Skip to main content
29 Ιουνίου 2020 14:11

ΠΟΣΠΕΡΤ: Εξώδικο στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη για λογοκρισία και οφειλές σε εργαζόμενους

193a337b1272848be0d3cc5bac0df19c XL d63543cb

Μπαρουτοκαπνισμένο πεδίο συνεχίζει να είναι η πολύπαθη ΕΡΤ, σύμφωνα με τα λεγόμενα των ίδιων των εργαζομένων. Το εξώδικο της ΠΟΣΠΕΡΤ στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι η κορυφή του παγόβουνου, στους πρόποδες του οποίου υπάρχουν καταγγελίες από δημοσιογράφους και εκπροσώπους συλλογικοτήτων και επαγγελματικών ομάδων, για αναξιοκρατία, χειραγώγηση και ασφυκτικό έλεγχο του περιεχομένου υπέρ της κυβέρνησης.

Μπαρουτοκαπνισμένο πεδίο συνεχίζει να είναι η πολύπαθη ΕΡΤ, σύμφωνα με τα λεγόμενα των ίδιων των εργαζομένων. Το εξώδικο της ΠΟΣΠΕΡΤ στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι η κορυφή του παγόβουνου, στους πρόποδες του οποίου υπάρχουν καταγγελίες από δημοσιογράφους και εκπροσώπους συλλογικοτήτων και επαγγελματικών ομάδων, για αναξιοκρατία, χειραγώγηση και ασφυκτικό έλεγχο του περιεχομένου υπέρ της κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες εργαζόμενοι της ΕΡΤ, συνεχίζουν να διεκδικούν δεδουλευμένα που τους οφείλει η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, από την Περίοδο συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου και δηλώνουν στο tvxs.gr εξαντλημένοι από την επταετή δικαστική διαμάχη.

ΠΟΣΠΕΡΤ προς Μητσοτάκη: Καταστρατηγείτε νόμους και δικαιώματα

Η ΠΟΣΠΕΡΤ με το  εξώδικο που έστειλε στον πρωθυπουργό, καταγγέλλει πως ο επιδιωκόμενος Επιχειρησιακός Σχεδιασμός, γίνεται με παράνομες διαδικασίες αφού δεν έχουν προηγηθεί οι απαραίτητες σύμφωνα με τον ελληνικό και ευρωπαϊκό νόμο διαβουλεύσεις. Τονίζει επίσης ότι «Με αυτόν τον αυθαίρετα δομημένο δήθεν «Επιχειρησιακό Σχεδιασμό» η δημόσια ραδιοτηλεόραση θα παραδοθεί στις νεοφιλελεύθερες ορέξεις της αγοράς που καραδοκεί  να μπήξει τα νύχια  της  στην  σάρκα της,  είτε  με   «συνέργειες», είτε με  «αναθέσεις», είτε με «εργολαβίες». Ένας «Επιχειρησιακός Σχεδιασμός» που θα οδηγήσει την ΕΡΤ στην επιδιωκόμενη από τη διοίκηση ανήκεστη στρατηγική ήττα όπου ολοκληρωτικά απαξιωμένη θα γίνει αναπόφευκτα ο «ακόλουθος» της Digea και του λοιπού πανίσχυρου μιντιακού κατεστημένου.»

Η ΠΟΣΠΕΡΤ τονίζει ότι δεν αποδέχεται τον στρατηγικό σχεδιασμό και τα  επιχειρησιακά «οράματα» μιας αυταρχικής διοίκησης που θέλει εξαρτημένη την ΕΡΤ και υπόδουλη του συστήματος και τα οποία θα είναι ένας εφιάλτης για τους εργαζόμενους που μοχθούν και αγωνίζονται καθημερινά για την ανάπτυξη και την πρόοδο της ΕΡΤ, αλλά και μια απογοήτευση για την κοινωνία, που διψά για αντικειμενική και έγκυρη ενημέρωση.

«Δεν αποδεχόμαστε, την υποβάθμιση εκ μέρους της διοίκησης του πραγματικού ρόλου – στόχου της ΕΡΤ όπως περιγράφεται στον ιδρυτικό της νόμο και στο Σύνταγμα, και ο οποίος  πρέπει να είναι καθαρά «πολιτο-κεντρικός» και όχι «πελατο- κεντρικός», όπως χαρακτηριστικά  αναφέρεται στον νέο στρατηγικό-επιχειρησιακό σχεδιασμό, γεγονός που θα την μεταμορφώσει  στην καλύτερη περίπτωση σε ένα ραδιοτηλεοπτικό  υβρίδιο  των  ιδιωτικών  ΜΜΕ και πρόσφορο πεδίο εξυπηρέτησης ιδιωτικών και πολιτικών συμφερόντων.» γράφει μεταξύ άλλων το εξώδικο.

