Skip to main content
1 Σεπτεμβρίου 2022 11:01

Μίκης Θεοδωράκης: Ένα χρόνο μετά… Αφιέρωμα από το Δεύτερο και το Τρίτο Πρόγραμμα

theodorakis era 981633c6

Την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022 συμπληρώνεται ένας χρόνος  από τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη και το Δεύτερο και το Τρίτο Πρόγραμμα θυμούνται, θυμίζουν και τιμούν τον μεγάλο Έλληνα δημιουργό.

Το Δεύτερο Πρόγραμμα ετοίμασε για τους ακροατές του ένα cross platform πρόγραμμα με εκπομπές ζωντανές από τις 7 το πρωί της Παρασκευής, με εκπομπές από το μοναδικό Αρχείο του, με on demand περιεχόμενο από τη νέα πλατφόρμα της Ραδιοφωνίας ERTecho.gr, ενώ θα υλοποιήσει και έναν μεγάλο διαγωνισμό με 10 εκδόσεις για τον Μίκη Θεοδωράκη, που θα προσφερθούν στους ακροατές του.

Συγκεκριμένα:

Ο Θεοδωράκης αυτοβιογραφείται: ακούστε σε 9 επεισόδια από τη σειρά εκπομπών Αρχείου «Οι δημιουργοί παρουσιάζουν» σε επιμέλεια της Έφης Μεταλληνού και παραγωγή της Σοφίας Μιχαλίτση, τον Μίκη Θεοδωράκη, μόνο μπροστά στο μικρόφωνο να ξετυλίγει με τον δικό του τρόπο το κουβάρι των αναμνήσεών του και να αφηγείται τη ζωή του. Οι ώρες μετάδοσης είναι οι εξής: 08:00, 10:00, 12:00, 14:00 (διπλό επεισόδιο), 17:00, 19:00 (διπλό επεισόδιο) και 23:00 το τελευταίο επεισόδιο της μαραθώνιας προσωπικής αφήγησής του.

Επίσης, μη χάσετε τις σημερινές παραγωγές του Δεύτερου:

07:00-08:00 Ο Δημήτρης Μεϊδάνης μάς ξεναγεί στον «κινηματογραφικό Μίκη» και στον «Μίκη των διασκευών» με τραγούδια του γονιμοποιούν την έμπνευση νεότερων δημιουργών.

09:00-10:00 Η Άντρη Βασιλειάδου μάς παρουσιάζει την παιδική ηλικία του Μίκη Θεοδωράκη, τα πρώτα του ακούσματα, τον Μίκη μαθητή και φυσικά τα πρώτα του τραγούδια στην εφηβεία του.

11:00-12:00 Η Μαρία Κοζάκου φωτίζει το συγγραφικό έργο του δημιουργού, με καλεσμένους τον Γιώργο Αγοραστάκη και τον Ανδρέα Μαράτο. Παράλληλα, στην εκπομπή της θα ακούσουμε ένα σπάνιο ντοκουμέντο με τον Θεοδωράκη να τραγουδά παρέα με τη μητέρα του.

13:00-14:00 Ο Μιχάλης Γελασάκης παρουσιάζει τις γυναικείες φωνές που διέδωσαν τα τραγούδια του Μίκη. Πρώτες εκτελέσεις και μεταγενέστερες ερμηνείες από τη Μαρία Φαραντούρη μέχρι τη Μάρθα Φριντζήλα, από τη Γιοβάννα μέχρι τη Μαρία Παπαγεωργίου και από τη Shirley Bassey μέχρι την Edith Piaf.

16:00-17:00 Ο Σιδερής Πρίντεζης παρουσιάζει γνωστές και λιγότερο γνωστές διεθνείς επανεκτελέσεις τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη.

18:00-19:00 Η Ελένη Γιαννοπούλου μάς ταξιδεύει για μία ώρα στις ερμηνείες έργων του Θεοδωράκη από διεθνείς καλλιτέχνες, καθώς και σε soundracks που άφησαν εποχή.

21:00-22:00 Ο Γιώργος Τσάμπρας μάς παρουσιάζει το πρώτο επεισόδιο της ενότητας «Ο Γιάννης Πουλόπουλος τραγουδά Μίκη Θεοδωράκη». Μια λιγότερο γνωστή σύμπραξη στην ελληνική δισκογραφία, με εκπλήξεις και αναπάντεχες ερμηνείες.

22:00-23:00 Ο Κώστας Θωμαΐδης έχει ως οδηγό κυρίως τη φωνή του Θεοδωράκη και μας ταξιδεύει σε κορυφαίους ποιητές. Θα ακούσουμε ακόμα σε ένα σπάνιο ντοκουμέντο τον Θεοδωράκη να μιλά για το «Canto General» του Pablo Neruda λίγο πριν το παρουσιάσει στο Santiago της Χιλής, για πρώτη φορά στην πατρίδα του ποιητή το 1993.

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022, ώρα 17:00-18:00. Ο Στάθης Δρογώσης είχε την τύχη να γνωρίσει και να συνεργαστεί με τον Μίκη Θεοδωράκη σε παραγωγή και διαφορετική ενορχήστρωση δύο έργων του. Στα «Λυρικά» σε ποίηση Τάσου Λειβαδίτη και στο «Ο ήλιος και ο χρόνος» σε ποίηση του ίδιου του Θεοδωράκη. Ακούστε την αφήγηση από τη γνωριμία και τη συνεργασία τους.

Επίσης, το Σάββατο, ώρα 20:00-21:00, ο Παντελής Σιβρής μάς μεταφέρει στο φθινόπωρο του 1974, όταν η δισκογραφική αγορά πλημμύρισε από τις κυκλοφορίες των έργων του Θεοδωράκη. Μια ολόκληρη γενιά που είχε μεγαλώσει επί δικτατορίας, γνώρισε τότε, για πρώτη φορά το παλιότερο και νεότερο έργο του και η ελληνική δισκογραφία δεν θα ήταν ποτέ ξανά ίδια.

Οn demand εκπομπές από το ERTecho.gr

Παράλληλα, το Δεύτερο σάς παρουσιάζει μια σειρά επιλογών που μπορείτε να ακούσετε στον δικό σας χρόνο:

Ο δικός μου Θεοδωράκης – ΕΡΤecho
Σειρά εκπομπών του Γιώργου Τσάμπρα, όπου σε κάθε επεισόδιο ένας άνθρωπος του τραγουδιού, μεταφέρει τη δική του βαθύτερη εικόνα για τον Θεοδωράκη και διαλέγει τα αγαπημένα του από το έργο του.

Ραδιονοσταλγία με τον Γιώργο Παπαστεφάνου – Γυναικείες Φωνές σε λυρικά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη – ΕΡΤech

Πλανόδιες Μουσικές – Τα παιδικά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη – ΕΡΤecho

Ο «Επιτάφιος» του Μίκη Θεοδωράκη – Η ιστορία πίσω από ένα εμβληματικό έργο [Επιμέλεια – παρουσίαση: Φώτης Απέργης] – ΕΡΤecho

Μίκης Θεοδωράκης, την ώρα του τελευταίου αποχαιρετισμού [Επιμέλεια – παρουσίαση: Μαρία Κοζάκου] – ΕΡΤecho

Τρίτο Πρόγραμμα

Το Τρίτο Πρόγραμμα υπογραμμίζει το καινοτόμο και ανατρεπτικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη από το τραγούδι έως τη Συμφωνία, που σφράγισε την ελληνική μουσική δημιουργία του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα.

Ειδικότερα,  θα μεταδοθούν οι ακόλουθες εκπομπές:

Την Πέμπτη 1η και την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου στις 13:00, ο Χρίστος Παπαγεωργίου από την εκπομπή «Αναζητώντας την κυρία με τη στρυχνίνη» σκιαγραφεί με ένα δίπτυχο αφιέρωμα τον κινηματογραφικό Μίκη Θεοδωράκη, παρουσιάζοντας αποσπάσματα από τις ταινίες που επένδυσε μουσικά, καθώς και σχετικές συνεντεύξεις.

Την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου στις 08:00, στα «Πρωινά του Τρίτου», ο Γιώργος  Φλωράκης παρουσιάζει 3 σπουδαία  έργα της λόγιας μουσικής του μεγάλου μας συνθέτη: Το «Τρίο για βιολί, τσέλο και πιάνο», τη «2η Σονατίνα για βιολί και πιάνο» και τη «2η Συμφωνία». Η εκπομπή συμπληρώνεται από τραγούδια που προέρχονται από τη μουσική για το θεατρικό έργο του Brendan Behan, «Ένας Όμηρος», καθώς και από τη σουίτα-μπαλέτο «Ζορμπάς».

Στις 10:00, ο Πάρις Μέξης αφιερώνει την εκπομπή  του «Όλα τα πρωινά του Τρίτου / Σήμερα» στον Μίκη Θεοδωράκη, συνθέτοντας ένα σύγχρονο πορτρέτο του μέσα από τη μουσική, τα κείμενα και τα ποιήματά του με οδηγό τη φράση του συνθέτη: «Από το τίποτα που είμαστε, ξαφνικά βγαίνουμε σε αυτόν τον υπέροχο κόσμο. Στα χρώματα».

Στις 17:00, ο Μπάμπης Καβροχωριανός στην εκπομπή «Πέντε γραμμών γράμματα» φιλοξενεί τον κιθαριστή της ορχήστρας του Μίκη Θεοδωράκη, Νίκο Μωραΐτη, ο οποίος μιλά για τις συναυλίες στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της δικτατορίας και θυμάται χαρακτηριστικές στιγμές από τη συνεργασία του με τον σπουδαίο  δημιουργό.

