Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Γιατί οι συνωμοσιολόγοι τα έχουν βάλει με το 5G
Παρά τα αδιαμφισβήτητα οφέλη της, η είσοδος της 5G τεχνολογίας στη ζωή μας συνοδεύεται από φήμες και θεωρίες συνωμοσίας. Πιο πρόσφατο το αφήγημα που έχει αναπτυχθεί τον τελευταίο καιρό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σύμφωνα με το οποίο το δίκτυο αυτό προκάλεσε και την πανδημία του κορωνοϊού. Αν και αβάσιμη, η θεωρία βρήκε τέτοια απήχηση που οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης…
Παρά τα αδιαμφισβήτητα οφέλη της, η είσοδος της 5G τεχνολογίας στη ζωή μας συνοδεύεται από φήμες και θεωρίες συνωμοσίας. Πιο πρόσφατο το αφήγημα που έχει αναπτυχθεί τον τελευταίο καιρό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σύμφωνα με το οποίο το δίκτυο αυτό προκάλεσε και την πανδημία του κορωνοϊού.
Αν και αβάσιμη, η θεωρία βρήκε τέτοια απήχηση που οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης αναγκάστηκαν να αναλάβουν δράση προκειμένου να σταματήσουν την εξάπλωσή της, μετά από ένα σπιράλ επιθέσεων σε πύργους κινητής τηλεφωνίας.
Η αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία Εκτάκτων Αναγκών απάντησε στη φήμη λέγοντας: «Η τεχνολογία 5G ΔΕΝ προκαλεί κορωνοϊό» ενώ Βρετανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι την αποκάλεσαν «τρελή θεωρία».
Η θεωρία που επιχειρεί να συνδέσει την πανδημία με το 5G είναι παντελώς παράλογη. Η ασθένεια Covid-19 προκαλείται από ένα μεταδοτικό ιό και μεταδίδεται ακόμη και σε περιοχές του κόσμου όπου η τεχνολογία 5G δεν έχει φτάσει ακόμη.
Τέτοιες θεωρίες όμως δεν είναι νέες. Οι ανησυχίες σχετικά με την επίδραση του 5G στην υγεία εξαπλώνονταν και πριν την επέλαση του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τους ειδικούς, και αυτοί οι φόβοι είναι αβάσιμοι.
«Υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας; Η σύντομη απάντηση είναι ‘όχι’», λέει ο Κρις Κόλινς, καθηγητής και διευθυντής ερευνών στο τμήμα ραδιολογίας στο University School of Medicine της Νέας Υόρκης.
«Αν οι άνθρωποι δεν ανησυχούν για την τεχνολογία των σύγχρονων κινητών, θα πρέπει να ανησυχούν ακόμη λιγότερο για το 5G».
Τι είναι το 5G;
Τα δίκτυα 5G αποτελούν την επόμενη γενιά σύνδεσης κινητών συσκευών στο διαδίκτυο, προσφέροντας ταχύτητες πιο γρήγορες από ποτέ αλλά και πιο αξιόπιστες συνδέσεις σε smartphones και άλλες συσκευές. Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, το 5G δίκτυο θα μπορεί να προσφέρει συνδέσεις έτη φωτός πιο γρήγορες από τις τρέχουσες συνδέσεις, με τις μέσες ταχύτητες λήψης (περίπου 1GBps) να θεωρούνται ο κανόνας.
Η 5G παρέχει εξάλλου χωρητικότητα δικτύου πολύ μεγαλύτερη από την υπάρχουσα τεχνολογία 4G LTE και αναμένεται να επιτρέψει νέες καινοτομίες όπως έξυπνες πόλεις και ρομποτικές χειρουργικές επεμβάσεις.
Για να καταλάβουμε γιατί μια μικρή ομάδα ανθρώπων φρικάρει με αυτό, ας λάβουμε υπόψη μας το εξής: Στον πυρήνα του, το 5G είναι ένα σύνολο τεχνικών προδιαγραφών που χρησιμοποιεί ένα τμήμα των ασύρματων συσκευών ραδιοσυχνοτήτων για να επικοινωνούν με το δίκτυο κυττάρων. Με τον ίδιο τρόπο λειτουργούσαν και τα δίκτυα 3G και 4G, με τη διαφορά ότι οι συσκευές 5G έχουν πρόσβαση σε ένα ευρύτερο φάσμα κυμάτων ραδιοσυχνοτήτων από ό,τι πριν, επιτρέποντας βελτιώσεις στην ταχύτητα και το εύρος ζώνης.
Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι δικτύων 5G: δίκτυα που χρησιμοποιούν το φάσμα ραδιοσυχνοτήτων χαμηλής ζώνης, μεσαίας και υψηλής ζώνης. Τα δίκτυα χαμηλής ζώνης παρέχουν ευρεία κάλυψη, αλλά μόνο ήπιες βελτιώσεις στην ταχύτητα, τα δίκτυα μέσης ζώνης ισορροπούν την ταχύτητα και την κάλυψη και τα δίκτυα υψηλών ζωνών παρέχουν εξαιρετικά γρήγορες ταχύτητες, αλλά τα σήματα δεν ταξιδεύουν πολύ μακριά.