Χρεωστούμενα από την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου

Εφτά μήνες πριν πέσει το μαύρο στην ΕΡΤ, έπαψαν να λαμβάνουν τεχνικοί και δημοσιογράφοι τα οφειλόμενα από την εργασία τους Κυριακές τις νυχτερινές βάρδιες και τις αργίες. «Μετά έβαλαν λουκέτο και τα χρήματα αυτά, ακόμα να τα πάρουμε» λέει στο tvxs.gr εργαζόμενος της ΕΡΤ που δηλώνει εξαντλημένος από την δικαστική περιπέτεια όπως και εκατοντάδες συνάδελφοι του.

«Η ΕΡΤ είναι ανοιχτή 24 ώρες, 7 μέρες την εβδομάδα. Δεν γίνεται να μην δουλέψεις Κυριακή. Εκτός αν είσαι διοικητικός της υπάλληλος» προσθέτει.

Γιατί όμως η κυβέρνηση μέσω του Υπ. Οικονομικών στο οποίο ανήκε τότε η ΕΡΤ, έπαψε ξαφνικά τον Νοέμβρη του ΄12 να πληρώνει τα οφειλόμενα; Μετά από χρόνια, οι εργαζόμενοι ανακάλυψαν, κάτι που για ανώτερα στελέχη της διοίκησης ήταν κοινό μυστικό. Η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, είχε ξεπεράσει το πλαφόν του κονδυλίου που έχει δυνατότητα μια ΔΕΚΟ να δίνει για υπερωρίες σε εργαζομένους, πριν κλείσει το έτος, επομένως έκλεισε απότομα την στρόφιγγα, αφήνοντας απλήρωτους δημοσιογράφους και τεχνικούς. «Ήταν τα πρώτα δείγματα, της απαξίωσης της ΕΡΤ» λέει ο εργαζόμενος.

Ήρθε το 2013, άλλαξε η διοίκηση, αλλά οι εργαζόμενοι συνέχισαν να μην αμείβονται για τις υπερωρίες. «Η απάντηση που μας δόθηκε, είναι ότι η νέα διοίκηση δεν πήρε προέγκριση από τα αρμόδια όργανα του κράτους για να δώσει υπερωρίες. Δεν αιτήθηκε καν. Για ποιο λόγο; Λένε οι ιθύνοντες στην ΕΡΤ ότι την έστειλε αλλά σε λάθος υπηρεσίες. Υπήρχε ένα κομφούζιο σχετικά με ποια υπηρεσία  έπρεπε να τους δώσει προέγκριση. Μιλάμε για  πρωτοφανές μπάχαλο.»

Στην ΕΡΤ έπεσε το μαύρο και οι λίγοι εργαζόμενοι που διεκδίκησαν δικαστικά εντός διετίας τα οφειλόμενα, τα πήραν. Οι περισσότεροι που καθυστέρησαν, τα διεκδικούν ακόμα. «Ούτε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μας βοήθησε. Στις τρεις ερωτήσεις που έγιναν στη βουλή, δεν απάντησε ο αρμόδιος υπουργός Ευκλ. Τσακαλώτος».

Ο εργαζόμενος βάζει κι άλλη μια διάσταση του θέματος: «Εφόσον με έβαζαν να δουλεύω Κυριακές και δεν με πλήρωναν, είναι αθέμιτος ανταγωνισμός εις βάρος των ιδιωτικών καναλιών. Επίσης όπως αντιλαμβάνεστε, εφόσον δεν κατεβλήθησαν αυτές οι πληρωμές, δεν κατεβλήθησαν και οι ανάλογες εισφορές στο ΙΚΑ. Έχουμε κουραστεί, αλλά θα τα διεκδικήσουμε μέχρι τέλους»

Φίμωση και αναξιοκρατία

Όταν ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης στα τέλη Μαΐου, από εκπομπή της ΕΡΤ εκτίμησε ότι η συγκεκριμένη πρόσκληση του  έγινε επειδή αναγκάστηκε να μιλήσει με τον διευθυντή της ΕΡΤ και να απειλήσει με εξώδικο για τον αποκλεισμό της πλευράς του πελάτη του Δημάκη από το δελτίο ειδήσεων του καναλιού, δεν έπεσαν πολλοί από τα σύννεφα. Είχαν προηγηθεί καταγγελίες συνδικαλιστών και επαγγελματιών όπως εκείνη της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών γιατρών ΟΕΓΝΕ.

