Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Που οδηγούν οι συζητήσεις NOVA – Super League;
Σήριαλ διαπραγματεύσεων εκτυλίσσεται αυτήν την περίοδο, μεταξύ της Forthnet και του Δ.Σ της Super League για τα τηλεοπτικά δικαιώματα και ουσιαστικά το κυριότερο ζήτημα περιστρέφεται γύρω από την πρόταση του συνδρομητικού καναλιού, για μείωση του τηλεοπτικού συμβολαίου τις επόμενες δύο αγωνιστικές περιόδους, όπως ακούγεται, κατά 18%. Υπάρχει όμως βάση στο αίτημα μείωσης…
Σήριαλ διαπραγματεύσεων εκτυλίσσεται αυτήν την περίοδο, μεταξύ της Forthnet και του Δ.Σ της Super League για τα τηλεοπτικά δικαιώματα και ουσιαστικά το κυριότερο ζήτημα περιστρέφεται γύρω από την πρόταση του συνδρομητικού καναλιού, για μείωση του τηλεοπτικού συμβολαίου τις επόμενες δύο αγωνιστικές περιόδους, όπως ακούγεται, κατά 18%.
Υπάρχει όμως βάση στο αίτημα μείωσης του αντιτίμου που έθεσε η Nova;
Θα μπορούσαμε να εξετάσουμε δύο διαφορετικές παραμέτρους.
Αρχικά, η λιγότερο τεκμηριωμένη είναι η προσωπική μας αίσθηση, η άποψή μας. Προσπαθώντας να είμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο αντικειμενικοί, μακριά από οπαδικές πεποιθήσεις και αντιπαραθέσεις, ας θέσουμε, ο καθένας στον εαυτό του, μερικά απλά ερωτήματα. Είμαστε ικανοποιημένοι από την ομάδα μας; Το ποδόσφαιρο που παρακολουθούμε μας ικανοποιεί; Πόσες φορές είδαμε να αδικείται η ομάδα μας ή είδαμε σφυρίγματα υπέρ μας που ήταν κάπως …τραβηγμένα; Θα παίρναμε άνετα ένα μικρό παιδί στο γήπεδο, παραδείγματος χάριν σε ένα τελικό; Και πολλά ακόμη …
Ας σκεφτεί ο καθένας τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα. Είναι βέβαιο πως θα υπάρξουν και αντικρουόμενες απόψεις.
Υπάρχουν όμως και κάποια πράγματα που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης και αυτά είναι τα στοιχεία. Και είναι εκκωφαντικά:
Σύμφωνα με έκθεση των Deloitte & PWC που παρουσιάστηκε το Νοέμβριο του 2016 είναι ξεκάθαρη η εμπορική απαξίωση του ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου.
Μερικά ενδιαφέροντα σημεία της έρευνας:
· Η ανταγωνιστική θέση της Super League μειώνεται καθώς πλέον καταλαμβάνει τη 14η θέση της κατάταξης της UEFA την αγωνιστική περίοδο 2015-16.
· Κατά τη διάρκεια των περιόδων 2006 –2016 το Πρωτάθλημα κρινόταν όλο και νωρίτερα, άρα σημείωνε μείωση του ενδιαφέροντος των φιλάθλων.
· Τα εισιτήρια, τόσο της κανονικής περιόδου, όσο και των play-off, παρουσίασαν πτώση 48% στις περιόδους 2009 –2016 (μειωμένη εμπορικότητα).
· Το διάστημα 2010 –2016, τα έσοδα του πρωταθλήματος της Super League μειώθηκαν κατά 84%. (έλλειψη κεντρικού χορηγού).
Κερασάκι στην τούρτα, οι ενέργειες που υποβαθμίζουν την εμπορική αξία του πρωταθλήματος (αντεγκλήσεις παραγόντων, έκτροπα στο Βόλο, διακοπή αγώνα στα Play Offs) οι οποίες τελικά διώχνουν τους φιλάθλους από τα γήπεδα και τις τηλεοράσεις τους.
Η θέση της Nova
Εδώ και 1,5 χρόνο η Nova είχε χτυπήσει «καμπανάκι» ζητώντας να πραγματοποιηθούν δραστικές αλλαγές στην Super League (π.χ. «στοπ» στις εμπρηστικές δηλώσεις, αυστηρός οικονομικός έλεγχος των ΠΑΕ, μείωση του αριθμού των ομάδων σε 14 αρχικά και 12 στην συνέχεια και ανάδειξη πρωταθλητή από τα play offs) προκειμένου να σταματήσει η υποβάθμιση της διοργάνωσης και η εμπορικότητα του πρωταθλήματος να ανταποκρίνεται στα χρήματα που επενδύει η Nova. Και πάλι η Super League δεν πήρε καμία πρωτοβουλία παρά μόνο 6 μήνες αργότερα κατέληξε σε μία πλειοψηφική απόφαση αλλαγής του αριθμού των ομάδων του πρωταθλήματος σε 14 από τη σεζόν 2018-19, που είναι πολύ αμφίβολο αν θα υλοποιηθεί.
Η αγορά
Αν συνυπολογίσουμε το υψηλό κόστος μετάδοσης των αγώνων, τα πιθανά έσοδα από μια διαφημιστική αγορά, που είναι σε δεινή κατάσταση και με τη συνδρομητική αγορά να ασφυκτιά από την υψηλή φορολόγηση, τα πράγματα και εδώ δεν δείχνουν ευοίωνα. Δύσκολα θα βρεθεί άλλος παίκτης στην τηλεοπτική αγορά να δώσει περισσότερα από 30 εκατ. ευρώ το χρόνο, πόσο μάλλον για ένα προϊόν, που ακόμη και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες του, δεν το προστατεύουν.