Skip to main content
TM 839
SECREPORT 169
satpraxis 2022
now 33 2022
18 Νοεμβρίου 2025 11:35

Ξεχωριστά αφιερώματα με σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό από το Αρχείο της ΕΡΤ

ert arxeio d78b47f4

Εξαιρετικά αφιερώματα με σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει το Αρχείο της ΕΡΤ, την εβδομάδα από Δευτέρα 17 έως και Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2025.

Τιμώντας την 52η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει μια ξεχωριστή εκπομπή-αφιέρωμα, στην οποία δάσκαλοι θυμούνται τις αντιδράσεις των μαθητών τους την επόμενη ημέρα «που δεν θα ξεχάσουν ποτέ», ενώ μαθητές του 1981 εξηγούν τι σημαίνουν γι’ αυτούς τα γεγονότα της 17ης Νοεμβρίου του 1973.

Η Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης γιορτάζεται στις 21 Νοεμβρίου και το Αρχείο παρουσιάζει το πρώτο επεισόδιο του τηλεπαιχνιδιού γνώσεων «Ζωντανό σταυρόλεξο» με την Ξένια Καλογεροπούλου και καλεσμένες τη Βίκυ Μοσχολιού και τη Δέσπω Διαμαντίδου.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 45 χρόνων από την πρεμιέρα της εμβληματικής σειράς «Μεθυσμένη πολιτεία», θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε το πρώτο επεισόδιο, που μεταδόθηκε στις 20 Νοεμβρίου 1980.

Ακόμη, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα αφιερώματα στην Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Κακοποίησης, στα 30 χρόνια του «Χαμόγελου του παιδιού», στον σημαντικό ρεμπέτη και δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Δημήτρη Γκόγκο, καλλιτεχνικά γνωστό ως Μπαγιαντέρα, στον τραγουδιστή Δημήτρη Ψαριανό, στον Γάλλο χορευτή-χορογράφο Μορίς Μπεζάρ και στον ποδοσφαιριστή Βασίλη Χατζηπαναγή.

Τα αφιερώματα αναρτώνται στον ιστότοπο της ΕΡΤwww.ert.gr/ert-arxeio/ καθώς και στη σελίδα του Αρχείου στο Facebook www.facebook.com/ERTarchive

17 Νοεμβρίου 1973: Εξέγερση του Πολυτεχνείου
«Η ημέρα που δεν θα ξεχάσω ποτέ»

Για την 52η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει την εκπομπή-αφιέρωμα του 1981, με τίτλο «Η ημέρα που δεν θα ξεχάσω ποτέ». Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης εκπομπής, δάσκαλοι θυμούνται τις αντιδράσεις των μαθητών τους την επαύριο της εξέγερσης του 1973, μαθητές του 1981 εξηγούν τι σημαίνουν για αυτούς τα γεγονότα της 17ης Νοεμβρίου του 1973 και αυτόπτες μάρτυρες αφηγούνται στιγμές από την εξέγερση. Παράλληλα, ο παρουσιαστής του αφιερώματος Δημήτρης Σαπρανίδης συνομιλεί με τη Μόνα Δεπάστα και τον Πέτρο  Πετρούνια, αυτόπτες μάρτυρες των γεγονότων, οι οποίοι μοιράζονται τις μνήμες τους από την εξέγερση.

Ημερομηνία πρώτης προβολής: 17 Νοεμβρίου 1981
Σκηνοθεσία: Κώστας Κουτσομύτης
Επιμέλεια εκπομπής: Δημήτρης Σαπρανίδης

Αφιέρωμα στον τραγουδιστή Δημήτρη Ψαριανό, ερμηνευτή του «Μεγάλου Ερωτικού» – «Καλλιτεχνικό καφενείο»

Απόσπασμα από το αποκριάτικο εορταστικό επεισόδιο της σειράς «Καλλιτεχνικό καφενείο» του 1986, στο οποίο οι οικοδεσπότες του, Μίμης Πλέσσας, Βασίλης Τσιβιλίκας και Κώστας Φέρρης, φιλοξενούν πλήθος σπουδαίων καλλιτεχνών, ηθοποιών και τραγουδιστών. Στο απόσπασμα, ο τραγουδιστής Δημήτρης Ψαριανός, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 17 Νοεμβρίου 2020, συνοδεία του Μίμη Πλέσσα στο πιάνο, ερμηνεύει τα  τραγούδια «Αν θυμηθείς τ’ όνειρό μου», των Μίκη Θεοδωράκη και Νίκου Γκάτσου και το «Αν μ’ αγαπάς κι είν’ όνειρο» του Μάνου Χατζιδάκι. Τηλεσκηνοθεσία: Νέστορας Παβέλλας

