Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Η Ελλάδα στο «στόχαστρο» της Intel
Την ένταξη της Ελλάδας στον χάρτη των στρατηγικών επενδύσεών του στην Ευρώπη, εξετάζει ο αμερικανικός κολοσσός υψηλής τεχνολογίας Intel, που δραστηριοποιείται στην κατασκευή επεξεργαστών και μικροτσίπ.
‘Εγκυρες πηγές αποκάλυψαν στα «ΝΕΑ» ότι η αμερικανική Intel, που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών στον κόσμο, χτύπησε την «πόρτα» και της Ελλάδας, με σκοπό να κατασκευάσει στη χώρα μας ένα από τα συνολικά οκτώ ερευνητικά κέντρα και εργοστάσια μικροτσίπ, που έχει ανακοινώσει ότι θα δημιουργήσει στην Ευρώπη έως το 2030.
Πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν, ανέφεραν ότι πρόκειται για προκαταρκτικές συζητήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους και τεχνικούς συμβούλους, από την πορεία των οποίων θα εξαρτηθεί και η τελική απόφαση του αμερικανικού ομίλου να επενδύσει στην Ελλάδα.
Πάντως, η Intel δίνει ψήφο εμπιστοσύνης συνολικά στην Ευρώπη, σε μια κρίσιμη περίοδο που οι ελλείψεις ημιαγωγών λόγω της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία, προκαλούν προβλήματα στη βιομηχανία. Πέραν αυτού, κρίσιμη είναι η περίοδος και για την ίδια την Intel, της οποίας η πρωτοκαθεδρία απειλείται από άλλους τεχνολογικούς κολοσσούς της Κορέας και της Ταϊβάν.
Ραγδαία ανάπτυξη
Σύμφωνα με μελέτη της συμβουλευτικής εταιρείας Kearney, η ζήτηση για ημιαγωγούς τελευταίας τεχνολογίας στην Ευρώπη, αναμένεται να αυξηθεί ραγδαία τα επόμενα χρόνια: Από το 19% που βρίσκεται σήμερα, εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 43% το 2030. Στο σύνολό της, η ζήτηση για ημιαγωγούς θα υπερδιπλασιαστεί.
Μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο, ο διευθύνων σύμβουλος της Intel, Πατ Γκέσλινγκερ, ανακοίνωσε ότι η εταιρεία του θα επενδύσει έως 80 δισ. δολάρια στην Ευρωπαϊκή Ενωση μέσα στην επόμενη δεκαετία. Οι επενδύσεις αυτές θα αφορούν κέντρα έρευνας και ανάπτυξης – κατασκευής ημιαγωγών. Σύμφωνα με τον κ. Γκέσλινγκερ, το πρώτο μεγάλο κέντρο παραγωγής ημιαγωγών θα εγκατασταθεί στο Μαγδεμβούργο της Γερμανίας, ενώ η αρχική φάση των επενδύσεων επί ευρωπαϊκού εδάφους αναμένεται να ανέλθει σε 17 δισ. ευρώ! Παράλληλα, με το κέντρο της Γερμανίας, προωθείται η δημιουργία ενός κέντρου Ερευνας και Ανάπτυξης στη Γαλλία, όπως και η εγκατάσταση εργοστασίων παραγωγής μικροτσίπ στην Ιρλανδία, την Ιταλία, την Πολωνία και την Ισπανία.
Πηγή: ot.gr
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 21/6/2022)