Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 180
techmail
SECURITY REPORT 142
satpraxis 2022
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20 Ιουνίου 2023 12:38

Η ΕΡΤ2 γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής | Τετάρτη 21η Ιουνίου 2023

Untitled 1 32 1051a51b
Γιορτάστε τη στην ΕΡΤ2 με το πιο μελωδικό πρόγραμμα!

Η ΕΡΤ2, την Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023 γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής με το πιο πλούσιο και μελωδικό πρόγραμμα. Μεταδίδονται ειδικές εκπομπές, ντοκιμαντέρ, συναυλίες και κινηματογραφική ταινία, που κάνουν την 21η Ιουνίου τη μελωδικότερη ημέρα του χρόνου.

ΕΡΤ2 – Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023

08:30 «Τραγούδια της άγριας ζωής με τον Sir David Attenborough»
(Attenborough’s Wonder of Song)
ATTENBOROUGHS WONDER OF SONG 1
Picture Shows: Sir David Attenborough on location in Richmond Park spring 2021.

Ντοκιμαντέρ, παραγωγής Ηνωμένου Βασιλείου 2021
O σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο επιλέγει τις αγαπημένες του ηχογραφήσεις από τον φυσικό κόσμο, που έφεραν επανάσταση στην αντίληψή μας για το τραγούδι των ζώων.
Κάθε τραγούδι, απ’ αυτό του μεγαλύτερου λεμούριου έως αυτό της μεγάπτερης φάλαινας και του μήνουρου, αποδεικνύει ότι το τραγούδι των ζώων είναι ένα εκπληκτικό παράδειγμα των εντυπωσιακών στρατηγικών επιβίωσης που ανέπτυξαν τα είδη για να μείνουν ζωντανά.

10:00 «Μυστικά των πόλεων»
(Secret Cities)
Secret Cities S2 Lisbon 1
Picture Shows: Janina Ramirez and Alastair Sooke on the battlements of Lisbon Castle (Castelo de Sao Jorge).

Σειρά ντοκιμαντέρ, παραγωγής Ηνωμένου Βασιλείου 2017
Οι ιστορικοί Τέχνης Janina Ramirez και Alastair Sooke εμβαθύνουν στα κρυμμένα πολιτιστικά αξιοθέατα μεγάλων πόλεων του κόσμου, για να αποκαλύψουν πώς η ανάπτυξη, η ανοχή και η ανατρεπτική πλευρά μιας τοποθεσίας εμπλέκεται με την Τέχνη, τη λογοτεχνία και τη μουσική της.

«Λισαβόνα» (Lisbon)

Στη Λισαβόνα το ντοκιμαντέρ μάς πηγαίνει σε ένα από τα κλαμπ fado της πόλης για να απολαύσουμε τη δημοφιλή πορτογαλική λαϊκή μουσική, της οποίας οι όμορφες μελωδίες γιορτάζουν τη λαχτάρα για το σπίτι, που κάποτε τραγουδούσαν ναυτικοί που ονειρεύονται την επιστροφή τους.

17:40 «Υποδεχόμαστε το καλοκαίρι»
Συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ 
Ο μαέστρος Μιχάλης Οικονόμου

Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση της συναυλίας για την υποδοχή του καλοκαιριού, που έδωσε η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023.

Μουσική διεύθυνση: Μιχάλης Οικονόμου

 Το πρόγραμμα της συναυλίας:

Claude Debussy (1862 – 1918): «La mer»

 • “De l’aube à midi sur la mer”
 • “Jeux de vagues”
 • “Dialogue du vent et de la mer”

Nikolay Rimsky – Korsakov (1844 – 1908): «Scheherazade, Op.35»

 • The Sea and Sinbad’s Ship
 • The Story of the Kalendar Prince
 • The Young Prince and the Young Princess
 • Festival at Baghdad. The Sea. The Ship Breaks against a Cliff Surmounted by a Bronze Horseman
19:00 «Τα μυστικά της μουσικής» 
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ 2

Μια διαφορετική μουσική εκπομπή με τον Νίκο Κυπουργό. Τι σημαίνει σήμερα η μουσική; Ποια τα πρόσωπα και τα προσωπεία της; Πού ζει η αληθινή μουσική στις μέρες μας;
Ο Νίκος Κυπουργός ακολουθεί τα ίχνη των ήχων σε μια εποχή, που η μουσική είναι ταυτοχρόνως εκκωφαντικά παρούσα και καλά κρυμμένη. Η εκπομπή είναι ένα ταξίδι στα μυστικά της μουσικής από τη δημιουργία και την ερμηνεία, μέχρι την τεχνολογία και την εκπαίδευση, από τις αίθουσες, όπου παράγεται και παίζεται η μουσική, μέχρι τους δρόμους και τα σχολεία.