Το αφιέρωμα θα αναρτηθεί στη σελίδα του Αρχείου στο Facebook (www.facebook.com/ERTarchive)

Αφιέρωμα στον μεγάλο ρεμπέτη Δημήτρη Γκόγκο
«Αναζητώντας τη χαμένη εικόνα»
«Μορφές του ρεμπέτικου τραγουδιού»

Για την επέτειο 40 χρόνων από τον θάνατο του σημαντικού ρεμπέτη και δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Δημήτρη Γκόγκου, καλλιτεχνικά γνωστού ως Δημήτρη Μπαγιαντέρα, το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει το επεισόδιο της σειράς «Αναζητώντας τη χαμένη εικόνα» παραγωγής 1995, αφιερωμένο στον ίδιο, με σπάνιο αρχειακό υλικό από συνέντευξή του, από συνάντησή του με άλλους μεγάλους ρεμπέτες, όπως οι Γενίτσαρης, Περπινιάδης, Ρούκουνας και  Κερομύτης, καθώς και πλάνα από εμφανίσεις τους στη μπουάτ «Θεμέλιο», το 1976. Το αρχειακό υλικό προέρχεται από τα γυρίσματα της εκπομπής «Παρασκήνιο», που πραγματοποιήθηκαν το 1976 για το πορτρέτο του Μπαγιαντέρα, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Βερνίκου και ρεπορτάζ του Δημήτρη Γκιώνη. Μεταξύ άλλων, ο Γκόγκος περιγράφει πώς απέκτησε το παρατσούκλι «Μπαγιαντέρας», όταν το 1923 διασκεύασε ο ίδιος το ομότιτλο τραγούδι της οπερέτας του Έμεριχ Κάλχαν «Η Μπαγιαντέρα», το οποίο τραγουδά με το μπουζούκι του.

Έρευνα-σκηνοθεσία: Λάκης Παπαστάθης
Διεύθυνση παραγωγής: Θεοχάρης Κυδωνάκης

19 Νοεμβρίου:
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Κακοποίησης
«Προσωπικά»«Κακοποίηση ανηλίκων»

Στο επεισόδιο της ενημερωτικής εκπομπής «Προσωπικά», παραγωγής 2011, η Έλενα Κατρίτση επισκέπτεται τον χώρο του «Χαμόγελου του Παιδιού» στην Αρχαία Κόρινθο και συνομιλεί με παιδιά για τις αναμνήσεις, τις εμπειρίες και τα συναισθήματά τους για τη ζωή τους μετά την κακοποίηση.

Σκηνοθεσία: Μάνος Βελάνης

20 Νοεμβρίου 1980: Πρεμιέρα της εμβληματικής σειράς «Μεθυσμένη πολιτεία»

Με αφορμή τη συμπλήρωση 45 χρόνων από την πρώτη προβολή της εμβληματικής σειράς «Μεθυσμένη πολιτεία», το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει το πρώτο επεισόδιο της σειράς. Η «Μεθυσμένη πολιτεία»,  που έμελλε να πάρει τη θέση της στο πάνθεον των εμβληματικών σειρών της δημόσιας τηλεόρασης, αποτελεί μεταφορά του ομότιτλου μυθιστορήματος του Σωτήρη Πατατζή, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Κώστα Λυχναρά. Η υπόθεση μάς μεταφέρει στα χρόνια της δικτατορίας του Μεταξά, σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της Πελοποννήσου, όπου καταφθάνει ένας θίασος περιπλανώμενων και αποτυχημένων ηθοποιών, για να παίξει Άμλετ. Η Οφήλια της παράστασης, μια νέα και όμορφη ηθοποιός, η Ρένα (Βέρα Κρούσκα) αναστατώνει με τη παρουσία της τους κατοίκους της μικρής πόλης. Η παρουσία της θα ενεργοποιήσει τους πόθους, τα όνειρα και τις καταπιεσμένες φιλοδοξίες όλων και η ζωή για όσο χρονικό διάστημα διαρκέσουν οι παραστάσεις.

