Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 189
TM 546
SECURITY REPORT 152
satpraxis 2022
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

22 Μαΐου 2015 12:30

Συνέντευξη Αν. Υπουργού ΥΠΟΜΕΔΙ κ. Χρήστου Σπίρτζη στην «Ψηφιακή Τηλεόραση»

Δελτίο Τύπου ΥΠΟΜΕΔΙ

af4cfff6f7f727eb7aaa139dc15bff0e XL 9e9cb215

Featured | «Έχουν δημιουργηθεί μονοπωλιακές καταστάσεις στην ψηφιακή τηλεόραση» τονίζει ο Αναπληρωτής Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Χρήστος Σπίρτζη σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό «Ψηφιακή Τηλεόραση» και στη δημοσιογράφο Ματίνα Παπαχριστούδη.«Έχουν δημιουργηθεί μονοπωλιακές καταστάσεις στην ψηφιακή τηλεόραση» τονίζει ο Αναπληρωτής Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Χρήστος Σπίρτζη σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό «Ψηφιακή Τηλεόραση» και στη δημοσιογράφο Ματίνα Παπαχριστούδη.

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Χρήστος Σπίρτζης τονίζει επίσης ότι:

· Θα γίνει έλεγχος της σύμβασης και των ενεργειών της ΕΕΤΤ
· Η ευθύνη του διαγωνισμού ανήκει στην ΕΕΤΤ και στην προηγούμενη ηγεσία
· Οι αρμόδιες αρχές θα ερευνήσουν τις τυχόν ευθύνες των μελών της ΕΕΤΤ στο διαγωνισμό
· Ο διαγωνισμός ψηφιακών συχνοτήτων έχει πολλά γκρίζα σημεία, αφού άλλαξαν εκ των υστέρων όροι
· Είναι ευθύνη της ΕΕΤΤ και της Digea να καλύψουν μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας
· Η ΕΕΤΤ είναι ρυθμιστική αρχή και δεν πρέπει να κάνει διαγωνισμούς για τους οποίους δεν ελέγχεται
· Αν υπάρξει διάφανες πλαίσιο ανταγωνισμού θα υπάρξουν άλλοι ενδιαφερόμενοι επενδυτές
· Η ΕΡΤ θα αποκτήσει πολύ σύντομα πλήρες δίκτυο λειτουργίας.

Αναλυτικά η συνέντευξη έχει ως εξής:

Ψηφιακή Τηλεόραση (Ψ.Τ.): Ποια είναι η αίσθησή σας για την ψηφιακή τηλεόραση στο λίγο χρόνο που έχετε ασχοληθεί με αυτό το θέμα;

Χρήστος Σπίρτζης (Χρ. Σ.): Δεν είναι αίσθηση είναι βεβαιότητα. Θεωρώ πως έχουν δημιουργηθεί μονοπωλιακές καταστάσεις οι οποίες εμποδίζουν ένα πλαίσιο λειτουργίας τηλεοπτικών καναλιών στο οποίο να μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε δυο-τρεις εταιρείες που θα ανταγωνίζονται μεταξύ τους. Συμβαίνει το αντίθετο ακριβώς, μπορεί να δημιουργηθούν συνθήκες εξάρτησης. Κάτι που εξαρτάται από το πως έχει δημιουργηθεί το τοπίο στην ψηφιακή τηλεόραση.

Ψ.Τ.: Έχω διαβάσει όλες τις δηλώσεις και παρεμβάσεις σας για τον διαγωνισμό των ψηφιακών συχνοτήτων. Ωστόσο ο διαγωνισμός αυτός ολοκληρώθηκε, μια αρμόδια αρχή έχει δώσει το σύνολο των συχνοτήτων και πλέον η νέα κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί την υπάρχουσα κατάσταση. Η Digea θεωρεί και η ΕΕΤΤ το επιβεβαιώνει, πως είναι εντάξει με τις συμβατικές της υποχρεώσεις έναντι της σύμβασης που υπέγραψε.

