Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 182
Στιγμιότυπο οθόνης 2023 11 30 105948
SECURITY REPORT 145
satpraxis 2022
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6 Ιουνίου 2020 12:32

Μικρός απολογισμός για μεγάλα τεχνικά έργα στην ΕΡΤ

df083dd21db82b95274738f617e7a121 XL 0ca3b68e

Η τοποθέτηση νέων γενικών διευθυντών στην ΕΡΤ με βάση το νέο οργανόγραμμα έχει ολοκληρωθεί. Ο Πέτρος Φίλος παύθηκε από τη θέση του και η γενική διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών “μεγάλωσε” για να ενσωματώσει και τα Νέα Μέσα. Δημοσιεύουμε την επιστολή αποχώρησής του με τον απολογισμό των όσων έγιναν τα δύο τελευταία χρόνια στις τεχνικές υποδομές της ΕΡΤ.

Επιστολή του πρώην γενικού διευθυντή τεχνικών υπηρεσιών Πέτρο Φίλο προς τους εργαζόμενους 
Η τοποθέτηση νέων γενικών διευθυντών στην ΕΡΤ με βάση το νέο οργανόγραμμα έχει ολοκληρωθεί. Ο Πέτρος Φίλος παύθηκε από τη θέση του και η γενική διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών “μεγάλωσε” για να ενσωματώσει και τα Νέα Μέσα. Δημοσιεύουμε την επιστολή αποχώρησής του με τον απολογισμό των όσων έγιναν τα δύο τελευταία χρόνια στις τεχνικές υποδομές της ΕΡΤ.

Αγαπητοί συνάδελφοι,
 Με την ευκαιρία παύσης  μου από τα καθήκοντα της θέσης του Γενικού Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών θα ήθελα παραδίδοντας στον αντικαταστάτη μου να προβώ  σε ένα σύντομο απολογισμό του έργου που επιτελέσθηκε στην ΕΡΤ  κατά τη διάρκεια της θητείας μου, στον τομέα των αρμοδιοτήτων μου .
   Κατά την ανάληψη των καθηκόντων μου ως Γενικός Δ/ντής Τεχνικών Υπηρεσιών της ΕΡΤ, τον Ιούνιο του 2018, βρέθηκα αντιμέτωπος με την ακόλουθη, φθίνουσα  πραγματικότητα της οποίας την ανάσχεση   έθεσα ως πρωταρχικό μου στόχο:

1.      το δίκτυο της ΕΡΤ ήταν τεχνικά απαξιωμένο και ταυτόχρονα απολύτως εξαρτημένο από την Digea, με ιδιαίτερα υψηλό τίμημα,
2.      η παραγωγή των προγραμμάτων γινόταν στο παρωχημένο πρότυπο της συμβατικής ευκρίνειας ( standard definition),ενώ
3.      οι κτιριακές εγκαταστάσεις παρέμεναν ασυντήρητες σχεδόν από το αρχικό στάδιο κατασκευής αυτών, περί το 1970

Στρατηγικός σχεδιασμός

Η κατάσταση που παρέλαβα χαρακτηριζόταν από έλλειψη σαφούς στρατηγικού σχεδιασμού, τόσο με άξονα τις εξελίξεις της τεχνολογίας στο μέλλον, όσο και με άξονα τον ανταγωνισμό.

Αυτόν ακριβώς τον στόχο, τον σχεδιασμό δηλαδή ενός καθορισμένου βήματος προς το μέλλον με βάση την υφιστάμενη πραγματικότητα και την αξιοποίηση των διαθέσιμων τεχνικών μέσων, ήρθε να καλύψει η ανάθεση στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) προκαταρκτικής τεχνικής μελέτης για την αναβάθμιση της υποδομής της ΕΡΤ σε βάθος χρόνου πενταετίας, δηλαδή κατά την χρονική περίοδο 2018 έως 2023. Με αυτή τη μελέτη η ΕΡΤ απέκτησε, για πρώτη φορά στην ιστορία της, πυξίδα πλοήγησης στο σύγχρονο και μελλοντικό τεχνικό γίγνεσθαι. Με την ολοκλήρωση της μελέτης  τέθηκαν  τα  θεμέλια, μία κοίτη ροής του τεχνικού μοντέλου που πρέπει να ακολουθήσει η ΕΡΤ εφεξής. Ορίσθηκε έτσι  με σαφήνεια ο βασικός άξονας τεχνολογικής ανάπτυξής της που πηγάζει από το γεγονός ότι η ΕΡΤ είναι και θα παραμείνει ο δημόσιος φορέας παροχής ραδιοτηλεοπτικών υπηρεσιών προς όλους τους πολίτες με ανταποδοτικό χαρακτήρα.

