Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 185
tech2024 02 23 at 08 16 48 TM 455
SECURITY REPORT 148
satpraxis 2022
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16 Ιουνίου 2020 11:47

Καμπάνια «Μένουμε Σπίτι»: Λίγα σε πολλούς και πολλά σε λίγους

a408faf77391bc2fbe097aa9097df334 XL 9a9d46d2

Η κυβέρνηση κινήθηκε σε διπλό άξονα: Ο πρώτος περιλαμβάνει μέσα ενημέρωσης φιλικά προς την κυβέρνηση, μεγάλα ή μικρά, της Αθήνας και της περιφέρειας, τα οποία ευνοήθηκαν με δεκάδες έως εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Ο δεύτερος κινείται στην αντίληψη “δώσε ψίχουλα για να τους κλείσουμε το στόμα” – Από τις δύο ενημερωτικές καμπάνιες των 20 εκατ., που έτρεξαν την περίοδο 28.3 – 31.5.2020, η εφημερίδα “Αυγή” έχει λάβει το ποσόν των 10.500 ευρώ…

Η κυβέρνηση κινήθηκε σε διπλό άξονα: Ο πρώτος περιλαμβάνει μέσα ενημέρωσης φιλικά προς την κυβέρνηση, μεγάλα ή μικρά, της Αθήνας και της περιφέρειας, τα οποία ευνοήθηκαν με δεκάδες έως εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Ο δεύτερος κινείται στην αντίληψη “δώσε ψίχουλα για να τους κλείσουμε το στόμα” – Από τις δύο ενημερωτικές καμπάνιες των 20 εκατ., που έτρεξαν την περίοδο 28.3 – 31.5.2020, η εφημερίδα “Αυγή” έχει λάβει το ποσόν των 10.500 ευρώ, το avgi.gr δεν έχει λάβει τίποτε και ο 105,5 Στο Κόκκινο μόλις 5.000 ευρώ

– Λίγα σε πολλούς και πολλά σε λίγους.

– Τα “δικά μας παιδιά” ανταμείβονται.

– Θολώνουμε τα νερά με μικροποσά στους περιφερειακούς.

– Κλείνουμε στόματα με μικροποσά σε αντιπολιτευτικά ΜΜΕ.

Αυτά είναι τα πρώτα συμπεράσματα της “Αυγής” για τον τρόπο κατανομής των ενημερωτικών κονδυλίων που μοίρασε η κυβέρνηση στα ΜΜΕ για τις καμπάνιες “Μένουμε Σπίτι” και “Μένουμε Ασφαλείς” -ζεστό δημόσιο χρήμα- ύψους 20 εκατ. ευρώ.

Η έρευνα της “Α” πραγματοποιήθηκε βάσει της λίστας που κατέθεσε προχθές στη Βουλή ο υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ Στέλιος Πέτσας, η οποία περισσότερο συσκοτίζει παρά δίνει απαντήσεις σε σειρά ερωτήσεων που έχει δεχθεί η κυβέρνηση στη Βουλή, αλλά και ερωτήματα που έχουν κατατεθεί δημοσίως αφενός για το ύψος της δαπάνης που απορρόφησε κάθε μέσο, πράγμα το οποίο συνεχίζει να αποκρύπτεται, και αφετέρου για τον αποκλεισμό μεγάλων μέσων ενημέρωσης, αλλά και ομίλων, όπως το «Documento», που περιλαμβάνει κυριακάτικη εφημερίδα και τρεις ιστοσελίδες και δεν έλαβε ούτε ένα ευρώ.