Χρ. Σ.: Όχι, δεν είναι εντάξει. Και δεν είναι, γιατί δεν είναι εντάξει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών. Έχουμε μια σύγκρουση αρμοδιοτήτων μέσα στην ΕΕΤΤ σε σχέση με το θεσμικό πλαίσιο. Η ΕΕΤΤ δεν είναι μια ανεξάρτητη αρχή, είναι μια ρυθμιστική αρχή. Η προηγούμενη κυβέρνηση όφειλε να έχει διασφαλίσει την ανεξαρτησία της ΕΕΤΤ και τη λειτουργία της σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Τι έχουμε όμως εδώ; Μια ΕΕΤΤ που υλοποιεί διαγωνισμούς και δεν ελέγχεται από πουθενά. Γνώμη μου είναι πως ο διαγωνισμός που έχει υλοποιήσει έχει πολλά γκρίζα σημεία τα οποία και θα ελέγξουμε. Χωράει πολύ συζήτηση αν τα μέλη της ΕΕΤΤ είναι ανεξάρτητα, όπως εκείνα θέλουν να επικαλούνται, ή ακόμη ότι είναι μέλη μια ρυθμιστικής αρχής που οφείλουν να έχουν ανεξαρτησία. Η λειτουργία της ΕΕΤΤ σε σχέση με το συγκεκριμένο διαγωνισμό και η όλη μεθόδευση σε σχέση με το τι έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση και τι έκανε η ΕΕΤΤ δείχνει μια πολύ συγκεκριμένη κατάσταση.

Ψ.Τ.: Έχετε εστιάσει σε κάποια συγκεκριμένα γκρίζα σημεία κατά τον έλεγχο αυτό;

Χρ. Σ.: Βεβαίως. Κατά αρχή στο υπουργείο υπάρχει μια μελέτη για τον χάρτη συχνοτήτων τηλεοπτικού σήματος που έχει παραληφθεί από τις υπηρεσίες και εκδόθηκε μια κοινή υπουργική απόφαση, η οποία μεταφέρει κάτι άλλο από τον χάρτη που έχουν παραλάβει οι υπηρεσίες του υπουργείου…

Ψ. Τ.: Αναφέρεστε στη μελέτη του κ. Αθανάσιου Κανάτα το καλοκαίρι του 2012 η οποία μετέπειτα άλλαξε …

Χρ. Σ.: Ακριβώς. Το θέμα είναι ότι άλλαξε στην υπουργική απόφαση! Εμείς δεν έχουμε κάποια άλλη μελέτη που να αλλάζει τα δεδομένα του κ. Κανάτα. Η ομάδα του είχε αναλάβει τη μελέτη κατόπιν διαγωνιστικής διαδικασίας, όχι απευθείας ανάθεσης, η μελέτη τους κατατέθηκε, παρελήφθη από τις υπηρεσίες και δεν υπάρχει τίποτε άλλο.

Ψ.Τ.: Αν όμως δεν κάνω λάθος οι υπηρεσίες του υπουργείου σε συνεργασία με κάποια στελέχη της ΕΕΤΤ, είχαν αναλάβει την εξέταση των ενστάσεων που είχαν κατατεθεί. Μπορεί να είναι λεπτομέρεια αυτό αλλά…

Χρ.Σ.: Όχι δεν είναι καθόλου λεπτομέρεια. Πρώτον δεν ισχύει για τις υπηρεσίες του υπουργείου. Έχουν ερωτηθεί για αυτό. Για το θέμα, απ’ όσο γνωρίζουμε από… πληροφορίες, είχε ασχοληθεί μια άτυπη ομάδα, που είχε οριστεί από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου με ορισμένα στελέχη της ΕΕΤΤ. Αλλά αυτό δεν είμαι σε θέση να το επιβεβαιώσω. Οι άτυπες ομάδες μπορούν να γίνονται συμβουλευτικά προς τον υπουργό, την πολιτική ηγεσία…Αλλά σε κάθε περίπτωση το όποιο αποτέλεσμα πρέπει να περάσει και από τις υπηρεσίες του υπουργείου. Δεν πέρασε κάτι. Και δεν είναι λεπτομέρεια. Γιατί έχουμε μια πολύ μεγάλη απόκλιση και του αριθμού και των σημείων που πρέπει να μπουν οι πομποί για να εκπέμπονται τα τηλεοπτικά προγράμματα, καλύπτοντας πολύ μεγάλο ποσοστό γεωγραφικής κάλυψης. Γιατί από ότι λέει η ΕΕΤΤ, έχει θέσει ως στόχο το 95% της πληθυσμιακής κάλυψης όχι της γεωγραφικής. Οι διεθνείς οργανισμοί ωστόσο προτείνουν το 98% της πληθυσμιακής κάλυψης. Αυτή η διαφορά του 3% όπως καταλαβαίνετε, είναι μια πολύ μεγάλη γεωγραφική έκταση.

