Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Εκτοξεύτηκε το πλήρωμα του διαστημικού σταθμού της Κίνας
Κατασκευάστηκε και επανδρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ και τώρα ο διαστημικός σταθμός της Κίνας ξεκινά την επίσημη επιχειρησιακή του λειτουργία. Εκτοξεύτηκε σήμερα Τρίτη με επιτυχία το διαστημόπλοιο Shenzhou-15 που μεταφέρει τρεις αστροναύτες στον Κινεζικό Διαστημικό Σταθμό (CSS), ο οποίος στην κινεζική γλώσσα ονομάζεται «Ουράνιο Παλάτι». Το Shenzhou-15 ή «θείο σκάφος» εκτοξεύτηκε με έναν πύραυλο Long March-2F από το διαστημικό κέντρο του Ζιουκουάν, στην έρημο Γκόμπι της βορειοδυτικής Κίνας.
Η άφιξη της αποστολής Shenzhou-15 θα σημάνει την έναρξη της επιχειρησιακής λειτουργίας του CSS, ο οποίος έχει σχήμα «T». Οι τρεις αστροναύτες θα αντικαταστήσουν τα μέλη της προηγούμενης επανδρωμένης αποστολής (Shenzhou-14) που έφθασαν στον «Ουράνιο Παλάτι» τον περασμένο Ιούνιο. Τα μέλη της αποστολής Shenzhou-14 θα ξεκινήσουν το ταξίδι της επιστροφής στη Γη σε μια εβδομάδα, στη διάρκεια της οποία αναμένεται να επιβεβαιωθεί η δυνατότητα του CSS να φιλοξενήσει 6μελές πλήρωμα, σηματοδοτώντας ακόμη ένα ορόσημο στο διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας.
Το προσδόκιμο επιχειρησιακής λειτουργίας του Κινεζικού Διαστημικού Σταθμού είναι τουλάχιστον μια 10ετία, κατά την οποία οι αστροναύτες αναμένεται να διεξάγουν περισσότερα από 1.000 επιστημονικά πειράματα: π.χ. θα αναλύσουν τη συμπεριφορά υγρών και την προσαρμογή φυτών σε συνθήκες μικροβαρύτητας. «Ζήτω η μητέρα-πατρίδα» έγραψαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης πολλοί κινέζοι χρήστες, σχολιάζοντας την ιστορική αποστολή Shenzhou-15, με την οποία η Κίνα φιλοδοξεί να καλύψει ακόμη περισσότερο τη διαφορά που τη χωρίζει από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και τη Ρωσία σε ό,τι αφορά τα διαστημικά προγράμματα.
Πηγή: Naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 1/12/2022)