Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 187
TM 509
SECURITY REPORT 149
satpraxis 2022
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

7 Απριλίου 2017 13:01

Λευτέρης Κρέτσος

Το DVB-T2 προς το παρόν είναι εκτός ατζέντας!

Γράφει: Ματίνα Παπαχριστούδη
6d3dcd99d5ced27b3bfa3cedbc881690 XL ca95d3d0

Την πολιτική τακτική της κυβέρνησης έναντι της πολύπαθους ψηφιακής τηλεόρασης καταθέτει στο περιοδικό ο γενικός γραμματέας ενημέρωσης και επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος. Ο κ. Κρέτσος μας δίνει ειδήσεις, σημαντικές για το χώρο. Οι σημαντικότερες: Η κυβέρνηση είναι ανοικτή στο θέμα της συνεργασίας της ΕΡΤ με τη Digea, κάτι το οποίο είχαμε αποκαλύψει εδώ και μήνες στο digitaltvinfo.gr.

Την πολιτική τακτική της κυβέρνησης έναντι της πολύπαθους ψηφιακής τηλεόρασης καταθέτει στο περιοδικό ο γενικός γραμματέας ενημέρωσης και επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος. Ο κ. Κρέτσος μας δίνει ειδήσεις, σημαντικές για το χώρο. Οι σημαντικότερες: Η κυβέρνηση είναι ανοικτή στο θέμα της συνεργασίας της ΕΡΤ με τη Digea, κάτι το οποίο είχαμε αποκαλύψει εδώ και μήνες στο digitaltvinfo.gr. Η κυβέρνηση δεν συζητά ακόμη την εισαγωγή του DVB-T2 για τακτικούς λόγους. Ο νυν ψηφιακός χάρτης οδεύει προς «βελτίωση» με την ένταξη και νέων κέντρων εκπομπής. Ο γενικός γραμματέας λέει και πολλά ακόμη που είναι βέβαιο πως θα προκαλέσουν αντιδράσεις.

 

Θα ήθελα να αρχίσουμε τη συμμετοχή της Ελλάδας στη SEDDIF στις αρχές Μαρτίου. Καταφέραμε κάτι; Θα πιάσουμε το στόχο κατοχύρωσης πολλών συχνοτήτων; Θα λάβουμε μέρος και στη συνεδρίαση τον Μάιο στη Ρήγα; Και μια ακόμη ερώτηση. Σε επίπεδο Ε.Ε. από όσο έχουμε υπόψη μας, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την Ιταλία, ενώ για την Ελλάδα ζήτημα είναι οι εκατέρωθεν παρεμβολές με Τουρκία, Βουλγαρία και Σκόπια. Τι στόχο έχει η Ελλάδα;

Η Ελλάδα συμμετέχει στο SEDDIF με στόχο την εξασφάλιση του μέγιστου δυνατού αριθμού ραδιοδιαύλων. Λαμβάνουμε φυσικά υπόψη τις θεμελιώδεις αρχές ισοκατανομής του φάσματος και οικοδόμησης σχέσεων καλής γειτονίας με τις όμορες χώρες, καθώς και τις αποφάσεις της διάσκεψης της Γενεύης του 2006. Δίνουμε εξαιρετική σημασία στο SEDDIF, εξ’ ου και η απόφασή μας να το φιλοξενήσουμε στις αρχές Μαρτίου. Η συνάντηση ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη, όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν σε αυτό. Τώρα προετοιμάζουμε την παρουσία μας στην επόμενη διάσκεψη στο Μαυροβούνιο, τον Ιούνιο του 2017. Οι μηχανές της ελληνικής αντιπροσωπείας δουλεύουν στο φουλ.