Έχουμε πάρα πολλές διαμαρτυρίες από τις παραμεθόριες περιοχές όπου δεν έχουν ψηφιακό σήμα. Κι αυτό δημιουργεί και άλλα ζητήματα που είναι εθνικά και δημόσιας προστασίας.

Ψ.Τ.: Επ’ αυτού, το υπουργείο έχει κατακλυστεί από διαμαρτυρίες δημάρχων, βουλευτών, περιφερειαρχών. Οι πρόσφατες δε διαμαρτυρίες σχετίζονται με την απόφαση σας για απένταξη των προγραμμάτων εγκατάστασης gap fillers από τις περιφέρειες Βόρειου Αιγαίου και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης μέσω της Ψηφιακής Σύγκλισης και του ΕΣΠΑ. Υπάρχει κάποιος τρόπος να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των λευκών σημείων;

Χρ.Σ.: Βεβαίως. Ο επενδυτής και η αρμόδια αρχή που έκανε το διαγωνισμό όφειλε να τα έχει δει αυτά τα σημεία.

Ψ.Τ.: Όμως ο επενδυτής υποστηρίζει ότι δεν είναι στη σύμβαση που έχει υπογράψει. Η εταιρεία είχε ως υποχρέωση τα 156 σημεία του ψηφιακού χάρτη…

Χρ. Σ.: Κοιτάξτε εδώ παίζεται ένα παιχνίδι. Αν δηλαδή φταίει η Digea που έχει λίγα σημεία στη σύμβαση, αν η ΕΕΤΤ εφάρμοσε μια υπουργική απόφαση που περιλαμβάνει λιγότερα σημεία από αυτά που όριζε η μελέτη κι αν τα άτομα που ήταν και είναι στελέχη της ΕΕΤΤ έβαλαν το χέρι τους για να μειωθούν τα σημεία ή όχι. Προφανώς δεν πρόκειται να κάνω τον ντεντέκτιβ. Οι αρμόδιες αρχές θα βρουν ποιος και γιατί έχει βάλει το χέρι του.

Ψ.Τ.: Με ποιο τρόπο; Θα γίνει έρευνα;

Χρ. Σ.: Θα γίνει, ναι. Γιατί ξέρετε είναι πολλές οι συμπτώσεις. Να υπάρχει μια μελέτη με 100 και πλέον περισσότερα σημεία εκπομπής που σημαίνει ότι το κόστος της επένδυσης θα αυξανόταν κατά πολύ, προφανώς σε βάρος της Digea. Σύμπτωση είναι ότι κάποια στελέχη της ΕΕΤΤ το ίδιο διάστημα πιθανώς να ήταν σύμβουλοι σε πολιτικά πρόσωπα του υπουργείου. Είναι επίσης συμπτωματικό ότι κάποιους μήνες πριν τον διαγωνισμό έκλεισε η ΕΡΤ, συμπτωματικό και ότι ο χρόνος που δόθηκε για την εγκατάσταση σε 156 σημεία ήταν ελάχιστος και δεν προλάβαινε κανείς το χρονοδιάγραμμα, εκτός αν είχε ήδη κάνει την προετοιμασία. Σύμπτωση επίσης ότι δόθηκε παράταση στο χρόνο που προέβλεπε η σύμβαση αλλά κατόπιν του διαγωνισμού, σύμπτωση ότι τελικά συμμετείχε μόνο ένας ενδιαφερόμενος. Και ενώ ο νόμος ορίζει ότι δεν μπορεί ο πάροχος περιεχομένου να είναι και πάροχος δικτύου, στη Digea μετέχουν μόνο πάροχοι περιεχομένου! Όλες αυτές οι συμπτώσεις είναι πάρα πολλές. Προφανώς θα γίνει έρευνα.

Ψ.Τ.: Πως προσδιορίζετε ακριβώς την έρευνα;

Χρ.Σ.: Όλα αυτά που σας αναφέρω θα ερευνηθούν πιθανά από εισαγγελικές, δικαστικές ή άλλες αρμόδιες αρχές. Απορώ δε πως δεν έχουν ακόμη παρέμβει με όλα όσα έχουν γραφτεί για αυτό το διαγωνισμό.

