Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Η πιο πλούσια TV είναι της ΕΡΤ
Με αφορμή τον πρόσφατο σφοδρό και πάλι πόλεμο εντός ραδιομεγάρου της ΕΡΤ ανάμεσα σε ομάδες, στελέχη, συνδικαλιαστές για το ποιός και με ποιο τρόπο θα έχει τον έλεγχο στη δομή και τη λειτουργία της κρατιής ραδιοτηλεόρασης, έχει εξαιρετική σημασία να δούμε τα οικονομικά στοιχεία της. Γεγονός παραδεκτό απο όλες τις πλευρές που ερίζουν είναι πως η ΕΡΤ μετά την επάνοδο της με το…
Με αφορμή τον πρόσφατο σφοδρό και πάλι πόλεμο εντός ραδιομεγάρου της ΕΡΤ ανάμεσα σε ομάδες, στελέχη, συνδικαλιαστές για το ποιός και με ποιο τρόπο θα έχει τον έλεγχο στη δομή και τη λειτουργία της κρατιής ραδιοτηλεόρασης, έχει εξαιρετική σημασία να δούμε τα οικονομικά στοιχεία της. Γεγονός παραδεκτό απο όλες τις πλευρές που ερίζουν είναι πως η ΕΡΤ μετά την επάνοδο της με το διοικητικό κέλυφος της ΝΕΡΤ τον Ιούνιο του 2015, δεν κατάφερε να κάνει τη διαφορά. Στον μεν ενημερωτικό τομέα γρήγορα καταλήφθηκε από τις γνωστές αντιλήψεις και τακτικές του πλήρους ελέγχου από την κυβέρνηση, στο δε ψυχαγωγικό τομέα δεν έχει καταφέρει να κάνει τη διαφορά. Με εξαίρεση κάποιες ξένες τηλεοπτικές σειρές και ορισμένες εκπομπές, τα κρατικά κανάλια παραμένουν χωρίς ελκυστικό, ενδιαφέρον πρόγραμμα.
Βλέποντας ωστόσο τον προϋπολογισμό της για το 2018 ο οποίος εγκρίθηκε από τους μετόχους, υπουργεία Οικονομικών και Ψηφιακής Πολιτικής, διαπιστώνεται πως αυτή τη στιγμή είναι ο πλουσιότερος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός, άρα έχει όλες τις προϋποθέσεις να κάνει τη διαφορά στο τηλεοπτικό τοπίο.
Για το 2018 λοιπόν η ΕΡΤ καταγράφει έσοδα ύψους 199.500.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 194.000.000 προέρχονται από το ανταποδοτικό τέλος και τα υπόλοιπα 14.000.000 από πωλήσεις υπηρεσιών. Το κράτος, παρά τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν αντιπολίτευση, συνεχίζει να βάζει χέρι στα έσοδα από τους πολίτες (ενέργεια καταφανώς παράνομη σύμφωνα με το Πρωτόκολλο του Αμστερντάμ), παίρνοντας από τα έσοδα αυτά τα 40 εκατ. ευρώ για το 2018!
Τα έσοδα λοιπόν της ΕΡΤ περιορίζονται από την έωλη αυτή υφαρπαγή στα 159.500.000 ευρώ. Και πάλι το ποσό είναι τεράστιο. Κι αυτή τη φορά δεν υπάρχει η δικαιολογία ότι το μισθολογικό κόστος είναι μεγαλύτερο. Για τις αμοιβές του προσωπικού (μισθοί, επιδόματα, εργοδοτικές εισφορές, ασφαλιστικά, κ.λ.π) υπάρχει κονδύλι ύψους μόλις 60.000.000 ευρώ, κάτι περισσίτερο δηλαδή από το ένα τρίτο.
Η διοίκηση της ΕΡΤ έχει να διαχειριστεί ένα ποσό της τάξης των 100 και πλέον εκατ. ευρώ για τη λειτουργία της. Να παράξει τηλεοπτικό πρόγραμμα, να κάνει επενδύσεις, να εμφανιστεί πρωτοποριακά στο τηλεοπτικό τοπίο.
Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να δοθούν υπεύθυνα από τη διοίκηση τα στοιχεία των επενδύσεων σε τηλεοπτικό πρόγραμμα, ελληνικό και ξένο, σε επενδύσεις, σε Νέα Μέσα, σε αθλητικά. Σύμφωνα με πληροφορίες για παράδειγμα η ΕΡΤ θα πληρώσει εντός του 2018 περισσίοτερα από 36 εκατ. ευρώ για αθλητικά προγράμματα! Και προβλέπει να δώσει μόλις 10 εκατ. ευρώ για επενδύσεις, στις οποίες ανήκουν και οι ψηφιακοί πομποί του διαγωνισμού που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.
Παρά τα μεγάλα αυτά ποσά των δεκάδων εκατ. ευρώ, η κρατική ραδιοτηλεόραση δεν έχει ακόμη καταφέρει να προσφέρει τηλεοπτικό πρόγραμμα. Ούτε καν αυτό το πολύ απλό, να έρθει σε επαφή και συνεργασία με Έλληνες σκηνοθέτες ώστε να αγοράσει τις ταινίες τους και να τις προσαρμόσει ως τηλεοπτικές σειρές. Μια απλή και φθηνή πρακτική που εφαρμόζεται κατά κόρον στις ευρωπαϊκές τηλεοράσεις.
Η πρόσφατη φασαρία για την ΕΡΤ αφορά και πάλι στο ποιός και πως θα έλεχει τον έλεγχο εξουσίας στο ραδιομέγαρο. Και αυτή τη φορά στο παιχνίδι μετέχει με κάθε επισημότητα και η συνδικαλιστική ομοσπονδία της ΠΟΣΠΕΡΤ.