Αναφορικά με την Ιταλία, εργαζόμαστε και σε αυτήν την κατεύθυνση – η ελληνική αποστολή θα βρεθεί στη Ρώμη στις 21 και 22 Μαρτίου για το διεθνή συντονισμό συχνοτήτων. Ευελπιστούμε ότι και σε αυτήν την περίπτωση θα βρεθεί κοινός τόπος για να προχωρήσουμε στις αναγκαίες συμφωνίες.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το συνολικό μας στόχο, πρέπει να σας πω ότι οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη. Θα ήταν άκαιρο λοιπόν να κάνω συγκεκριμένη αναφορά σε αριθμό συχνοτήτων που διεκδικούμε. Το μέτρο της επιτυχίας μας θα είναι η εξασφάλιση όχι μόνο των αναγκαίων ραδιοδιαύλων για την απρόσκοπτη εκπομπή του τηλεοπτικού σήματος, αλλά όσων θα επιτρέψουν στη χώρα μας να ασκήσει μια ορθή και συνεκτική τηλεπικοινωνιακή πολιτική. Δυστυχώς ξεκινήσαμε την προσπάθεια αυτή από δυσμενή θέση – η αδράνεια των προηγούμενων κυβερνήσεων, από το 2006 και έπειτα, ήταν προκλητική. Καλύπτουμε όμως γρήγορα το χαμένο έδαφος, η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα αποτελείται από άρτια καταρτισμένους επιστήμονες, και έχει συγκεκριμένη, καθαρή στρατηγική. Είμαστε αισιόδοξοι για το τελικό αποτέλεσμα.

Την προηγούμενη περίοδο της διάθεσης Ψηφιακού Μερίσματος η Ελλάδα εξάντλησε όλα τα χρονικά περιθώρια και ξεπέρασε τελικά το όριο του 2012 κατά δυο χρόνια. Το Μέρισμα δόθηκε το 2014, πριν καν λήξει η Ψηφιακή Μετάβαση η οποία είναι προϋπόθεση για τη χορήγηση του φάσματος στις τηλεπικοινωνίες. Για το Ψηφιακό Μέρισμα 2 τι στόχο έχετε; Θα δοθεί έως τον Ιούνιο του 2020; Αυτό προϋποθέτει πολλά πράγματα να γίνουν μέχρι τότε, όπως νέος ψηφιακός χάρτης, μετακίνηση ψηφιακής TV στο φάσμα των UHF, κ.λ.π.

Ναι, αν όλα πάνε βάσει προγραμματισμού, το 2ο Ψηφιακό Μέρισμα θα έχει δοθεί έως τον Ιούνιο του 2020. Έχει συγκροτηθεί ήδη η ομάδα εργασίας που επιμελείται την εκπόνηση νέου χάρτη συχνοτήτων – ο οποίος, φυσικά, θα λαμβάνει υπόψη του την ανάγκη απονομής του 2ου Ψηφιακού Μερίσματος. Όμως μην περιμένετε ριζικές αλλαγές άμεσα, θα πρέπει να περιμένουμε την κατάληξη των διαπραγματεύσεων με τις όμορες χώρες, ώστε ο νέος χάρτης να χτιστεί πάνω σε γερά θεμέλια. Η δημοπράτηση του 2ου Ψηφιακού Μερίσματος θα γίνει εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε χρόνο που θα αποφέρει το μέγιστο δυνατό τίμημα για το Ελληνικό Δημόσιο, που θα εξυπηρετεί δηλαδή με το βέλτιστο τρόπο το δημόσιο συμφέρον.

– Με τις συχνότητες που χρησιμοποιεί ο στρατός τι θα γίνει; Θα συνεχίσει να κατέχει φάσμα στο χώρο της ελεύθερης τηλεόρασης;

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, ο Νίκος Παππάς, έχει ξεκαθαρίσει πως οι ανάγκες της Εθνικής Άμυνας της χώρας είναι πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση και για το Υπουργείο μας. Εργαζόμαστε όλοι σε αυτή την κατεύθυνση. Για προφανείς λόγους, δεν θα ήθελα να επεκταθώ περισσότερο.

Ο ιδιώτης πάροχος δικτύου των ιδιωτικών ελεύθερων καναλιών, η Digea, κατέχει την εκμετάλλευση του συνόλου του φάσματος ως το 2029, ενώ η μηνυτήρια αναφορά του Χρήστου Σπίρτζη για τις ευθύνες της ΕΕΤΤ στο διαγωνισμό χορήγησης τηλεοπτικών συχνοτήτων έχει τεθεί στο αρχείο. Πως θα βλέπατε μια πιθανή συνεργασία της Digea με την ΕΡΤ; Είτε ως κοινοπραξία εταιρειών παρόχου δικτύου, είτε ως διαφορετικές εταιρείες που συνεργάζονται για την ανάπτυξη κοινών δικτύων ψηφιακής τηλεόρασης στην Ελλάδα.