Ψ.Τ.: Είχατε δηλώσει πως περιμένετε την παραίτηση των μελών της διοίκησης της ΕΕΤΤ μετά το black out στη Digea αλλά…

Χρ.Σ.: Αλλά δεν παραιτούνται. Να κάνω μια διευκρίνιση. Είχα στείλει στην ΕΕΤΤ μια επιστολή με 13 ερωτήματα. Οι απαντήσεις της, προσωπικά δεν με έπεισαν. Ο λόγος λοιπόν που ζήτησα τις παραιτήσεις ήταν οι απαντήσεις τους. Έτυχε να συμβεί το «μαύρο» στα τηλεοπτικά κανάλια που ήταν ένας πρόσθετος λόγος. Γιατί η ΕΕΤΤ δεν είναι αστυνομία. Όφειλε λοιπόν να έχει ελέγξει τις εγκαταστάσεις του παρόχου δικτύου, να ξέρει πως λειτουργούν, αν τα συστήματα που υπάρχουν έχουν εφεδρεία, αν υπάρχει το κατάλληλο προσωπικό για να στηρίξει την καλή λειτουργία τους…

Ψ.Τ.: Σας έχει σταλεί το πόρισμα ελέγχου που προανήγγειλε η ΕΕΤΤ για τη Digea;

Χρ.Σ. : Πλάκα μου κάνετε! Όχι δεν το έχουν στείλει, μέχρι αυτή την ώρα που μιλάμε…Εγώ αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι η ΕΕΤΤ κάνει ελέγχους καλύπτοντας τη βασική της αρμοδιότητα εκ του νόμου, αλλά ταυτόχρονα εξυπηρετεί κι άλλα συμφέροντα. Αυτό έχω αντιληφθεί μέχρι τώρα. Κι αυτό έχει να κάνει με τη σύνθεση που έχει η ΕΕΤΤ, την πολιτική καταγωγή που έχουν τα μέλη της. Θεωρώ ότι διαφορετικά πρόσωπα θα είχαν συμβάλει σε μια αξιοπρεπή λειτουργία και της ΕΕΤΤ.

Ψ.Τ.: Αναφερθήκατε σε ασυμβίβαστο μεταξύ πάροχου δικτύου και πάροχου περιεχομένου. Ωστόσο η διακήρυξη του διαγωνισμού συχνοτήτων είχε σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ έγιναν και ερωτήσεις από Ευρωβουλευτές. Η απάντηση της ΕΕ ήταν πως δεν έχει πρόβλημα με αυτό.

Χρ.Σ.: Ναι, με την Κοινοτική Οδηγία, όχι με τον ελληνικό νόμο! Τα ευρωπαϊκά όργανα γνωμοδοτούν με βάσει το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο που αφήνει πολλούς βαθμούς ελευθερίας στα κράτη-μέλη. Προφανώς η Κοινοτική νομοθεσία δεν έχει τέτοιο ασυμβίβαστο. Η ελληνική νομοθεσία όμως έχει. Η απάντηση που έδωσε η ΕΕΤΤ στο συγκεκριμένο θέμα είναι ότι πρόκειται για άλλο νομικό πρόσωπο! Αν δηλαδή ένα πανελλαδικό κανάλι έκανε μια άλλη θυγατρική εταιρεία και μετείχε στο διαγωνισμό, η ΕΕΤΤ δεν θα είχε πρόβλημα… Αυτό είναι σαφής καταστρατήγηση του νόμου. Αλλά εγώ δεν είναι δικαστής για να κρίνω όλα αυτά. Υπάρχουν πολλά επίσης ανοιχτά θέματα με τον ίδιο τον διαγωνισμό. Μετά από αυτόν άλλαξαν οι όροι του και υπάρχει ζήτημα με το πως μεταφέρθηκαν στη σύμβαση ή μάλλον στις δυο συμβάσεις.

Ψ.Τ.: Γιατί λέτε για δυο συμβάσεις;

Χρ.Σ.: Μα, δυο συμβάσεις έγιναν! Με διαφορά μιας ημέρας. Στη συνέχεια της σύμβασης που δημοσιεύθηκε τη μια μέρα, δημοσιεύθηκε μια άλλη σύμβαση που όριζε ένα νέο τεχνοοικονομικό μοντέλο, αντί να ορίζει μόνο τις ανώτατες τιμές. Κι αυτό είναι ένα θέμα, κατά πόσο ήταν νόμιμη αυτή η εκ των υστέρων διαδικασία.

