ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Επενδύσεις 10 δισ. ευρώ στη δεκαετία φέρνει η τεχνολογία του 5G

Κύμα επενδύσεων που αναμένεται να ξεπεράσουν τα 10 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη δεκαετία μπορεί να φέρει ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα και τα δίκτυα κινητής πέμπτης γενιάς (5G). Μόνο από το 5G οι επενδύσεις σε υποδομές δικτύων αναμένεται να φτάσουν τα 1,2 με 1,5 δισ. ευρώ, ενώ οι εφαρμογές που θα αναπτυχθούν πάνω σε διάφορους…
Κύμα επενδύσεων που αναμένεται να ξεπεράσουν τα 10 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη δεκαετία μπορεί να φέρει ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα και τα δίκτυα κινητής πέμπτης γενιάς (5G).
Μόνο από το 5G οι επενδύσεις σε υποδομές δικτύων αναμένεται να φτάσουν τα 1,2 με 1,5 δισ. ευρώ, ενώ οι εφαρμογές που θα αναπτυχθούν πάνω σε διάφορους κλάδους της οικονομίας αναμένεται να φτάσουν τα 5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τη μελέτη για την ψηφιακή στρατηγική του 5G που εκπονήθηκε από την ΕΥ για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο που επεξεργάστηκε η συμβουλευτική εταιρεία, η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία (ΑΠΑ) από τις επενδύσεις για την ανάπτυξη κινητών δικτύων πέμπτης γενιάς και τη δημιουργία σχετικών εφαρμογών αναμένεται να φτάσει τα 12,4 δισ. ευρώ, ενώ αναμένεται και η δημιουργία 50.000 με 60.000 θέσεων εργασίας.
Η μελέτη της EY έχει ξεχωρίσει επτά τομείς που αναμένεται να αξιοποιήσουν σε σημαντικό βαθμό το 5G. Το μεγαλύτερο τμήμα των επενδύσεων της τάξης των 2,7-5 δισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία αναμένεται να προέλθει από τη Μεταποίηση (871 εκατ. ευρώ – 1,3 δισ. ευρώ) και ακολουθούν οι Μεταφορές και Logistics ( 456-701 εκατ. ευρώ), Ενέργεια (389-663 εκατ. ευρώ), Δημόσιες Υπηρεσίες (270-871 εκατ. ευρώ), Εμπόριο (121-207 εκατ. ευρώ) και ο αγροτικός τομέας (64-207 εκατ. ευρώ).
Κρίσιμη χρονιά το 2021
Με τον διαγωνισμό της ΕΕΤΤ για τις συχνότητες που θα διατεθούν στα νέα δίκτυα να αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, από το 2021 ξεκινά και ουσιαστικά η δεκαετία του 5G στην Ελλάδα. Κομβική σημασία έχει η γρήγορη αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, που θα επιτρέψουν στη χώρα μας όχι μόνο να μην καθυστερήσει, αλλά ενδεχομένως και να βρεθεί στην πρωτοπορία του νέου τεχνολογικού κύματος. Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι να βρεθούν οι απαραίτητοι πόροι για την υλοποίηση των απαραίτητων επενδύσεων.
Από την πλευρά της Πολιτείας αναμένεται η αξιοποίηση των πόρων του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. Το 20% των 32 δισ. ευρώ που θα λάβει η χώρα μας θα αξιοποιηθεί για αμιγώς ψηφιακές δράσεις, όπως η ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς, τεχνολογικές εφαρμογές, αλλά και η επιδότηση βιομηχανικών και άλλων επιχειρήσεων για εφαρμογές 5G.
Παράλληλα, προετοιμάζεται το fund Φαιστός, μια πρωτοβουλία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που θα δημιουργηθεί με ένα τμήμα των εσόδων από τη δημοπρασία του φάσματος συχνοτήτων που θα αξιοποιηθούν για το 5G. Με αυτή την αρχική “προίκα”, που υπολογίζεται στα 90 εκατ. ευρώ, αλλά και κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν από ιδιώτες επενδυτές, το fund Φαιστός θα χρηματοδοτήσει εταιρείες −startup ή μη− για την ανάπτυξη εφαρμογών πάνω στο 5G.
Δίκτυα και Data Centers
Εκτός από τις επενδύσεις στις εφαρμογές, θα απαιτηθούν σημαντικές επενδύσεις από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους για την ανάπτυξη των δικτύων 5G, οι οποίες υπολογίζονται από την EY στα επίπεδα των 1,2 έως 1,5 δισ. ευρώ μέσα στη δεκαετία. Ο ΟΤΕ σχεδιάζει να υλοποιήσει επενδύσεις 2 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη τετραετία, ενώ επενδύσεις της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ μέχρι το 2025 σχεδιάζουν τόσο η Vodafone όσο και η Wind.
Εκτός από τα δίκτυα, αυξημένες αναμένονται και οι επενδύσεις στα Data Centers, όπως φαίνεται και από την πρόθεση της Microsoft για τη δημιουργία Data Center Region στη χώρα μας, αλλά και από την εξαγορά της Lamda Hellix από την αμερικανική Digital Realty. Και αυτό διότι η πανδημική κρίση επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και κατέστησε επιβεβλημένη την αύξηση της υπολογιστικής ισχύος, οδηγώντας στην εκτόξευση της ζήτησης για ψηφιακό νέφος (cloud), ενώ με την αύξηση της ροής δεδομένων από Μ. Ανατολή και Αφρική η χώρα μας μπορεί να καταστεί “hub” μεταφοράς και αποθήκευσης δεδομένων πληροφοριών.
Πηγή: capital.gr
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 11/11/2020)