Ο κ. Σπίρτζης ορθά ανέδειξε το θέμα της εκχώρησης του φάσματος στη Digea, με τον τρόπο που έγινε, δηλαδή με ένα διαγωνισμό – παρωδία, που κατέληξε στο αστείο τίμημα των 18 εκατομμυρίων ευρώ για 15 χρόνια. Οι πολιτικές ευθύνες σαφώς βαρύνουν την κυβέρνηση Σαμαρά, που μεθόδευσε την εκχώρηση του φάσματος στους ίδιους τους καναλάρχες, κλείνοντας ταυτόχρονα την ΕΡΤ ώστε να κατέβουν στο διαγωνισμό χωρίς ανταγωνιστή.

Προσωπικά, βλέπω θετικά μια ενδεχόμενη συνεργασία μεταξύ του Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού φορέα και ιδιωτών για την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου ψηφιακής ευρυεκπομπής. Εκτιμώ πως υπάρχουν πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Οι όποιες κινήσεις, όμως, θα πρέπει να γίνουν με προσοχή, ώστε να μην αντιβαίνουν στο ενωσιακό δίκαιο.

Μόλις πρόσφατα το Ελεγκτικό Συνέδριο απέρριψε τη σύμβαση της ΕΡΤ με την εταιρεία της Erickson για την προμήθεια 320 ψηφιακών πομπών. Πρακτικά η ΕΡΤ παραμένει δέσμια της Digea και θα αναγκαστεί και το επόμενο διάστημα να νοικιάζει ακριβά τον 4ο πολυπλέκτη της ιδιωτικής εταιρείας για να διανέμει τα ψηφιακά σήματα των προγραμμάτων της του 1ου μπουκέτου καναλιών. Είναι η 5η (!) φορά που καταπίπτει ο διεθνής διαγωνισμός. Θα ήθελα τη γνώμη σας και αν προτίθεστε να συζητήσετε με τη διοίκηση της ΕΡΤ άλλους τρόπους για την ανάπτυξη ιδιόκτητου δικτύου ψηφιακής εκπομπής.

Η Διοίκηση της ΕΡΤ έχει την αποκλειστική ευθύνη των αποφάσεων για αυτό το θέμα. Το Υπουργείο δεν παρεμβαίνει στο έργο της – νομίζω έχει γίνει σαφές αυτό στα δύο χρόνια που, ως Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, έχουμε την εποπτεία της ΕΡΤ. Οι άνθρωποι της ΕΡΤ που χειρίζονται το θέμα είναι γνώστες του. Η ολοκλήρωση του δικτύου της ΕΡΤ θα οδηγήσει σε οικονομίες κλίμακας, σε οικονομικά οφέλη, και θα της επιτρέψει να εκπληρώσει την υποχρέωση καθολικής παροχής των υπηρεσιών της, είναι λοιπόν λογικό ο διαγωνισμός για τους πομπούς να επαναπροκηρυχθεί το συντομότερο δυνατόν.

-Πότε θα ολοκληρωθεί ο διεθνής συντονισμός συχνοτήτων; Και μέχρι τότε δεν πρόκειται να εκδοθεί ο νέος ψηφιακός χάρτης;

Εκτιμούμε πως ο διεθνής συντονισμός θα ολοκληρωθεί περί τα τέλη του τρέχοντος έτους, τέλη του 2017. Όπως είπα και προηγουμένως, θα ήταν λάθος να εκδώσουμε νέο χάρτη συχνοτήτων χωρίς να έχουμε τα αποτελέσματα του SEDDIF και των άλλων σχετικών διασκέψεων. Αν δεν ξέρεις ποιες συχνότητες έχεις κατοχυρώσει, τι χάρτη συχνοτήτων θα φτιάξεις; Δεν θέλουμε να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος, των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Αυτό που μπορούμε όμως να κάνουμε άμεσα, και θα το κάνουμε, είναι αναπροσαρμογές στον υπάρχοντα χάρτη, παραδείγματος χάριν τροποποιήσεις στην κατευθυντικότητα των υπαρχουσών κεραιών, κατά τρόπο τέτοιο ώστε να βελτιωθεί η πληθυσμιακή κάλυψη. Η ομάδα εργασίας για το νέο χάρτη έχει λάβει εντολή να τρέξει τις αναγκαίες προσομοιώσεις, για να έχουμε και άμεσα αποτελέσματα.

Ο νέος χάρτης συχνοτήτων θα έχει περισσότερα σημεία εκπομπής; Και θα προβλέπει και εκπομπή σε DVB-Τ2;

Ο αριθμός των σημείων εκπομπής συναρτάται με τις συστημικές παραμέτρους του δικτύου που θα επιλεγούν. Επηρεάζει επίσης την ΑΟΤ, το τίμημα δηλαδή που καταβάλλουν εθνικής εμβέλειας και περιφερειακά κανάλια. Οι όποιες κινήσεις θα πρέπει να γίνουν με προσοχή, διότι αν ανέβει το κόστος, ιδίως για τα περιφερειακά, σε δυσθεώρητα ύψη, τότε πολλοί σταθμοί δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν. Γι’ αυτό το λόγο, παράλληλα με την τεχνική ομάδα εργασίας, που εκπονεί το νέο χάρτη συχνοτήτων, συγκροτήσαμε και μια τεχνικο-οικονομική ομάδα, που μελετά τις επιπτώσεις του κάθε σεναρίου στην ΑΟΤ. Στόχος είναι μέγιστη κάλυψη, με την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση ή και ελάφρυνση ακόμα, ιδίως στα περιφερειακά κανάλια.

Η ΕΙΤΗΣΕΕ έχει θέσει ήδη επίσημα το θέμα μετάβασης στην τεχνολογία DVB -2 και το νέο σύστημα κωδικοποίησης. Και ο αντιπρόεδρος της ΕΕΤΤ Ν. Παπαουλάκης έχει παρουσιάσει ένα σενάριο αριθμού καναλιών που φθάνει τα 48 (!) σε αυτή την περίπτωση. Τα έχετε εξετάσει αυτά τα σενάρια; Και ποιό όργανο θα είναι υπεύθυνο για τη μετάβαση αυτή; Η ΕΕΤΤ; Ή προβλέπεται νέα νομοθετική ρύθμιση για αυτό;

Επί της παρούσης, το σενάριο μετάβασης στο DVB-T2 είναι εκτός ατζέντας. Το 2014 όλη η Ελλάδα στριμωχνόταν στα καταστήματα ηλεκτρονικών για να αγοράσει αποκωδικοποιητές, υπήρξαν και πολλά φαινόμενα αισχροκέρδειας. Θα έρθουμε τώρα να πούμε εμείς στους πολίτες «πετάξτε τους αποκωδικοποιητές και αγοράστε καινούριους, γιατί η Ένωση Ιδιοκτητών θέλει περισσότερα κανάλια»; Αν η ΕΙΤΗΣΕΕ επιθυμεί να πάμε σε DVB-T2, τότε να επωμιστεί και τα 50-70 ευρώ για κάθε δέκτη που θα κοστίσει η μετάβαση.

Να προσθέσω επίσης, ότι κάπου πρέπει να τελειώνει αυτή η ιστορία με τους ανευθυνο-υπεύθυνους που πετάγονται κάθε τόσο και λένε «χωράνε 10 κανάλια, 20, 50». Αναφέρομαι και σε κατά τα λοιπά έγκριτους ακαδημαϊκούς, που τους βάζουν όμως οι εταιρείες να κάνουν ασκήσεις επί χάρτου, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τα πραγματικά δεδομένα και το ευρύτερο πλαίσιο. Η χάραξη τηλεπικοινωνιακής πολιτικής, όμως, δεν είναι άσκηση επί χάρτου, έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα, κοινωνικά και οικονομικά. Κανείς μέχρι σήμερα δεν διέψευσε τις εκτιμήσεις που έχουμε κάνει: αν εξετάσουμε τα πραγματικά δεδομένα, τις μετρήσεις της ΕΕΤΤ, τη σύμβαση του Δημοσίου με την Digea, αλλά και την ανάγκη διασφάλισης του να φτάνει το τηλεοπτικό σήμα σε κάθε σπίτι, είτε έχει παλιά τηλεόραση, είτε νέα, σήμερα χωράνε 6 κανάλια εθνικής εμβέλειας με ταυτόχρονη μετάδοση σε υψηλή και τυπική ευκρίνεια. Και το διαθέσιμο φάσμα θα απομειωθεί περαιτέρω μετά την απονομή του 2ου Ψηφιακού Μερίσματος. Θα βρούμε τις λύσεις, όμως το κόστος τους δεν μπορούμε το μετακυλήσουμε στους καταναλωτές. Ούτε να επιτρέψουμε να κλείσουν τα μισά περιφερειακά κανάλια, για να παιχτούν παιχνίδια στις πλάτες των πολιτών.

Μέχρι το 2020 που ελπίζουμε πως θα έχει γίνει η ψηφιακή μετάβαση Νο 2, με νέο χάρτη συχνοτήτων τι θα γίνει με τις «λευκές περιοχές»; Υπάρχει λύση για τους εκατοντάδες των κατοίκων; Λέγεται πως σε πολλές περιφέρειες φθάνει και το 30% με 35% των περιοχών που δεν έχουν πρόσβαση στο ψηφιακό σήμα.

Ο νέος χάρτης συχνοτήτων θα αντιμετωπίζει και αυτό το πρόβλημα. Εξετάζουμε διάφορα σενάρια και συνδυασμούς για να μεγιστοποιήσουμε την πληθυσμιακή κάλυψη. Έχουν απόλυτο δίκιο όσοι διαμαρτύρονται, είναι απαράδεκτο να υποχρεώνονται οι κάτοικοι απομονωμένων περιοχών – και όχι μόνο – να επιβαρύνονται με το κόστος μιας συνδρομητικής υπηρεσίας, γιατί δε φτάνει το τηλεοπτικό σήμα ελεύθερης λήψης. Είναι εξοργιστική η στάση των προηγούμενων κυβερνήσεων, στην ουσία ο χάρτης συχνοτήτων του 2014 επέτρεψε στη Digea να αφήσει μεγάλες «λευκές περιοχές», με τη βούλα του νόμου.

Γνωρίζετε πολύ καλά τις διαμαρτυρίες των περιφερειακών καναλιών για τα υψηλά ενοίκια της Digea. Με ποιό τρόπο θα «εξαναγκαστεί» μια ιδιωτική εταιρεία να χαμηλώσει τα ενοίκια της για να προστατευθούν οι περιφερειακοί σταθμοί;

Στην ουσία το «ενοίκιο» που καταβάλλει ο κάθε περιφερειακός σταθμός προκύπτει μέσω ενός μαθηματικού μοντέλου, της ΑΟΤ. Θα έχουμε μείωση του ενοικίου, αν επιτύχουμε μείωση του κόστους υλοποίησης και λειτουργίας του δικτύου. Επίσης, η ΕΕΤΤ θα πρέπει να είναι πάρα πολύ αυστηρή και προσεκτική έναντι ενδεχόμενων παραβιάσεων της σύμβασης της Digea με το Δημόσιο – αλλά και να εξετάζει εξονυχιστικά τα σχετικά οικονομικά στοιχεία, προκειμένου να εγγυάται την ακρίβειά τους.

Και μια τελευταία ερώτηση για το ΕΣΡ. Έχουν ήδη περάσει μήνες από την τοποθέτηση των νέων μελών και την επάνοδο της αρχής ως φορέας που υποχρεούται να κάνει την αδειοδότηση. Κι όμως ορισμένα από τα μέλη του υποστηρίζουν πως ακόμη οφείλουν να εξετάσουν όλες τις παραμέτρους για τη διαδικασία των τηλεοπτικών αδειών. Σκοπεύετε να παρέμβετε ως κυβέρνηση με κάποια πρωτοβουλία για την επιτάχυνση αυτής της διαδικασίας, με δεδομένο ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα, παράνομοι σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ;