Ψ.Τ.: Τίθεται λοιπόν για εσάς ζήτημα καταγγελίας της σύμβασης με τη Digea;

Χρ.Σ.: Κι αυτό δεν είναι δικό μου θέμα! Η καταγγελία μιας σύμβασης είναι νομικό θέμα, δεν είναι πολιτικό. Αν ο διαγωνισμός είναι παράνομος, προφανώς εκπίπτει. Κι αυτό θα το κρίνουν τα αρμόδια όργανα. Μπαίνει όμως ένα θεσμικό θέμα. Ποιος ελέγχει την ΕΕΤΤ και τους διαγωνισμούς; Το υπουργείο αν κάνει έναν διαγωνισμό, ελέγχεται με πολλούς τρόπους. Επομένως πρέπει να κατανοήσουμε ότι είναι άλλο μια ρυθμιστική αρχή κι άλλο μια ανεξάρτητη αρχή. Οι ρυθμιστικές αρχές δεν μπορούν να πραγματοποιούν εκτελεστικές ή διαχειριστικές εξουσίες που έχει ή όφειλε να έχει το κράτος.

Μάλλον πρέπει να απολογηθούν τα πολιτικά κόμματα της προηγούμενης κυβέρνησης που προέτρεξαν να καλύψουν τη διοίκηση της ΕΕΤΤ, γιατί το σύστημα επιλογής των μελών της δεν περνάει καν από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Τον πρόεδρο και τους δυο αντιπροέδρους τους προτείνει ο υπουργός στο υπουργικό συμβούλιο και τα υπόλοιπα μέλη τα ορίζει ο υπουργός απευθείας. Άρα για ποια ανεξάρτητη αρχή πρόκειται;

Ψ.Τ.: Αν καταλαβαίνω σωστά έχετε πρόθεση να κόψετε ορισμένες αρμοδιότητες της ΕΕΤΤ για να επιστρέψουν στο υπουργείο όπως συνέβαινε στο παρελθόν;

Χρ. Σ.: Θεωρώ ότι το να δίνει η ΕΕΤΤ αδειοδοτήσεις που δεν συνάδουν με το ρυθμιστικό χαρακτήρα της, να είναι δηλαδή η αρχή ελέγχων και ελεγχόμενος. Ναι, πρέπει να επιστρέψουν στο υπουργείο. Αυτό θα γίνει σύμφωνα με όσα ορίζει και η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αλλά δεν έχουμε σκοπό να καλύψουμε κανέναν για όσα έχει κάνει.

Ψ.Τ.: Δηλαδή στο νέο νόμο που αναμένεται για τις τηλεοπτικές αδειοδοτήσεις, συμμετέχει και το δικό σας υπουργείο με ρυθμίσεις για τις συχνότητες;

Χρ.Σ.: Αν προλάβουμε, θα έχουμε και εμείς. Ξέρετε έχουμε ένα θεσμικό πλαίσιο με περίπου δέκα νόμους προκειμένου να χτιστεί αυτή η περίφημη λειτουργία της ΕΕΤΤ. Είναι πολύπλοκο.

Ψ.Τ. : Όπως καταλαβαίνω για όλα όσα λέτε, απαιτείται χρόνος. Τι θα γίνει όμως με τα «λευκά σημεία» του χάρτη; Για τις περιοχές που δεν καλύπτονται οι πολίτες με ψηφιακό σήμα. Υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα πριν γίνει οτιδήποτε άλλο;

Χρ.Σ.: Δεν νομίζω. Και επειδή κάνατε και παραπάνω την ερώτηση για τα δυο τεχνικά δελτία που απεντάχθησαν από τα προγράμματα ΕΣΠΑ, να σας πω ότι θεωρώ παντελώς παράνομο να πληρώνει ο ελληνικός λαός και να εντάσσονται προγράμματα στο ΕΣΠΑ για τον εξοπλισμό μιας ιδιωτικής εταιρείας. Να πληρώνει ο ελληνικός λαός την εγκατάσταση μηχανημάτων και τη συντήρησή τους, ενώ όφειλε η Digea με την καθοδήγηση της ΕΕΤΤ και με μια άλλη νομοθεσία να έχει καλύψει πολύ μεγαλύτερο κομμάτι της επικράτειας, γεωγραφικά και όχι πληθυσμιακά.

