Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Άγνωστο σεληνιακό ορυκτό έφερε πίσω στη Γη κινεζική αποστολή
Τον Δεκέμβριο του 2020 επέστρεψε στη Γη η κινεζική αποστολή Chang’e-5 μεταφέροντας δείγματα της επιφάνεια της Σελήνης. Τα δείγματα αυτά όπως είναι ευνόητο αποτελούν αντικείμενο συνεχούς μελέτης και αναλύσεων.
Ερευνητές του Ερευνητικού Ινστιτούτου Γεωλογίας Ουρανίου στο Πεκίνο ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν στα δείγματα αυτά την παρουσία ενός ορυκτού την ύπαρξη του οποίου στη Σελήνη αγνοούσαμε μέχρι σήμερα. Πρόκειται για μια κρυσταλλική μορφή φωσφορικού εστέρα
Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό αν αυτό το ορυκτό έχει ιδιότητες που μπορεί να έχουν κάποια χρησιμότητα στη Γη και τον ανθρώπινο πολιτισμό. Η Κίνα γίνεται η τρίτη χώρα μετά τις ΗΠΑ και την Ρωσία που ανακαλύπτει ένα άγνωστο ορυκτό στη Σελήνη.
Ο φωσφορικός εστέρας που υπάρχει και στη Γη αποτελεί τη φυσική πηγή του φωσφόρου της ουσίας που παρέχει το 25% των θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα στα φυτά για την ανάπτυξη τους. Η έκθεση του ανθρώπου σε υψηλά επίπεδα φωσφόρου έχουν επιβλαβείς για τον οργανισμό συνέπειες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι αυξημένες ποσότητες φωσφόρου προκαλούν την απομάκρυνση του ασβεστίου από τα οστά αποδυναμώνοντας τα.
Η παρουσία του όμως στο σεληνιακό έδαφος μπορεί να βοηθήσει στη καλλιέργεια φυτών στο πλαίσιο της δημιουργίας αρχικά βάσεων και αργότερα αποικιών που σχεδιάζουν οι διαστημικές υπηρεσίες στο φυσικό μας δορυφόρο.
Γνωρίζαμε ότι υπάρχει φωσφορικός εστέρας στη Σελήνη όχι όμως σε κρυσταλλική μορφή. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα δείγματα που έφερε στη Γη η κινεζική αποστολή περιείχαν πετρώματα δισεκατομμύρια έτη νεότερα από αυτά που έφεραν στη Γη οι επανδρωμένες αποστολές του προγράμματος Apollo της NASA και οι ρωσικές αποστολές συλλογής σεληνιακών δειγμάτων εδάφους. Αυτό ανάμεσα στα άλλα σημαίνει ότι μπορούν οι επιστήμονες να συμπληρώσουν κενά στη γεωλογική εξέλιξη της Σελήνης.
Πηγή: https://m.naftemporiki.gr/
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 13/9/2022)