Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ένας πειραματικός ρωσικός δορυφόρος διαλύθηκε σε τροχιά
Ο δορυφόρος KOSMOS 2499 της Ρωσίας διαλύθηκε ενώ βρισκόταν σε τροχιά γύρω από τη Γη, με την Space Force των ΗΠΑ να αναφέρει πως παρακολουθεί 85 διαφορετικά κομμάτια από τα συντρίμμια του σε υψόμετρο 1.169 χιλιομέτρων. Η διάλυση του δορυφόρου έλαβε χώρα στις 4 Ιανουαρίου, αλλά ο λόγος παραμένει άγνωστος. Δυστυχώς, σε αυτό το ύψος, θα χρειαστούν δεκαετίες για να εκπέσουν από την τροχιά τους τα συντρίμμια και να καούν στην ατμόσφαιρα.
Μάλιστα πρόκειται για τη δεύτερη διάλυση του συγκεκριμένου δορυφόρου. Η πρώτη είχε λάβει χώρα στις 23 Οκτωβρίου 2021, δημιουργώντας 22 διαφορετικά, ανιχνεύσιμα συντρίμμια στην τροχιά.
Η ιστορία του δορυφόρου είναι μυστηριώδης. Εκτοξεύτηκε σιωπηλά στις 23 Μαΐου 2014, πραγματοποιώντας ασυνήθιστες κινήσεις, οδηγώντας αρκετούς στο συμπέρασμα πως πρόκειται για ένα πειραματικό αντι-δορυφορικό όπλο. Ένα άρθρο όμως που δημοσιεύθηκε στο Moscow Institute of Physics and Technology ανέφερε πως ο δορυφόρος σχεδιάστηκε για να δοκιμάσει πειραματικές τεχνολογίες κινητήρων.
Ο λόγος της διάλυσης φαίνεται πως είναι μια έκρηξη στο σύστημα πρόωσης, μικρής ισχύος μεν, αλλά αρκετής για να διαλύσει το σκάφος. Το ίδιο είχε συμβεί και το 2020 σε ένα όμοιο σκάφος, το KOSMOS 2491, το οποίο είχε αποδοθεί επίσης σε έκρηξη στον κινητήρα.
Το πρόβλημα των διαστημικών συντριμμιών παραμένει άλυτο. Στις 27 Ιανουαρίου 2023, ένα κομμάτι πυραύλου πέρασε μόλις έξι μέτρα δίπλα από έναν παροπλισμένο δορυφόρο σε υψόμετρο 984 χιλιομέτρων. Αν τα δύο αντικείμενα είχαν συγκρουστεί, η τροχιά θα γέμιζε με χιλιάδες μικρά κομμάτια συντριμμιών που θα αποτελούσαν κίνδυνο για τις αποστολές.
Πηγή: https://unboxholics.com/
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 15/2/2023)