Διαβούλευση για το μέλλον της επίγειας ψηφιακής στην Ολλανδία

Το ολλανδικό υπουργείο οικονομικών διεξάγει δημόσια διαβούλευση έως το τέλος Ιουλίου για το μέλλον της ελεύθερης επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης. Η υφιστάμενη άδεια για την επίγεια ψηφιακή εκπνέει στις 31 Ιανουαρίου του 2017 και η κυβέρνηση θέλει να αποφασίσει στις αρχές του 2015 τι να κάνει με το σχετικό φάσμα συχνοτήτων…
Το ολλανδικό υπουργείο οικονομικών διεξάγει δημόσια διαβούλευση έως το τέλος Ιουλίου για το μέλλον της ελεύθερης επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης. Η υφιστάμενη άδεια για την επίγεια ψηφιακή εκπνέει στις 31 Ιανουαρίου του 2017 και η κυβέρνηση θέλει να αποφασίσει στις αρχές του 2015 τι να κάνει με το σχετικό φάσμα συχνοτήτων.
Η KPN δραστηριοποιείται στην επίγεια ψηφιακή μέσω της θυγατρικής Digitenne, ενώ και η δημόσια ραδιοτηλεόραση NPO έχει άδεια εκπομπής στην επίγεια ψηφιακή. Η Digitenne προσφέρει 29 τηλεοπτικά κανάλια και 23 ραδιοφωνικούς σταθμούς. H KPN προσφέρει την υπηρεσία με το δικό της όνομα, καθώς και σε πελάτες χονδρικής. Η αναλογική τηλεόραση σταμάτησε το 2006.
Η κυβέρνηση θέλει να διασαφηνίσει το τοπίο στην αγορά πριν τη λήξη της 15ετούς άδειας, αλλά τονίζει ότι δεν έχει ακόμα ληφθεί κάποια απόφαση για το αν είναι απαραίτητη η ελεύθερη τηλεόραση. Η ολλανδική κυβέρνηση μπορεί να ακολουθήσει τις διεθνείς τάσεις χορήγησης ενός τμήματος της μπάντας UHF, και συγκεκριμένα η μπάντα των 700 MHz, σε εφαρμογές mobile, αναφέρει το Telecom Paper.
Η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση χρησιμοποιεί στην Ολλανδία το φάσμα συχνοτήτων UHF, από τους 470 – 790 MHz. Διεξάγονται διεθνείς συζητήσεις για την χορήγηση του φάσματος των 700 MHz (694 – 790 MHz) στην κινητή τηλεφωνία, για ευρυζωνική χρήση. Ως πρώτο βήμα η ζώνη μπορεί να χαρακτηριστεί ‘πρωτεύουσα για κοινή χρήση’ από τις τηλεπικοινωνίες και από την τηλεόραση τον Ιούνιο του 2015, ανοίγοντας τον δρόμο να δοθεί το φάσμα στους τηλεπικοινωνιακούς φορείς.
Αν η μπάντα των 700 MHz δεν παραμείνει διαθέσιμη θα χαθούν δύο από τις πέντε εθνικές ζώνες της επίγειας ψηφιακής, και έτσι θα μειωθεί ο αριθμός των διαθέσιμων καναλιών από 29 σε 19. Μία ενδεχόμενη λύση είναι η μετάβαση στο DVB-T2, που όμως απαιτεί την αλλαγή του εξοπλισμού λήψης. Από τις ενδεχόμενες παρεμβολές θα επηρεαστούν επίσης ασύρματα μικρόφωνα και εξοπλισμός μικρής εμβέλειας.
Η τωρινή διαβούλευση θα θέσει τις βάσεις για τη συνολική διαβούλευση για τις πολιτικές που αφορούν το θέμα, μία συζήτηση που θα ξεκινήσει το τέταρτο τρίμηνο του 2014. Η KPN λέει ότι σκοπεύει να συνεχίσει να προσφέρει τις επίγειες ψηφιακές υπηρεσίες της μέχρι τη λήξη της υφιστάμενης άδειας.