Στη σειρά, που ολοκληρώθηκε σε 21 επεισόδια, πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Βέρα Κρούσκα, Γιάννης Βόγλης, Ανδρέας Φιλιππίδης, Νίκος Καλογερόπουλος, Γιώργος Σαπανίδης, Ρένα Βενιέρη, Μαρία Μαρτίκα, Κάρμεν Ρουγγέρη, Χρυσούλα Διαβάτη, Ευαγγελία Σαμιωτάκη, Νίκος Κούρος, Γιάννης Κοντούλης, Γιώργος Πάλλης, Αλέκος Μαυρίδης, κ.ά. Το τραγούδι των τίτλων της σειράς ερμηνεύει μοναδικά η Άννα Βίσση, σε στίχους Δημήτρη Ιατρόπουλου και μουσική Μιχάλη Μικέλη.

Στο πρώτο επεισόδιο παρακολουθούμε την άφιξη και εγκατάσταση του θιάσου στη μικρή πόλη και τις πρώτες αντιδράσεις των κατοίκων.

Ημερομηνία πρώτης προβολής: 20/11/1980

21 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης
«Ζωντανό σταυρόλεξο»

Το πρώτο επεισόδιο του τηλεπαιχνιδιού γνώσεων «Ζωντανό σταυρόλεξο» με την Ξένια Καλογεροπούλου, παραγωγής 1983. Στο συγκεκριμένο επεισόδιο συνεργάζονται στο διαγωνιστικό μέρος η Βίκυ Μοσχολιού, η οποία ερμηνεύει ένα τραγούδι, ώστε οι διαγωνιζόμενοι να βρουν το μικρό όνομα της στιχουργού, η Δέσπω Διαμαντίδου, η οποία απαγγέλλει ποίημα του Κωνσταντίνου Καβάφη, ο χορευτής Ορέστης με ένα χορευτικό και ο Βασίλης Λάγκος με μια μίμηση.

Ημερομηνία πρώτης προβολής επεισοδίου: 6 Μαρτίου 1983Σκηνοθεσία: Μεγακλής Βιντιάδης

22 Νοεμβρίου 2007: Θάνατος του Γάλλου χορευτή-χορογράφου Μορίς Μπεζάρ
«Βραδιά μπαλέτου» – «Το 1789 κι εμείς»

Με την ευκαιρία των εμφανίσεων των Μπαλέτων Μπεζάρ της Λωζάνης στο Ηρώδειο, η εκπομπή «Βραδιά μπαλέτου» με τον Αλέξη Κωστάλα προβάλλει το έργο με τον τίτλο «Το 1789 κι εμείς», που παρουσίασε ο Μορίς Μπεζάρ για πρώτη φορά στις 2 Μαΐου 1989 στο Γκραν Παλέ (Grand Palais) του Παρισιού, στο πλαίσιο του εορτασμού των διακοσίων ετών από τη Γαλλική Επανάσταση. Ο Αλέξης Κωστάλας συνομιλεί με τον Μπεζάρ κατά τη διάρκεια της πρόβας για την παράσταση «Το 1789 κι εμείς» στο Ηρώδειο. Ημερομηνία προβολής εκπομπής: 24/6/1990

22 Νοεμβρίου 1975: 50 χρόνια από την έλευση
του Βασίλη Χατζηπαναγή στην Ελλάδα
«Σπορ ιστορίες»

Σαν σήμερα, το 1975, ήρθε από την Τασκένδη στην Ελλάδα ο Βασίλης Χατζηπαναγής για λογαριασμό του Ηρακλή. Με την ομάδα της Θεσσαλονίκης έγραψε για 13 χρόνια χρυσές σελίδες στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το Αρχείο της ΕΡΤ, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τότε που ο επονομαζόμενος «Νουρέγιεφ των ελληνικών γηπέδων» ήρθε στη χώρα μας, παρουσιάζει απόσπασμα της εκπομπής «Σπορ ιστορίες» παραγωγής 1998.

