Skip to main content
8 Νοεμβρίου 2019 13:00

Έρευνα της PayPal για το mCommerce: Η Αξιοπιστία και οι Mobile & Social Αγορές ως Θέματα Πρωταρχικής Προτεραιότητας

admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F04%2F08e8fbcc7e24d95f838d92d71e62c3c0 XL

Σε πρόσφατη μελέτη που διεξήγαγε η Ipsos, κατόπιν ανάθεσης από την PayPal, διαπιστώσαμε τις τρέχουσες τάσεις στο κινητό ηλεκτρονικό εμπόριο (mCommerce) ανά τον κόσμο. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι καταναλωτές πραγματοποιούν αγορές μέσω κινητών συσκευών με ταχύτερους ρυθμούς σε σχέση με το παρελθόν.

  • Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πρόσφατης έρευνας που διεξήγαγε η Ipsos για λογαριασμό της PayPal, οι καταναλωτές πραγματοποιούν αγορές μέσω κινητών συσκευών με ταχύτερους ρυθμούς σε σχέση με το παρελθόν.
  • Μεταξύ των βασικών τάσεων αναφορικά με τις συνήθειες του mobile shopping και την ετοιμότητα των εμπόρων, η ασφάλεια είναι υψίστης σημασίας στις αγγλόφωνες χώρες, όπως και το γεγονός ότι οι αγορές στις κοινωνικές πλατφόρμες αυξάνονται με πρωτοφανή ρυθμό.
  • Καθώς πλησιάζουμε στην εορταστική περίοδο με την μεγαλύτερη αγοραστική κίνηση παγκοσμίως, είναι σημαντικό για τους Έλληνες εμπόρους να εντοπίσουν τους διεθνείς πελάτες τους, το προφίλ τους, τι είδους προϊόντα αναζητούν στα ηλεκτρονικά καταστήματα και με ποιον τρόπο θα είναι οι ίδιοι σε θέση να ανταποκριθούν κατάλληλα στις ανάγκες τους.

Σε πρόσφατη μελέτη που διεξήγαγε η Ipsos, κατόπιν ανάθεσης από την PayPal, διαπιστώσαμε τις τρέχουσες τάσεις στο κινητό ηλεκτρονικό εμπόριο (mCommerce) ανά τον κόσμο. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι καταναλωτές πραγματοποιούν αγορές μέσω κινητών συσκευών με ταχύτερους ρυθμούς σε σχέση με το παρελθόν. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος για τον οποίο εξετάσαμε ταυτόχρονα τις βασικές τάσεις που σχετίζονται με τις συνήθειες του mobile shopping σε συνδυασμό με την ετοιμότητα των εμπόρων, τον τρόπο με τον οποίο η ασφάλεια παραμένει θέμα κομβικής σημασίας στις αγγλόφωνες χώρες και το γεγονός ότι οι αγορές στις κοινωνικές πλατφόρμες αναπτύσσονται με πρωτοφανή ρυθμό. Τα νέα αυτά δεδομένα είναι ιδιαίτερα σημαντικά και για τους Έλληνες εμπόρους που επιδιώκουν να επεκτείνουν το διασυνοριακό αγοραστικό κοινό τους. Εκτός από την Ελλάδα, οι εγχώριοι έμποροι πραγματοποιούν πωλήσεις με PayPal κυρίως στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία.

Οι έμποροι πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στους διαύλους του mobile commerce για να κλείσουν το κενό της βελτιστοποίησης

Οι επιχειρήσεις οφείλουν να προσφέρουν βελτιστοποιημένες (optimized) εμπειρίες μέσω κινητών συσκευών, άπαξ και τους ενδιαφέρει να προσελκύσουν και να διατηρήσουν νεότερους καταναλωτές, όπως η Gen Z και η Gen Y. Σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, σχεδόν το 80% των καταναλωτών που συμμετείχαν στην έρευνα έχει κάνει αγορές μέσω smartphone – εντούτοις, μόλις το 67% των επιχειρήσεων είναι βελτιστοποιημένο προκειμένου να αποδέχεται πληρωμές μέσω κινητών. Παρατηρείται, λοιπόν, ένα κενό της τάξης των 15 ποσοστιαίων μονάδων σε επιχειρήσεις που μένουν «εκτός παιχνιδιού», αφού δεν επωφελούνται από την εκρηκτική ανάπτυξη του κινητού ηλεκτρονικού εμπορίου.