Εν τέλει, τα δίκτυα χαμηλής και μεσαίας ζώνης αναμένεται να καλύψουν μεγάλο μέρος της χώρας. Τα δίκτυα υψηλής ζώνης θα κατασκευαστούν κυρίως σε πόλεις επειδή απαιτούν εγκατάσταση πολλών μικρών κυψελών σε μια δεδομένη περιοχή για να αντισταθμίσουν το γεγονός ότι τα σήματα δυσκολεύονται να ταξιδέψουν.
Κυνηγώντας ανεμόμυλους
Πολλές θεωρίες συνομωσίας για τους κινδύνους του 5G εστιάζουν στις ραδιοσυχνότητες μέσω των οποίων μεταδίδονται τα σήματα, με τους ειδικούς να απαντούν ότι τα δίκτυα μεσαίας και χαμηλής ζώνης λειτουργούν εν πολλοίς με τις ίδιες συχνότητες με τις οποίες λειτουργούν τα υπάρχοντα δίκτυα.
Τα μεγάλα πλεονεκτήματα θα προέλθουν από τα δίκτυα υψηλής ζώνης, όπου τα σήματα ταξιδεύουν μέσω συχνοτήτων κυμάτων χιλιοστών.
Όμως αυτά πρέπει να προκαλούν ακόμη μικρότερη ανησυχία, σύμφωνα με τον Κόλινς, καθώς δεν μπορούν να διαπεράσουν επιφάνειες όπως οι τοίχοι, τα δέντρα ή το ανθρώπινο δέρμα (κι αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους δεν ταξιδεύουν καλά).
«Όλη αυτή η ανησυχία για το 5G είναι λίγο ειρωνική, καθώς η διαφορά είναι ότι το 5G θα λειτουργήσει σε υψηλότερες συχνότητες», λέει ο Κόλινς. «Στην πραγματικότητα δεν εισέρχεται στο σώμα, δεν περνάει το δέρμα μας».
Οι συχνότητες κυμάτων χιλιοστού χρησιμοποιούνται ήδη σε άλλες τεχνολογίες με τις οποίες είναι εξοικειωμένοι οι άνθρωποι, όπως τα σκάνερ στον έλεγχο των αεροδρομίων.
Δεκαετίες έρευνας, έχουν δείξει ότι ο μόνος τρόπος διάδρασης μεταξύ των ασύρματων τεχνολογιών και του ανθρώπινου σώματος είναι μέσω της θερμότητας του σώματος, αλλά τα επίπεδα ενέργειας είναι τόσο χαμηλά που αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα, λένε οι ειδικοί.
Τι κάνουν οι κυβερνήσεις;
Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών των ΗΠΑ, όπως και κυβερνητικές επιτροπές σε όλον τον κόσμο, έχουν ρυθμίσει τα επίπεδα έκθεσης των ραδιοσυχνοτήτων από ασύρματες συσκευές όπως τα κινητά τηλέφωνα. Τα επίπεδα έκθεσης από τις ραδιοσυχνότητες του 5G είναι πολύ πιο χαμηλά από τα όρια των επιτροπών αυτών.
«Τα επιστημονικά στοιχεία δεν συνδέουν αποτελεσματικά την ενέργεια των ραδιοσυχνοτήτων από συσκευές κινητής τηλεφωνίας με άλλα γνωστά προβλήματα υγείας», λέει η αμερικανική επιτροπή στην ιστοσελίδα της.
Παρόλα αυτά, κάποιο επικριτές αντιτείνουν ότι πολύ λίγες έρευνες έχουν γίνει για τις πιθανές επιδράσεις του 5G. Σε απάντηση, οι περισσότερες αρμόδιες κυβερνητικές επιτροπές τονίζουν ότι θα συνεχίσουν τις έρευνες με την επέκταση της δομής του δικτύου.
«Πρώτα πρέπει να δούμε πώς θα εφαρμοστεί αυτή η νέα τεχνολογία και πώς θα εξελιχθούν τα επιστημονικά στοιχεία», απάντησε το 2017 ο Βιτένις Αντριουκάιτις, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Υγεία, μετά από αίτηση να «παγώσει η εξάπλωση τους 5G εν μέσω φόβων για πιθανούς κινδύνους στην υγεία.
«Μπορούμε να προστατευτούμε μόνο από κινδύνους που γνωρίζουμε ότι υπάρχουν. Να είστε βέβαιοι ότι η Επιτροπή θα παρακολουθεί τις μελλοντικές εξελίξεις με στόχο τη διαφύλαξη της υγείας των Ευρωπαίων πολιτών στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο», πρόσθετε τότε ο Αντριουκάιτις.
Πηγή: cnn.gr
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 23/6/2020)