Από την πρώτη στιγμή έχουμε δηλώσει ότι θα πράξουμε ό,τι είναι αναγκαίο προκειμένου να υποστηριχθεί το ΕΣΡ στο έργο της διενέργειας του διαγωνισμού. Και υλοποιούμε αυτή μας τη δέσμευση. Πρόσφατα το Υπουργείο εξασφάλισε για το ΕΣΡ τον «Πανόπτη», ένα σύστημα καταγραφής τηλεοπτικών εκπομπών, για να επικουρήσει το έργο του. Ταυτόχρονα, έχουμε αποστείλει εγκαίρως όλα τα τεχνικά δεδομένα που μας ζητήθηκαν, ενώ είμαστε πάντα στη διάθεση του ΕΣΡ για να παράσχουμε όποια βοήθεια και τεχνογνωσία μας ζητηθεί, προκειμένου ο διαγωνισμός να λάβει χώρα έγκαιρα και με επιτυχία.

Είναι πάνδημη απαίτηση και συνταγματική επιταγή η άμεση προκήρυξη του διαγωνισμού. Προφανώς κατανοούμε ότι τα νεοδιορισθέντα μέλη του ΕΣΡ χρειάζονταν κάποιο χρόνο για να μελετήσουν το υλικό και να καταλήξουν σε αποφάσεις, όμως η ανοχή της κοινωνίας και της δικαιοσύνης έχει και τα όριά της. Αυτή τη στιγμή, οι τηλεοπτικοί σταθμοί λειτουργούν παρανόμως. Ο Υπουργός δεν πρόκειται να επικυρώσει, με μεταμεσονύχτιες αποφάσεις σαν τους προκατόχους του, την παράνομη λειτουργία τους, αυτό είναι σαφές. Θεσμικό πλαίσιο υπάρχει, είναι ο ν. 4339/2015. Η τεχνογνωσία υπάρχει. Η στήριξη της πολιτείας στο ΕΣΡ είναι δεδομένη.

Είναι πεποίθησή μας ότι το ΕΣΡ θα προχωρήσει άμεσα στη διενέργεια του διαγωνισμού, δημοπρατώντας έναν ασφαλή από τεχνικής άποψης αριθμό αδειών, και διασφαλίζοντας ότι το τίμημα που θα καταβληθεί θα είναι αντίστοιχο αυτού που ανέδειξε η ίδια η αγορά, στον ακυρωθέντα διαγωνισμό του Σεπτεμβρίου 2016.

{gallery}19333{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

 • AVM FRITZ!Powerline 1240 AX

  AVM FRITZ!Powerline 1240 AX

  Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, του νέου σετ FRITZ!Powerline 1240 AX WLAN set είναι το νέο Wi-Fi 6. Αυτό συνεπάγεται ότι μπορείτε να αναβαθμίσετε το οικιακό σας δίκτυο με Gigabit μέσω της ηλεκτρικής καλ...
 • TP-Link SG6428XHP & SG6654XHP

  TP-Link SG6428XHP & SG6654XHP

  Τα SG6428XHP και SG6654XHP είναι δύο προηγμένης τεχνολογίας, ευέλικτα PoE+ switches της TP-Link, με διαχείριση L3, τα οποία έχουν κατασκευαστεί για απαιτήσεις δικτύωσης επαγγελματικού επιπέδου, με...
 • Αλκαλικές μπαταρίες Grundig από την KAL Electronics

  Αλκαλικές μπαταρίες Grundig από την KAL Electronics

  Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή πλήρους σειράς μπαταριών Grundig. Περιλαμβάνει αλκαλικές μπαταρίες όλων των μεγεθών, για γενική χρήση σε όλες τις μικροσυσκευές. Διαθέτουν μέγισ...
 • Ikusi MOD-203

  Ikusi MOD-203

  H Ikusi παρουσίασε πρόσφατα ένα νέο ποιοτικό μοντέλο Digital HD Modulator, το MOD-203, το οποίο μετατρέπει σήμα από HDMI και AV σε DVB-T COFDM, με πλήρεις δυνατότητες παραμετροποίησης του σήματος ...
 • Tesla XG500

  Tesla XG500

  Απολαύστε εξαιρετική ψυχαγωγία πολυμέσων με το Tesla MediaBox XG500, ένα Android TV Box με πιστοποιημένο λειτουργικό σύστημα Google TV. Η πιστοποίηση αυτή εγγυάται την ομαλή λειτουργία και τις τακ...
 • Sonora Terra Digital