Το αφιέρωμα θα αναρτηθεί στη σελίδα του Αρχείου στο Facebook (www.facebook.com/ERTarchive)

23 Νοεμβρίου 1995-2025: 30 χρόνια «Χαμόγελο του παιδιού»

Με αφορμή την συμπλήρωση 30 ετών από την έναρξη λειτουργίας του οργανισμού «Το Χαμόγελο του παιδιού» τον Νοέμβριο 1995, το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει τη συνέντευξη του ιδρυτή του Κώστα Γιαννόπουλου στη Μάγια Τσόκλη.  Ο Κώστας Γιαννόπουλος, από το Εθνικό Κέντρο για τα Εξαφανισμένα και Θύματα Εκμετάλλευσης παιδιά, μιλάει για τις διαφορετικές πλευρές της δραστηριότητας του οργανισμού, διατρέχοντας την ιστορία του «Χαμόγελου». Παρουσιάζεται η ιστορία δημιουργίας του Οργανισμού, που ιδρύθηκε ύστερα από επιθυμία του 10χρονου Ανδρέα Γιαννόπουλου, γιου του Κώστα Γιαννόπουλου, που έφυγε από τη ζωή. Ο Κώστας Γιαννόπουλος εξηγεί πώς ξεκίνησε η δράση του φορέα για τη στήριξη οικογενειών, μιλάει για τη δημιουργία του πρώτου σπιτιού φιλοξενίας, τις τηλεφωνικές γραμμές που λειτουργεί και τη δράση Amber alert, τη διαδικτυακή πλατφόρμα  yousmile, αλλά και το ευρωπαϊκό δίκτυο για το bullying.

Ακόμη, γίνεται αναφορά στα σπίτια ημερήσιας φροντίδας, αλλά και στις κινητές μονάδες ιατρικής φροντίδας και στις κινητές μονάδες νεογνών, που έχουν ενταχθεί στο ΕΚΑΒ.

Σκηνοθεσία: Χρόνης Πεχλιβανίδης
Αρχισυνταξία: Μάγια Τσόκλη
Παραγωγή: 2014

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

Ομοαξονικά καλώδια Kathrein για αξιοπιστία, αποδοτικότητα και ανθεκτικότητα
Η σύνδεση δεν είναι απλώς τεχνολογία – είναι θέμα εμπιστοσύνης. Σε έναν κόσμο όπου η ποιότητα του σήματος και η σταθερότητα της μετάδοσης είναι κρίσιμη, τα καλώδια Kathrein προσφέρουν απόλυτη αξιοπι…
PROMAX TV Explorer NG
Είναι πλέον διαθέσιμο από την IDComs το πλήρες manual σε αρχείο PDF, για τον νέο επαναστατικό αναλυτή TV Explorer NG της PROMAX. Το συγκεκριμένο manual διαθέτει πάνω από 120 σελίδες με αναλυτικές πε…
ALE UC Solution
Η υβριδική εργασία αυξάνεται με ραγδαίο ρυθμό. Οι εργαζόμενοι εργάζονται και επικοινωνούν από όπου και αν βρίσκονται, χωρίς να κρίνεται απαραίτητη η φυσική παρουσία στον ίδιο χώρο. Με τη λύση ενοποι…
Akuvox Self-Organizing Network
Η Akuvox παρουσιάζει μια καινοτόμα προσέγγιση στον έλεγχο πρόσβασης για πολυκατοικίες και gated communities, με τη λύση Self-Organizing Network, σχεδιασμένη για να προσφέρει ευκολία, αποδοτικότητα κ…
EDISION διπλές πρίζες TV/R-SAT
Μια εξαιρετική νέα σειρά πριζών τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού σήματος και αξεσουάρ είναι άμεσα διαθέσιμη από την EDISION. Οι πρίζες σχεδιάζονται και κατασκευάζονται από την EDISION, διαθέτουν εξαιρετ…
Multimedia Perspectives / Fagor COMPACT ROT 310C & ROR 260C
Η σειρά COMPACT της Multimedia Perspectives / Fagor περιλαμβάνει τον οπτικό πομπό ROT 310C και τον οπτικό δέκτη ROR 260C με ισχυρά χαρακτηριστικά και υψηλή αξιοπιστία, ενώ να σημειωθεί ότι τα παραπά…
Ομοαξονικά καλώδια της Multimedia Perspectives / Fagor
Στη νέα διευρυμένη γκάμα προϊόντων της IDComs συμπεριλαμβάνεται ένα σύνολο ιδιαίτερα αξιόλογων ομοαξονικών καλωδίων για όλες τις εφαρμογές λήψης και διανομής επίγειων και δορυφορικών τηλεοπτικών σημ…
Yeastar TB Series BRI VoIP Gateway
Η σειρά TB της Yeastar περιλαμβάνει τα TB200 και TB400, δύο συμπαγείς και αξιόπιστες αυτόνομες πύλες (gateways) VoIP που μετατρέπουν τις γραμμές ISDN BRI σε VoIP, επιτρέποντας σε επιχειρήσεις να ενσ…
Ruijie-Reyee RG-RAP62-Wall
Η συνδεσιμότητα είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της φιλοξενίας και το Ruijie-Reyee RG-RAP62-Wall δίνει τη λύση που κάθε ξενοδόχος χρειάζεται. Με τεχνολογία Wi-Fi 6 AX3000 και ταχύτητες έως 2.974Mbps…
Televes 552220 ενισχυτής γραμμής 3 εξόδων
O Televes 552220 είναι ένας ενισχυτής γραμμής τηλεοπτικού σήματος κατάλληλος για διαμερίσματα, με 3 εξόδους και αυτόματη αποκοπή παρεμβολών 5G / LTE. Διαθέτει 2 κύριες εξόδους και 1 για μία τοπική T…
TP-Link Omada OC220
Η σειρά εξειδικευμένων επιχειρηματικών λύσεων της TP-Link, Omada, μόλις κυκλοφόρησε τον OC220, έναν νέο ελεγκτή υλικού με 2,6 φορές ταχύτερη εκκίνηση από τον ελεγκτή προηγούμενης γενιάς. Μικρό κουτί…
Audien W-990B & W-176
Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή των ηχείων W-990B μαζί με την κονσόλα χειρισμού W-176 της Audien, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να δημιουργούν ένα ολοκληρωμένο σετ ήχου, ιδανικό…