Απεξάρτηση από την Digea

Ως πρώτη προτεραιότητα τέθηκε η απεξάρτηση της μετάδοσης του τηλεοπτικού σήματος της ΕΡΤ από την Digea με ταυτόχρονη αναβάθμιση του δικτύου. Η απεξάρτηση από την Digea ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2019 γεγονός που σήμανε ετήσιο οικονομικό όφελος για την ΕΡΤ ύψους 1,6 εκ. €. Έχει ήδη ολοκληρωθεί η αντικατάσταση 130 από τους 374 συνολικά πομπούς τηλεόρασης ενώ το συνολικό έργο θα ολοκληρωθεί σταδιακά μέχρι το 2023.Η αντικατάσταση όλων των πομπών και των αναμεταδοτών στις δύο πολυπλεξίες που διαθέτει η εταιρεία σε ολόκληρη τη χώρα είναι απαραίτητη ώστε να επιτευχθεί η πλήρης γεωγραφική και πληθυσμιακή κάλυψη με ιδιαίτερη έμφαση στις ακριτικές περιοχές και ταυτόχρονη μετάβαση από το DVB–Τ στο DVB–Τ2 το οποίο πρόκειται να βελτιώσει θεαματικά το ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα και να χωρέσουν όλα τα αναβαθμισμένα σε υψηλή ευκρίνεια HDπρογράμματα της ΕΡΤ (ΕΡΤ-1,ΕΡΤ-2,ΕΡΤ-3 ΕΡΤ-Word και το κανάλι της Βουλής).

Καταφέραμε να εκχωρηθεί χωρίς αντάλλαγμα στην ΕΡΤ δορυφορική́ χωρητικότητα στον Hellas sat-3 για την ευρυεκπομπή  των προγραμμάτων της και των δυο πολυπλεξιών.

Παράλληλα σχεδιάστηκε η προσαρμογή του δικτύου του ραδιοφώνου των FM στις συχνότητες οι οποίες έχουν παραχωρηθεί στην ΕΡΤ για τα πέντε πανελλαδικά αλλά και τα περιφερειακά της δίκτυα. Ήδη το σχετικό έργο αντικατάστασης και εκσυγχρονισμού των πομπών βρίσκεται προς έγκριση στο υπουργείο οικονομικών.

Το παραπάνω έργο της ανανέωσης και τεχνολογικού εκσυγχρονισμού του συνόλου των πομπών της τηλεόρασης και των FM, αποτελεί ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού ύψους 15 εκ. €.

 Αδειοδότηση  κεραιοσυστημάτων

Παράλληλα με τα παραπάνω τέθηκε ως βασικός άξονας ο προγραμματισμός της αδειοδότησης όλων των κεραιοσυστημάτων της εταιρείας ο οποίος βρίσκεται σε εκκρεμότητα από το 2000 απειλώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την ΕΡΤ με την επιβολή υψηλών προστίμων και διακοπή λειτουργίας των πομπών με τον χαρακτηρισμό τους ως παράνομων. Ήδη έχει ολοκληρωθεί η κατάθεση των τεχνικών φακέλων για την νομιμοποίηση των δομικών στοιχείων όλων των κατασκευών κεραίας που λειτουργούν προ του 1987, ενώ είναι σε διαδικασία κατάθεσης οι πλήρεις τεχνικοί φάκελοι για το σύνολο των κατασκευών κεραίας.

