Skip to main content
13 Ιουλίου 2020 12:23

Δεν είναι μόνο η λίστα «Πέτσα»

3ca6aa9c2557ec31b800bbea6653f16d XL 47f01a0a

Ανθει η κρατική διαφήμιση την εποχή των ισχνών “αγελάδων” των ΜΜΕ – Μηνύσεις και αγωγές ετοιμάζονται για την ιδιωτική Initiative που διαχειρίστηκε τα δημόσια 20 εκατ. για τη στηριξη των ΜΜΕ – Μόνο από τις Περιφέρειες διακινούνται σε ενέργειες «επικοινωνίας και δημοσιότητας» περί τα 14 εκατ. ευρώ. Σαν να μην υπάρχει αύριο ξοδεύει το Δημόσιο και οι επιχειρήσεις που συνδέονται με το Δημόσιο σε διαφήμιση.

Ανθει η κρατική διαφήμιση την εποχή των ισχνών “αγελάδων” των ΜΜΕ – Μηνύσεις και αγωγές ετοιμάζονται για την ιδιωτική Initiative που διαχειρίστηκε τα δημόσια 20 εκατ. για τη στηριξη των ΜΜΕ – Μόνο από τις Περιφέρειες διακινούνται σε ενέργειες «επικοινωνίας και δημοσιότητας» περί τα 14 εκατ. ευρώ

Σαν να μην υπάρχει αύριο ξοδεύει το Δημόσιο και οι επιχειρήσεις που συνδέονται με το Δημόσιο σε διαφήμιση. Σαν να μην βγαίνει η χώρα λαβωμένη από μια δεκαετή κρίση και σαν να μην μπαίνει σε μια νέα ύφεση -ελπίζουμε όλοι, μικρής διάρκειας- λόγω κορωνοϊού, η κυβέρνηση ξοδεύει χωρίς έλεος υπερβολικά ποσά σε διαφημιστικά πακέτα, σε προβολή και σε «επικοινωνία».

Τα εκατομμύρια πάνε κι έρχονται σαν μαρουλόφυλλα και επισιτίζουν τα αχόρταγα ΜΜΕ με πρόσχημα τον κορωνοϊό. Η κυβέρνηση φροντίζει να κρατάει ικανοποιημένα τα ΜΜΕ και, βέβαια, είναι σε θέση να χειραγωγεί, σε ένα διαρκές πάρε-δώσε με το αζημίωτο.

Την ίδια ώρα που σκορπάει 20 εκατ. στην καμπάνια «Μένουμε Σπίτι» κι ακόμα άλλα τόσα από ποικίλες πηγές σε «δράσεις προβολής» και «δημοσιότητας», οι εργαζόμενοι όσο και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αναστενάζουν από ανεπαρκή μέτρα στήριξης και μίζερες ενισχύσεις, από τις πιο μίζερες σε όλη την Ευρώπη.

Τα 20 εκατ. της λίστας Πέτσα είναι ένα μόνο κρατικό κονδύλι -ζεστό δημόσιο χρήμα- απ’ όσα κυκλοφορούν, με κατεύθυνση τις τσέπες μικρών και μεγάλων εταιρειών Τύπου, ραδιοφωνίας ή ιστοσελίδων. Παράλληλα, εδώ και μήνες, τρέχουν άλλα κρατικά διαφημιστικά προγράμματα από διαφόρων ειδών κρατικούς και ημικρατικούς φορείς και -περίεργη σύμπτωση- κατευθύνονται και μοιράζονται με τον ίδιο τρόπο που μοιράστηκαν τα 20 εκατ. της λίστας Πέτσα.
Η διαφήμιση των Περιφερειών

* Μόνο από τις Περιφέρειες διακινούνται σε ενέργειες «επικοινωνίας και δημοσιότητας» περί τα 14 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα, π.χ. στα νοσοκομεία, για την προμήθεια εξοπλισμού Μονάδων Εντατικής Θεραπείας για την Covid-19 το κονδύλι δεν υπερβαίνει τα 9 εκατ. Ειδικότερα:

– Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δαπανά κονδύλι δημοσιότητας 4,06 εκατ. ευρώ.
– Η Περιφέρεια Κρήτης, 2,5 εκατ. ευρώ
– Η Περιφέρεια Αττικής, 2,47 εκατ. ευρώ.
– Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, 1,84 εκατ. ευρώ
– Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, 1,2 εκατ. ευρώ
– Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 930.000 ευρώ
– Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, 630.000 ευρώ