Ψ.Τ.: Να συμφωνήσω, αλλά ότι έγινε, έγινε. Πως θα καλυφθούν όμως οι ακάλυπτες περιοχές; Δεν θα αναλάβει το κράτος να δώσει λύσεις;

Χρ.Σ.: Τι δηλαδή να πληρώσει το κράτος τη Digea; Να επιδοτήσει ιδιωτικές εταιρείες για να αυξήσουν το κοινό τους; Αυτό είναι παράνομο.

Ψ.Τ.: Όχι τη Digea. Μιλάμε για τις παραμεθόριες περιοχές που δεν έχουν τηλεόραση! Παλιότερα στην αναλογική τηλεόραση οι δήμοι κάλυπταν…

Χρ.Σ.: Εμείς θα κάνουμε τις απαραίτητες προβλέψεις ως υπουργείο για να υπάρχει πανελλαδική κάλυψη, πανελλαδική στο 100% δεν μπορεί να υπάρξει, αλλά τουλάχιστον να φθάσουμε στις ευρωπαϊκές νόρμες, στο 98%.

Ψ.Τ.: Λέτε πως θα ζητήσετε από τη Digea να καλύψει επιπλέον τις «λευκές περιοχές»;

Χρ.Σ.: Αυτό είναι ευθύνη της ΕΕΤΤ, ευθύνη δική μας είναι η νομοθεσία.

Ψ.Τ.: Δηλαδή ποιος θα καλύψει τις λευκές περιοχές; Η ΕΡΤ; Όμως δεν έχει δίκτυο και δύσκολα θα αποκτήσει.

Χρ. Σ.: Όχι μόνο δεν έχει δίκτυο αλλά πληρώνει τη Digea 150.000 ευρώ το μήνα.

Ψ.Τ.: Η κυβέρνηση έχει μιλήσει για διεθνή διαγωνισμό τηλεοπτικών συχνοτήτων. Θα προβλέπεται αυτό στο νέο νομοσχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει συνολικά ζητήματα των ΜΜΕ, τηλεόρασης, ραδιοφώνου, ΕΣΡ, κ.λ.π.;

Χρ.Σ.: Ναι, αυτή είναι η πρόβλεψη. Δεν νομίζω όμως ότι θα προλάβουμε να ασχοληθούμε με το ψηφιακό ραδιόφωνο σε αυτή τη φάση. Στο νόμο θα περιλαμβάνονται τα ζητήματα των τηλεοπτικών αδειών και των τηλεοπτικών συχνοτήτων.

Ψ.Τ.: Υπάρχουν άλλοι ενδιαφερόμενοι να επενδύσουν στην Ελλάδα ως πάροχοι δικτύου;

Χρ.Σ.: Πλάκα κάνετε; Στη διαβούλευση για το διαγωνισμό μετείχαν 26 ενδιαφερόμενοι. Δεν είναι παράξενο όλοι αυτοί, μεταξύ αυτών και ορισμένες εταιρείες με τεχνική υπεροπλία έναντι του νυν παρόχου δικτύου, να μη κατέβουν στο διαγωνισμό;

Ψ.Τ.: Αλλά η υπόθεση της ψηφιακής τηλεόρασης έχει ολοκληρωθεί. Έχετε δηλαδή εκτίμηση ως κυβέρνηση ότι ενδιαφέρονται κι άλλες εταιρείες εντός ή εκτός Ελλάδας να επενδύσουν ως πάροχοι δικτύου;

Χρ.Σ.: Ναι θεωρώ πως αν υπήρχε ένα διαφανές τοπίο και όχι γκρίζα σημεία σε διαγωνισμό, προφανώς θα υπήρχε ενδιαφέρον από πολλούς περισσότερους.

Ψ.Τ.: Το άναρχο ωστόσο τοπίο με γκρίζα σημεία έχει ήδη φτιαχτεί. Και υπάρχουν οι «λευκές περιοχές», όπως επίσης και η υποχρέωση να σβήσει ολοκληρωτικά η αναλογική τηλεόραση τον Ιούνιο του 2015. Αυτό άλλωστε περιμένουν οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών για να προχωρήσουν οι επενδύσεις στο ψηφιακό μέρισμα. Θα ζητήσετε παράταση των χρονικών ορίων;

Χρ.Σ.: Έχουμε μια συγκεκριμένη νομοθεσία και την ευθύνη για την εφαρμογή της στα κρίσιμα χρονοδιαγράμματα, την πήρε, την έχει και την αναλαμβάνει εξ’ ολοκλήρου η ΕΕΤΤ και τα μέλη της.