Μετάβαση στη νέα τεχνολογική εποχή

Στόχος της Γενικής Δ/νσης ήταν να περάσει η ΕΡΤ από την συμβατική SD στην υψηλή HD ευκρίνεια και στη συνέχεια να προετοιμαστεί ώστε να μεταβεί σταδιακά  στην υπέρ υψηλή ( UHD 4K) ευκρίνεια. Για το σκοπό αυτό είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί στο εσωτερικό της ΕΡΤ νησίδα παραγωγής ανάλογου προγράμματος υψηλών προδιαγραφών για την εξοικείωση των συναδέλφων με τη νέα τεχνολογία. Προς αυτήν την κατεύθυνση προχώρησε ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του έργου για την αναβάθμιση όλων των κρίκων της αλυσίδας παραγωγής τηλεοπτικού προγράμματος, δηλαδή των studios, των controls των studios, των master controls και της ροής προγράμματος. Το έργο αυτό, συνολικού προϋπολογισμού 7 εκ. €, έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 85% και η συνολική παράδοσή του αναμένεται στις αρχές Οκτωβρίου του 2020.Ταυτόχρονα έχει ήδη συνταχθεί και πρόκειται να προκηρυχθεί άμεσα διεθνής διαγωνισμός ύψος 980.000,00 € για την απόκτηση OB VAN 8 καμερών IP τεχνολογίας ( UHD 4K) το οποίο θα αποτελέσει την πρώτη νησίδα παραγωγής τηλεοπτικού προγράμματος υπέρ υψηλής ( UHD 4K) ευκρίνειας.

Εκσυγχρονισμός κτιριακών υποδομών

Στον τομέα των κτιριακών υποδομών, σε  συνεργασία με τη Διεύθυνση Εταιρικής Ανάπτυξης & Ελέγχου Διαδικασιών που υπάγεται στο Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας και αναζητά  συγχρόνους τρόπους  στο πλαίσιο της πράσινης τηλεόρασης, το γραφείο της τεχνικής διεύθυνσης παρείχε την απαραίτητη τεχνική υποστήριξη ώστε να προχωρήσει  ο σχεδιασμός και η χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ έργου ύψους 3,5 εκ. €, για την ενεργειακή η αναβάθμιση του Ραδιομεγάρου της Αγίας Παρασκευής. Προβλέπεται η αντικατάσταση των κουφωμάτων με ενεργειακά, θερμομόνωση και υγρομόνωση δωμάτων, κατασκευή θερμοπρόσοψης αντικατάσταση κλιματιστικών μονάδων και φωτιστικών σωμάτων των studios και των λοιπών χώρων του κτιρίου με νέα, τεχνολογίας led. Προωθείται η ενεργειακή  αναβάθμιση των κτιρίων των περιφερειακών ραδιοσταθμών. Επιπρόσθετα το γραφείο της τεχνικής διεύθυνσης παρείχε την απαραίτητη τεχνική υποστήριξη ώστε να προχωρήσει η δημιουργία Πάρκου-Μουσείου Ραδιοφωνίας  του Σταθμού Μεσαίων Κυμάτων της Ραδιοφωνίας στο Ίλιον, με στόχο την προστασία των κτηρίων και του εξοπλισμού, καθώς και την ανάδειξη-διαφύλαξη της ιστορίας και της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Αισθάνομαι μεγάλη τιμή που  τριανταένα  χρόνια υπηρέτησα την ΕΡΤ από όλες τις θέσεις εξαντλώντας την υπηρεσιακή ιεραρχία. Πιστεύω ακράδαντα ότι οι άνθρωποι τιμούν τους θεσμούς και όχι το αντίθετο . Και με  αυτή τη φιλοσοφία και στάση ζωής εργάστηκα.  Στη μακρόχρονη αυτή διαδρομή ζήσαμε μεγάλες στιγμές αλλά και επώδυνες καταστάσεις όπως την περίοδο του μαύρου, και την πρόσφατη κρίση του κορωνοϊού. Σήμερα πια έχει καταστεί  απολύτως ξεκάθαρο ότι μόνο ένας δρόμος υπάρχει για την ΕΡΤ: Αυτός του ανεξάρτητου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα με ανταποδοτικό χαρακτήρα.   Έχουν περάσει 46 χρόνια από τη μεταπολίτευση και είναι μελαγχολικό να διαπιστώνει κανείς ότι, παρά την απελευθέρωση του ραδιοτηλεοπτικού δικτύου, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες οι δημόσιες τηλεοράσεις εξακολουθούν να  κατέχουν τα μεγαλύτερα μερίδια τηλεθέασης σε αντίθεση με τη χώρα μας. Η ΕΡΤ όμως  δεν έγινε… ΒΒC  γιατί δυστυχώς οι εργαζόμενοί της δεν αφέθηκαν να δουλέψουν  ποτέ ελεύθεροι για να την καταστήσουν “ΒΒC”.

Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής. Όπως προανέφερα η ΕΡΤ διαθέτει μια πυξίδα πορείας με βάση τη μελέτη του ΕΜΠ, τουλάχιστον στον τεχνικό τομέα, και ένα πρόγραμμα τεχνολογικού εκσυγχρονισμού το οποίο θα πρέπει να τηρηθεί απαρέγκλιτα αν θέλουμε παραμείνουμε σε τροχιά ανάπτυξης. Προσωπικά θα το υπερασπιστώ σε όποια θέση βρεθώ στο μέλλον.  

Θα ήθελα, κλείνοντας πρόωρα την παρουσία μου στη θέση  του Γ. Δ/ντη  Τεχνικών  Υπηρεσιών, να ευχαριστήσω :

Τον κ. Β. Κωστόπουλο Διευθύνοντα Σύμβουλο για την ευκαιρία που μου έδωσε να συμβάλλω με τις γνώσεις και την εμπειρία μου σε ένα καλλίτερο μέλλον για την ΕΡΤ που τόσο αγαπήσαμε και πονέσαμε και πάντα θα είναι στην καρδιά μας.

Τον κ. Ι. Δρόσο διευθύνοντα σύμβουλο που βοήθησε στην συνέχεια την εφαρμογή του προγράμματος που είχαμε σχεδιάσει.

Τον κ.Γ. Γαμπρίτσο διευθύνοντα σύμβουλο για την μέχρι τώρα συνεργασία μας.

 Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω τους διευθυντές και τους προϊσταμένους των διευθύνσεων που επόπτευα για την άριστη συνεργασία που είχαμε.

Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους  τεχνικούς που πίστεψαν και βοήθησαν στην μέχρι τώρα πραγματοποίηση των στόχων μας χωρίς την βοήθεια των οποίων δεν θα είχε πραγματοποιηθεί τίποτε.

Ιδιαιτέρα θα ήθελα να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου εκείνους τους τεχνικούς που κατάφεραν κάτω από  υπέρμετρα και πρωτόγνωρα αντίξοες συνθήκες που δημιούργησε η κρίση του κορωνοϊού (COVID-19) να διασφαλίσουν  την  ομαλή λειτουργία και εκπομπή του προγράμματος της ΕΡΤ   ώστε αυτό να συνεχίσει να φτάνει απρόσκοπτα  σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και σε ολόκληρο τον κόσμο όπου υπάρχουν Έλληνες. 

H δράση και η ευθύνη πάνε μαζί.
Καλή συνέχεια και καλή δύναμη σε όλους μας.

Πέτρος Φίλος
πρώην Γενικός Δ/ντής Τεχνικών

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

 • TVIP S-Box v.705

  TVIP S-Box v.705

  Με τον νέο δέκτη IP TVIP S-Box v.705 μπορείτε εύκολα να απολαύσετε περιεχόμενο υψηλής ποιότητας στη μεγάλη οθόνη της τηλεόρασης. Ο δέκτης διατίθεται στην ελληνική αγορά από την εταιρεία Tronix και...
 • Prolink PF485A-0050 & PF485A-0150

  Prolink PF485A-0050 & PF485A-0150

  Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή των νέων καλωδίων PF485A-0050 και PF485A-0150 της Prolink. Πρόκειται για υψηλής ποιότητας καλώδια USB Type-C σε USB-A version 3.0, με διαστάσεις...
 • Kathrein UFOpro Lite

  Kathrein UFOpro Lite

  Τα Νέα Ψηφιακά Compact Headend της Kathrein με την ονομασία UFOpro Lite είναι τα νέα οικονομικά, all in one Headend για εφαρμογές τηλεόρασης σε ξενοδοχεία, σκάφη, στάδια, συγκροτήματα κατοικιών κα...
 • FRITZ!Fon X6

  FRITZ!Fon X6

  Το νέο FRITZ!Fon X6 εντυπωσιάζει με τη μοντέρνα σχεδίασή του σε κομψή λευκή και μαύρη έκδοση, ενώ διαθέτει μεγάλη έγχρωμη οθόνη 2,4″ υψηλής αντίθεσης για τέλεια αναγνωσιμότητα. Ο χρήστης μπορεί να...
 • TP-Link EAP783