Το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου στις 21:00, ο Γιάννης Φίλιας από την εκπομπή «Opera Omnia» μάς καλεί να ονειρευτούμε, παρουσιάζοντας τη δίπρακτη όπερα του Μίκη Θεοδωράκη «Κώστας Καρυωτάκης», σε λιμπρέτο του ίδιου του συνθέτη, βασισμένη σε ποιήματα του Κώστα Καρυωτάκη και του Κώστα Βάρναλη.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

 • Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας U20

  Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας U20

  Συνεχίζοντας την περιγραφή των προϊόντων της Mistral, στο τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας προχωράμε σε περιγραφή των ενισχυτών κεραίας. Οι ενισχυτές κεραίας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: 1) Οι...
 • Φωτοβολταϊκό πάνελ & ηλεκτρική γεννήτρια Patona

  Φωτοβολταϊκό πάνελ & ηλεκτρική γεννήτρια Patona

  Η εταιρεία AstraSat προσφέρει νέες λύσεις που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες για παροχή ρεύματος, χωρίς την ανάγκη ύπαρξης δικτύου από πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα, διατίθενται τα εξ...
 • D-Link DWA-X1850

  D-Link DWA-X1850

  Το Wi-Fi 6 είναι το μέλλον του Wi-Fi! Αναβαθμίστε το δίκτυό σας με την τελευταία λέξη της ασύρματης τεχνολογίας, χάρη στον αντάπτορα USB AX1800 Wi-Fi 6. Απλώς συνδέστε τον στον υπολογιστή σας και ...
 • Ikusi FTD-420

  Ikusi FTD-420

  Οι λύσεις οπτικών ινών – μεταξύ άλλων – είναι ιδανικές για διανομή ραδιοτηλεοπτικών σημάτων σε κεντρικές εγκαταστάσεις, από μία πολυκατοικία έως και ένα μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα. Το πιο σημα...
 • Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024

  Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024

  Η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024 στέφτηκε από μεγάλη επιτυχία, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 2 & 3 Μαρτίου. Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, πλήθος επισκεπτών κατέφθασε...
 • devolo Magic 2 WiFi next

  devolo Magic 2 WiFi next

  Το Magic 2 WiFi next της Devolo «ανεβάζει» το Internet στο σπίτι σας σε νέα επίπεδα. Χάρη στην εξαιρετική τεχνολογία Powerline, η πλήρης απόδοση της σύνδεσής σας στο Internet μεταφέρεται με ταχύτη...
 • Fracarro D-Matrix 4S EVO

  Fracarro D-Matrix 4S EVO

  Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του D-Matrix 4S EVO της ιταλικής Fracarro. Το νέο αυτό Headend διαθέτει 4 ανεξάρτητες δορυφορικές εισόδους DVB-S2 και 4x modulators DVB-T / DVB-C κατ’ ...
 • Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

  Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

  Είναι πλέον διαθέσιμη η τέταρτη και τελευταία ομάδα εκπαιδευτικών video με ελληνική περιγραφή για τα πεδιόμετρα Promax Ranger. Τα συγκεκριμένα video έχουν προστεθεί στην Playlist Πεδιόμετρα RANGER...
 • Meliconi AT 49 USB

  Meliconi AT 49 USB

  Η εσωτερική κεραία Meliconi AT 49 USB με ενσωματωμένο ενισχυτή 49dB, είναι κατάλληλη για τη λήψη ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης (DVB-T), ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης υψηλής ευκρίνεια...
 • Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

  Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

  Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή νέας σειράς LNB φλάντζας της Engel. Περιλαμβάνει τα single LNB AN7123, twin LNB AN7126 και quattro LNB AN7143, τα οποία διαθέτουν 1x, 2x και 4x εξόδους...
 • Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

  Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

  Οι πιο ισχυρές επίγειες κεραίες της Ikusi είναι τα μοντέλα FlasHD και συγκεκριμένα τα HDTF-C48V & HDTF-C48G σε πράσινο και γκρι χρώμα. Με αξιόλογα χαρακτηριστικά και ισχυρή απόρριψη υψηλότερων...
 • Icy Box IB-LAN301-C3

  Icy Box IB-LAN301-C3

  Απολαύστε το διαδίκτυο χωρίς περιορισμούς: Με ρυθμό μεταφοράς δεδομένων έως και 2,5Gbit, ο αντάπτορας δικτύου IB-LAN301-C3 της Icy Box σάς προσφέρει εξαιρετικά γρήγορη σύνδεση. Αυτό έχει ως αποτέλ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

  Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

  Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Απριλίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περι...
 • Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

  Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

  Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
 • TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

  TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

  Η TP-Link διευρύνει την οικογένεια των συσκευών Omada, παρουσιάζοντας 3 νέα wireless Access Points. Πρόκειται για τα EAP683 LR, EAP211-Bridge KIT και EAP625-Outdoor HD, τα οποία προσφέρουν αξεπέρα...