“Τα δικά μας παιδιά”

Για την κατανομή των κονδυλίων η κυβέρνηση κινήθηκε σε διπλό άξονα:

1. Ο ένας εντάσσεται στο γνωστό μοτίβο “τα δικά μας παιδιά”. Δηλαδή μέσα ενημέρωσης φιλικά προς την κυβέρνηση, μεγάλα ή μικρά, της Αθήνας και της περιφέρειας, τα οποία ευνοήθηκαν με δεκάδες έως εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Μικρές εφημερίδες χαμηλής κυκλοφορίας λαμβάνουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, όπως και οι συνδεδεμένοι ιστότοποι, επειδή δοξάζουν τον… Μωυσή της χώρας, ενώ ιστοσελίδες κάθε είδους, υπαρκτές, ανύπαρκτες, ασήμαντες κ.λπ., συνολικά 627, επιδοτούνται με χιλιάδες ευρώ.

4155196a f8fb 47a3 802a 423a977ed6d0?t=1591969862089

Στην κορυφή όλων οι μεγάλοι τηλεοπτικοί σταθμοί και οι μιντιακοί όμιλοι, οι οποίοι λαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος. Στην πραγματικότητα πρόκειται για την… επιστροφή χρημάτων για παρεχόμενες υπηρεσίες στην περίοδο της καραντίνας, αλλά και για… προκαταβολή για μετά.

Στην κατηγορία “δικά μας παιδιά” ανήκει για παράδειγμα η παντελώς άγνωστη ιστοσελίδα pointmedia.gr, μηδαμινής επισκεψιμότητας, που εμφανίζεται να συνδέεται με τον βουλευτή Γρεβενών της Ν.Δ. Ανδρέα Πάτση και τη σύζυγό του, δημοσιογράφο Βίκυ Παπαλουκά.

2. Ο δεύτερος άξονας κινείται στην αντίληψη “δώσε ψίχουλα για να τους κλείσουμε το στόμα”. Αυτό σημαίνει ότι πολλά ΜΜΕ, μικρά και μεγαλύτερα, κυρίως της περιφέρειας, και άλλα αντιπολιτευτικά ΜΜΕ για… ξεκάρφωμα, ενισχύθηκαν από τα δημόσια ταμεία με πολύ μικρά ποσά. Έτσι ο κ. Πέτσας προχθές στη Βουλή είχε τη δυνατότητα να αναφέρει αληθώς ότι μεταξύ όσων έλαβαν κονδύλια προβολής βρίσκονται η “Αυγή”, ο “Ριζοσπάστης”, η “Εφημερίδα των Συντακτών” κ.λπ.

Σε αυτό το σημείο να δηλώσουμε επισήμως ότι από τις δύο ενημερωτικές καμπάνιες των 20 εκατ., που έτρεξαν την περίοδο 28.3 – 31.5.2020, η εφημερίδα “Αυγή” έχει λάβει το ποσόν των 10.500 ευρώ, το avgi.gr δεν έχει λάβει τίποτε και ο 105,5 Στο Κόκκινο μόλις 5.000 ευρώ.

Η “Εφημερίδα των Συντακτών”, σύμφωνα με δημοσιευμένα δικά της στοιχεία, λαμβάνει 33.000 ευρώ. Ο Όμιλος Φιλιππάκη (ημερήσιες “Δημοκρατία”, “Εστία”, estia.gr κ.λπ.), σύμφωνα με δικά του, δημοσιευμένα στοιχεία, λαμβάνει 46.000 ευρώ.

“Ψίχουλα” στην περιφέρεια

Σύμφωνα με υπολογισμούς, σε μεγάλα συγκροτήματα Τύπου, τηλεοπτικούς oμίλους και συνολικότερα στα ΜΜΕ του κέντρου διοχετεύτηκαν τουλάχιστον τα 18,5 από τα 20 εκατ. ευρώ της διαφημιστικής δαπάνης. Που σημαίνει ότι στα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ της περιφέρειας δεν έφτασαν περισσότερα από 1,5 εκατ. ευρώ, με τη συντριπτική πλειονότητα να κινείται στο “χιλιάρικο”. Πληροφορίες από την περιφέρεια αναφέρουν συγκεκριμένη πρακτική:

* Στα μεν περιφερειακά ραδιόφωνα, 190 τον αριθμό, οι αμοιβές κυμαίνονταν από 1.000 έως 5.000 ευρώ, ενώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις η αμοιβή αυτή μπορούσε να ξεπεράσει τα 10.000 ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα μικρό έστω ποσό έλαβαν οι περισσότεροι ενημερωτικοί σταθμοί και περιορισμένος αριθμός μουσικών σταθμών, μεταξύ των οποίων αναπτύχθηκε η σχετική γκρίνια, καθώς υποχρεώθηκαν να παίζουν την καμπάνια δωρεάν, όταν συνάδελφοί τους πληρώνονταν γι’ αυτό. Υπολογίζεται ότι το συνολικό κονδύλι που κατευθύνθηκε στους περιφερειακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς δεν ξεπερνάει τα 600.000 – 800.000 ευρώ.

* Παρόμοια είναι η εικόνα στους τηλεοπτικούς σταθμούς της περιφέρειας. Πρόκειται για 57 κανάλια, τα οποία μοιράστηκαν, σύμφωνα με διάφορες πηγές, ποσά που κυμαίνονταν από 3.000 έως 25.000 ευρώ τα μεγαλύτερα κανάλια, χωρίς να αποκλείονται και λίγες εξαιρέσεις για παραπάνω χρήματα σε ορισμένους. Και σε αυτή την περίπτωση το συνολικό κονδύλι δεν υπερβαίνει τα 800.000 ευρώ.

Τι σημαίνει όλο αυτό; Ότι τα πολλά ΜΜΕ πήραν ψίχουλα και λίγα ΜΜΕ πήραν τα πολλά. Οι περιφερειακοί σταθμοί χτυπήθηκαν εξίσου, αν όχι περισσότερο από την κρίση του κορωνοϊού, δηλώνουν μάλιστα μείωση της διαφημιστικής απορρόφησης κατά 60% – 70%, και αυτή, όπως λένε, από παλαιότερα συμβόλαια μετάδοσης. Από την άλλη πλευρά, συμπληρώνουν ιδιοκτήτες ραδιοφωνικών και περιφερειακών σταθμών, δεν ελήφθη καθόλου υπόψη το κριτήριο του απασχολούμενου προσωπικού, ώστε να τονωθεί, εκτός από τις επιχειρήσεις, και η εργασία.

“Δέκα χιλιάρικα είναι ό,τι πρέπει για έναν εκδότη που βγάζουν μια τοπική εφημερίδα ο ίδιος με τη γυναίκα του, όμως δεν είναι τίποτα για έναν εκδότη που έχει 15 άτομα προσωπικό” λέει στην “ΑΥΓΗ” ιδιοκτήτης ΜΜΕ της περιφέρειας. Και προσθέτει ότι τα περιφερειακά ΜΜΕ στήριξαν την πολιτική για την Υγεία, το “Μένουμε Σπίτι”, αναμετέδωσαν λειτουργίες από τις τοπικές εκκλησίες, ενώ κρατούσαν ενημερωμένο το τοπικό ακροατήριο με τοπική και κεντρική ενημέρωση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα “δικά μας” κεντρικά μιντιακά μέσα λαμβάνουν περί τα 400.000 ευρώ, ενώ για μεγάλο μιντιακό όμιλο με κανάλι, εφημερίδες και ιστοσελίδες λέγεται ότι το συνολικό ποσό ανέβηκε σε 2,5 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, μιντιακός όμιλος της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν ξεπέρασε τα 25.000 ευρώ.

Εξώδικο από το «Documento»

Μπροστά σε αυτό το απίστευτο αλισβερίσι προκαλεί πραγματικά εντύπωση η δυσμενής διακριτική μεταχείριση που υπέστη ο όμιλος «Documento» του Κώστα Βαξεβάνη (εφημερίδα, documentonews, koutipandoras.gr), ο οποίος απέστειλε εξώδικο στην εταιρεία Initiative, η οποία ανέλαβε να κάνει το πλάνο κατανομής του κονδυλίου των 20 εκατ. στα ΜΜΕ.

