διαπιστώσουμε αν οι νέοι ιθύνοντες και αρμόδιοι της ψηφιακής διακυβέρνησης στην κυβέρνηση της Ν.Δ θα «επενδύσουν» με τη σειρά τους στην τεχνολογική εξέλιξη του δημόσιου ραδοτηλεοπτικού φορέα, όπως επιτάσσει και η ευρωπαϊκή εμπειρία της ΕΒU.
Ματίνα Παπαχριστούδη