Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Απομακρύνεται ξανά ο "ανέφικτος" κινητήρας EmDrive που δοκιμάζει η NASA
Πριν από πέντε χρόνια, ερευνητές στη NASA πειραματίστηκαν με ένα αντικείμενο γνωστό ως EmDrive (ηλεκτρομαγνητικός κινητήρας), ένα μεταλλικό θάλαμο σε σχήμα Υ μέσα στον οποίο, όπως ανέφεραν, μπορούσε να παραχθεί ώση χωρίς καύσιμο. Μια τέτοια συσκευή θα κατέρριπτε θεμελιώδεις αρχές της φυσικής όπως την αντιλαμβανόμαστε και..
Πριν από πέντε χρόνια, ερευνητές στη NASA πειραματίστηκαν με ένα αντικείμενο γνωστό ως EmDrive (ηλεκτρομαγνητικός κινητήρας), ένα μεταλλικό θάλαμο σε σχήμα Υ μέσα στον οποίο, όπως ανέφεραν, μπορούσε να παραχθεί ώση χωρίς καύσιμο. Μια τέτοια συσκευή θα κατέρριπτε θεμελιώδεις αρχές της φυσικής όπως την αντιλαμβανόμαστε και θα εξάλειφε ένα κολοσσιαίο εμπόδιο για τις εξερευνητικές αποστολές στο βαθύ διάστημα, καθώς θα εκμηδένιζε την ανάγκη τα σκάφη να μεταφέρουν καύσιμα. Σε βάθος χρόνου, η ελπίδα που συνόδευε το EmDrive ήταν πως οι κινητήρες χωρίς καύσιμα θα καθιστούσαν τις αποστολές σε μακρινούς προορισμούς, όπως το εξώτερο ηλιακό σύστημα αλλά και -σχετικά- κοντινά εξωηλιακά συστήματα, όπως το Άλφα Κενταύρου, εφικτά μέσα στα χρονικά πλαίσια του ανθρώπου.
Κι αν όλο αυτό σας ακούγεται υπερβολικά καλό για να είναι αληθινό, την ίδια σκέψη με εσάς έκαναν και αρκετοί επιστήμονες. Στο διάστημα που μεσολάβησε από τη δημοσίευση της συγκεκριμένης υπόθεσης, στο Journal of Propulsion and Power, προέκυψαν πολλές και διάφορες έρευνες οι οποίες εξηγούν ποια ήταν τα μαθηματικά σφάλματα εκείνης της αρχικής δημοσίευσης σχετικά με το EmDrive. Οι ελπίδες για την κατασκευή ενός κινητήρα που δεν θα χρειάζεται καύσιμα δεν έχουν εκμηδενιστεί, ακριβώς, αλλά σταδιακά συρρικνώνονται, υπό το βάρος των διαδοχικών ερευνών που έρχονται να ανατρέψουν τις αρχικές υποθέσεις. Το πιο πρόσφατο χτύπημα έρχεται με τη μορφή τριών διαφορετικών ερευνών, oι οποίες παρουσιάστηκαν στο συνέδριο Space Propulsion 2020+1, από ερευνητές του Πολυτεχνείου της Δρέσδης, στη Γερμανία.
“Όταν ρέει ενέργεια στο EmDrive, ο κινητήρας θερμαίνεται”, ανέφερε ο Μάρτιν Τάμγιαρ, φυσικός στο Πολυτεχνείο της Δρέσδης, ο οποίος συμμετείχε στις έρευνες, στο γερμανικό ιστότοπο GreWi. “Αυτό προκαλεί ταυτόχρονα στρέβλωση των στερεωτικών στοιχείων της κλίμακας, προκαλώντας τη μετατόπιση της κλίμακας σε ένα νέο σημείο μηδέν. Κατορθώσαμε να το αποτρέψουμε αυτό με μια βελτιωμένη κατασκευή. Οι μετρήσεις μας καταρρίπτουν όλους τους ισχυρισμούς του EmDrive κατά τουλάχιστον τρεις τάξεις μεγέθους”.
Πραγματικά κρίμα, καθώς ένας κινητήρας χωρίς καύσιμα θα προσέφερε τεράστια ώθηση στην εξερεύνηση του διαστήματος, κοντινού και απώτερου, από τον άνθρωπο. Όμως η ομάδα των Γερμανών επιστημόνων ασχολούνται με το δικό τους EmDrive εδώ και χρόνια, χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο βασισμένο στο σχέδιο που παρουσίασε η NASA το 2016. Ακόμη δεν έχουν κατορθώσει να βρουν στοιχεία τα οποία να επιβεβαιώνουν τους αρχικούς ισχυρισμούς.
Η θεμελιώδης αρχή του ηλεκτρομαγνητικού κινητήρα όριζε πως τα μικροκύματα που θα αναπηδούσαν μέσα στο θάλαμο θα ασκούσαν αρκετή δύναμη ώστε να παράξουν μια ελάχιστη ώση. Οι επικριτές αυτής της θεωρίας επισημαίνουν πως παραβιάζει θεμελιώδεις νόμους της φυσικής: φαινόταν πως το EmDrive δημιουργούσε κίνηση από το πουθενά, αντί να προκύπτει η ώση από κάποιο γνωστό φυσικό φαινόμενο.
Σε παλαιότερες δοκιμές για τη διασταύρωση των αποτελεσμάτων της NASA, η ίδια ομάδα Γερμανών επιστημόνων εντόπισε με τη σειρά της την παρουσία μιας ελάχιστης ώσης, όμως δεν ήταν και τόσο σίγουροι για την ακρίβεια εκείνου του αποτελέσματος. Στο διάστημα που μεσολάβησε οι επιστήμονες επιχειρούσαν να εξαλείψουν κάθε εξωτερικό θόρυβο, προκειμένου να διαπιστώσουν αν το EmDrive παρήγαγε κάποιο δικό του. Σε μία από τις νέες έρευνες, οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η ώση που είχε παρατηρηθεί ήταν απλά αποτέλεσμα των δονήσεων της συσκευής, παρενέργεια της λειτουργίας της.
Το ΕmDrive αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας που κέντρισε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον της DARPA, της διεύθυνσης Έρευνας & Ανάπτυξης του Υπουργείου Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών. Η επένδυση που πραγματοποίησε η DARPA στο πρόγραμμα ολοκληρώνεται το Μάιο του 2021, επομένως η συγκεκριμένη χρηματοδότηση για ένα άλλοτε άκρως ελπιδοφόρο πρόγραμμα πλησιάζει στη λήξη της.
Το ασύλληπτα πρωτοποριακό EmDrive περιορίζεται για την ώρα στη σφαίρα της φαντασίας, όμως αυτό δεν πρόκειται να αποτρέψει τους επιστήμονες από το να συνεχίσουν να αναμετρώνται με το πρόβλημα των καυσίμων, η μεταφορά των οποίων εξακολουθεί να υψώνει ανυπέρβλητα εμπόδια για όλους εμάς τους βραχύβιους ανθρώπους, αν θέλουμε να ξεμυτίσουμε πέρα από το συμπαντικό κατώφλι μας. Κι αν θέλει κανείς να αναζητήσει κάτι το θετικό σε αυτή την υπόθεση, κάθε νέα έρευνα που δημοσιεύεται ενισχύει τις πιθανότητες ο “Ανέφικτος Κινητήρας” να αποδειχτεί, τουλάχιστον, αντάξιος του επιθέτου του.
Πηγή: insomnia.gr
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 13/4/2021)