Όπως προαναγγέλλεται, το «Documento» προτίθεται να προσφύγει στα αστικά και ποινικά δικαστήρια: σε μία δημοκρατική Πολιτεία ουδείς επιτρέπεται να δρα ανεξέλεγκτος και να χρησιμοποιεί τη δημόσια υγεία ως πρόσχημα για την αδιαφανή διαχείριση και διανομή κρατικού χρήματος εν κρυπτώ και κατά το δοκούν.

Επειδή λοιπόν οι πράξεις και παραλείψεις των υπευθύνων της εταιρείας ως φυσικών αυτουργών και των εντολέων της, δηλαδή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ως ηθικών αυτουργών προκαλούν τη γενική κατάκριση και την αγανάκτηση του κοινωνικού συνόλου, ενώ ταυτοχρόνως παραβιάζουν ρητές διατάξεις του ισχύοντος δικαίου, η συνέχεια θα γραφτεί από την ελληνική Δικαιοσύνη, αστική και ποινική.

Επιστολή στην ΕΣΗΕΑ, με το ερώτημα του δικαιώματος στην ελευθεροτυπία, κατέθεσε και ο εκπρόσωπος των δημοσιογράφων του ομίλου «Documento». Σύμφωνα με τον Α. Λιακόπουλο «πρόκειται για κραυγαλέο δείγμα νοοτροπίας ολοκληρωτισμού και χειραγώγησης του Τύπου, που υπερβαίνει το κομματικό πεδίο και αφορά τον δημοσιογραφικό κλάδο στο σύνολό του. Ουσιαστικά πλήττει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ελευθεροτυπίας».

Πηγή: avgi.gr

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

 • Kathrein UFOpro & UFOprolite

  Kathrein UFOpro & UFOprolite

  Τα υψηλής ποιότητας προϊόντα που διαθέτει η ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ είναι σχεδιασμένα για εφαρμογές διανομής τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σημάτων σε ξενοδοχεία, στάδια, νοσοκομεία, κρουαζιερόπλοια, ενοικιαζόμεν...
 • Emme Esse 87435

  Emme Esse 87435

  Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του Emme Esse 87435. Πρόκειται για ένα ψηφιακό modulator που λαμβάνει ένα HDMI σήμα από δορυφορικό / επίγειο δέκτη, DVD player, κάμερα ασφαλείας ή οποι...
 • Ekselans CPE 1200-OLP

  Ekselans CPE 1200-OLP

  Η Ekselans διαθέτει – μεταξύ άλλων – πλήρη γκάμα Access Points για κάθε είδους οικιακή ή επαγγελματική εφαρμογή. Ένα από τα αξιόλογα Access Points της Ekselans είναι το CPE 1200-OLP, το οποίο υποσ...
 • Nedis SFIND100BK

  Nedis SFIND100BK

  Συνδέστε τον μετρητή με ένα LNB και έναν δορυφορικό δέκτη και βρείτε την κατάλληλη θέση / γωνία για το κάτοπτρό σας, εύκολα και γρήγορα. Διαθέτει οθόνη αναλογικής ένδειξης με οπίσθιο φωτισμό. Επιπ...
 • Kathrein MS & MP series

  Kathrein MS & MP series

  Η εταιρεία ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ ανακοινώνει νέα παραλαβή των σειρών ερμαρίων - ντουλαπιών MS και MP της γερμανικής Kathrein. Η σειρά MS περιλαμβάνει υψηλής ποιότητας ερμάρια - ντουλάπια τοποθέτησης και σ...
 • Engel MV7400

  Engel MV7400

  Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του HDMI switch Engel MV7400. Πρόκειται για έναν διαχωριστή HDMI σημάτων από 4 εισόδους σε 1 έξοδο, με μέγιστη ανάλυση Full HD 1080p. Είναι συμβατό με ...
 • Ikusi Flow Smart Headend