«Η καλύτερη περίοδος από πλευράς αγοραστικής κίνησης ξεκινά σύντομα. Αυτή είναι μια θαυμάσια ευκαιρία για τους Έλληνες λιανεμπόρους να αναπτύξουν τη δραστηριότητά τους σε διεθνείς αγορές, να ανακαλύψουν τι αναζητούν οι ξένοι πελάτες και με ποιον τρόπο θα τους παροτρύνουν για να κάνουν τις αγορές τους από το δικό τους κατάστημα. Στην Ελλάδα, μόλις το 11% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εκμεταλλεύεται τα οφέλη των ευκαιριών που ενέχει η διαδικτυακή πώληση προϊόντων και υπηρεσιών – το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε. που κυμαίνεται στο 17%[1]. Την ίδια στιγμή, όπως δείχνουν τα στοιχεία της PayPal, στην Ευρώπη, όσοι δραστηριοποιούνται στο διασυνοριακό εμπόριο κάνοντας μάλιστα χρήση PayPal, σημειώνουν πολύ ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης (14,3%), σε σύγκριση με τις παραδοσιακές επιχειρήσεις που λειτουργούν μόνο offline (2%)[2]», αναφέρει ο Marcin Glogowski, General Manager της PayPal για την Κεντρική & Ανατολική Ευρώπη.

Για εκατομμύρια μικρές επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, η προσφορά μιας απρόσκοπτης κινητής εμπειρίας δεν αποτελεί προτεραιότητα για την εξασφάλιση της επιβίωσής τους. Ωστόσο, εάν οι επιχειρήσεις αυτές επικεντρώνονταν με τη δέουσα προσοχή στις mobile δυνατότητες, η απόφαση αυτή θα οδηγούσε σε λιγότερα εγκαταλελειμμένα καλάθια (abandoned shopping carts) και σε πωλήσεις από 15% περισσότερους δυνητικούς πελάτες.

Σε διεθνές επίπεδο:

  • Η Ινδία πρωτοπορεί στη χρήση του κινητού ηλεκτρονικού εμπορίου, με το 70% των ερωτηθέντων Ινδών καταναλωτών να προτιμά τη χρήση του κινητού για αγορές και το 81% των Ινδών εμπόρων να διαθέτει βελτιστοποιημένα κανάλια για mobile shopping από τους πελάτες.
  • Με ποσοστό 83%, η Ιταλία αποτελεί την κορυφαία ευρωπαϊκή αγορά για τους καταναλωτές που πραγματοποιούν ηλεκτρονικές αγορές μέσω smartphone. Παράλληλα, μόλις το 65% των ιταλικών επιχειρήσεων ανέφερε ότι διαθέτει ένα mobile optimized site ή εφαρμογή.
  • Στις ΗΠΑ, το 72% των καταναλωτών έχει κάνει χρήση smartphone για online πληρωμές, ενώ το 57% των επιχειρήσεων ανέφερε ότι παρέχει βελτιστοποιημένη εμπειρία κινητών αγορών. Πρόκειται για το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό ανάμεσα στις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα.

Η ασφάλεια και η αξιοπιστία παραμένουν σημαντικά εμπόδια για την υιοθέτηση σε όλες σχεδόν τις γεωγραφικές περιοχές