Ο ευρύτερος δημόσιος τομέας

* Η ΔΕΗ δαπανά 8,5 εκατ. ευρώ για «επικοινωνιακές και διαφημιστικές υπηρεσίες με στόχο την ενίσχυση της εταιρικής και εμπορικής εικόνας της». Με το κονδύλι αυτό προγραμματίζεται διαφημιστική καμπάνια στα ΜΜΕ, παρουσία στα social media, ενέργειες marketing κ.λπ. Το ποσό αυτό δεν αποκλείει τη ΔΕΗ από τη δαπάνη επιπλέον κονδυλίων και για άλλες επικοινωνιακές ανάγκες, όπως π.χ. ο διαγωνισμός ύψους 420.000 ευρώ για τον ανασχεδιασμό του website και της εφαρμογής mobile app της εταιρείας.

* Ο ΕΔΣΝΑ (Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής) προκήρυξε spec ύψους 4,8 εκατ. ευρώ (3,2 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ) για τον «σχεδιασμό και την υλοποίηση ενεργειών προβολής, ενημέρωσης και επικοινωνίας της πολιτικής διαχείρισης στερεών αποβλήτων». Σκοπός του προγράμματος είναι «η δημιουργία μιας σαφούς εικόνας για τα έργα και τις δράσεις που υλοποιούνται, τις ευκαιρίες συμμετοχής που υπάρχουν και τις θετικές επιπτώσεις που θα δημιουργηθούν στις τοπικές κοινωνίες». Τι είναι ο ΕΔΣΝΑ; Είναι ΝΠΔΔ με έδρα την Αθήνα, που ιδρύθηκε με το άρθρο 211 του Νόμου 3852 του 2010 (“Καλλικράτης”). Μετέχουν η Μητροπολιτική Περιφέρεια Αττικής και υποχρεωτικά όλοι οι δήμοι του Νομού Αττικής. Επειδή συμμετέχουν και οι δύο βαθμοί Αυτοδιοίκησης, γι’ αυτό και ονομάζεται Διαβαθμιδικός.

* Η ΕΥΔΑΠ είχε προκηρύξει κονδύλι ύψους 1 εκατ. ευρώ για υπηρεσίες υποστήριξης επικοινωνίας, από διαφημιστικές καμπάνιες μέχρι διαχείριση κρίσεων.

* Ο ΟΑΕΔ για πρώτη φορά δέσμευσε κονδύλι για… «πρόγραμμα επικοινωνιακής προβολής». Ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) επενδύει για το έτος 2020 σε επικοινωνιακή πολιτική ποσό ύψους 590.000 ευρώ.
Κλάδεμα με διαφήμιση και sms

Το «επικοινωνιακό» φαινόμενο στην περιφέρεια της χώρα, ειδικότερα από τους δήμους, περιγράφει ένα τοπικό σάιτ με γλαφυρό τρόπο: «Θεωρείται αυτονόητη υποχρέωση του κάθε δήμου που σέβεται τον εαυτό του… να ενημερώνει επί παντός επιστητού τους δημότες του με ρυθμό καταιγιστικό, που αγγίζει τα όρια της… πλύσης εγκεφάλου! Ακόμα και για τα πιο ασήμαντα, όπως η κοπή των χόρτων από τα πεζοδρόμια ή η αποκομιδή των σκουπιδιών από υπερφορτωμένους κάδους!

Κάποιος νοήμων άνθρωπος θα σκεφτόταν ότι αφού δεν έχουν να επιδείξουν κάτι σημαντικό, περιορίζονται στα μικρά και ασήμαντα, για να προσποιούνται ότι δουλεύουν… Όταν όμως έρθει στο τέλος ο απολογισμός,… δεν φτάνει η επικοινωνιακή προβολή για να εξωραΐσει την (πραγματική) εικόνα ενός δήμου».

“Δεν τα βρήκαν” ούτε μεταξύ τους

Σε πραγματικό τραγέλαφο για την κυβέρνηση εξελίχθηκε η χρηματοδότηση -με ζεστό κρατικό χρήμα- των φίλιων ΜΜΕ με πρόσχημα τον κορωνοϊό, καθώς η λίστα Πέτσα με τα ποσά που μοιράστηκαν και τα ΜΜΕ που επωφελήθηκαν επιβεβαίωσε από την πρώτη στιγμή ότι το κρατικό χρήμα -20 εκατομμύρια ευρώ- χρησιμοποιείται για να χειραγωγήσει την ενημέρωση προς όφελος της κυβέρνησης.

