ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Και ο ΣΕΒ στον πόλεμο των τηλεοπτικών αδειών

Η απάντηση της ένωσης ιδιοκτητών ιδιωτικών σταθμών, της ΕΙΤΗΣΕΕ στην έρευνα του Ινστιτούτου της Φλωρεντίας για την τηλεοπτική αγορά της χώρας με την οποία, όπως είναι ήδη γνωστό η κυβέρνηση πιστοποίησε την ανάγκη αδειοδότηση μόνο 4 σταθμών ενημερωτικού γενικού περιεχομένου…Η απάντηση της ένωσης ιδιοκτητών ιδιωτικών σταθμών, της ΕΙΤΗΣΕΕ στην έρευνα του Ινστιτούτου της Φλωρεντίας για την τηλεοπτική αγορά της χώρας με την οποία, όπως είναι ήδη γνωστό η κυβέρνηση πιστοποίησε την ανάγκη αδειοδότηση μόνο 4 σταθμών ενημερωτικού γενικού περιεχομένου, ήρθε μέσω του ΣΕΒ! Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων σε μια σπάνια παρέμβασή του στην αγορά τηλεόρασης, ανέλυσε την αγορά καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως η ελληνική κυβέρνηση «κρατικοποιεί» την ελεύθερη ιδιωτική τηλεόραση. Εκτιμά μάλιστα πως θα δημιουργηθούν «επιχειρηματικά και εργατικά μορφώματα που θα λειτουργούν με στρεβλά οικονομικά κριτήρια». Στηρίζει τους ιδιοκτήτες στην αντίδρασή του, λέγοντας πως 4 πάροχοι περιεχομένου με 400 εργαζόμενους ανά πάροχο, θα διαλύσουν την ιδιωτική τηλεόραση και αντιτάσσεται στον όρο απασχόλησης των 400 εργαζομένων.
Το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ο ΣΕΒ δίνει και στατιστικά στοιχεία για την ευρωπαϊκή αγορά βασισμένα στο Assiociation of Commercial Television in Europe για τα έτη 2012-2013. Σύμφωνα με αυτά υπήρχαν 11 χιλιάδες τηλεοπτικοί σταθμοί, εκ των οποίων οι 300 ήταν ειδησεογραφικοί με το 80% να είναι ιδιωτικοί. Ο ετήσιος κύκλος εργασιών ήταν 84 δισεκατ. ευρώ, ένα εκατομμύριο ήταν οι απασχολούμενοι εργαζόμενοι, ενώ το 50% του κύκλου εργασιών επενδυόταν στο περιεχόμενο. Επιπλέον δόθηκε πίνακας με αριθμούς τηλεοπτικών καναλιών σε χώρες τη Ευρωπαϊκή Ένωσης ο οποίος περιέχει διαφορετικούς αριθμούς από αυτούς που έδωσε το υπουργείο Επικρατείας για τις ίδιες χώρες. Η πηγή την οποία παραθέτει ο ΣΕΒ είναι η CIA των ΗΠΑ. ( https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/fields/2213.html#gr )
Η παράθεση αυτή είναι δείγμα της προπαγάνδας και των συμφερόντων που προωθούνται από τις δυο πλευρές καθώς χρησιμοποιούνται στοιχεία αγοράς, αποσπασμένα από τις ιδιαιτερότητες ανάπτυξης της κάθε ευρωπαϊκής αγοράς και της ξεχωριστής τεχνολογικής πλατφόρμας για να στηριχθούν τα επιχειρήματά τους.