Η ασφάλεια, οι σχέσεις εμπιστοσύνης και η αξιοπιστία αποτελούν παράγοντες εξέχουσας σημασίας που απασχολούν τους καταναλωτές όταν φθάνει η στιγμή να αποφασίσουν για μια αγορά μέσω κινητού. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 51% των ερωτηθέντων καταναλωτών θα απέφευγε την εμπλοκή στο mobile commerce λόγω ανησυχίας σε σχέση με θέματα ασφαλείας, ορισμένες χώρες πάντως, όπως η Ιαπωνία, εκφράζουν τους λιγότερους προβληματισμούς, με ποσοστό σχεδόν στο ήμισυ (28%). Αντιθέτως, από τις αγορές που συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα, οι πιο ανήσυχες και σκεπτικές για την ασφάλεια τη στιγμή αγοράς μέσω κινητού είναι το Ηνωμένο Βασίλειο (64%), η Αυστραλία (63%) και οι ΗΠΑ (58%) –  όλες τους αγγλόφωνες, μάλιστα. Και οι ίδιοι οι έμποροι έχουν εκφράσει σε μεγάλο βαθμό τον προβληματισμό τους για την ασφάλεια του mobile commerce – το κορυφαίο εμπόδιο για εκείνους, το οποίο και τους αποτρέπει να προβούν σε mobile optimization, είναι οι σχετικές με την ασφάλεια ανησυχίες, με 1 στους 5 να δηλώνει ότι διστάζει ή έχει ενδοιασμούς, λόγω της έγνοιας να διασφαλίσουν απόλυτα τα στοιχεία του πελατολογίου τους.

Οι έμποροι ανταποκρίνονται στη ζήτηση των καταναλωτών για το social commerce

Ανάμεσα στην προσφορά και τη ζήτηση για το κοινωνικό εμπόριο καταγράφεται ευθυγράμμιση, με 1 στους 3 ερωτηθέντες, τόσο εμπόρους όσο και καταναλωτές, να δηλώνει ότι κάνει χρήση του social commerce. Ωστόσο, η επικράτηση του social commerce ποικίλλει με βάση τη γεωγραφική περιοχή – με τη μεγαλύτερη δημοτικότητα να παρατηρείται στην Ινδία, όπου το 57% των καταναλωτών ανέφερε ότι το χρησιμοποιεί τους τελευταίους 6 μήνες. Όταν μιλάμε για τα είδη των κοινωνικών πλατφορμών που χρησιμοποιούνται συχνότερα σε παγκόσμιο επίπεδο, το Facebook, το Instagram και το WhatsApp βρίσκονται στις πρώτες θέσεις (το 35% των ερωτηθέντων που χρησιμοποιούν το κοινωνικό εμπόριο λαμβάνει χώρα σε πλατφόρμες του Facebook). Καθώς το κοινωνικό εμπόριο αυξάνεται σε δημοτικότητα, θα δίνεται ακόμα μεγαλύτερη προσοχή στα στοιχεία που συλλέγονται κατά τη διάρκεια της εμπειρίας του social shopping, καθώς και στις πιθανές επιπτώσεις του, ειδικά με δεδομένα που υποδεικνύουν ότι η ασφάλεια αποτελεί προτεραιότητα τόσο για τους καταναλωτές όσο και τους εμπόρους.

Ανάμεσα στα πρόσθετα χρήσιμα ευρήματα της έρευνας, περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