Στις αρχές Απριλίου η ΟΕΓΝΕ, κατήγγειλε την ΕΡΤ ότι αποσιώπησε συνέντευξη Τύπου των νοσοκομειακών γιατρών.  «Κόβεται” ό,τι δεν ταιριάζει στο κυβερνητικό αφήγημα για τη δημόσια Υγεία». Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Σε «καραντίνα» έχει μπει η ειδησεογραφία στην ΕΡΤ και παρουσιάζει βαριά συμπτώματα «δύσπνοιας». Η ενημέρωση βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό και ελέγχεται εξονυχιστικά, ώστε να ταιριάζει με το κυβερνητικό αφήγημα για τα μέτρα που λαμβάνονται για τον κορωνοϊό.»

Καταγγελίες για μονοδιάστατη ενημέρωση έγιναν όμως και από τους εργαζόμενους της ΕΡΤ 3 που μίλησαν για «… ενημέρωση που καθορίζεται από την ατζέντα των “υπεύθυνων’ κάθε μέρα στις 18.00 και τη φίμωση κάθε διαφορετικής φωνής και κριτικής που παρουσιάζονται μόνο για ελάχιστα δευτερόλεπτα για να υπάρχει κάποιο άλλοθι».

Τα περιστατικά δεν έχουν τέλος. Είδαμε να κόβεται στον αέρα εκπαιδευτικός που μίλησε ενάντια στις κάμερες στις σχολικές αίθουσες, δημοσιογράφοι που είχαν αντιρρήσεις με την πολιτική της κυβέρνησης. Η όχι αριστερή Όλγα Τρέμη, όταν έγινε κριτική απέναντι στην κυβέρνηση, εξαφανίστηκε από την οθόνη.

Δεν θα ξεχάσουμε επίσης την ΕΡΤ και τα φιλοκυβερνητικά μέσα να λένε πως ήταν ψευδής η είδηση ότι η ΕΡΤ απέσυρε την συμμετοχή της από την ταινία του Γιώργου Αυγερόπουλου «κόβοντας» τον ουσιαστικά, για να διαψευστούν από τον ίδιο τον δημοσιογράφο λίγο αργότερα.

Νωρίτερα βέβαια, τον Οκτώβριο του 2019, αντιδράσεις έχει προκαλέσει η ενέργεια της ΕΡΤ να μην μεταδώσει το ντοκιμαντέρ “Ικαριώτες πρόσφυγες στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο”, για τους πρόσφυγες από την Ικαρία κατά την περίοδο του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, που βρέθηκαν στη Συρία. Αντίθετα, δύο μέρες νωρίτερα, η ΕΡΤ πρόβαλε το ντοκιμαντέρ «Μπρούνο και Τζίνα», που αποτελεί καταγραφή της ζωής του «ορκισμένου φασίστα» γιου του Μπενίτο Μουσολίνι.

Πηγή: tvxs.gr

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

 • Kathrein UFOpro & UFOprolite

  Kathrein UFOpro & UFOprolite

  Τα υψηλής ποιότητας προϊόντα που διαθέτει η ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ είναι σχεδιασμένα για εφαρμογές διανομής τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σημάτων σε ξενοδοχεία, στάδια, νοσοκομεία, κρουαζιερόπλοια, ενοικιαζόμεν...
 • Emme Esse 87435

  Emme Esse 87435

  Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του Emme Esse 87435. Πρόκειται για ένα ψηφιακό modulator που λαμβάνει ένα HDMI σήμα από δορυφορικό / επίγειο δέκτη, DVD player, κάμερα ασφαλείας ή οποι...
 • Ekselans CPE 1200-OLP

  Ekselans CPE 1200-OLP

  Η Ekselans διαθέτει – μεταξύ άλλων – πλήρη γκάμα Access Points για κάθε είδους οικιακή ή επαγγελματική εφαρμογή. Ένα από τα αξιόλογα Access Points της Ekselans είναι το CPE 1200-OLP, το οποίο υποσ...
 • Nedis SFIND100BK