«Τι είναι μουσική;»

Τι είναι μουσική; Πώς απαντάει κανείς σ’ αυτό το ερώτημα χωρίς να ανατρέξει σε θεωρητικούς ορισμούς αλλά στην καθημερινή ζωή; Τι ήχους κρύβει η φύση, από την κορυφή ενός βουνού έως τον βυθό της θάλασσας;

Στο συγκεκριμένο επεισόδιο της εκπομπής «Τα μυστικά της μουσικής» με τον Νίκο Κυπουργό, απαντήσεις στα ερωτήματα δίνουν οι: Παναγιώτης Λατσούδης (ορνιθολόγος), Νίκος Βογιατζάκης (παρατηρητής δελφινιών), Σπύρος Κουζούπης (επίκουρος καθηγητής Τμήματος Μουσικής Τεχνολογίας & Ακουστικής ΤΕΙ Κρήτης), Διονύσης Σαββόπουλος (τραγουδοποιός).

19:40 «Ο Γιάννης Σπανός μελοποιεί Έλληνες ποιητές»
Μουσική Βραδιά – Από το Αρχείο της ΕΡΤ
Ο Γιάννης Σπανός μελοποιεί Έλληνες ποιητές 1 6

Θέμα της εκπομπής είναι η μελοποιημένη ποίηση. Η Αρλέτα και ο Κώστας Καράλης ερμηνεύουν τα μελοποιημένα από τον Γιάννη Σπανό ποιήματα «Σπασμένο καράβι» του Γιάννη Σκαρίμπα«Η ομίχλη μπαίνει από παντού στο σπίτι» του Βύρωνα Λεοντάρη«Το λέει και το τραγούδι» της Λιλής Ιακωβίδη«Ο στρατιώτης ποιητής» του Μίλτου Σαχτούρη«Ο Κωνσταντής» του Κώστα Βάρναλη«Είναι ν’ απορείς» της Μαρίνας Λαμπράκη«Ο θρήνος της μάνας» του Ηλία Σιμόπουλου«Ο Γιάννης και η Μαριώ» του Βασίλη Ρώτα«Ιδανικός και ανάξιος εραστής» του Νίκου Καββαδία και «Αν είσαι» του Νίκου Καρύδη.

Παράλληλα, ο Γιώργος Παπαστεφάνου επισκέπτεται στο σπίτι του στη Χαλκίδα τον ποιητή Γιάννη Σκαρίμπα και συζητούν για την έμπνευση που «γέννησε» το «Σπασμένο καράβι» και για την ποίηση γενικότερα. Συζητεί, επίσης, με τον Γιάννη Σπανό για την επιλογή του να μελοποιεί Έλληνες και ξένους ποιητές, ενώ συναντά τη Λιλή Ιακωβίδη, η οποία του αποκαλύπτει ότι το ποίημά της «Το λέει και το τραγούδι» το έγραψε για τον σύζυγό της. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συνάντηση στο στούντιο του Νίκου Μαμαγκάκη και του Γιάννη Σπανού, οι οποίοι αναλύουν τη διαφορετική οπτική με την οποία αντιμετώπισε ο καθένας τη μελοποίηση των ποιημάτων του Κώστα Βάρναλη. Ακόμη, ο δημοσιογράφος, στιχουργός και ποιητής Λευτέρης Παπαδόπουλος και ο ζωγράφος Σπύρος Βασιλείου εκφράζουν την άποψή τους για τη μελοποίηση της ποίησης, ενώ η ηθοποιός Ελένη Χαλκούση μιλά για τον ποιητή Νίκο Καββαδία. Τέλος, οι ηθοποιοί Γιάννης Φέρτης και Ελένη Χατζηαργύρη απαγγέλλουν τα ποιήματα «Σπασμένο καράβι» του Γιάννη Σκαρίμπα και «Αν είσαι» του Νίκου Καρύδη αντίστοιχα, ενώ ακούγεται ο Δημήτρης Ψαριανός στο μελοποιημένο από τον Νίκο Μαμαγκάκη ποίημα του Κώστα Βάρναλη «Ο Κωνσταντής».

Επιμέλεια-παρουσίαση: Γιώργος Παπαστεφάνου
Τηλεσκηνοθεσία: Ηλίας Μασούρας
Έτος παραγωγής: 1976

20:25 3η Παγκόσμια Συνάντηση Δήλου
«Peaux» από το έργο «Πλειάδες» του Ιάννη Ξενάκη
Παγκόσμια τηλεοπτική μετάδοση  
Delos

Η μουσική του Ιάννη Ξενάκη για πρώτη φορά στη Δήλο για τη ζωή στον πλανήτη.