Ψ.Τ.: Λίγο πριν τις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου πέρασε άλλη μια διάταξη σε νόμο, με την οποία επιτρέπεται η συνέχιση των αναλογικών εκπομπών. Αυτή η δυνατότητα πρόσθεσε άλλο ένα γκρίζο σημείο στο γόρδιο δεσμό της ψηφιακής μετάβασης.

Χρ.Σ.: Υπάρχει ένας διαχωρισμός του τι είχαμε και τι έχουμε. Η ΕΡΤ ήταν και θα είναι εντός ολίγου, δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας. Επομένως είχαμε ένα εκτεταμένο δίκτυο κάλυψης. Αυτή τη στιγμή πρέπει πράγματι να μεταβούμε πλήρως στην ψηφιακή εποχή, αλλά αυτή η ψηφιακή μετάβαση πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες της χώρας και των πολιτών. Δεν είναι παιχνίδι για να εξυπηρετούνται συγκεκριμένα συμφέροντα.

Ψ.Τ.: Θα παίξει δηλαδή η νέα ΕΡΤ ρόλο στην πλήρη ψηφιακή κάλυψη της χώρας; Και πως θα συμβεί αυτό, με δεδομένο ότι για να λειτουργήσει πλήρως το δίκτυο της ΕΡΤ απαιτείται αρκετός χρόνος;

Χρ. Σ.: Εξετάζουμε πολλά σενάρια και προτάσεις. Και δεν θα συμφωνήσω μαζί σας. Η ΕΡΤ, μετά το νόμο, θα έχει όλα τα εργαλεία ώστε να τρέξει πολύ πιο γρήγορα όλες τις διαδικασίες και θα αποκτήσει πολύ σύντομα πλήρες δίκτυο.

Ψ.Τ.: Καταλαβαίνω πως με πολλούς τρόπους προωθούνται νέοι όροι για την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση. Πιστεύετε πράγματι πως υπάρχει ενδιαφέρον από διεθνείς εταιρείες να επενδύσουν σε αυτό το χώρο;

Χρ.Σ.: Θεωρώ πως αν υπάρχουν διαφανείς διαδικασίες ή αν η Digea αποφασίσει να πουλήσει μπορεί να μεταβιβάσει σε άλλον ενδιαφερόμενο.

Ψ.Τ.: Κύριε υπουργέ τι θα γίνει στη χώρα μας με το «Ψηφιακό Μέρισμα 2»; Στην Ελλάδα μπορεί να μην έχουμε ακόμη ολοκληρώσει την απόδοση του Ψηφιακού Μερίσματος στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών, στην Ευρώπη όμως ήδη γίνονται ενέργειες για την απόδοση του φάσματος των 700 ΜΗz.

Χρ. Σ.: Σε αυτή τη φάση δεν είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