  Nedis SFIND100BK

  Συνδέστε τον μετρητή με ένα LNB και έναν δορυφορικό δέκτη και βρείτε την κατάλληλη θέση / γωνία για το κάτοπτρό σας, εύκολα και γρήγορα. Διαθέτει οθόνη αναλογικής ένδειξης με οπίσθιο φωτισμό. Επιπ...
 • Kathrein MS & MP series

  Kathrein MS & MP series

  Η εταιρεία ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ ανακοινώνει νέα παραλαβή των σειρών ερμαρίων - ντουλαπιών MS και MP της γερμανικής Kathrein. Η σειρά MS περιλαμβάνει υψηλής ποιότητας ερμάρια - ντουλάπια τοποθέτησης και σ...
 • Engel MV7400

  Engel MV7400

  Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του HDMI switch Engel MV7400. Πρόκειται για έναν διαχωριστή HDMI σημάτων από 4 εισόδους σε 1 έξοδο, με μέγιστη ανάλυση Full HD 1080p. Είναι συμβατό με ...
 • Ikusi Flow Smart Headend

  Ikusi Flow Smart Headend

  Το Ikusi Flow Smart Headend της ισπανικής Ikusi, λειτουργεί ήδη σε εκατοντάδες ξενοδοχειακές μονάδες στην Ελλάδα και δεκάδες χιλιάδες στο εξωτερικό, καθώς αποτελεί ένα υπόδειγμα τεχνολογίας διανομ...
 • Kathrein LCD 115 A+ & LCD 130 A+

  Kathrein LCD 115 A+ & LCD 130 A+

  Η εταιρεία ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ ανακοινώνει νέα παραλαβή των ομοαξονικών καλωδίων LCD 115 A+ και LCD 130 A+ της γερμανικής Kathrein. Πρόκειται για καλώδια πολύ υψηλής ποιότητας που είναι δοκιμασμένα και πιστ...
 • V-Tech Z2024 H265

  V-Tech Z2024 H265

  Νέος επίγειος ψηφιακός δέκτης από την AstraSat! Πρόκειται για τον V-Tech Z2024 H265, ο οποίος είναι ένας δέκτης MPEG4 με έξοδο HDMI και ανάλυση Full HD (1080p). Χάρη στο νέας γενιάς tuner του (μάρ...
 • Nedis TVSM5120GY

  Nedis TVSM5120GY

  Η επιτραπέζια full motion βάση της Nedis είναι κατάλληλη για τηλεοράσεις από 37” έως 75”, με VESA 200x200, 300x200, 300x300, 400x200, 400x300, 400x400, 600x400 και μέγιστο βάρος 40kg. Διαθέτει μια...
 • Anga PS series

  Anga PS series

  Η εταιρεία Stam Electronics ανακοινώνει νέα παραλαβή σειράς ποιοτικών κεραιών Anga. Πρόκειται για τη σειρά PS, η οποία περιλαμβάνει εξωτερικές και εσωτερικές κεραίες που είναι κατάλληλες για επίγε...
 • Promax RANGER: Διαθέσιμη η τρίτη ομάδα εκπαιδευτικών video για τη δημοφιλή σειρά πεδιομέτρων

  Promax RANGER: Διαθέσιμη η τρίτη ομάδα εκπαιδευτικών video για τη δημοφιλή σειρά πεδιομέτρων

  Είναι πλέον διαθέσιμη η τρίτη ομάδα εκπαιδευτικών video με ελληνική περιγραφή για τα πεδιόμετρα Promax RANGER. Τα συγκεκριμένα video έχουν προστεθεί στην Playlist Πεδιόμετρα RANGER - Εκπαιδευτικά ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Ψηφιακή Τηλεόραση, Φεβρουάριος 2024

  Ψηφιακή Τηλεόραση, Φεβρουάριος 2024

  Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Φεβρουαρίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Φεβρουαρίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με τ...
 • WebOS, Tizen, Android TV, VIDAA

  WebOS, Tizen, Android TV, VIDAA

  Στις μέρες μας, η τηλεόραση θεωρείται ένα από τα πιο αναγκαία προϊόντα του νοικοκυριού, καθώς αποτελεί τη βασικότερη πηγή για την ατομική ή οικογενειακή ψυχαγωγία εντός του σπιτιού. Εάν πρόκειται ...
 • BX-V211-D

  BX-V211-D

  Ένα πολύ χρήσιμο εξάρτημα, που θα πρέπει απαραίτητα να περιλαμβάνεται στον οικιακό εξοπλισμό του σύγχρονου νοικοκυριού, δοκιμάσαμε για να σας παρουσιάσουμε στο τεύχος αυτού του μήνα. Πρόκειται για...