Το μουσικόφιλο κοινό την Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023 θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει μία συναρπαστική ερμηνεία του «Peaux» από το έργο «Πλειάδες» του Ιάννη Ξενάκη, στην ΕΡΤ2 στις 20:30, καθώς και μέσα στον Ιούλιο στο ARTE, το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό κανάλι για τον πολιτισμό.

Μία σπάνια προσφορά από τη γενέτειρα του θεού της μουσικής για τη σημαντική αυτή ημέρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά έργο του πρωτοπόρου και οραματιστή συνθέτη ερμηνεύεται στη Δήλο. Το δωδεκάλεπτο κομμάτι ερμηνεύει ο διεθνώς καταξιωμένος Έλληνας σολίστ κρουστών Δημήτρης Δεσύλλας με το σύνολο «ΤΥΠΑΝΑ».

Η συναυλία μαγνητοσκοπήθηκε μπροστά στους εμβληματικούς λέοντες της Δήλου, συμβολισμός της βαθιάς σύνδεσης των αρχαίων μύθων, της τέχνης και της ανθρώπινης δημιουργικότητας για την προστασία της ζωής στον πλανήτη.
Πραγματοποιήθηκε στις 4 Ιουνίου, στο πλαίσιο της 3ης Παγκόσμιας Συνάντησης Δήλου, μίας πρωτοβουλίας του World Human Forum σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, σε σύμπραξη με το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» και με την Europa Nostra. Καλλιτεχνικοί εταίροι της εκδήλωσης ήταν το Ωδείο Αθηνών και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο σημαντικός χορογράφος Άκραμ Καν.
Σύνολο κρουστών «ΤΥΠΑΝΑ»: Δημήτρης Δεσύλλας, Ανδρέας Φαρμάκης, Νίκος Μεταλλινός, Μπάμπης Ταλιαδούρος, Δημήτρης Αργυρόπουλος, Κατερίνα Κοσκινά

Σκηνοθεσία: Stephan Talneau
Ηχογράφηση-μίξη-μάστερινγκ: Άγης Γυφτόπουλος

22:00 «Νίνα» (Α’ τηλεοπτική μετάδοση)
(Nina aka Untitled Nina Simone Project)

Βιογραφικό μουσικό δράμα, παραγωγής Ηνωμένου Βασιλείου 2016
Σκηνοθεσία-σενάριο: Σίνθια Μορτ
Πρωταγωνιστούν: Ζόε Σαλντάνα, Ντέιβιντ Ογιέλουο, Ρόναλντ Γκούτμαν, Κέβιν Μάμπο
Διάρκεια: 90΄
Υπόθεση: Η ζωή και η επαγγελματική πορεία μιας από τις σπουδαιότερες γυναικείες φωνές στην ιστορία, της Νίνα Σιμόν, ξεδιπλώνεται στη βιογραφική αυτή ταινία που έχει στην καρδιά της μια σπάνια και δυνατή ερωτική ιστορία.
Αρχίζοντας από τη δεκαετία του 1990 στη Γαλλία και πηγαίνοντας πίσω στον χρόνο και σε σημαντικές στιγμές της ζωής της Σιμόν, η ταινία καταγράφει την ιστορία μιας μουσικής ιδιοφυΐας και «Αρχιέρειας της Soul», που τελικά βρίσκει την αγάπη και τη γαλήνη.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

 • Webinar της IDComs για Ηλεκτρομαγνητική Διάδοση – Gap Fillers – Λήψη 4G/5G σε δύσκολες περιοχές

  Webinar της IDComs για Ηλεκτρομαγνητική Διάδοση – Gap Fillers – Λήψη 4G/5G σε δύσκολες περιοχές

  Η IDComs – στα πλαίσια της ενημέρωσης των συναδέλφων τεχνικών του κλάδου μας – ανακοινώνει την επικείμενη διοργάνωση Webinar με θέμα «Ηλεκτρομαγνητική Διάδοση – Gap Fillers – Λήψη 4G/5G σε δύσκολε...
 • Τα νέα της Mistral: Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση

  Τα νέα της Mistral: Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση

  Στο προηγούμενο τεύχος έγινε αναφορά στους δύο βασικούς θορύβους. Τον ενδογενή θόρυβο των ενισχυτών και τον εξωγενή θόρυβο του περιβάλλοντος χώρου της εγκατάστασης. Ο ενδογενής θόρυβος παράγεται α...
 • Mesh Wi-Fi setup

  Mesh Wi-Fi setup

  Ρυθμίστε το Mesh Wi-Fi γρήγορα και απλά. Πατήστε δύο κουμπιά και το Wi-Fi Mesh στο FRITZ!Box σας είναι έτοιμο για χρήση. Με το Mesh, το Wi-Fi σας φτάνει σε όλες τις γωνίες και επωφελείστε από την ...
 • Ikusi NBS 801/804/895 Ch48