  • Η δυνατότητα επιλογής από πλευράς του πελάτη είναι απαραίτητη: Ο κύριος λόγος για την εγκατάλειψη μιας αγοράς μέσω κινητών συσκευών πηγάζει από τους εμπόρους που δεν προσφέρουν την προτιμώμενη μέθοδο πληρωμής των πελατών. Στην πραγματικότητα, το 21% των ερωτηθέντων καταναλωτών παγκοσμίως εγκατέλειψε μια αγορά, μόνο και μόνο επειδή δεν ήταν διαθέσιμος ο τρόπος πληρωμής της προτίμησής του. Μεταξύ των ερωτηθέντων, το μεγαλύτερο ποσοστό των mobile shoppers χρησιμοποιεί PayPal για αγορές μέσω κινητού (53%), ενώ ακολουθεί ο αμέσως επόμενος πιο δημοφιλής τρόπος πληρωμής, δηλαδή η πιστωτική κάρτα (44%).
  • Οι instore εμπειρίες γίνονται mobile: Το 87% των ερωτηθέντων εμπόρων που προβαίνει σε πωλήσεις πρόσωπο με πρόσωπο (in-person) έχει αποδεχθεί συναλλαγές μέσω ανέπαφης πληρωμής – με το 50% των περιπτώσεων αυτών να πραγματοποιείται μέσω smartphone. Η Ινδία ηγείται όταν πρόκειται για in-store ανέπαφες αγορές, με το 98% των Ινδών εμπόρων ερωτηθέντων να έχει αποδεχθεί μια συναλλαγή μέσω smartphone ή wearable συσκευής τους τελευταίους 6 μήνες.
  • Οι γυναίκες δείχνουν τον δρόμο στην υιοθέτηση του mobile commerce:  Οι γυναίκες ανοίγουν τον δρόμο στην υιοθέτηση του mobile commerce, με το 48% εξ αυτών να προτιμά να κάνει online αγορές μέσω κινητής συσκευή, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των ανδρών κυμαίνεται στο 39%. Αναφορικά με την τοποθεσία, το 19% του γυναικείου πληθυσμού χρησιμοποιεί κινητή συσκευή για αγορές από τον χώρο εργασίας, ενώ το αντίστοιχο «ανδρικό» ποσοστό φθάνει το 26%.

Κάνοντας πράξη τα πολύτιμα αυτά στοιχεία-ευρήματα και επιλέγοντας τη συνεργασία με ειδικούς, όπως η PayPal, οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων θα είναι σε θέση να αισθανθούν κατάλληλα προετοιμασμένοι για να δοκιμαστούν και να καθιερωθούν στον κόσμο των διαδικτυακών πωλήσεων. Κοιτάζοντας στο μέλλον, από το 2020 και έπειτα, διαφαίνονται περισσότερες προοπτικές από ποτέ για τους εμπόρους, ενώ έρχονται αντιμέτωποι και καλύπτουν τις προτιμήσεις των αγορών με ιδιαιτερότητες. Οι έμποροι δύνανται να επωφεληθούν από την σταθερή άνοδο του mobile και του social commerce, με τη στήριξη ενός συνεργάτη, ο οποίος θα τους διευκολύνει στη δημιουργία καλύτερων ψηφιακών εμπειριών, καθώς και στην εξασφάλιση μεγαλύτερων πωλήσεων που θα οδηγήσει τελικά στην επιθυμητή ανάπτυξη.

Σήμερα, πάνω από 23 εκατομμύρια έμποροι βασίζονται στην PayPal για να χτίσουν, να τρέξουν και να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της επιχείρησής τους. Η PayPal χρησιμεύει ως ένας έμπιστος συνεργάτης σε εμπόρους ανά τον κόσμο, προσφέροντας εργαλεία από μία ευρεία γκάμα προϊόντων, από την αποδοχή οποιουδήποτε τρόπου πληρωμής σε τουλάχιστον 200 διεθνείς αγορές, μετριάζοντας τις πιθανότητες απάτης και κινδύνων, έως τη χρήση προσαρμοσμένων υπηρεσιών που τους βοηθούν να πληρώνονται ταχύτερα – όπως η τιμολόγηση και πολλές άλλες δυνατότητες. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε εδώ την επίσημη σελίδα με όλες τις λύσεις για την επιχείρησή σας.

[1] PayPal, The new European Tigers White Paper

[2] PayPal

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • AVM FRITZ!Box 5530 Fiber

    AVM FRITZ!Box 5530 Fiber

    Το FRITZ!Box 5530 Fiber είναι ένα υπερσύγχρονο modem / router από τη γερμανική AVM, το οποίο έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για δίκτυα οπτικής ίνας. Είναι το απόλυτο modem / router για συνδέσεις Fib...
  • Σεμινάρια AstraSat: Συστήματα οπτικών ινών και νέα επαγγελματικά συστήματα Headend Fracarro

    Σεμινάρια AstraSat: Συστήματα οπτικών ινών και νέα επαγγελματικά συστήματα Headend Fracarro

    Η εταιρεία AstraSat σε συνεργασία με την ιταλική Fracarro Radioindustrie πραγματοποίησε με επιτυχία στη Θεσσαλονίκη το σεμινάριο με θέματα «Συστήματα Οπτικών Ινών για την κατανομή τηλεοπτικού σήμα...
  • TP-Link ER706W-4G

    TP-Link ER706W-4G

    Η TP-Link παρουσιάζει το νέο ασύρματο router ER706W-4G, το οποίο παρέχει συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο μέσω των κεραιών της κινητής τηλεφωνίας, με δυνατότητα υποστήριξης 4G+ Cat6. Η συσκευή διαθέτει...
  • Kakusiga KK-12101

    Kakusiga KK-12101

    Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή ενός νέου φορητού ηχοσυστήματος που συνδυάζει κομψή εμφάνιση και μοντέρνο σχεδιασμό. Πρόκειται για το Kakusiga KK-12101, το οποίο είναι ένα ηχεί...
  • Ekselans AP 1200 W2

    Ekselans AP 1200 W2

    Το AP 1200 W2 της Ekselans είναι ένα ιδιαίτερα αξιόλογο και συμπαγές Access Point για χρήση σε εσωτερικό χώρο, με πλειάδα δυνατοτήτων διαχείρισης για κάθε είδους εφαρμογή ασύρματης πρόσβασης. Το σ...
  • Nedis TVSM6050BK

    Nedis TVSM6050BK

    Η επιδαπέδια βάση τηλεόρασης TVSM6050BK της Nedis διαθέτει κομψή και μοντέρνα εμφάνιση, συνδυάζοντας παράλληλα τη σωστή τοποθέτηση της τηλεόρασής σας στον χώρο σας. Είναι κατάλληλη για τηλεοράσεις...
  • Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτές κεραίας

    Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτές κεραίας

    Συνεχίζοντας την περιγραφή των προϊόντων της Mistral, θα γίνει περιγραφή των ενισχυτών κεραίας. Οι ενισχυτές κεραίας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: 1) Οι ενισχυτές με ακροδέκτες χωρίς θωράκιση, ...
  • Ελεύθερη επιλογή router

    Ελεύθερη επιλογή router

    Σύμφωνα με τον νόμο του Ελληνικού Κράτους που δημοσιεύτηκε στο Φ.Ε.Κ. 7271 31/12/2022, παρέχεται στους καταναλωτές, από την 1η Οκτωβρίου 2023, η δυνατότητα να χρησιμοποιούν τερματικό εξοπλισμό (ro...
  • Φωτοβολταϊκό πάνελ & ηλεκτρική γεννήτρια Patona

    Φωτοβολταϊκό πάνελ & ηλεκτρική γεννήτρια Patona

    Η εταιρεία AstraSat προσφέρει νέες λύσεις που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες για παροχή ρεύματος, χωρίς την ανάγκη ύπαρξης δικτύου από πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα, διατίθενται τα εξ...
  • TP-Link ER706W

    TP-Link ER706W

    Το TP-Link ER706W είναι ένα νέο ασύρματο router διπλής ζώνης εταιρικής ποιότητας. Είναι ιδανικό για απομακρυσμένη διαχείριση που απαιτεί υψηλή απόδοση, χάρη στον επαναστατικό συνδυασμό των τελευτα...
  • Bridge Cable KL017

    Bridge Cable KL017

    Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή του νέου καλωδίου Bridge Cable KL017. Πρόκειται για καλώδιο LAN κατηγορίας CAT6, το οποίο είναι τύπου S/FTP. Διαθέτει τη μέγιστη δυνατή θωράκιση...
  • Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή νέας σειράς LNB φλάντζας της Engel. Περιλαμβάνει τα Single LNB AN7123, Twin LNB AN7126 και Quattro LNB AN7143, τα οποία διαθέτουν 1x, 2x και 4x εξόδους...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Απριλίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περι...
  • Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    Η TP-Link διευρύνει την οικογένεια των συσκευών Omada, παρουσιάζοντας 3 νέα wireless Access Points. Πρόκειται για τα EAP683 LR, EAP211-Bridge KIT και EAP625-Outdoor HD, τα οποία προσφέρουν αξεπέρα...