Τα νέα της Mistral: Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση – Ενισχυτής κεραίας U35Auto
Συνεχίζοντας την περιγραφή των προϊόντων της Mistral, θα περιγράψουμε σε αυτό το τεύχος τους ενισχυτές κεραίας. Οι ενισχυτές κεραίας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: 1) Οι ενισχυτές με ακροδέκτες ...
TP-Link EAP683 UR AX6000
Το TP-Link Omada EAP683 UR ξεχωρίζει ως μια αξιόπιστη λύση στην κατηγορία των συσκευών δικτύου, συνδυάζοντας συνδεσιμότητα υψηλής ταχύτητας, προηγμένη ασφάλεια και απρόσκοπτη διαχείριση δικτύου. Μ...
Ikusi ENC-108
Η Ikusi, συνεχίζοντας τον σχεδιασμό και την υλοποίηση νέων προϊόντων, παρουσιάζει το ENC-108 με 8 εισόδους HDMI, τα σήματα των οποίων μπορούν να μετατραπούν σε 8 streams IP σε SPTS (unicast ή mult...
Redline S30 HEVC
Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του νέου δέκτη της Redline, S30 HEVC. Πρόκειται για έναν οικονομικό δέκτη Full HD που είναι εξοπλισμένος με DVB-T2 tuner και υποστηρίζει συμπίεση H.265...
Ikusi IKUGaF
Η Ikusi καλύπτει με τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες τηλεοπτικής αναμετάδοσης προγραμμάτων, με τα έτοιμα επαγγελματικά πακέτα IKUGaF που διαθέτει για τα Gap Fillers. Τα έτοιμα πακέτα IKUGaF είνα...
ANGA PS series
Η εταιρεία Stam Electronics ανακοινώνει νέα παραλαβή σειράς ποιοτικών κεραιών ANGA. Πρόκειται για τη σειρά PS, η οποία περιλαμβάνει εξωτερικές και εσωτερικές κεραίες που είναι κατάλληλες για επίγε...
Amiko MIRA X-4200
Ο Amiko MiraX HiS-4200 είναι ένας κορυφαίος Linux 4K UHD media streamer, που σας επιτρέπει να απολαμβάνετε τα αγαπημένα σας προγράμματα σε 4K UHD. Αυτός ο media streamer υποστηρίζει μεταξύ άλλων τ...
KAL KL-60
Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή του νέου τηλεχειριστηρίου KL-60. Πρόκειται για ένα προγραμματιζόμενο τηλεχειριστήριο 4:1, το οποίο προγραμματίζεται μέσω μονάδας υπέρυθρων από τ...
Promax ATLaS NG
Η Promax έχει δημιουργήσει μία σειρά εκπαιδευτικών video για τον κορυφαίο αναλυτή φάσματος ATLaS NG. Στα συγκεκριμένα video, περιγράφονται όλες οι λειτουργίες του αναλυτή, καθώς και ο τρόπος που δ...
SatLink COL5141A
Ο κωδικοποιητής COL5141A 4 σε 1 της SatLink είναι μια επαγγελματική συσκευή κωδικοποίησης και πολυπλεξίας ήχου και video με ισχυρή λειτουργικότητα. Διαθέτει διεπαφές εισόδου 4 καναλιών CVBS video ...
AVM FRITZ!DECT 350
Προσαρμόστε το FRITZ!DECT 350 σε πόρτες ή παράθυρα και αμέσως θα ανιχνεύσει αν είναι ανοικτά ή κλειστά. Αποτελώντας έναυσμα για την επακόλουθη λειτουργία προϊόντων FRITZ!DECT και συμβατών συσκευών...
KAL K-320
Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή του K-320, ενός ασύρματου ανιχνευτή κίνησης υποδοχής με εμβέλεια ανίχνευσης κίνησης 3 έως 7 μέτρων και γωνία κάλυψης 100°. Είναι ιδανικός για τη...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Ψηφιακή Τηλεόραση, τεύχος Ιουλίου 2024
Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Ιουλίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδ...
Διανομή σήματος HDMI στο σπίτι
Για τη θέαση τηλεοπτικών προγραμμάτων υψηλής ανάλυσης μέσω ενός δέκτη, IPTV Box, αποκωδικοποιητή συνδρομητικής πλατφόρμας ή οποιασδήποτε άλλης εξωτερικής πηγής, απαιτείται μόνο η σύνδεσή τους στην...
CRETA ELECTRONIX 2024
Μετά την τεράστια επιτυχία των κλαδικών εκθέσεων Salonica Electronix 2023 και Athens Electronix 2024, που πραγματοποιήθηκαν για τρίτη φορά σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, αντίστοιχα, και έσπασαν κάθε ρε...
Fracarro D-Matrix 4S FTA
Την πιο πρόσφατη μονάδα της οικογένειας των Headend της ιταλικής Fracarro, δοκιμάσαμε για να παρουσιάσουμε στο τεύχος αυτού του μήνα. Πρόκειται για το D-Matrix 4S FTA, ένα Compact Headend που έρχε...
Amiko MIRA X-4200
Ένα νέο μοντέλο της σειράς OTT της Amiko δοκιμάσαμε για να παρουσιάσουμε στο τεύχος αυτού του μήνα. Πρόκειται για το MIRA X-4200, ένα Set-Top Box που βασίζεται σε λειτουργικό σύστημα Linux και προ...
Sat & Zap, Ιούλιος 2024
Αρκετά νέα κανάλια στις 28 ανατολικά, ενώ και πάλι το Ιράν εμφανίζεται με νέα κανάλια εξωτερικού, μη εγκεκριμένα φυσικά από το θεοκρατικό καθεστώς… Al Mayadeen HD Hot Bird 13G – 13 East 11....