  Ikusi NBS 801/804/895 Ch48

  Η Ikusi έχει μεριμνήσει εξαρχής για τη συμβατότητα με το 2ο ψηφιακό μέρισμα (C48) και τους κεντρικούς ενισχυτές NBS, για τους οποίους η εταιρεία έχει δημιουργήσει μοντέλα στη μπάντα λειτουργίας 47...
 • Engel 5G

  Engel 5G

  Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή νέας σειράς ενισχυτών. Πρόκειται για ενισχυτές ιστού και γραμμής της ισπανικής Engel Axil με φίλτρο 5G, οι οποίοι διαθέτουν πολύ καλή ποιότητα κατασκευ...
 • NOD Transporter Blue

  NOD Transporter Blue

  Η NOD Transporter είναι θήκη κατασκευασμένη από PU & EVA και διαθέτει ανθεκτικό εξωτερικό περίβλημα για να προστατέψει πλήρως τον εξωτερικό σκληρό σας δίσκο κατά τη μεταφορά. Με minimal design...
 • Triax OTX 1310

  Triax OTX 1310

  Το οπτικό Headend kit OTX 1310 SAT της Triax, αποτελεί ιδανική λύση για τη μεταφορά δορυφορικών και επίγειων σημάτων σε μεγάλες αποστάσεις, με τις ελάχιστες απώλειες. Το OTX 1310 αποτελείται από τ...
 • Kathrein EXR 158 / EXR 2908 / EXR 2998

  Kathrein EXR 158 / EXR 2908 / EXR 2998

  Η εταιρεία ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ ανακοινώνει την παραλαβή των νέων πολυδιακοπτών EXR 158, EXR 2908 και EXR 2998 της Kathrein. Πρόκειται για πολυδιακόπτες με 8 εξόδους για ισάριθμους χρήστες, με εναλλαγή πολικ...
 • Redline S50 HD

  Redline S50 HD

  Το νέο μέλος της σειράς Redline S, ο δορυφορικός δέκτης S50 HD, υπόσχεται πολλά περισσότερα από έναν παραδοσιακό δορυφορικό δέκτη. Είναι πολύ οικονομικός και έρχεται κυριολεκτικά σε μέγεθος τσέπης...
 • PNY SSD CS900 250GB

  PNY SSD CS900 250GB

  Οι SSD PNY δίσκοι είναι ιδανικοί για την αντικατάσταση του παλιού σας δίσκου, αλλά και την αναβάθμιση του υπολογιστή σας. Διαθέτουν μνήμη TLC NAND Flash, που προσφέρει ταχύτερη εκκίνηση του λειτου...
 • Amiko / Redline / Youin

  Amiko / Redline / Youin

  Η εταιρεία AstraSat διαθέτει μεγάλη ποικιλία Android TV Box, τα οποία βασίζονται σε λειτουργικό Android που είναι φτιαγμένο ειδικά για τηλεοράσεις. Με τα Android TV Box, ο χρήστης έχει στη διάθεσή...
 • Nedis TVSM7060WT

  Nedis TVSM7060WT

  Με τη διακριτική και σκανδιναβική σχεδίασή της, η επιδαπέδια βάση τηλεόρασης της Nedis μπορεί να ενσωματωθεί σε οποιαδήποτε διακόσμηση σπιτιού, παρέχοντας ένα ξύλινο φινίρισμα, καθώς και απλό και ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Ψηφιακή Τηλεόραση, τεύχος Σεπτεμβρίου 2023

  Ψηφιακή Τηλεόραση, τεύχος Σεπτεμβρίου 2023

  Το νέο τεύχος Σεπτεμβρίου 2023 του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδικό «Security Report», που ηγείται στην αγορά των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας. HDMI Mod...
 • HDMI Modulators

  HDMI Modulators

  Η διανομή τηλεοπτικού σήματος είναι ένας τομέας της τεχνολογίας που έχει σημειώσει τρομερή πρόοδο και συνεχίζει να εξελίσσεται στις μέρες μας, με τεράστιο εύρος εφαρμογών που συναντάμε κυρίως σε χ...
 • Infomir MAG544 & MAG544w3

  Infomir MAG544 & MAG544w3

  Τα πιο πρόσφατα μοντέλα της δημοφιλούς σειράς αποκωδικοποιητών MAG της Infomir, πέρασαν την πόρτα του εργαστηρίου της Ψηφιακής Τηλεόρασης για να τα δοκιμάσουμε και να τα παρουσιάσουμε αυτό τον μήν...