Και δεν είναι μόνο η επιστροφή του αναλογούντος ποσού, ύψους 1 εκατ. ευρώ, από τον Β. Μαρινάκη με τη σημείωση «δεν συντασσόμεθα με τη μέθοδο, τα μέτρα και τα σταθμά διανομής των διαφημιστικών κονδυλίων της καμπάνιας». Ούτε είναι ότι και άλλες, μικρές επιχειρήσεις ΜΜΕ, όπως το cretalive.gr και το larissanet.gr, επιστρέφουν επίσης ποσά ύψους 1.000 ευρώ, καταγγέλλοντας παλαιοκομματισμό και απίστευτες παρατυπίες.

Ούτε είναι επίσης οι αναπόφευκτες συγκρίσεις μεταξύ π.χ. της «Εφημερίδας των Συντακτών» (40.000 ευρώ) και του «Ελεύθερου Τύπου» (80.000 ευρώ) ή του «Φιλελεύθερου» (180.000 ευρώ). Ούτε η άλλη αναπόφευκτη σύγκριση μεταξύ της τηλεόρασης Kontra (30.000 ευρώ) και του Action 24 (140.000 ευρώ). Ούτε μεταξύ του ραδιοφώνου 105,5 Στο Κόκκινο με ακροαματικότητα 2,4% και 5.000 ευρώ και από την άλλη του Athens Voice με 0,6% ακροαματικότητα και 10.000 ευρώ, που βγάζουν μάτι.
Το “χαμένο” γλυκό από το βάζο

Δεν είναι όλα αυτά. Ο τραγέλαφος είναι ότι την ευθύνη για το μοίρασμα την ρίχνουν στην Initiative, την εταιρεία που ανέλαβε τη διαχείριση του κονδυλίου των 20 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με δήλωση του ίδιου του πρωθυπουργού. Θαρραλέα ο πρωθυπουργός ανέλαβε την… ευθύνη: «Αναθέσαμε σε μια εξωτερική εταιρεία» είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης, «δεν κάναμε εμείς καμία παρέμβαση», είπε και γελάνε και οι πέτρες.

Ο τραγέλαφος είναι ότι ακόμα και οι «δικοί τους» είναι δυσαρεστημένοι. Και αποκαλύπτουν τον μηχανισμό διανομής. Σύμφωνα με καταγγελία, ραδιοφωνικός σταθμός στα Τρίκαλα μετέδωσε ότι τηλεφώνησε στους βουλευτές Τρικάλων για να πάρει κορωνολεφτά. Και όπως σχολίασε, πήρε μόνο 5.000 ευρώ, ενώ δικαιούνταν πολλά παραπάνω, διότι, όπως είπε, τον πόλεμο που κάνει στον ΣΥΡΙΖΑ το συγκεκριμένο ραδιόφωνο δεν τον κάνει άλλο.

Έρχονται νομικές ενέργειες

Τραγέλαφος για την κυβέρνηση θα είναι οι μηνύσεις και οι αγωγές που ετοιμάζονται, στην Initiative, αλλά και στην κυβέρνηση και κάθε υπεύθυνο, όχι μόνο γιατί τα κριτήρια για την κατανομή παραμένουν άγνωστα ούτε γιατί μοιράστηκαν χρήματα χωρίς να ζητείται φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, αλλά και για διαφυγόντα έσοδα και για προσβολή δημόσιας εικόνας. Η διαχείριση δημόσιου χρήματος με αδιαφανή και αυθαίρετο τρόπο δεν θα μείνει αναπάντητη.

Πηγή: avgi.gr

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

 • Kathrein UFOpro & UFOprolite

  Kathrein UFOpro & UFOprolite

  Τα υψηλής ποιότητας προϊόντα που διαθέτει η ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ είναι σχεδιασμένα για εφαρμογές διανομής τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σημάτων σε ξενοδοχεία, στάδια, νοσοκομεία, κρουαζιερόπλοια, ενοικιαζόμεν...
 • Emme Esse 87435

  Emme Esse 87435

  Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του Emme Esse 87435. Πρόκειται για ένα ψηφιακό modulator που λαμβάνει ένα HDMI σήμα από δορυφορικό / επίγειο δέκτη, DVD player, κάμερα ασφαλείας ή οποι...
 • Ekselans CPE 1200-OLP

  Ekselans CPE 1200-OLP

  Η Ekselans διαθέτει – μεταξύ άλλων – πλήρη γκάμα Access Points για κάθε είδους οικιακή ή επαγγελματική εφαρμογή. Ένα από τα αξιόλογα Access Points της Ekselans είναι το CPE 1200-OLP, το οποίο υποσ...
 • Nedis SFIND100BK