  TP-Link EAP783

  Η TP-Link ανακοινώνει την είσοδο ενός νέου access point στην οικογένεια συσκευών Omada. Πρόκειται για το EAP783, ένα BE19000 access point οροφής τριπλής μπάντας Wi-Fi 7, που χαρακτηρίζεται από υψη...
 • YouTube PROMAX Hellas

  YouTube PROMAX Hellas

  Η PROMAX έχει δημιουργήσει μία σειρά εκπαιδευτικών video για τα κορυφαία μοντέλα αναλυτών φάσματος RANGER Neo, HD RANGER και φυσικά για την ναυαρχίδα ATLaS NG. Στο YouTube κανάλι της PROMAX Hellas...
 • Τα νέα της Mistral – Ενισχυτές γραμμής: Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση

  Τα νέα της Mistral – Ενισχυτές γραμμής: Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση

  Αρχικά θα πρέπει να διαχωρίσουμε τους ενισχυτές γραμμής από τους ενισχυτές κεντρικής κεραίας. Οι ενισχυτές γραμμής διαφέρουν από τους ενισχυτές κεντρικής κεραίας στο ότι δεν διαθέτουν φίλτρα εισόδ...
 • Emme Esse 83930CE & Engel AM6160G5 /AM6140G5 / AM6162G5

  Emme Esse 83930CE & Engel AM6160G5 /AM6140G5 / AM6162G5

  Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει νέα παραλαβή προϊόντων που περιλαμβάνει ποικιλία ενισχυτών γραμμής 5G. Πρόκειται για μοντέλα εσωτερικού χώρου που είναι ιδανικά για αδύναμα σήματα κεραίας, ενισχύον...
 • IDComs IKUGaF-T2

  IDComs IKUGaF-T2

  Η δύσκολη λήψη των επίγειων ψηφιακών καναλιών σε κάποιες περιοχές είναι ένα πρόβλημα το οποίο μπορεί να λυθεί με την εγκατάσταση τοπικών αναμεταδοτών, με κάλυψη που δεν θα ενοχλήσει άλλους πομπούς...
 • Devolo WiFi 6 Repeater 3000

  Devolo WiFi 6 Repeater 3000

  Τοποθετήστε το Devolo WiFi 6 Repeater 3000 στην πρίζα, πατήστε το κουμπί και ξεκινήστε να σερφάρετε! Αυτή είναι η υπόσχεση επιτυχίας της devolo: Ισχυρότερο Wi-Fi χωρίς καμία περίπλοκη διαμόρφωση. ...
 • Amiko FTP/UTP

  Amiko FTP/UTP

  Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει νέα παραλαβή καλωδίων δικτύου της Amiko. Περιλαμβάνει τα καλώδια FTP CAT5, FTP CAT5 Outdoor (μαύρο), FTP CAT6 και UTP CAT5, τα οποία διατίθενται σε συσκευασία στροφ...
 • D-Link DWM-222

  D-Link DWM-222

  Το 4G LTE USB Adapter DWM-222 είναι ένα φορητό modem της D-Link που σας επιτρέπει να συνδεθείτε στο internet όπου κι αν βρίσκεστε. Με γρήγορες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων uplink και downlink, σα...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Ψηφιακή Τηλεόραση, τεύχος Δεκεμβρίου 2023

  Ψηφιακή Τηλεόραση, τεύχος Δεκεμβρίου 2023

  Το νέο τεύχος Δεκεμβρίου 2023 του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδικό «Security Report», που ηγείται στην αγορά των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας. Τηλεχειρι...
 • Τηλεχειριστήρια αντικατάστασης

  Τηλεχειριστήρια αντικατάστασης

  Η συνεχής χρήση και οι ανεπιθύμητες πτώσεις των πάσης φύσης τηλεχειριστηρίων προκαλούν τη φυσική φθορά τους, που όπως είναι λογικό μειώνει τον κύκλο ζωής τους και κάποια στιγμή τα καθιστά μη λειτο...
 • Opticum T-Box

  Opticum T-Box

  Έναν επίγειο ψηφιακό δέκτη, που ξεχωρίζει από τα περισσότερα μοντέλα αυτής της κατηγορίας, δοκιμάσαμε για να παρουσιάσουμε στο τεύχος αυτού του μήνα. Πρόκειται για τον OpticumT-Box, έναν δέκτη συμ...