  Ikusi Flow Smart Headend

  Το Ikusi Flow Smart Headend της ισπανικής Ikusi, λειτουργεί ήδη σε εκατοντάδες ξενοδοχειακές μονάδες στην Ελλάδα και δεκάδες χιλιάδες στο εξωτερικό, καθώς αποτελεί ένα υπόδειγμα τεχνολογίας διανομ...
 • Kathrein LCD 115 A+ & LCD 130 A+

  Kathrein LCD 115 A+ & LCD 130 A+

  Η εταιρεία ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ ανακοινώνει νέα παραλαβή των ομοαξονικών καλωδίων LCD 115 A+ και LCD 130 A+ της γερμανικής Kathrein. Πρόκειται για καλώδια πολύ υψηλής ποιότητας που είναι δοκιμασμένα και πιστ...
 • V-Tech Z2024 H265

  V-Tech Z2024 H265

  Νέος επίγειος ψηφιακός δέκτης από την AstraSat! Πρόκειται για τον V-Tech Z2024 H265, ο οποίος είναι ένας δέκτης MPEG4 με έξοδο HDMI και ανάλυση Full HD (1080p). Χάρη στο νέας γενιάς tuner του (μάρ...
 • Nedis TVSM5120GY

  Nedis TVSM5120GY

  Η επιτραπέζια full motion βάση της Nedis είναι κατάλληλη για τηλεοράσεις από 37” έως 75”, με VESA 200x200, 300x200, 300x300, 400x200, 400x300, 400x400, 600x400 και μέγιστο βάρος 40kg. Διαθέτει μια...
 • Anga PS series

  Anga PS series

  Η εταιρεία Stam Electronics ανακοινώνει νέα παραλαβή σειράς ποιοτικών κεραιών Anga. Πρόκειται για τη σειρά PS, η οποία περιλαμβάνει εξωτερικές και εσωτερικές κεραίες που είναι κατάλληλες για επίγε...
 • Promax RANGER: Διαθέσιμη η τρίτη ομάδα εκπαιδευτικών video για τη δημοφιλή σειρά πεδιομέτρων

  Promax RANGER: Διαθέσιμη η τρίτη ομάδα εκπαιδευτικών video για τη δημοφιλή σειρά πεδιομέτρων

  Είναι πλέον διαθέσιμη η τρίτη ομάδα εκπαιδευτικών video με ελληνική περιγραφή για τα πεδιόμετρα Promax RANGER. Τα συγκεκριμένα video έχουν προστεθεί στην Playlist Πεδιόμετρα RANGER - Εκπαιδευτικά ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Ψηφιακή Τηλεόραση, Μάρτιος 2024

  Ψηφιακή Τηλεόραση, Μάρτιος 2024

  Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Μαρτίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Μαρτίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδ...
 • Κανάλια με υβριδική τηλεόραση στην Ελλάδα

  Κανάλια με υβριδική τηλεόραση στην Ελλάδα

  Η κατανάλωση των προγραμμάτων που μεταδίδουν οι ελεύθεροι τηλεοπτικοί σταθμοί έχει γίνει σήμερα πιο εύκολη και πιο άμεση για τον τηλεθεατή, σε σχέση με το – όχι και τόσο μακρινό – παρελθόν. Ο παρα...
 • Τηλεοπτικό περιεχόμενο για όλους!

  Τηλεοπτικό περιεχόμενο για όλους!

  Με την πάροδο του χρόνου αυξάνονται όλο και περισσότερο οι χρήστες της συνδρομητικής τηλεόρασης. Αυτό συμβαίνει γιατί η πρόσβαση καθίσταται εφικτή από οποιαδήποτε συσκευή, σε οποιαδήποτε χρονική σ...
 • Sat & Zap, Μάρτιος 2024

  Sat & Zap, Μάρτιος 2024

  Αρκετά νέα κανάλια στη δημοφιλή θέση στις 13 ανατολικά και 2 τουρκοκυπριακά στις 42 και 46 ανατολικά. Μικρό το ενδιαφέρον σε ελεύθερα κανάλια. 92 News UK Astra 2G – 28.2 East 11.523H ...