  Nedis SFIND100BK

  Συνδέστε τον μετρητή με ένα LNB και έναν δορυφορικό δέκτη και βρείτε την κατάλληλη θέση / γωνία για το κάτοπτρό σας, εύκολα και γρήγορα. Διαθέτει οθόνη αναλογικής ένδειξης με οπίσθιο φωτισμό. Επιπ...
 • Kathrein MS & MP series

  Kathrein MS & MP series

  Η εταιρεία ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ ανακοινώνει νέα παραλαβή των σειρών ερμαρίων - ντουλαπιών MS και MP της γερμανικής Kathrein. Η σειρά MS περιλαμβάνει υψηλής ποιότητας ερμάρια - ντουλάπια τοποθέτησης και σ...
 • Engel MV7400

  Engel MV7400

  Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του HDMI switch Engel MV7400. Πρόκειται για έναν διαχωριστή HDMI σημάτων από 4 εισόδους σε 1 έξοδο, με μέγιστη ανάλυση Full HD 1080p. Είναι συμβατό με ...
 • Ikusi Flow Smart Headend

  Ikusi Flow Smart Headend

  Το Ikusi Flow Smart Headend της ισπανικής Ikusi, λειτουργεί ήδη σε εκατοντάδες ξενοδοχειακές μονάδες στην Ελλάδα και δεκάδες χιλιάδες στο εξωτερικό, καθώς αποτελεί ένα υπόδειγμα τεχνολογίας διανομ...
 • Kathrein LCD 115 A+ & LCD 130 A+

  Kathrein LCD 115 A+ & LCD 130 A+

  Η εταιρεία ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ ανακοινώνει νέα παραλαβή των ομοαξονικών καλωδίων LCD 115 A+ και LCD 130 A+ της γερμανικής Kathrein. Πρόκειται για καλώδια πολύ υψηλής ποιότητας που είναι δοκιμασμένα και πιστ...
 • V-Tech Z2024 H265

  V-Tech Z2024 H265

  Νέος επίγειος ψηφιακός δέκτης από την AstraSat! Πρόκειται για τον V-Tech Z2024 H265, ο οποίος είναι ένας δέκτης MPEG4 με έξοδο HDMI και ανάλυση Full HD (1080p). Χάρη στο νέας γενιάς tuner του (μάρ...
 • Nedis TVSM5120GY

  Nedis TVSM5120GY

  Η επιτραπέζια full motion βάση της Nedis είναι κατάλληλη για τηλεοράσεις από 37” έως 75”, με VESA 200x200, 300x200, 300x300, 400x200, 400x300, 400x400, 600x400 και μέγιστο βάρος 40kg. Διαθέτει μια...
 • Anga PS series

  Anga PS series

  Η εταιρεία Stam Electronics ανακοινώνει νέα παραλαβή σειράς ποιοτικών κεραιών Anga. Πρόκειται για τη σειρά PS, η οποία περιλαμβάνει εξωτερικές και εσωτερικές κεραίες που είναι κατάλληλες για επίγε...
 • Promax RANGER: Διαθέσιμη η τρίτη ομάδα εκπαιδευτικών video για τη δημοφιλή σειρά πεδιομέτρων

  Promax RANGER: Διαθέσιμη η τρίτη ομάδα εκπαιδευτικών video για τη δημοφιλή σειρά πεδιομέτρων

  Είναι πλέον διαθέσιμη η τρίτη ομάδα εκπαιδευτικών video με ελληνική περιγραφή για τα πεδιόμετρα Promax RANGER. Τα συγκεκριμένα video έχουν προστεθεί στην Playlist Πεδιόμετρα RANGER - Εκπαιδευτικά ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Ψηφιακή Τηλεόραση, Φεβρουάριος 2024

  Ψηφιακή Τηλεόραση, Φεβρουάριος 2024

  Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Φεβρουαρίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Φεβρουαρίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με τ...
 • WebOS, Tizen, Android TV, VIDAA

  WebOS, Tizen, Android TV, VIDAA

  Στις μέρες μας, η τηλεόραση θεωρείται ένα από τα πιο αναγκαία προϊόντα του νοικοκυριού, καθώς αποτελεί τη βασικότερη πηγή για την ατομική ή οικογενειακή ψυχαγωγία εντός του σπιτιού. Εάν πρόκειται ...
 • BX-V211-D

  BX-V211-D

  Ένα πολύ χρήσιμο εξάρτημα, που θα πρέπει απαραίτητα να περιλαμβάνεται στον οικιακό εξοπλισμό του σύγχρονου νοικοκυριού, δοκιμάσαμε για να σας παρουσιάσουμε στο τεύχος αυτού του μήνα. Πρόκειται για...