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Ψηφιακή Τηλεόραση, τεύχος Δεκεμβρίου 2025
Το νέο τεύχος Δεκεμβρίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδικό «Security Report», που ηγείται στην αγορά των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας.  Θέματα Τεύχους…
Λίστες αναπαραγωγής M3U
Για τους χρήστες που αρέσκονται να χρησιμοποιούν την IPTV και όχι τον παραδοσιακό τρόπο της επίγειας λήψης για να βλέπουν τηλεόραση, οι λίστες αναπαραγωγής M3U αποτελούν ένα τέλειο εργαλείο που μπορ…
EDISION CAM-100
Ένα νέο μοντέλο EDISION ενισχυτή δοκιμάσαμε για να παρουσιάσουμε σε αυτό το τεύχος της Ψηφιακής Τηλεόρασης. Πρόκειται για τον CAM-100, έναν ποιοτικό κεντρικό ενισχυτή που διαθέτει μία είσοδο UHF για…
Kathrein UFX 12 & UFX 14
Η γερμανική Kathrein, που αποτελεί έναν αξιόπιστο και δυναμικό συνεργάτη για όσους επιδιώκουν αποτελεσματικότητα, καινοτομία και βιώσιμες λύσεις, παρουσιάζει δύο νέα μοντέλα διαμορφωτών, τα UFX 12 κ…
ARLI βάσεις TV
Η Astrasat διαθέτει σειρά βάσεων της ARLI για διάφορα μεγέθη τηλεοράσεων, όπως βάσεις τοίχου σταθερές ή με κλίση και περιστροφή που είναι σχεδιασμένες να μειώνουν την απόσταση της τηλεόρασης από τον…
Lemco HDMOD-7
Ένα νέο HDMI modulator της Lemco που κυκλοφόρησε πρόσφατα στην ελληνική αγορά, δοκιμάσαμε για να παρουσιάσουμε σε αυτό το τεύχος της Ψηφιακής Τηλεόρασης. Πρόκειται για το HDMOD-7, το οποίο συνδυάζει…
Sat & Zap, Δεκέμβριος 2025
Λίγα τα αξιόλογα ελεύθερα κανάλια του δορυφορικού τόξου – για να περνάει η ώρα θα προτείναμε το Strongman Champions League στις 13 Ανατολικά ή το δικαστικό Court TV στις 28.2 Ανατολικά. Για ποδοσφαι…
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.