Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Αυστρία: Φόρος στις "Gafa"
Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς δεσμεύτηκε σήμερα ότι θα φορολογήσει στη χώρα του τους κολοσσούς του διαδικτύου, κατά το παράδειγμα της Γαλλίας, την ώρα που συνεχίζονται οι συνομιλίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη γενίκευση αυτού του φόρου. Η Γαλλία σκοπεύει να ξεκινήσει να εφαρμόζει τον φόρο αυτό…
Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς δεσμεύτηκε σήμερα ότι θα φορολογήσει στη χώρα του τους κολοσσούς του διαδικτύου, κατά το παράδειγμα της Γαλλίας, την ώρα που συνεχίζονται οι συνομιλίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη γενίκευση αυτού του φόρου.
Η Γαλλία σκοπεύει να ξεκινήσει να εφαρμόζει τον φόρο αυτό, τον αποκαλούμενο Gafa (από τα αρχικά των εταιρειών Google, Apple, Facebook και Amazon) από την 1η Ιανουαρίου, χωρίς να περιμένει την απόφαση των Βρυξελλών. Και η Βιέννη σχεδιάζει να ακολουθήσει το παράδειγμά της.
“Εκτός από το ευρωπαϊκό σχέδιο… θα κάνουμε και ένα εθνικό βήμα. Θα εισάγουμε τον ψηφιακό φόρο στην Αυστρία”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Κουρτς, σημειώνοντας ότι οι χώρες-μέλη της ΕΕ “συμφωνούν κατ’ αρχάς για την αναγκαιότητα” αυτού του φόρου.
“Ο στόχος είναι σαφής: η φορολόγηση των (διαδικτυακών) εταιρειών που συγκεντρώνουν μεγάλα έσοδα χωρίς ουσιαστικά να πληρώνουν κανέναν φόρο, όπως το Facebook και η Amazon” πρόσθεσε.
Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Χάρτβιγκ Λέγκερ, ανέλαβε να καθορίσει τις λεπτομέρειες και τον τρόπο εφαρμογής του νέου μέτρου.
Ο ψηφιακός φόρος αναμένεται ότι θα τεθεί σε ισχύ στο πλαίσιο των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων που η κυβέρνηση σκοπεύει να εφαρμόσει το 2020.
Ο γαλλικός Gafa δεν θα περιοριστεί στον κύκλο εργασιών των εταιρειών αλλά θα επεκταθεί επίσης στα διαφημιστικά έσοδά τους και στην πώληση των προσωπικών δεδομένων.
Με βάση την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία, οι αμερικανικοί διαδικτυακοί κολοσσοί μπορούν να επιλέξουν αν θα δηλώσουν το σύνολο των ευρωπαϊκών εσόδων τους σε όποια χώρα-μέλος επιθυμούν. Και για τον λόγο αυτό προτιμούν τις χώρες με χαμηλή φορολόγηση, όπως η Ιρλανδία, η Ολλανδία ή το Λουξεμβούργο. Στην ΕΕ, οι διαδικτυακές εταιρείες πληρώνουν κατά μέσο όρο φόρους ύψους 9%, έναντι 23% για όλες τις υπόλοιπες, όπως ανέφερε η Επίτροπος Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