  Sonora Terra Digital

  Η Sonora Terra Digital είναι μια κεραία με συμπαγή και μοντέρνο σχεδιασμό, κατάλληλη για χρήση σε εξωτερικούς χώρους, ώστε να απολαμβάνετε σταθερή σύνδεση και εικόνα υψηλής ποιότητας! Είναι κατάλλ...
 • Ekselans EK CAST

  Ekselans EK CAST

  Το EK CAST βελτιώνει την εμπειρία πολυμέσων των φιλοξενούμενων στα δωμάτια του ξενοδοχείου (ή/και νοσοκομείου, γηροκομείου κ.λπ.), επιτρέποντάς τους να απολαμβάνουν τόσο το δικό τους περιεχόμενο π...
 • Huayu 0143

  Huayu 0143

  Αν χάλασε το τηλεχειριστήριο του αποκωδικοποιητή σας MAG, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε, καθώς η KAL Electronics έχει τη λύση! Διαθέτει το Huayu 0143, που είναι ένα οικονομικό τηλεχειριστήριο αντικ...
 • Tesla XT850

  Tesla XT850

  Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του νέου Tesla MediaBox XT850. Πρόκειται για ένα Android TV Box που είναι ταυτόχρονα και DVB-T2 HEVC (H.265) δέκτης, συμβατός με το νέο πρότυπο επίγεια...
 • D-Link DMS-106XT

  D-Link DMS-106XT

  Απολαύστε αξιόπιστο ενσύρματο Ethernet 10 Gigabit, με πέντε θύρες 2.5 Gigabit, λειτουργία Turbo για ιεράρχηση QoS βάσει θυρών, καθώς και πολύχρωμο φωτισμό LED, που σας επιτρέπουν να εξαλείψετε τα ...
 • Digitalbox 8200 HD FTA

  Digitalbox 8200 HD FTA

  Ένας νέος δέκτης κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά από την Ψηφιακή Τεχνολογία Α.Ε.Β.Ε. Πρόκειται για τον Digitalbox 8200 HD FTA, έναν οικονομικό δορυφορικό δέκτη με DVB-S2 tuner που έχει σχεδιαστεί γ...
 • Η Panel TV μαγνήτισε τους επαγγελματίες στην Athens Electronix 2024

  Η Panel TV μαγνήτισε τους επαγγελματίες στην Athens Electronix 2024

  Νέο παράθυρο στην πληροφόρηση των επαγγελματιών ψηφιακών λύσεων άνοιξε η Panel TV με τη συμμετοχή της και την παρουσίαση νέων καινοτόμων ψηφιακών τεχνολογιών στη μεγαλύτερη κλαδική έκθεση συστημάτ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Ψηφιακή Τηλεόραση, Μάιος 2024

  Ψηφιακή Τηλεόραση, Μάιος 2024

  Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Μαΐου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Μαΐου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδικό ...
 • Cosmote, Nova, Vodafone – Όλα τα πακέτα για streaming και υπερυψηλές ταχύτητες internet μέσω οπτικής ίνας

  Cosmote, Nova, Vodafone – Όλα τα πακέτα για streaming και υπερυψηλές ταχύτητες internet μέσω οπτικής ίνας

  Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι είναι πάντα περιζήτητοι! Εκτός από τις υπηρεσίες τηλεφωνίας και υψηλής ταχύτητας internet που παρέχουν, έχουν εμπλουτίσει το πορτφόλιό τους και με πλατφόρμες συνδρομητ...
 • Kathrein UFOpro

  Kathrein UFOpro

  Το UFOpro αποτελεί την πρόσφατη πλατφόρμα Headend της γερμανικής Kathrein, που προσφέρει ηγετική σχέση απόδοσης - τιμής στην αγορά! Είναι κατασκευασμένο για εφαρμογές τηλεόρασης επόμενης γενιάς σε...
 • Sat & Zap, Μάιος 2024

  Sat & Zap, Μάιος 2024

  Ελάχιστο το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον στη γεωστατική τροχιά όπου το streaming έχει υπερκεράσει τους δορυφόρους. Αντίθετα, σε Ασία και Αφρική κάθε μήνα εμφανίζονται νέα ελεύθερα κανάλια. Al Shams...