Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
H Google ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν θα συμμορφωθεί με τον νέο νόμο για το fact-checking
Μετά το X (πρώην Twitter) και την Metα (Facebook, Instagram, Threads, WhatsApp) και η Google αποφάσισε να μην χρησιμοποιεί τον έλεγχο περιεχομένου (fact-checking) τόσο στις δικές της υπηρεσίες (μηχανή αναζήτησης κ.α.) όσο και στο YouTube το οποίο της ανήκει.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ομίλου μέσων ενημέρωσης Axios η Google ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν πρόκειται να συμμορφωθεί με το σκέλος του νέου κώδικα δεοντολογίας για την παραπληροφόρηση της ΕΕ που αφορά το fact-checking. Να σημειωθεί ότι η Google δεν χρησιμοποιούσε μέχρι σήμερα μηχανισμό fact-checking για το περιεχόμενο στις υπηρεσίες της αλλά είχε συνεργαστεί ενεργά στη βάση δεδομένων που αφορούσε το fact-checking για τις πρόσφατες ευρωεκλογές.
Ο πρόεδρος παγκόσμιων υποθέσεων της Google, Κεντ Γουόκερ, δήλωσε ότι η ενσωμάτωση ελέγχου στοιχείων «απλώς δεν είναι κατάλληλη ή αποτελεσματική για τις υπηρεσίες μας» σε επιστολή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η εταιρεία διαφημίζει επίσης την τρέχουσα προσέγγισή της στον έλεγχο περιεχομένου υποστηρίζοντας ότι έκανε μια απίστευτη δουλειά κατά τη διάρκεια του «άνευ προηγουμένου κύκλου παγκόσμιων εκλογών» του περασμένου έτους.
Η Google επισημαίνει επίσης μια νέα δυνατότητα που προστέθηκε στο YouTube πέρυσι, η οποία επιτρέπει σε ορισμένους χρήστες να προσθέτουν σημειώσεις με βάση τα συμφραζόμενα σε βίντεο, λέγοντας ότι «έχει σημαντικές δυνατότητες». Αυτό το πρόγραμμα είναι παρόμοιο με το Community Notes (έλεγχος περιεχομένου από τους χρήστες) του X ενώ αντίστοιχη υπηρεσία έχει ανακοινώσει ότι θα δημιουργήσει και η Meta.
Ο Γουόκερ είπε επίσης ότι η Google θα συνεχίσει να επενδύει σε τρέχουσες τεχνολογίες ελέγχου περιεχομένου όπως η υδατοσήμανση Synth ID και προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης στο YouTube. Μένει τώρα να διαπιστωθεί τι θα πράξει η ΕΕ απέναντι στην Google και τις άλλες εταιρείες που δεν θα συμμορφωθούν πλήρως με τον κώδικα δεοντολογίας.
Πηγή: https://www.naftemporiki.gr/
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 21/1/2025)