Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Η ArianeGroup υπογράφει σύμβαση με τον ESA για να αναπτύξει το επαναχρησιμοποιήσιμο πυραυλικό στάδιο επίδειξης Themis

Η ArianeGroup υπέγραψε σύμβαση ύψους 33 εκατομμυρίων ευρώ με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) για να ξεκινήσει την πρώτη φάση ανάπτυξης για το επαναχρησιμοποιήσιμο πυραυλικό στάδιο Themis που θα χρησιμεύσει ως σύστημα επίδειξης. Το Themis θα χρησιμοποιεί το Prometheus, ένα πολύ χαμηλού κόστους…Η ArianeGroup υπέγραψε σύμβαση ύψους 33 εκατομμυρίων ευρώ με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) για να ξεκινήσει την πρώτη φάση ανάπτυξης για το επαναχρησιμοποιήσιμο πυραυλικό στάδιο Themis που θα χρησιμεύσει ως σύστημα επίδειξης. Το Themis θα χρησιμοποιεί το Prometheus, ένα πολύ χαμηλού κόστους πυραυλικό κινητήρα επίδειξης, που βρίσκεται υπό ανάπτυξη ως πρόγραμμα του ESA.
Ο στόχος του έργου, που αναπτύχθηκε μέσω της πλατφόρμας ArianeWorks, είναι να παρουσιάσει την τεχνολογική ικανότητα της Ευρώπης στον τομέα της επαναχρησιμοποίησης συστημάτων εκτόξευσης, έτσι ώστε έως το 2022 τα κράτη μέλη της ESA θα βρίσκονται σε θέση να καθορίσουν το εύρος των εκτοξευτών που ταιριάζουν περισσότερο στις ανάγκες της Ευρώπης γύρω στο 2030 με βάση τις διαθέσιμες τεχνολογίες, τις απαιτήσεις της Ευρώπης και την εξέλιξη της παγκόσμιας αγοράς.
Το πρώτο πρωτότυπο του πολύ χαμηλού κόστους, δυνητικά επαναχρησιμοποιήσιμου, κινητήρα Prometheus βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο στάδιο της συναρμολόγησης. Αναπτύχθηκε για τον ESA σε χώρο της ArianeGroup στο Ottobrunn της Βαυαρίας (Γερμανία) και στο Vernon στη Νορμανδία (Γαλλία), και πρόκειται να δοκιμαστεί στις εγκαταστάσεις του Γερμανικού Αεροδιαστημικού Κέντρου (DLR) στο Lampoldshausen (Baden-Württemberg, Γερμανία).
Το Prometheus αναπτύχθηκε με σύμβαση του ESA και είναι πρόδρομος μελλοντικών ευρωπαϊκών κινητήρων για διαστημικούς πυραύλους. Θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το 2025 σε μια πιθανή εξέλιξη του Ariane 6 και έχει σχεδιαστεί επίσης για να εξοπλίσει ένα στάδιο προσγείωσης με αναδρομική πυροδότηση. Είναι επομένως ένα βασικό τεχνολογικό βήμα στην ανάπτυξη του Themis.
Το πρόγραμμα Themis είναι η πρώτη «ευέλικτη» ανάπτυξη που αναπτύσσεται σε μεγάλη κλίμακα στον διαστημικό τομέα στην Ευρώπη. Η αρχική του ανάπτυξη έγινε σε λιγότερο από ένα χρόνο από την πλατφόρμα επιταχυντή καινοτομίας ArianeWorks (συνεργασία μεταξύ του ArianeGroup και της CNES), και εγκρίθηκε στην σύνοδο “Space 19+” του ESA πέρυσι. Ο Το Themis θα πρέπει να επιτρέπει τη γρήγορη δοκιμή όλων των δομικών στοιχείων, που είναι απαραίτητα για την επαναχρησιμοποίηση ενός πλήρους βασικού σταδίου πυραύλων. Το πρώτο tank πλήρους κλίμακας έχει ήδη εγκατασταθεί στη ζώνη δοκιμών PF20 στον κέντρο Vernon της ArianeGroup, όπου είχαν πραγματοποιηθεί και οι δοκιμές του πυραύλου Ariane 1.
Η ομάδα Themis ήδη συγκεντρώνει βιομηχανικούς εταίρους από την Γαλλία, την Σουηδία, το Βέλγιο και την Ελβετία, ενών θα επεκταθεί ώστε να συμπεριλάβει και άλλους Ευρωπαίους εταίρους τους επόμενους μήνες για να προετοιμαστούν για τις επόμενες φάσεις. Οι υπο-τροχιακές δοκιμές πτήσης προγραμματίζονται να ξεκινήσουν το 2023 στο Διαστημικό Κέντρο του Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας.